Trebam li uzeti 2 tablete plana B ako imam prekomjernu težinu

Plan B je vrsta hitne kontracepcije koja se može koristiti za sprečavanje trudnoće nakon nezaštićenog spola. Najučinkovitije je ako se uzima u roku od 72 sata (3 dana) od nezaštićenog spola, ali još uvijek može biti učinkovit do 5 dana nakon toga. Ako imate prekomjernu težinu, možda se pitate trebate li uzeti 2 Plan B tablete.

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje, jer učinkovitost plana B može varirati ovisno o težini osobe. Međutim, neke su studije pokazale da plan B može biti manje učinkovit kod ljudi koji imaju prekomjernu težinu ili pretilo. Stoga, uzimanje 2 tablete plana B može pomoći u povećanju šansi za sprečavanje trudnoće. Ako razmišljate o uzimanju 2 tablete plana B, važno je prvo razgovarati s pružateljem zdravstvene zaštite kako biste osigurali da je to prava odluka za vas.

Možete li uzeti 2 plan B u istom mjesecu?

Ne preporučuje se u jednom mjesecu uzeti više tableta s planom B. Uzimanje više tableta plana B može povećati rizik od nuspojava, uključujući mučninu i povraćanje.

Uzima 2 tablete plana B učinkovitije?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer učinkovitost tableta plana B može varirati ovisno o brojnim čimbenicima, primjerice kada se uzimaju i individualna fiziologija osobe. Međutim, neka istraživanja sugeriraju da je uzimanje dvije tablete plana B može biti učinkovitije od uzimanja samo jedne, posebno ako se tablete uzimaju u roku od 12 sati jedna od druge.

Koja je kontracepcijska tableta najbolja za prekomjernu težinu?

Ne postoji nijedna kontracepcijska tableta koja je najbolja za žene s prekomjernom težinom. Međutim, neke tablete mogu biti učinkovitije ili imaju manje nuspojava za žene s prekomjernom težinom od drugih. Neke tablete za koje se pokazalo da su učinkovite za žene s prekomjernom težinom uključuju:

-Yasmin

-Levonorgestrel

-Desogestrel

-Etonogestrelel

Tijelo svake žene je drugačije, pa je važno razgovarati s pružateljem zdravstvene zaštite kako biste utvrdili koja je tableta kontracepcije najbolja za vas.

Kojom težinom trebate 2 plan b?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer će ovisiti o brojnim čimbenicima, uključujući težinu pojedinca, vrstu kontraceptiva koju koriste i koliko dugo ga koriste. Međutim, kao općenito pravilo, općenito se preporučuje da žene koje teže više od 165 kilograma (75 kg) koriste dva oblika kontrole rađanja, poput kondoma i dijafragme, kada se bave seksualnom aktivnošću.

Ono što plan B čini manje učinkovitim?

Primarni razlog Plan B je manje učinkovit od ostalih metoda kontrole rađanja je taj što se ne uzima prema uputama. Plan B je najučinkovitiji kada se uzima u roku od 72 sata od nezaštićenog seksa, ali još uvijek je moguće da lijek bude učinkovit kada je oduzet do 120 sati nakon. Međutim, učinkovitost lijeka značajno se smanjuje nakon 72 sata, a procjenjuje se da je samo oko 58% učinkovit kada se uzima 120 sati nakon nezaštićenog spola. Postoji niz drugih čimbenika koji mogu pridonijeti smanjenoj učinkovitosti plana B, uključujući povraćanje ili proljev u roku od 2 sata od uzimanja lijeka, uzimanje određenih lijekova koji mogu ometati njegovu učinkovitost ili imati tjelesnu težinu preko 176 kilograma.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj