Opcije kontrole rađanja za pušače

Postoji mnogo različitih mogućnosti kontrole rađanja za pušače, uključujući i hormonalne i ne-hormonske metode. Najučinkovitija metoda za bilo kojeg pojedinca ovisit će o brojnim čimbenicima, uključujući njihove navike pušenja, zdravstvenu povijest i osobne preferencije. Neke od najpopularnijih mogućnosti kontrole rađanja za pušače uključuju sljedeće:

-Hormonske metode: uključuju tablete za kontrolu rađanja, zakrpe, prstenove, implantate i injekcije. Hormonalne metode općenito su sigurne za većinu pušača, ali mogu biti manje učinkovite kod onih koji jako puše.

-Ne-hormonske metode: uključuju barijere (poput kondoma, dijafragme i spužve) i metode temeljene na svijesti o plodnosti (poput ritam metode i povlačenja). Ne-hormonalne metode imaju manje vjerojatno da će utjecati pušenje, ali mogu biti manje učinkovite.

-Hitna kontracepcija: Ovo je metoda kontrole rađanja koja se može koristiti nakon nezaštićenog spola. Učinkovitije je prije nego što se uzima, ali još uvijek može biti učinkovit do 5 dana nakon seksa. Hitna kontracepcija dostupna je bez recepta za one koji imaju 17 godina ili stariji.

-Sterilizacija: Ovo je trajni oblik kontrole rađanja koji nije reverzibilan. Obično se smatra samo onima koji su sigurni da ne žele imati više djece.

-Apstinencija: ovo je jedini siguran način za sprečavanje trudnoće, ali nije uvijek realan ili poželjan

Koliko brzo mogu započeti kontrolu rađanja nakon prestanka pušenja?

Ako ste pušač i razmišljate o pokretanju kontrole rađanja, važno je znati da pušenje može smanjiti učinkovitost kontrole rađanja. Kontrolne tablete, zakrpe i prstenovi sadrže hormone koje se može razbiti nikotinom. To znači da pušači imaju veću vjerojatnost da će zatrudnjeti dok koriste ove metode kontrole rađanja.

Najbolji način da smanjite svoje šanse za trudnoću tijekom korištenja kontrole rađanja je prestati pušiti. Možete početi koristiti kontrolu rađanja čim prestanete pušiti. Ako koristite tabletu, morat ćete koristiti sigurnosnu metodu kontrole rađanja prvih 7 dana nakon što prestanete pušiti. Ako koristite flaster ili prsten, morat ćete koristiti sigurnosnu metodu kontrole rađanja prva 2 tjedna nakon što ste prestali pušiti.

Tko ne bi trebao uzimati kontrolu rađanja estrogena?

Postoji mnogo različitih vrsta kontrole rađanja, a tijelo svake osobe različito reagira na svaku vrstu. Kontrola rađanja na bazi estrogena možda nije najbolja opcija za sve. Neki ljudi mogu osjetiti nuspojave od uzimanja estrogena, poput:

-Mučnina

-Glavobolja

-Debljanje

-Promjene raspoloženja

-Nadimanje

-Nježnost grudi

Ako imate bilo koju od ovih nuspojava, možda biste trebali razmotriti drugu vrstu kontrole rađanja.

Što mogu pušiti dok sam na kontroli rađanja?

Ne postoje konačne studije o tome koje su lijekove sigurno koristiti tijekom preuzimanja kontrole rađanja, pa je najbolje pogriješiti na strani opreza. Opći konsenzus je da pušenje cigareta dok na kontroli rađanja nije dobra ideja, jer kombinacija njih dvoje može povećati rizik od krvnih ugrušaka.

Jesu li tablete samo za pušače sigurnije tablete?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer je istraživanje o tom pitanju neuvjerljivo. Neke studije sugeriraju da tablete samo za progestin mogu biti sigurnije za pušače od kombiniranih oralnih kontraceptiva, dok druge studije nisu otkrile značajnu razliku u sigurnosti između dvije vrste tableta. U konačnici, odluka o tome treba li koristiti tabletu samo za progestin u savjetovanju s pružateljem zdravstvene zaštite, uzimajući u obzir medicinsku povijest i zdravstvene rizike.

Povećava li se pušenje estrogena?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer je istraživanje o tom pitanju neuvjerljivo. Neke studije sugeriraju da odustajanje od pušenja može dovesti do povećanja razine estrogena, dok druge studije nisu utvrdile značajnu razliku u razini estrogena između pušača i nepušača. Moguće je da učinak pušenja na razinu estrogena varira od osobe do osobe.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj