Pokrenite tablete za kontrolu rađanja

Pokrenite tablete za kontrolu rađanja kontracepcijska metoda koja koristi sintetičke hormone za sprečavanje trudnoće. Obično se uzima oralno, iako su neki oblici dostupni kao zakrpe ili vaginalni prstenovi. Tablete se moraju uzimati svaki dan, a najučinkovitija je kada se uzimaju u isto vrijeme svaki dan.

Morate li pričekati da vaše razdoblje započne kontrolu rađanja?

Nema ispravnog ili pogrešnog odgovora na ovo pitanje – na kraju, na pojedincu je odlučiti kada započeti kontrolu rađanja. Međutim, vrijedno je napomenuti da su mnoge metode kontrole rađanja najučinkovitije kada su započeli prvog dana menstrualnog ciklusa. Stoga, ako netko planira započeti kontrolu rađanja kako bi spriječio trudnoću, možda bi bilo vrijedno čekati da njihovo razdoblje započne kako bi se osiguralo da je metoda što je moguće učinkovitija.

Koje je 7 -dnevno pravilo o tableti?

7 -dnevno pravilo je da biste trebali uzimati tabletu u isto vrijeme svaki dan, 7 dana zaredom. To znači da ćete morati uzimati tabletu u isto vrijeme svaki dan, čak i ako propustite dan.

Što se događa kad prvi put započnem kontrolu rađanja?

Prvo što trebate učiniti je savjetovati se sa svojim liječnikom da biste vidjeli je li kontrola rađanja prikladna za vas. Ako imate bilo kakvih medicinskih stanja koja mogu kontraindicirati uporabu kontrole rađanja, vaš će vas liječnik moći savjetovati o alternativnim metodama ili vam pomoći da upravljate svojim stanjem kako biste sigurno koristili kontrolu rađanja.

Nakon što odlučite započeti kontrolu rađanja, morat ćete odabrati metodu. Na raspolaganju je mnogo različitih vrsta kontrole rađanja, tako da vi i vaš liječnik možete razgovarati o tome koja je metoda prikladna za vas. Najčešće vrste kontrole rađanja su tableta, flaster, prsten i pucanj.

Nakon što odaberete metodu, morat ćete slijediti upute za tu metodu. Za većinu metoda morat ćete početi preuzeti kontrolu rađanja prvog dana vašeg menstruacije. To je zato što su razine hormona u vašem tijelu u ovom trenutku najniže, pa će početak kontrole rađanja u ovom trenutku pružiti najbolju priliku da bude učinkovit.

Ako pokrenete tabletu prvog dana menstruacije, odmah ćete biti zaštićeni od trudnoće. Ako pilulu započnete u bilo kojem drugom trenutku, morat ćete koristiti sigurnosnu metodu kontrole rađanja, poput kondoma, prvih 7 dana.

Patch i prsten djeluju na sličan način kao tableta, ali ne trebate ih započeti prvog dana menstruacije. Možete ih pokrenuti na

Kako se osjećate prvi tjedan kontrole rađanja?

Prvi tjedan kontrole rađanja može biti različit za svaku osobu. Neki se ljudi ne mogu osjećati drugačije, dok drugi mogu osjetiti neke nuspojave. Najčešće nuspojave tijekom prvog tjedna su mučnina, povraćanje, uočavanje i nježnost grudi. Te nuspojave obično nestaju nakon nekoliko dana.

Jesam li zaštićen nakon 2 dana na tableti?

Niste zaštićeni od trudnoće nakon dva dana uzimate tabletu. Potrebno je otprilike tjedan dana da tableta postane učinkovita.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj