Odgoda li borna kiselina vaše razdoblje

Borna kiselina je prirodna tvar koja se nalazi u mnogim biljkama i mineralima. Ima dugu povijest korištenja kao insekticid i antiseptik. U novije vrijeme pokazalo se da ima svojstva kontracepcije. Kada se koristi vaginalno, borna kiselina stvara neprijateljsko okruženje za spermu, sprečavajući ih da dođu do jajeta i oplođuju ga. To može biti učinkovit način odgode menstruacije. Međutim, borna kiselina nije vrlo učinkovit kontracepcijski i ne smije se koristiti kao jedina metoda kontrole rađanja.

Može li BV utjecati na razdoblje?

Bakterijska vaginoza (BV) je vaginalna infekcija uzrokovana prekoračenjem bakterija. Iako nije spolno prenosiva infekcija (STI), češća je kod žena koje su seksualno aktivne. BV može uzrokovati simptome poput vaginalnog pražnjenja, pečenja, svrbeža i iritacije. Također može dovesti do drugih problema, poput zdjelične upalne bolesti (PID) i povećanog rizika od SPIS -a. BV se liječi antibioticima.

Iako BV obično ne utječe na žensko razdoblje, to može uzrokovati druge promjene u njenom vaginalnom pražnjenju. To može otežati znati jeste li doživljavali normalno razdoblje ili se nešto drugo događa. Ako ste zabrinuti zbog svog vaginalnog pražnjenja ili ako imate bilo koji drugi simptomi BV -a, trebali biste vidjeti svog pružatelja zdravstvene zaštite za procjenu.

Što bi značilo kasno razdoblje?

Kasno razdoblje znači da vaše razdoblje počinje kasnije nego inače. To može uzrokovati brojne stvari, uključujući stres, promjene u vašoj prehrani ili rutini vježbanja ili hormonalnu neravnotežu. Ako ste zabrinuti zbog kasnog razdoblja, najbolje je napraviti test trudnoće kako biste isključili trudnoću kao uzrok.

Je li borna kiselina niže šanse za trudnoću?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer učinkovitost borne kiseline u sprječavanju trudnoće nije dobro uspostavljena. Međutim, neka preliminarna istraživanja sugeriraju da borna kiselina može imati neke kontracepcijske učinke. Na primjer, jedno je istraživanje otkrilo da je borna kiselina povezana s nižom stopom trudnoće kod štakora u usporedbi s drugim metodama kontracepcije (poput bakrenih intrauterinih uređaja). Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdile ove nalaze kod ljudi.

Mogu li djevičanske infekcije odgoditi razdoblja?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer može varirati od osobe do osobe. Međutim, općenito se smatra da djevičanske infekcije u nekim slučajevima doista mogu odgoditi razdoblja. To je zato što infekcija može uzrokovati upalu maternice i/ili grlića maternice, što zauzvrat može ometati normalno prolijevanje maternice (poznate kao menstruacija). Ako ste zabrinuti da ćete možda imati djevičansku infekciju, najbolje je vidjeti svog liječnika za dijagnozu i liječenje.

Koliko je dana odgoda razdoblja normalno?

Ne postoji niti jedan konačni odgovor na ovo pitanje jer “normalno” može varirati ovisno o pojedinoj ženi. Međutim, prema Nacionalnom institutu za zdravstvo, prosječna dužina menstrualnog ciklusa je 28 dana, a većina ciklusa žena pala je negdje između 24 i 32 dana. Stoga se općenito smatra da je kašnjenje razdoblja od nekoliko dana unutar normalnog raspona.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj