Koriste borne kiseline za ljude

Borna kiselina je bijela, kristalna, topiva u vodi koja ima blago antiseptičko i antifungalno djelovanje. Ima blago kiseli okus i koristi se u raznim proizvodima za čišćenje kućanstava i industrije. Borna kiselina se također koristi kao insekticid i kao konzervans u hrani i kozmetici.

Mogu li borovu kiselinu izliječiti bakterijske infekcije?

Borna kiselina je prirodna tvar koja ima antifungalna i antibakterijska svojstva. Stoljećima se koristi za liječenje različitih stanja kože, uključujući infekcije.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da borna kiselina može biti učinkovita u liječenju bakterijskih infekcija. Studija objavljena u časopisu Antimikrobna sredstva i kemoterapija otkrila je da je borna kiselina učinkovita u ubijanju vrste bakterija zvane Staphylococcus aureus.

Međutim, postoji ograničena istraživanja o korištenju borne kiseline za liječenje bakterijskih infekcija, a potrebno je više studija kako bi se utvrdila njegova sigurnost i učinkovitost. Uz to, borna kiselina se ne smije koristiti na otvorenim ranama ili slomljenoj koži. Ako razmišljate o korištenju borne kiseline za liječenje bakterijske infekcije, važno je prvo razgovarati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite.

Što borna kiselina čini za kožu?

Bornska kiselina je spoj koji se prirodno pojavljuje na kojem ima brojne koristi za zdravlje kože. Ima antiseptička i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u liječenju stanja kože poput akni, ekcema i psorijaze. Uz to, borna kiselina može pomoći ublažavanju nadražene kože i ubrzanju procesa ozdravljenja rezova, ogrebotina i opeklina.

Kakve infekcije tretiraju borna kiselina?

Borna kiselina je antiseptik koji se obično koristi za liječenje infekcija kože i sluznice. Također se koristi za liječenje vaginalnih infekcija i infekcija kvasca.

Tko ne bi trebao koristiti boru kiselinu?

Ne postoje konačne kontraindikacije za uporabu borne kiseline. Međutim, neki stručnjaci preporučuju da se to ne koristi u trudnica ili u maloj djeci. Uz to, boru treba koristiti s oprezom kod ljudi s bubrežnim bolestima ili drugim stanjima koja mogu narušiti izlučivanje.

Je li borna kiselina štetna za odrasle?

Borna kiselina je prirodni spoj koji se nalazi u mnogim kućanskim proizvodima. Obično se koristi kao antiseptik i insekticid. Iako se borna kiselina smatra relativno sigurnom za odrasle, može biti štetna ako se guta u velikim količinama. Gutanje velikih količina borne kiseline može dovesti do povraćanja, proljeva i bolova u trbuhu. Ako se udiše borna kiselina, može izazvati iritaciju respirata. Ako dođe u kontakt s kožom, može uzrokovati iritaciju i opekline.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj