Simptomi Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis je bakterija koja može uzrokovati nekoliko različitih infekcija, uključujući upalu pluća, infekcije očiju i spolno prenosive bolesti (SPD). Chlamydia trachomatis pripadnik je roda Chlamydia, koji uključuje nekoliko drugih vrsta bakterija.

Chlamydia trachomatis je vrlo mala bakterija, samo otprilike jedna desetina veličine tipične bakterije. To je parazitski organizam koji može preživjeti samo unutar druge stanice. Infekcije Chlamydia trachomatis obično se šire seksualnim kontaktom, iako se bakterije mogu širiti i kontaktom s kontaminiranim predmetima ili tekućinama.

Chlamydia trachomatis može uzrokovati niz različitih infekcija, ovisno o tome koji su dijelovi tijela zaraženi. Najčešća infekcija koju uzrokuje Chlamydia trachomatis je spolno prenosiva bolest (STD) koja se zove Chlamydia. Klamidija je bakterijska infekcija koja može utjecati i na muškarce i žene. To je najčešće prijavljeno SPD u Sjedinjenim Državama.

Chlamydia trachomatis također može izazvati upalu pluća, infekcije pluća. Pneumonija uzrokovana Chlamydia trachomatis obično je blaga i može se liječiti antibioticima. U nekim slučajevima, međutim, upala pluća uzrokovana Chlamydia trachomatis može biti ozbiljna i može zahtijevati hospitalizaciju.

Chlamydia trachomatis također može uzrokovati infekcije očiju, što može dovesti do sljepoće.

Je li Chlamydia trachomatis izlječiva?

Da, Chlamydia trachomatis je izlječiva. Međutim, važno je napomenuti da je klamidija vrlo zarazna bolest i važno je što prije tražiti liječenje. Ako se ne liječi, klamidija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući neplodnost.

Što se događa ako se klamidija ne liječi?

Ako se klamidija ne liječi, može uzrokovati brojne ozbiljne zdravstvene probleme. To uključuje:

– Zdjelična upalna bolest (PID): Ovo je ozbiljna infekcija reproduktivnih organa koja može dovesti do neplodnosti, ektopične trudnoće i kronične bolove u zdjelici.

– Ektopična trudnoća: Ovo je trudnoća koja se javlja izvan maternice, obično u jagovim cijevima. Ektopične trudnoće su vrlo opasne i često mogu biti fatalne.

– Neplodnost: klamidija može izazvati ožiljke u jajovodnim cijevima, što može dovesti do neplodnosti.

– Kronična bol u zdjelici: klamidija može uzrokovati kroničnu boli u zdjelici, čak i nakon liječenja infekcije.

Što se događa ako imate Chlamydia trachomatis?

Ako imate Chlamydia trachomatis, možda ćete osjetiti niz simptoma. Oni mogu uključivati izgaranje tijekom mokrenja, ispuštanje iz penisa ili vagine i bol u trbuhu. U nekim slučajevima Chlamydia trachomatis također može dovesti do neplodnosti.

Koliko dugo traje klamidija ako se ne liječi?

Ako imate klamidiju i ne liječite je, infekcija će trajati nekoliko tjedana. U nekim slučajevima infekcija može trajati mjesecima.

Koliko dugo možete nositi klamidiju?

Klamidija je spolno prenosina infekcija (STI) koja se može prenijeti s osobe na osobu kroz nezaštićeni seks. Bakterije koje uzrokuju klamidiju, Chlamydia trachomatis, mogu zaraziti i muškarce i žene. Klamidija je izlječiva infekcija, ali može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječi.

Koliko dugo možete nositi klamidiju?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje, jer dužina vremena netko može nositi klamidiju varira ovisno o brojnim čimbenicima. Međutim, općenito se vjeruje da klamidija može ostati u tijelu nekoliko tjedana ili mjeseci ako se ne liječi.

Može li se klamidija proslijediti drugima ako ne pokazujete simptome?

Da. Klamidija se često naziva “tiha” infekcija, jer mnogi ljudi koji to imaju ne imaju simptome. Međutim, čak i ako nemate simptome, infekciju i dalje možete proslijediti drugima kroz nezaštićeni seks.

Ako mislite da možda imate klamidiju, važno je vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite za testiranje i liječenje. Klamidija je izlječiva infekcija, ali može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječi.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj