Trudnoća na Yazu

Izraz “trudnoća na Yazu” odnosi se na trudnoću koja se javlja dok žena uzima pilulu za kontrolu rađanja yaz. Yaz je kombinirana tableta koja sadrži hormone etinil estradiol i drospirenone. Koristi se za sprečavanje trudnoće inhibiranjem ovulacije i zadebljanja sluzi u grliću maternice, što otežava spermu da dođe do jajeta.

Yaz je vrlo učinkovita tableta za kontrolu rađanja, s bisernim indeksom od 0.3-0.4. To znači da će na svakih 100 žena koje koriste Yaz godinu dana, između 3 i 4, zatrudnjeti. Međutim, moguće je zatrudnjeti dok uzimate Yaz, a rizik je najveći tijekom prve godine korištenja.

Ako mislite da ste za trudnice dok uzimate Yaz, važno je odmah vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite. Potvrdit će trudnoću i pomoći vam da donesete odluke o vašoj skrbi.

Kako biste znali da ste trudni dok uzimate pilulu?

Ako uzimate tabletu prema uputama, ne biste trebali zatrudnjeti. Međutim, ako propustite pilulu, možete zatrudnjeti. Najbolji način da saznate jeste li trudni je test trudnoće.

Što se događa ako uzmete yaz dok ste trudni?

Yaz je tableta za kontrolu rađanja koja sadrži sintetički hormon progestin. Uzimanje Yaza tijekom trudnoće može povećati rizik od pobačaja, preranog rođenja i male težine rođenja. Uz to, Yaz može uzrokovati urođene nedostatke u djetetu u razvoju, uključujući oštećenja srca i udova. Ako ste trudni ili mislite da ste trudni, prestanite uzimati yaz i odmah kontaktirajte svog liječnika.

Još uvijek je ovuliraš s yazom?

Da, još uvijek možete ovulirati prilikom uzimanja yaza. Međutim, važno je napomenuti da je Yaz tableta za kontrolu rađanja samo za progestin, što znači da nije toliko učinkovita u sprječavanju trudnoće kao i druge tablete za kontrolu rađanja koje sadrže i estrogen i progestin. Ako pokušavate spriječiti trudnoću, možda biste trebali razmotriti korištenje druge vrste kontrole rađanja.

Kada bih trebao prestati uzimati yaza da zatrudni?

Ako želite zatrudnjeti, trebali biste prestati uzimati yaz najmanje jedan do dva mjeseca prije željenog datuma začeća. To će omogućiti vašem tijelu vrijeme da se prilagodi prekidu Yaza i vrati se u njegovo prirodno hormonalno stanje. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o zaustavljanju Yaza i zatrudnjenju, trebali biste se posavjetovati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite.

Kako mogu znati jesam li trudna ili je to samo moja kontrola rađanja?

Ako ste trudni, vjerojatno ćete doživjeti propušteno razdoblje, mučninu, povraćanje, umor i nježnost grudi. Sve su to uobičajeni znakovi trudnoće i trebali biste se posavjetovati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite ako mislite da ste zatrudnili. Ako ste na kontroli rađanja, možete osjetiti i neke od ovih simptoma, kao i druge poput natečenosti, promjene raspoloženja i glavobolje. Međutim, ovi su simptomi također česte nuspojave kontrole rađanja, a može biti teško utvrditi jesu li uzrokovani trudnoćom ili same kontrole rađanja. Ako ste zabrinuti da ste za trudnoću, trebali biste položiti test trudnoće i posavjetovati se sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj