Svi Stis

Svi SPI su infekcije koje se prenose seksualnim kontaktom. SPI mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima ili parazitima. SPI se može prenijeti vaginalnim, analnim ili oralnim seksom. Stis se također može prenijeti seksualnim kontaktom s krvlju, sjemenom ili drugim tjelesnim tekućinama zaražene osobe.

Sti su često asimptomatski, što znači da ne uzrokuju simptome. Međutim, neki SPI mogu uzrokovati simptome poput boli, pečenja, svrbeža, osipa i pražnjenja. Ako se ne liječi, SPI može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput neplodnosti, raka, pa čak i smrti.

Stis se može spriječiti korištenjem kondoma tijekom seksualnog kontakta i redovitim testiranjem na SPI.

Koji su top 10 STI?

Postoje mnoštvo različitih spolno prenosivih infekcija (SPI), a teško je utvrditi koji su najčešći, jer mnogi ljudi možda ne imaju simptome i stoga možda nisu svjesni da imaju infekciju. Međutim, neki od najčešćih SPI -a uključuju klamidiju, gonoreju, sifilis, trihomonije i HPV. Te se infekcije mogu prenijeti seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni i oralni seks. Neki SPI, poput HIV -a, također se mogu prenijeti krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama. Važno je vježbati sigurnu seksu koristeći kondome i redovito se testirati, jer mnogi SPI mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječe.

Koji su 7 najčešćih SPD -a?

Postoji nekoliko različitih SPD-ova, ali sedam najčešćih su klamidija, gonoreja, HPV, HIV, sifilis, trihomoniasis i HSV-2.

Klamidija je bakterijska SPD koji se prenosi seksualnim kontaktom. To je najčešći SPD u Sjedinjenim Državama i može uzrokovati brojne zdravstvene probleme ako se ne liječi.

Gonoreja je još jedna bakterijska SPD koji se prenosi seksualnim kontaktom. Također može uzrokovati brojne zdravstvene probleme ako se ne liječi.

HPV je virus koji se prenosi seksualnim kontaktom. To je najčešći SPD na svijetu i može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, uključujući rak.

HIV je virus koji se prenosi seksualnim kontaktom, transfuzijama krvi i dijeljenjem igala. To je ozbiljan STD koji može dovesti do AIDS -a.

Sifilis je bakterijski SPD koji se prenosi seksualnim kontaktom. Može uzrokovati brojne zdravstvene probleme ako se ne liječi.

Trihomoniasis je parazitski SPD koji se prenosi seksualnim kontaktom. Može uzrokovati brojne zdravstvene probleme ako se ne liječi.

HSV-2 je virus koji se prenosi seksualnim kontaktom. To je ozbiljan SPD koji može uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

Ono što je STD uglavnom uhvaćen?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer su različiti prenosio SPD prevladavajući u različitim populacijama i nema nikoga “najčešćih” SPD -a. Međutim, neki od najčešće prijavljenih SPD -a u Sjedinjenim Državama uključuju klamidiju, gonoreju i sifilis.

Koje su 20 vrsta STI -a?

Postoji mnogo različitih vrsta seksualno prenosivih infekcija (SPI), a popis specifičnih SPI može se razlikovati ovisno o kojoj zdravstvenoj organizaciji savjetujete. Međutim, ovdje je popis 20 uobičajenih SPI, kako su sastavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC):

1. Klamidija

2. Gonoreja

3. Sifilis

4. Trihomoniaza

5. Ljudski papiloma virus (HPV)

6. HIV/AIDS

7. Herpes Simplex virus (HSV)

8. Hepatitis b

9. Hepatitis C

10. Bakterijska vaginoza

11. Infekcija kvascem

12. Šuga

13. Pubične uši (“rakovi”)

14. Trihomoniaza

15. Mycoplasma genitalij

16. Ureaplasma ureallicum

17. Ljudski papiloma virus (HPV)

18. Upalna bolest zdjelice (PID)

19. Meki čir

20. Donovanoza

Koji su 2 najsmrtonosnija SPD?

Mnogo je smrtonosnih SPD -a, ali dva najsmrtonosnija su HIV i AIDS. HIV je virus koji napada imunološki sustav, a AIDS je stanje koje se može razviti kao rezultat HIV infekcije. I HIV i AIDS mogu biti smrtonosni ako se ne liječe.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj