Primjer ispitivanja STD

Primjer ispitivanja STD -a je krvni test koji se koristi za otkrivanje prisutnosti spolno prenosive bolesti (STD). Ovaj se test obično koristi za prikaz prenosivih bolesti poput klamidije, gonoreje, sifilisa i HIV -a. Primjer ispitivanja STD -a također se može koristiti za dijagnosticiranje SPD -a ako osoba ima simptome.

Da li normalni testovi krvi pokazuju prebce?

Ne, SPD se obično ne mogu otkriti rutinskim krvnim testovima. U skladu s tim, krvni testovi mogu se koristiti za dijagnosticiranje nekih SPD -a, uključujući HIV i sifilis. Pored toga, krvni test može se koristiti za ispitivanje prisutnosti antitijela na HSV-2, a to je virus koji uzrokuje genitalni herpes.

Koji su uobičajeni STD testovi?

Postoji nekoliko različitih SPD testova koji se obično izvode. Oni uključuju testove za klamidiju, gonoreju, sifilis i HIV. Liječnik će često naručiti testove koji uključuju sve ove, plus nekoliko drugih.

Klamidija i gonoreja testiraju se na upotrebu uzorka urina ili brisa zahvaćenog područja. Sifilis se testira na upotrebu krvnog ispitivanja. HIV se testira na korištenju krvnog ispitivanja ili brisa iz unutrašnjosti usta.

Herpes se obično ne testira, osim ako nema aktivnih lezija. HPV se obično ne ispituje, osim ako na pap -brisu nema abnormalnih ćelija.

Koji je najučinkovitiji test STD?

Ne postoji niti jedan “najučinkovitiji” test SPD. Ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući i koji SPD testirate, koliko dugo ste zaraženi, imate li simptome i jeste li imali prethodne SPD infekcije.

Na primjer, ako testirate na klamidiju, najučinkovitiji test je test pojačanja nukleinske kiseline (NAAT). Ovaj je test vrlo precizan, ali može se učiniti samo ako imate simptome ili ste zaraženi manje od tri mjeseca.

Ako testirate na gonoreju, najučinkovitiji test je i NAAT. Međutim, ovaj se test može obaviti samo ako imate simptome ili ste zaraženi manje od dva tjedna.

Ako ste zaraženi SPD -om duže od tri mjeseca ili ako nemate simptome, najučinkovitiji test je kultura. Ovaj test nije tako točan kao NAAT, ali može se učiniti ako ste zaraženi duže od tri mjeseca.

Bez obzira koji test odabrali, važno je zapamtiti da je jedini način da sa sigurnošću znate ako imate SPD testirati se.

Može li test urina otkriti std?

Da, test urina može otkriti neke SPD -ove, uključujući klamidiju, gonoreju i trihomoniazu. Međutim, ne može otkriti sve SPD, a nije tako točan kao drugi testovi, poput brisa ili krvnih testova.

Koji su 7 uobičajenih STD -a?

Postoji sedam uobičajenih SPD -ova: klamidija, gonoreja, sifilis, trihomoniasis, HPV, HIV i herpes. Klamidija i gonoreja su najčešći, a slijede sifilis. Trihomoniasis je rjeđi, dok su HPV, HIV i herpes najmanje uobičajeni.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj