Možete li zatrudnjeti na kontroli rađanja

Izraz “možete li zatrudnjeti na kontroli rađanja” odnosi se na sposobnost žene da zatrudne dok koristi kontrolu rađanja. Kontrolne tablete, zakrpe, prstenovi i pucnjevi su svi primjeri kontrole rađanja koji se mogu koristiti za sprečavanje trudnoće. Međutim, moguće je da žena zatrudni čak i dok koristi ove metode kontrole rađanja. Postoji nekoliko čimbenika koji tome mogu pridonijeti, poput propuštenih doza, pogrešne uporabe i interakcije s drugim lijekovima. Ako mislite da ste trudni, važno je položiti test trudnoće i vidjeti svog pružatelja zdravstvene zaštite.

Kako mogu znati jesam li trudna na tableti?

Ako uzimate pilulu kako ste redovito i redovito seksali, onda su šanse da zatrudnite vrlo niske. Međutim, ako sumnjate ili imate bilo kakve simptome koji bi mogli biti povezani s trudnoćom, onda je najbolje položiti test trudnoće samo da biste bili sigurni. Neki uobičajeni simptomi trudnoće uključuju:

– Propuštena razdoblja

– Mučnina ili povraćanje

– Nježnost ili promjene grudi

– Umor

– Promjene raspoloženja

– Zatvor ili proljev

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, najbolje je položiti test trudnoće i posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Koliko tableta morate propustiti da biste zatrudnili?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući vrstu kontracepcijskih tableta koje uzimate, koliko dobro slijedite upute za uzimanje tablete i imate li osnovnih zdravstvenih stanja koja bi mogla utjecati na vašu plodnost.

Ako uzimate kombiniranu tabletu (koja sadrži i estrogen i progestin), morat ćete propustiti najmanje 2 tablete zaredom kako biste povećali rizik od trudnoće. Ako uzimate tabletu samo za progestin, morat ćete propustiti najmanje 3 tablete zaredom kako biste povećali rizik od trudnoće.

Također je važno napomenuti da nedostajuće pilule mogu smanjiti učinkovitost pilule u sprečavanju trudnoće. Stoga, ako ste seksualno aktivni i ne želite zatrudnjeti, važno je upotrijebiti drugi oblik kontracepcije (poput kondoma) pored tablete kada ga ne uzimate ispravno.

Trebam li uzeti plan b ako sam na kontroli rađanja?

Postoji nekoliko različitih scenarija u kojima biste mogli postaviti ovo pitanje, pa ćemo se svaki odvojeno obratiti.

Ako ste na kontroli rađanja i uzimali ste je ispravno i dosljedno, odgovor je općenito ne, ne biste trebali uzimati plan b. Kontrola rađanja prilično je učinkovita u sprječavanju trudnoće kada se pravilno koristi, tako da su šanse da zatrudnite dok ste na kontroli rađanja prilično niske.

Međutim, ako ste preskočili doze vaše kontrole rađanja ili ga ne uzimate ispravno, postoji šansa da zatrudnite, u tom slučaju ćete trebati uzeti plan b. Plan B je hitna kontracepcijska tableta koja može pomoći u sprječavanju trudnoće ako se uzima u određenom vremenskom okviru nakon nezaštićenog spola.

Važno je napomenuti da plan B nije 100% učinkovit, pa čak i ako ga uzmete, još uvijek postoji mala šansa da zatrudnite. Ako ste zabrinuti za trudnoću, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom o svojim mogućnostima.

Možete li zatrudnjeti na tableti ako se ne povuče?

Da, možete zatrudnjeti na tableti ako se ne povuče. Međutim, pilula je mnogo manje vjerojatno da će uzrokovati trudnoću od ostalih metoda kontracepcije, poput kondoma. Ako ste zabrinuti zbog trudnoće, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom o drugim metodama kontracepcije.

Hoću li zatrudnjeti ako propustim jednu tabletu?

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje, jer ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući koju pilulu uzimate, koliko dugo je uzimate i da li ste ga dosljedno uzimali ili ne. Ako ste zabrinuti zbog trudnoće, najbolje je razgovarati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj