Simptomi std

STD simptomi su opći pojam za bilo koji simptom ili znak povezan sa spolno prenosivom infekcijom (STI). Oni mogu uključivati, ali nisu ograničeni na:

– Neobično ispuštanje iz vagine, penisa ili anusa

– Gori ili svrbež oko genitalija

– Bolno mokrenje

– Bol tijekom seksa

– Čireve, mjehurići ili osip na ili oko genitalija

– Natečeni limfni čvorovi u prepone

– Groznica

– Umor

– Bolovi u mišićima

– Glavobolja

Koji je antibiotik dobar za SPD?

Na ovo pitanje ne postoji jedan odgovor koji odgovara, jer će najbolji antibiotik za liječenje SPD-a ovisiti o određenom SPD-u. Međutim, neki od najčešće korištenih antibiotika za liječenje SPD -a uključuju azitromicin, doksiciklin i ceftriakson.

Može li STD otići?

Na ovo pitanje nema nikoga odgovora jer ovisi o određenom SPD -u. Neki seksualni spotak, poput HPV -a, mogu s vremenom nestati sami. Međutim, drugi seksualni spolno prenosive bolesti, poput HIV -a, ne mogu se izliječiti i zahtijevat će cjeloživotno liječenje. Važno je konzultirati se s pružateljem zdravstvene zaštite kako bi se utvrdio određeni STD i može li se izliječiti ili ne.

Kakav se STI osjeća?

Postoje razne SPI, a svaki može uzrokovati različite simptome. Općenito, SPI mogu uzrokovati simptome poput:

-Bol ili gori tijekom mokrenja

-Povećano mokrenje

-Otpuštenje iz penisa ili vagine

-Bol tijekom seksa

-Svrbež ili gori oko genitalija

Ako mislite da možda imate STI, važno je posjetiti liječnika kako biste se mogli testirati i liječiti.

Što se događa ako se SPD -ovi ne liječe?

Ostavljeno ne liječene, SPD -ove mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. U žena mogu uzrokovati zdjelične upalne bolesti (PID), što može dovesti do neplodnosti, ektopične trudnoće i kronične bolove u zdjelici. Kod muškaraca mogu izazvati upalu uretre, a u nekim slučajevima neplodnost. SPD također mogu povećati rizik od ugovaranja HIV -a.

Što uzrokuje STI infekciju?

Postoji mnogo različitih vrsta SPI, a svaka ima drugačiji uzrok. Općenito, SPI uzrokuju bakterije, viruse ili paraziti koji se tijekom seksualne aktivnosti prenose s jedne osobe na drugu.

Neki od najčešćih SPI uključuju klamidiju, gonoreju i sifilis. Ove SPI uzrokuju bakterije koje se tijekom seksualne aktivnosti prenose s jedne osobe na drugu.

Ostali SPI, poput HIV -a i hepatitisa B, uzrokovani su virusima koji se tijekom seksualne aktivnosti prenose s jedne osobe na drugu.

Još su drugi SPI, poput trihomonije, uzrokovani parazitima koji se tijekom seksualne aktivnosti prenose s jedne osobe na drugu.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj