O seksualnim prenosivim bolestima

Seksualne prenosive bolesti (SPD), koje se nazivaju i seksualno prenosive infekcije (SPI), uzrokovane su bakterijama, virusima ili parazitima. Oni se mogu prenijeti s osobe na osobu seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni i oralni seks. SPB se također mogu prenijeti s majke na dijete tijekom trudnoće ili porođaja.

SPD su uobičajeni, posebno među mladima. U Sjedinjenim Državama svake godine postoji više od 20 milijuna novih SPD -a.

SPD mogu imati niz simptoma ili možda uopće ne uzrokuju simptome. Mnogi se SPD -ovi mogu izliječiti antibioticima, ali nekima se, poput HIV -a, može upravljati samo liječenjem.

Ostali neobrađeni, SPD -ovi mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući neplodnost, rak, pa čak i smrt.

Koje su 4 vrste SPD -a?

Postoje četiri glavne vrste SPD -a:

1. Bakterijske seksualno prenosive bolesti: uključuju prenosive spolno prenosive bolesti uzrokovane bakterijama, poput klamidije, gonoreje i sifilisa.

2. Virusni seksualni spolno prenosive bolesti: uključuju prenosive spolno prenosive bolesti uzrokovane virusima, poput HIV -a, herpesa i hepatitisa B.

3. Parazitski seksualni spolno prenosive bolesti: uključuju SPD -a uzrokovane parazitima, poput trihomonije i ušiju stidne uši.

4. Infekcije kvasca: To tehnički nisu SPD -ovi, ali često ih je ugasio jer se mogu prenijeti seksualno.

Kako spriječiti spolno prenosive bolesti?

Na ovo pitanje nema odgovora jer postoji mnogo različitih načina za sprečavanje spolno prenosivih bolesti (SPD), a najučinkovitija metoda može se razlikovati ovisno o pojedincu. Međutim, neki od najčešćih načina za sprečavanje SPD -a uključuju korištenje kondoma tijekom seksa, cijepljenje protiv određenih SPD -a i izbjegavanje seksualnog kontakta s ljudima koji imaju SPD. Uz to, važno je redovito testirati se na SPD -u, pogotovo ako ste seksualno aktivni.

Koji su 5 simptoma spolno prenosivih bolesti?

Postoji širok izbor simptoma povezanih sa seksualno prenosivim bolestima, a neće svi pojedinci koji su ugovorili SPD osjetili simptome. Međutim, neki od najčešćih simptoma povezanih s SPD -om uključuju:

1. Genitalne čireve ili lezije: Ove čireve mogu se pojaviti kao mjehurići, izbočine ili čireve na ili oko genitalija, anusa ili usta. Mogu biti bolni ili svrbež, a ponekad mogu krvariti.

2. Simptomi slični gripi: Mnogi se SPD-ovi mogu uzrokovati vrućicu, bolove u tijelu i umor, što može nalikovati simptomima gripe.

3. Issustavljanje genitalija: Ovaj iscjedak može varirati u boji i dosljednosti, ali često je rani znak SPD -a.

4. Osjećaj spaljivanja tijekom mokrenja: Ovaj simptom često je uzrokovan upalom uretre, što može biti rezultat SPD -a.

5. Bolni odnos: Ovaj simptom može biti uzrokovan nizom SPD -a, uključujući one koji uzrokuju genitalne čireve ili lezije.

Kako se liječite spolno prenosive infekcije?

Postoji nekoliko različitih spolno prenosivih infekcija (SPI), a tretman za svaki može varirati. Općenito, međutim, većina SPI može se liječiti antibioticima.

Ako mislite da možda imate STI, važno je što prije posjetiti liječnika ili drugog pružatelja zdravstvene zaštite. Moći će vas testirati na infekciju i, ako je potrebno, propisati lijekove za liječenje.

Neki SPI, poput HIV -a, ne mogu se izliječiti, ali se može upravljati lijekovima. Drugi, poput klamidije, gonoreje i sifilisa, mogu se izliječiti antibioticima.

Važno je zapamtiti da čak i ako je STI izlječiv, on još uvijek može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Na primjer, neobrađena klamidija može dovesti do zdjelične upalne bolesti, što može uzrokovati neplodnost. Stoga je važno što je prije moguće testirati i liječiti ako mislite da imate STI.

Što uzrokuje spolno prenosive bolesti?

Postoji mnogo različitih vrsta spolno prenosivih bolesti (SPD), a svaka ima svoj uzrok. Na primjer, klamidija i gonoreja uzrokuju bakterije, dok HPV i herpes uzrokuju virusi. SPD mogu uzrokovati i paraziti, poput trihomoniaze.

SPB se obično šire seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni i oralni seks. Također se mogu širiti kontaktom sa zaraženim tjelesnim tekućinama, poput krvi ili sjemena. U nekim se slučajevima SPD-ovi mogu širiti neseksualnim kontaktom, poput transfuzije krvi ili dijeljenja igala.

Mnogi su spolno prenosive bolesti asimptomatske, što znači da ne uzrokuju simptome. Međutim, čak i bez simptoma, SPD se i dalje mogu širiti. Zbog toga je važno redovito se testirati, čak i ako mislite da nemate SPD.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj