Mjesto genitalnih bradavica

Genitalne bradavice su bradavice koje se javljaju u ili oko genitalnog područja. Mogu se pojaviti na vulvi, vagini, penisu ili anusu, a mogu se pojaviti i u ustima ili u grlu. Genitalne bradavice uzrokovane su ljudskim papiloma virusom (HPV). Postoji mnogo različitih vrsta HPV -a, a neke vrste mogu uzrokovati rak grlića maternice. Genitalne bradavice nisu kanceroge i ne uzrokuju rak grlića maternice.

Mogu li genitalne bradavice biti jedna kvrga?

Da, genitalne bradavice mogu biti jedna kvrga. Genitalne bradavice uzrokovane su ljudskim papiloma virusom (HPV), a mogu se prenijeti s jedne osobe na drugu putem seksualnog kontakta. Genitalne bradavice obično se pojavljuju kao male, mesne izbočine, ali mogu biti i ravne ili glatke. Mogu se naći na vulvi, vagini, grliću maternice, penisu, skrotumu ili anusu. Genitalne bradavice mogu biti svrbež, bolne ili krvarenja. Ako imate bilo kakvih zabrinutosti oko naleta na svojim genitalijama, najbolje je vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite za procjenu.

Izgledaju li se genitalne bradavice odjednom?

Nema određenog odgovora na ovo pitanje jer ovisi o pojedincu. Neki ljudi mogu doživjeti nagli početak genitalnih bradavica, dok drugi možda neće primijetiti nikakve simptome do nekoliko tjedana ili mjeseci kasnije. Moguće je i da genitalne bradavice odlaze sami bez liječenja.

Trebam li se sramiti genitalnih bradavica?

Nema potrebe da se sramim imati genitalne bradavice. Ove bradavice su uzrokovane virusom i vrlo su česte. U stvari, otprilike jedna od svake četiri osobe u Sjedinjenim Državama dobit će ih u nekom trenutku svog života.

Iako genitalne bradavice mogu biti neugodne i neugodne, obično nisu opasne. U većini slučajeva bradavice će nestati samostalno. Međutim, u nekim slučajevima bradavice će možda trebati liječiti liječnik.

Ako ste seksualno aktivni, važno je reći svom partneru da imate genitalne bradavice. Na taj se način mogu provjeriti na virus i liječiti ako je potrebno.

Je genitalna bradavica velika stvar?

Genitalna bradavica nije velika stvar u smislu da nije po život opasno stanje. Međutim, to je velika stvar u smislu da se radi o seksualno prenosivoj infekciji (STI) koja se može prenijeti na seksualne partnere. Genitalne bradavice također mogu uzrokovati nelagodu i teško ih je liječiti.

Kako izgledaju genitalne bradavice kad se prvi put pojave?

Genitalne bradavice su male, mesnate raste koji se mogu pojaviti na genitalijama i oko anusa. Uzrok ih je ljudski papiloma virus (HPV) i može ih se prenijeti seksualnim kontaktom.

Kad se prvi put pojave, genitalne bradavice možda nisu veće od pinhead. Mogu biti ružičaste, bijele ili boje mesa, a mogu se podići ili ravni. Mogu se pojaviti kao jedna bradavica ili u klasterima.

Genitalne bradavice mogu uzrokovati svrbež, peckanje i bol. Oni također mogu otežati mokraću ako su blizu otvaranja uretre. Ako se ne liječe, mogu rasti i širiti se na druge dijelove tijela.

Ako mislite da možda imate genitalne bradavice, važno je vidjeti liječnika ili drugog pružatelja zdravstvene zaštite za dijagnozu. Oni mogu propisati lijekove za liječenje bradavica.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj