Trudne i tablete za kontrolu rađanja

Izraz “trudna i tableta za kontrolu rađanja” odnosi se na metodu kontracepcije koja uključuje uzimanje tableta za kontrolu rađanja dok je trudna. Ovu metodu često koriste žene koje žele izbjegavati zatrudnjeti, ali ne žele koristiti druge metode kontracepcije, poput kondoma ili dijafragmi. Pilula za kontrolu rađanja je hormonalna kontracepcija koja djeluje sprječavajući ovulaciju. Ako se pravilno uzima, više je od 99% učinkovit u sprječavanju trudnoće. Međutim, ako povraćate ili imate proljev u roku od dva sata od uzimanja tablete, možda neće biti tako učinkovit.

Može li uzimati tablete za kontrolu rađanja tijekom trudnice uzrokovati pobačaj?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer je istraživanje o ovoj temi neuvjerljivo. Neke studije sugeriraju da uzimanje tableta za kontrolu rađanja tijekom trudnoće može malo povećati rizik od pobačaja, dok druge studije nisu utvrdile povećani rizik. Stoga, ako ste trudni i razmišljate o uzimanju tableta za kontrolu rađanja, trebali biste razgovarati o potencijalnim rizicima i koristima kod svog pružatelja zdravstvene zaštite.

Rade li tablete za kontrolu rađanja ako ste trudni?

Ne, tablete za kontrolu rađanja ne rade ako ste trudni. Ako mislite da ste za trudnice, trebali biste prestati uzimati pilulu i posavjetovati se s liječnikom.

Kako reći da li ste trudna ako ste na kontroli rađanja?

Jedini način da sa sigurnošću znate jeste li trudni je test trudnoće. Međutim, postoje neki znakovi i simptomi koji mogu ukazivati na to da ste trudni, čak i ako ste na kontroli rađanja. Oni mogu uključivati propuštena razdoblja, mučninu, povraćanje, umor i nježnost grudi. Ako imate bilo koji od ovih znakova i simptoma, važno je razgovarati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite.

Koliko tableta morate propustiti da biste zatrudnili?

Na ovo pitanje nema odgovora jer ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući vrstu tableta za kontrolu rađanja koju uzimate, koliko dobro slijedite upute za uzimanje tablete i imate li ili ne utemeljena zdravstvena stanja koja su ili ne. mogao utjecati na vašu sposobnost zatrudnjeka. Međutim, kao općenito pravilo, ako propustite više od dvije tablete zaredom, postoji dobra šansa da biste mogli zatrudnjeti.

Zbog čega kontrola rađanja ne uspije?

Najčešći razlog neuspjeha kontrole rađanja je ljudska pogreška. To može uključivati zaboraviti uzeti tabletu ili ne pravilno korištenje kondoma. Ostali razlozi neuspjeha kontrole rađanja uključuju interakcije s lijekovima i temeljna zdravstvena stanja.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj