Problemi s biciklizmom i erekcijom – utjecaj vožnje bicikla na erekciju

Problemi s biciklizmom i erekcijom – utjecaj vožnje bicikla na erekciju

Biciklizam je jedan od najpopularnijih načina za obilazak svijeta. U nekim je zemljama bicikl čak glavno prijevozno sredstvo. Osim jeftine i ekološke metode kretanja, biciklizam je također popularna rekreativna aktivnost i izvrsna kardio vježba koja vam omogućuje održavanje normalnog BMI-a i, kao posljedicu, zaštitu vašeg tijela od srčanih udara, moždanog udara ili dijabetesa tipa 2.

Kao i bilo koji sport, i ovaj ponekad uključuje određeni rizik. U ovom slučaju postoji mogućnost ozljeda tijekom mogućeg pada, a – što je dugo bila tema koja se postavlja među stručnjake – rizik od erektilne disfunkcije, uzrokovane pretjeranim i produljenim pritiskom intimnih područja, biciklističkim sedlom za vrijeme vožnje.

Erektilna disfunkcija i vožnja biciklom

Kao odgovor na široku raspravu o mogućim negativnim učincima biciklizma, provedena su ispitivanja koja nisu jasno utvrdila postoje li biciklisti vjerojatnije da će imati problema s erekcijom ili ne. Muškarci koji su sudjelovali u studiji najčešće su ukazivali na dva problema povezana s produljenim biciklizmom – utrnulost penisa i erektilnu disfunkciju. Sjedalo za bicikliste nosi otprilike 40% težine biciklista, koji bi se tijekom vožnje trebao potpuno osloniti na stražnjicu. Tačno je da ima tri točke oslonca, ali po pretpostavkama, njegov prednji dio, smješten između bedara, služi samo za stabilizaciju položaja tijekom vožnje, a osjetljivi perineum ne bi trebao biti opterećen.

Ne odustajte od vožnje biciklom, pa čak ni erekcije!

Muškarci koji se profesionalno bave biciklizmom (npr. Sportaši ili kuriri) mnogo rjeđe od ostalih biciklista trpe oštećenje penisa ili poremećaj erekcije zbog dugotrajne uporabe bicikla, jer se u njihovom slučaju najveći dio snage prenosi na noge i pedale, a ne na sedlu.

Što onda može učiniti amater jahanja koji koristi samo bicikl? Prije svega, prilikom kupnje opreme mora pažljivo odabrati sedlo – ona s širim, sličnijim okruglama, oblikuju puno manje opterećenja na međunožju od uskih, trokutastih, „muških“ sedla.

Prvi simptom koji dovodi do mogućih problema s erekcijom kao posljedica vožnje biciklom je osjećaj ukočenosti u penisu. Doduše, svaka otrgnulost odmah znači ozbiljniji problem, ali svaki je sigurno signal koji se ne smije podcijeniti. Ako se pojavi nelagoda, dovoljno je češće mijenjati položaje tijekom vožnje, povremeno stajati na papučicama, napraviti pauze, ako je to moguće, odnosno voditi računa o učinkovitoj cirkulaciji krvi. Ako se perineum češće preopterećuje i čovjek doživi ukočenost i naknadnu erektilnu disfunkciju – ovo je stanje, unatoč anksioznosti koju izaziva, obično privremeno, ali zahtijeva prekid aktivnosti na neko vrijeme dok se situacija ne vrati u normalu.

Korisni izvori za čitanje:

  1. https://hr.wikipedia.org/wiki/Impotencija
  2. https://hr.wikipedia.org/wiki/Lijek

Nedavno ažurirano

Komentiraj