Zaražena bradavica

Bradavica je mali, tvrd rast koji se pojavljuje na koži. Bradavice su uzrokovane virusom i zarazne su. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešći su na rukama, stopalima i licu. Bradavice mogu biti bolne i mogu izazvati sramotu. Liječenje je dostupno, ali bradavice se često mogu ponavljati.

Zašto se bradavice zaraze?

Bradavice su zaražene jer ih uzrokuje virus. Virus koji uzrokuje bradavice naziva se ljudski papiloma virus (HPV). Postoji mnogo različitih vrsta HPV -a, a neke vrste mogu uzrokovati bradavice na koži. Bradavice su obično bezopasne, ali mogu biti bolne i ponekad se mogu zaraziti. Kad se bradavica zarazi, može biti crvena, natečena i bolna.

Kada bih trebao biti zabrinut zbog bradavice?

Bradač je mali rast kože koji je obično benign (nije kancerogen). Međutim, bradavice mogu biti ružne i uzrokovati nelagodu. Ako imate bradavicu, možda ćete biti zabrinuti kada posjetiti liječnika i je li bradavica rak ili ne.

Većina bradavica je bezopasna i nestat će sama. Međutim, neke bradavice mogu biti bolne i možda će trebati liječenje. Ako imate bradavicu koja vam uzrokuje nelagodu, trebali biste posjetiti liječnika. Također biste trebali posjetiti liječnika ako imate bradavicu koja krvari, brzo raste ili se mijenja u izgledu. To bi mogli biti znakovi ozbiljnijeg stanja, poput raka kože.

Kako se riješiti zaražene bradavice?

Postoji nekoliko načina na koje se možete riješiti zaražene bradavice. Možete koristiti lijekove bez recepta, kućne lijekove ili ga ukloniti liječnik.

Lijekovi bez recepta:

Postoji nekoliko lijekova bez recepta koje možete koristiti da biste se riješili zaražene bradavice. Oni uključuju salicilnu kiselinu, traku s kanalom i tekući dušik.

Salicilna kiselina:

Salicilnu kiselinu možete pronaći u mnogim tretmanima bradavica bez recepta. Djeluje razbijajući bradavo tkivo. Morat ćete ga primjenjivati na bradavicu svaki dan nekoliko tjedana.

Ljepljiva traka:

Traka za kanalu također se može koristiti za uklanjanje zaražene bradavice. Morat ćete staviti komad vrpce preko bradavice i ostaviti ga na šest dana. Zatim ćete morati ukloniti vrpcu i natopiti bradavicu u toploj vodi. Nakon što se bradavica natapa nekoliko minuta, možete je pročistiti kamen.

Tekući dušik:

Tekući dušik može se koristiti za zamrzavanje bradavice. To će uzrokovati da bradavica padne. Morat ćete to učiniti liječnik.

Kućni lijekovi:

Postoji i nekoliko kućnih lijekova koje možete koristiti da biste se riješili zaražene bradavice. Oni uključuju korištenje kore od banane, češnjaka i vitamina C.

Kora od banane

Kako se kod kuće ponašate prema zaraženoj bradavici?

Nekoliko je stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste liječili zaraženu bradavicu, ali važno je posjetiti liječnika ako infekcija ne nestane ili se pogorša.

Za liječenje zaražene bradavice kod kuće možete:

-Namočite bradavicu u toploj vodi 10-15 minuta da biste je omekšali.

-Nježno utrljajte bradavicu kamen ili emery ploču kako biste uklonili mrtvu kožu.

-Na Brađe nanesite bradavicu bez recepta, poput salicilne kiseline.

-Pokrijte bradavicu zavojem ili vrpcom.

-Ponovite ovaj postupak svaki dan dok bradavica ne nestane.

Ako bradavica ne nestane nakon dva tjedna liječenja u kući ili ako se pogorša, trebali biste posjetiti liječnika. Liječnik može propisati jači lijek ili izvesti manju operaciju kako bi uklonio bradavicu.

Hoće li zaražena bradavica zacijeliti sam?

Zaražena bradavica neće se zacijeliti sama i zahtijevat će liječenje od strane zdravstvenog radnika.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj