Stopa kontrole rađanja

Stopa kontrole rađanja je postotak žena u rodnoj dobi koje koriste kontracepciju. To je mjera učinkovitosti metoda kontrole rađanja u sprečavanju nenamjerne trudnoće.

Stopa kontrole rađanja može se izračunati za sve žene u rodnoj dobi ili za određene skupine žena, poput onih koje su u braku, neoženjene ili seksualno aktivne. Može se izračunati i za određene vrste kontracepcije, poput tablete, flastera ili IUD -a.

Na stopu kontrole rađanja utječu mnogi čimbenici, uključujući žensku dob, njezin bračni status, njezin broj seksualnih partnera i njezinu upotrebu drugih kontracepcijskih metoda, poput kondoma.

Stopa kontrole rađanja važna je mjera učinkovitosti programa planiranja obitelji i ukupnog reproduktivnog zdravlja zemlje u zemlji.

Koliko je učinkovito izvlačenje?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući koliko se metoda dosljedno i ispravno koristi. Prema planiranom roditeljstvu, povlačenje je oko 78% učinkovito u sprečavanju trudnoće kada se savršeno koristi. Međutim, u stvarnosti je samo oko 72% učinkovito jer je teško pravilno povući se svaki put.

Koliko je učinkovita kontrola rađanja bez povlačenja?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući metodu korištene kontrole rađanja, pojedinačnu fiziologiju osobe i kako se dosljedno koristi metoda. Međutim, općenito, kontrola rađanja je učinkovitija kada se koristi ispravno i dosljedno nego kada se oslanja na povlačenje kao metodu kontracepcije.

Je li kontrola rađanja 100% jamstvo?

Ne postoji 100% jamstvo kada je u pitanju kontrola rađanja, ali šanse za trudnoću tijekom korištenja kontrole rađanja vrlo su niske. Učinkovitost kontrole rađanja ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući vrstu kontrole rađanja koja se koristi, kako se dosljedno koristi i da li se pravilno koristi ili ne. Na primjer, tableta za kontrolu rađanja veća je od 99% učinkovita ako se pravilno koristi, ali to pada na oko 91% kada se ne koristi savršeno. Ostale vrste kontrole rađanja, poput kondoma, također su vrlo učinkovite kada se pravilno koriste, ali njihova je učinkovitost niža od one na tableti.

Koja kontrola rađanja ima najveću stopu uspjeha?

Najučinkovitiji oblik kontrole rađanja je apstinencija, što ima stopostotnu stopu uspjeha u sprečavanju trudnoće. Ostale visoko učinkovite metode uključuju intrauterinski uređaj (IUD), koji ima stopu uspjeha od 99.2%, i implantat, koji ima stopu uspjeha od 99.3%.

Može li zatrudnjeti ako se izvučem?

Ne, ne može zatrudnjeti ako se izvučeš. Međutim, još uvijek postoji mala vjerojatnost da bi mogla zatrudnjeti ako neka od sperme iz vaše ejakulacije uđe u njezinu vaginu, tako da to nije 100% učinkovit oblik kontrole rađanja.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj