SPD Slike bolesti

Izraz “SPD -ove bolesti bolesti” medicinski je pojam koji se koristi za opisivanje spolno prenosive bolesti. Izraz se najčešće koristi za odnos na određenu skupinu SPD -a uzrokovanih bakterijama ili virusima. Te se bolesti mogu širiti seksualnim kontaktom i mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Postoji mnogo različitih vrsta SPD -a, a mogu se klasificirati u tri glavne kategorije: bakterijski seksualni spolno prenosive bolesti i parazitske SPD -ove. Bakterijski seksualni spolno prenosive bolesti najčešća su vrsta SPD -a, a uključuju klamidiju, gonoreju i sifilis. Virusni SPD su rjeđi, ali mogu biti ozbiljniji, a uključuju HIV/AIDS, hepatitis B i herpes. Parazitski seksualni spolno prenosive bolesti najmanje su uobičajeni, ali mogu biti najozbiljnije, a uključuju trihomoniazu i stidne uši.

SPD su ozbiljne bolesti koje mogu imati dubok utjecaj na zdravlje osobe. Mogu uzrokovati neplodnost, rak i smrt. Važno je testirati se na SPD ako mislite da ste možda bili izloženi jednom.

Može li STD otići?

Na ovo pitanje nema nikoga odgovora jer ovisi o određenom SPD -u. Neki se spovršavanje, poput HIV -a, su doživotni uvjeti bez lijeka. Drugi, poput klamidije, mogu se liječiti antibioticima i izliječiti. I drugi, poput HPV -a, mogu s vremenom nestati sami.

Što uzrokuje SPD na ženki?

Postoji mnogo različitih vrsta spolno prenosivih bolesti (SPD), a mogu ih uzrokovati razne viruse, bakterije i drugi organizmi. Općenito, SPD se prenose seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni i oralni seks.

Mnogi se SPD mogu spriječiti korištenjem kondoma ili drugih metoda barijere tijekom seksualnog kontakta. Međutim, čak i uz ove mjere opreza, još je uvijek moguće ugovoriti SPD.

Postoji nekoliko različitih čimbenika koji mogu povećati rizik osobe od ugovaranja SPD -a. To uključuje:

– Imati nezaštićeni seks

– Imati više seksualnih partnera

– Seks s nekim tko ima više seksualnih partnera

– Seks s nekim tko ima SPD

– Ne koristeći kondome ili druge metode barijere tijekom seksualnog kontakta

– Imati povijest SPD -a

Ako mislite da možda imate SPD, važno je vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite za testiranje i liječenje.

Koji je antibiotik dobar za SPD?

Mnogo je različitih antibiotika koji mogu biti učinkoviti za liječenje prenosivih bolesti, ovisno o specifičnoj infekciji. Na primjer, klamidija se može liječiti azitromicinom ili doksiciklinom, dok se gonoreja može liječiti ceftriaksonom ili ciprofloksacinom. Općenito, važno je vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite da se testira i pravilno dijagnosticira prije početka bilo kojeg liječenja, jer neke infekcije mogu zahtijevati specifične antibiotike.

Kako izgledaju rani znakovi STD -a?

Postoje različiti rani znakovi koji mogu ukazivati na prisutnost SPD -a. Oni mogu uključivati:

– Promjene vaginalnog pražnjenja (uključujući povećani volumen, promjene u boji ili konzistentnosti ili prisutnost neobičnog pražnjenja)

– Svrbavanje ili goruća senzacija u genitalnom području

– bol ili nježnost u genitalnom području

– neobično krvarenje iz vagine

– Bol tijekom seksualnog odnosa

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite za testiranje i liječenje.

Koliko traje STD?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o određenom SPD -u. Međutim, općenito, SPD mogu trajati tjednima, mjesecima ili čak godinama ako se ne liječe. U nekim slučajevima, SPD -ovi mogu dovesti do trajne štete ili čak smrti.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj