STI od oralnih simptoma

“STI od oralnih simptoma” (STI) odnosi se na skupinu infekcija koje se prenose seksualnim kontaktom. Sti mogu utjecati na genitalije, rektum, grlo ili usta. Neki SPI, poput HIV-a i sifilisa, također se mogu prenijeti kroz kontakt krvi do krvi.

Najčešći SPI uključuju klamidiju, gonoreju i sifilis. Sti su često asimptomatski, što znači da ne uzrokuju simptome. Međutim, ako se ne liječi, SPI može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući neplodnost, zdjelične upalne bolesti i HIV.

SPI se mogu spriječiti korištenjem kondoma, zubnih brana i drugih barijerskih metoda tijekom seksualne aktivnosti. Ako mislite da možda imate STI, važno je vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite za testiranje i liječenje.

Koji su prvi znakovi oralne SPD -a?

Postoji nekoliko različitih vrsta oralnih SPD -a, tako da simptomi mogu donekle varirati ovisno o specifičnoj infekciji. Međutim, općenito, prvi znakovi usmene SPD -a mogu uključivati:

-Čireve ili lezije na usnama, jeziku ili unutar usta

-Crvenilo ili upala oralnih tkiva

-Bol ili nelagoda u ustima

-Natečeni limfni čvorovi u vratu ili čeljusti

-Groznica

-Umor

-Gubitak težine

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije posjetiti liječnika ili drugog pružatelja zdravstvene zaštite za testiranje i liječenje.

Kako mogu znati imam li oralnu gonoreju?

Postoji nekoliko načina da znate imate li oralnu gonoreju. Možda je znak najprisutnijeg talda bolno grlo koje ne nestaje. Ostali simptomi mogu uključivati:

-Osjećaj pečenja prilikom gutanja

-Natečeni limfni čvorovi

-Bijele mrlje na krajnicima ili grlu

-Crvenilo ili upala grla

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije posjetiti liječnika ili drugog medicinskog stručnjaka. Oni mogu obaviti test brisanja kako bi utvrdili imate li gonoreju.

Trebam li se testirati nakon nezaštićenog usmenog?

Postoji nekoliko različitih čimbenika koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja hoće li se testirati nakon nezaštićenog oralnog seksa. Ako ste zabrinuti zbog SPD -a, trebali biste se testirati. Međutim, ako niste zabrinuti zbog SPB -a i u monogamnom odnosu, možda nećete trebati testirati.

Neki se SPD mogu prenijeti nezaštićenim oralnim seksom, tako da je moguće ugovoriti SPD kroz ovu vrstu seksualne aktivnosti. Međutim, rizik od zaraze SPD -om kroz nezaštićeni oralni seks niži je od rizika od ugovaranja SPD -a putem nezaštićenog vaginalnog ili analnog seksa.

Ako niste sigurni da li biste trebali biti testirani, možete razgovarati s pružateljem zdravstvene zaštite kako biste dobili više informacija.

Nestaje li oralna klamidija?

Da, oralna klamidija može nestati sam. Međutim, važno je napomenuti da je oralna klamidija seksualno prenesena infekcija (STI) i, kao takva, može se prenijeti na seksualne partnere. Stoga je važno prakticirati siguran seks i redovito se testirati na SPI. Ako se oralna klamidija ne liječi, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, poput neplodnosti.

Koliko treba vremena da se dobiju oralni SPD simptomi?

Na ovo pitanje nema odgovora jer vrijeme koje je potrebno da se pojavi oralni simptomi SPD -a može se razlikovati ovisno o određenom SPD -u. Na primjer, simptomi oralne gonoreje mogu se pojaviti 2-5 dana nakon izlaganja, dok simptomi oralne klamidije mogu potrajati do 2 tjedna za razvoj. Uz to, neki ljudi zaraženi SPD -om uopće možda nikada neće osjetiti nikakve simptome. Stoga je važno redovito se testirati na SPD ako ste seksualno aktivni, čak i ako nemate simptome.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj