Možete li dobiti rak grlića maternice bez HPV -a

Rak grlića maternice je vrsta raka koji utječe na grlić maternice, koji je donji dio maternice koji se povezuje s vaginom. Velika većina slučajeva raka grlića maternice uzrokovana je infekcijom ljudskim papiloma virusom (HPV), što je spolno prenosiv virus. Međutim, moguće je razviti rak grlića maternice bez HPV -a. To će se najvjerojatnije dogoditi kod žena koje imaju oslabljeni imunološki sustav, poput onih koje su HIV pozitivne ili su prošle transplantaciju organa.

Koji su rani znakovi upozorenja o raku grlića maternice?

Obično nema znakova ranog upozorenja o raku grlića maternice. Međutim, ako je rak uhvaćen u ranim fazama, može doći do nenormalnog krvarenja ili ispuštanja iz vagine. Ostali simptomi mogu uključivati bol tijekom odnosa, bolove u zdjelici ili probleme mokrenja. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je odmah posjetiti liječnika kako bi se uzrok mogao utvrditi.

Koji je glavni uzrok raka grlića maternice?

Glavni uzrok raka grlića maternice je infekcija ljudskim papiloma virusom (HPV). HPV je seksualno preneseni virus koji se prenosi s osobe na osobu kroz kontakt kože do kože. Postoji mnogo različitih vrsta HPV -a, a neke vrste mogu uzrokovati rak grlića maternice. Ostale vrste HPV -a mogu uzrokovati genitalne bradavice. HPV je vrlo čest virus, a većina ljudi koji su seksualno aktivni dobit će ga u nekom trenutku svog života.

Koji su simptomi raka grlića maternice 1. faze?

Većina žena s rakom grlića maternice u ranoj fazi nema simptoma. Rak se obično nalazi kroz PAP test.

Mogući simptomi naprednijeg raka grlića maternice uključuju:

-Nenormalno vaginalno krvarenje, poput:

-Krvarenje koje se događa između redovitih menstrualnih razdoblja

-Krvarenje nakon seksualnog odnosa

-Krvarenje nakon zdjeličnog ispita

-Vaginalno krvarenje nakon menopauze

-Bol u zdjelici ili pritisak

-Bol tijekom seksualnog odnosa

-Vaginalni iscjedak koji je vodenast, krvav ili deblji nego inače

-Problemi s mokraćom, poput:

-Poteškoće mokraći

-Osjećaj potrebe za češćem uriniranja

-Bolno mokrenje

Kako testiraju rak grlića maternice bez HPV -a?

Rak grlića maternice može se otkriti bez HPV -a izvođenjem pap -brisa. Ovo je test u kojem se mali uzorak stanica uzima iz grlića maternice i ispituje pod mikroskopom. Ako su prisutne abnormalne stanice, mogu biti znak raka grlića maternice.

Možete li imati rak grlića maternice s normalnim mrljama PAP -a?

Normalni rezultat razmaza od PAP -a znači da stanice prikupljene iz vašeg grlića maternice tijekom probira izgledaju normalno. Ovo je dobra vijest i znači da nemate nikakve prekancerozne promjene ili rak grlića maternice. Međutim, važno je zapamtiti da pap bris nije savršen. Postoji mala šansa da pap bris može propustiti abnormalne stanice, posebno u ranim fazama raka grlića maternice. Zbog toga je važno i dalje dobivati redovne papske brise kako je preporučio vaš liječnik.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj