Reproduktivni sustav jajnika

Jajnik je mala žlijezda u obliku jajašca koja se nalazi u donjem trbuhu, odmah ispod maternice. Jajnik je jedan od dva glavna organa ženskog reproduktivnog sustava, zajedno s jajovodom. Jajnik proizvodi jaja (jaja) koja putuju niz jajovodnu cijev i oplođeni su spermijom u maternici. Jajnik također proizvodi hormone estrogen i progesteron, koji reguliraju menstrualni ciklus i trudnoću.

Koji su 4 sloja jajnika?

Jajnik se sastoji od četiri različita sloja: najudaljeniji sloj je korteks jajnika, koji se sastoji od folikularnih stanica; Sljedeći sloj su tekalne stanice koje proizvode androgene; Treći sloj su stanice granuloze, koje proizvode estrogene; a unutarnji sloj je germinalni epitel, gdje se proizvode oociti.

Koje su dvije glavne funkcije jajnika?

Dvije glavne funkcije jajnika su proizvodnja jaja i izdvajanje hormona.

Koja je veličina jajnika?

Veličina jajnika može varirati ovisno o brojnim čimbenicima, poput dobi, zdravlja i reproduktivnog statusa. Općenito, međutim, jajnici su otprilike veličine badema.

Kolika je težina jajnika?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer težina jajnika može varirati ovisno o brojnim čimbenicima, kao što su dob, zdravlje i reproduktivnu povijest pojedinca. Međutim, u prosjeku, jajnik teži između 3 i 5 grama.

Što je postupak jajnika?

Postupak jajnika je mala projekcija poput prsta koja se proteže od jajnika. Ovaj postupak pomaže da se pričvrsti jajnik na mjestu i osigurava površinu za pričvršćivanje ligamenata jajnika. Proces jajnika poznat je i kao stabljika jajnika ili stabljike jajnika.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj