Suzbijanja razdoblja

Razdoblje suzbijanja je vrijeme tijekom kojeg se suzbija ili inhibira određeno ponašanje ili odgovor. To se može dogoditi iz različitih razloga, uključujući kondicioniranje operatora, kaznu ili jednostavno zato što pojedinac nije zainteresiran za uključivanje u to ponašanje u to vrijeme. Suzbijanje razdoblja može biti privremena ili trajna, ovisno o ciljevima pojedinca i okolnostima.

Možete li mentalno blokirati menstruaciju?

Ne postoje znanstveni dokazi koji bi sugerirali da je moguće mentalno blokirati menstruaciju. Međutim, postoje neka anegdotska izvješća ljudi koji koriste različite metode kako bi pokušali kontrolirati njihova razdoblja, uključujući vizualizaciju i pozitivno razmišljanje. Također je moguće da stres ili drugi psihološki čimbenici mogu utjecati na vrijeme vašeg razdoblja, ali nema konačnog dokaza da je to slučaj. Ako ste zabrinuti zbog svog menstruacije, najbolje je razgovarati s liječnikom ili drugim zdravstvenim radnikom.

Je li zdravo suzbiti razdoblja?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje, jer ovisi o zdravstvenoj i povijesti pojedinca. Međutim, razdoblja suzbijanja uglavnom se smatra sigurnim za većinu zdravih žena.

Postoji nekoliko različitih metoda suzbijanja razdoblja, uključujući hormonalnu kontrolu rađanja i uporabu određenih lijekova. Suzbijanje razdoblja može ponuditi različite prednosti, poput smanjenja rizika od raka maternice, ublažavanja simptoma povezanih s razdobljem poput grčeva i PMS-a i olakšavanja upravljanja nečijim ciklusom menstruacije.

Međutim, postoje i neki potencijalni rizici povezani s razdobljima suzbijanja, poput povećanog rizika od krvnih ugrušaka i gubitka gustoće kostiju. Stoga je važno razgovarati s pružateljem zdravstvene zaštite prije donošenja bilo kakvih odluka o suzbijanju razdoblja.

Što uzrokuje potisnutu menstruaciju?

Najčešći uzrok potisnute menstruacije je trudnoća. Međutim, drugi potencijalni uzroci uključuju dojenje, menopauzu, stres, pretjerano vježbanje i određene lijekove. Ako niste trudni i suzbija se menstruacija, važno je vidjeti svog pružatelja zdravstvene zaštite kako biste isključili druge potencijalne uzroke.

Što mogu uzeti da suzbim menstruaciju?

Na raspolaganju je mnogo različitih opcija za suzbijanje menstruacije. Neki su učinkovitiji od drugih, a neki imaju više nuspojava.

Najčešća metoda suzbijanja menstruacije je uzimanje oralnih kontraceptiva (tablete za kontrolu rađanja). Ove tablete sadrže hormone koji sprečavaju vaše tijelo da ovulaciju, a također čine vašu maternicu tanjim, što čini da je razdoblje lakšim i manje bolnim.

Druga je mogućnost uzeti tablete samo za progesteron. Ove tablete također sprječavaju vaše tijelo da ovulaciju, ali ne mršave vaše maternice toliko, tako da su menstruacije i dalje pomalo teška i bolna.

Ako tražite trajnije rješenje, možete dobiti intrauterinski uređaj (IUD) koji oslobađa progesteron. To će spriječiti da vaše tijelo ovulira, a također će vam učiniti puno lakši.

Postoje i neki prirodni lijekovi koji vam mogu pomoći u suzbijanju menstruacije. Biljni dodaci kao što su Chasteberry i crni kohosh mogu vam pomoći da uravnotežite vaše hormone i smanjite simptome vašeg menstruacije.

Ako tražite način da suzbijate menstruaciju bez uzimanja lijekova, možete pokušati nositi menstrualnu šalicu. Ovo je šalica koju umetnete u svoju vaginu kako biste uhvatili svoju menstrualnu krv. Može se ostaviti do 12 sati odjednom, a može vam pomoći smanjiti količinu krvi koju izgubite tijekom menstruacije.

Utječe li menstrualno suzbijanje plodnosti?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje, jer na jedan ili drugi način nema jasnih dokaza. Neke studije sugeriraju da može doći do neznatnog smanjenja plodnosti kod žena koje suzbijaju svoje menstrualne cikluse, dok druge studije nisu otkrile značajan učinak. U konačnici, teško je definitivno reći utječe li ili ne menstrualno suzbijanje plodnosti, jer trenutno nema jasnog konsenzusa o tom pitanju.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj