Popis spolno prenosivih bolesti

Seksualno prenesena bolest (STD) je infekcija koja se prenosi s jedne osobe na drugu putem seksualnog kontakta. SPB se također ponekad nazivaju i spolno prenosive infekcije (SPI).

Mnogo je različitih vrsta prenosivih spolno prenosivih bolesti i mogu utjecati i na muškarce i žene. Neke seksualno prenosive bolesti, poput klamidije i gonoreje, uzrokovane su bakterijama. Druge, poput HIV -a i sifilisa, uzrokuju virusi.

SPD su vrlo česti. U stvari, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procjenjuju da u Sjedinjenim Državama svake godine postoji više od 20 milijuna novih infekcija SPD -om.

SPD mogu uzrokovati razne simptome, uključujući bol, svrbež i peckanje. Neki seksualni spolno prenosive bolesti, poput HIV -a, također mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput AIDS -a.

Ako mislite da možda imate SPD, važno je vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite za dijagnozu i liječenje. Mnogi se spolno prenosive bolesti mogu izliječiti antibioticima, ali neki se, poput HIV -a, ne mogu izliječiti.

Nekoliko je stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od std -a:

• Koristite kondom svaki put kada imate seks.

• Testirajte se na SPD -u prije nego što imate seks s novim partnerom.

• Izbjegavajte seks s nekim tko ima SPD.

• Izbjegavajte imati više seksualnih partnera.

Koji je najsmrtonosniji std?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje, jer ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući cjelokupno zdravlje pojedinca i specifični napredak dotičnog SPD -a. Međutim, neki se SPD -ovi uglavnom smatraju opasnijim od drugih. Na primjer, HIV/AIDS smatra se jednim od najsmrtonosnijih SPD -ova, jer može dovesti do brojnih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući smrt. Ostali seksualni spolno prenosive bolesti koji se smatraju relativno opasnim uključuju hepatitis B i sifilis.

Što je najlakše riješiti se?

Ne postoji lak odgovor kada je riječ o seksualno prenosivim bolestima (SPD), jer je svaka jedinstven i zahtijeva vlastiti specifični tretman. Međutim, neki se SPD -ovi lakše liječe od drugih, a mogu se očistiti lijekovima u relativno kratkom vremenu. Na primjer, bakterijski seksualni spolno prenosive bolesti poput klamidije i gonoreje mogu se liječiti antibioticima, dok virusni SPD poput HIV-a i HPV-a zahtijevaju dugotrajno liječenje. Općenito, SPD -ovi koje su uzrokovane bakterijama lakše su liječiti od onih koje uzrokuju virusi.

Što je najlakše širi se STD?

Postoji mnogo različitih vrsta spolno prenosivih bolesti (SPD), a neke se lakše šire od drugih. Na primjer, virusi poput HIV -a i hepatitisa B mogu se širiti seksualnim kontaktom, ali mogu se širiti i drugim aktivnostima poput dijeljenja igala ili transfuzije krvi. Bakterijski seksualni spolno prenosive bolesti poput gonoreje i klamidije obično se šire seksualnim kontaktom, iako se mogu širiti i drugim aktivnostima poput dijeljenja ručnika ili kontakta s kontaminiranim površinama.

Što STD nisu izlječive?

Mnogo je spolno prenosivih bolesti koji nisu izlječivi, ali postoje i mnogi koji su. Najčešći neizlječivi STD je HIV, ali postoje i drugi, uključujući klamidiju, gonoreju i sifilis. Iako nema lijeka za ove SPD, dostupni su tretmani koji mogu pomoći u upravljanju njima i održavati ljude zdravim.

Koje su 10 najčešćih spolno prenosivih bolesti?

1. Klamidija: klamidija je bakterijska infekcija koja se prenosi seksualnim kontaktom. To je najčešći STI u Sjedinjenim Državama. Klamidija može uzrokovati zdjelične upalne bolesti (PID), što može dovesti do neplodnosti.

2. Gonoreja: Gonoreja je bakterijska infekcija koja se prenosi seksualnim kontaktom. Gonoreja može uzrokovati PID, što može dovesti do neplodnosti.

3. Sifilis: Sifilis je bakterijska infekcija koja se prenosi seksualnim kontaktom. Sifilis može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući oštećenje mozga i smrt.

4. HIV/AIDS: HIV je virus koji se prenosi seksualnim kontaktom. HIV može dovesti do AIDS -a, što je oslabljujuća i često smrtonosna bolest.

5. Herpes: Herpes je virus koji se prenosi seksualnim kontaktom. Herpes može uzrokovati genitalne čireve i može se širiti s jedne osobe na drugu, čak i kad nema simptoma.

6. HPV: HPV je virus koji se prenosi seksualnim kontaktom. HPV može uzrokovati genitalne bradavice i može dovesti do raka grlića maternice.

7. Trihomoniasis: Trihomoniasis je parazitska infekcija koja se prenosi seksualnim kontaktom. Trihomoniaza može uzrokovati vaginalni svrbež i pražnjenje.

8. Zdjelična upalna bolest (PID): PID je infekcija reproduktivnih organa koje može uzrokovati bilo koji od gore navedenih SPI -a. Pid limenka

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj