Kontrola rađanja možete li zatrudnjeti

Kontrola rađanja je upotreba različitih uređaja, seksualnih praksi, hormona ili lijekova kako bi se namjerno spriječila trudnoća. Kontrola rađanja koristi se tijekom povijesti, a korištene metode su varirale ovisno o vremenskom razdoblju i kulturi. Iako se učinkovitost kontrole rađanja može razlikovati, to se obično smatra vrlo učinkovitim načinom za sprečavanje trudnoće.

Na raspolaganju su mnoštvo različitih vrsta kontrole rađanja, a izbor koji je način koristiti osobni. Neke od najčešćih vrsta kontrole rađanja uključuju:

-Metode barijere: uključuju stvari poput kondoma, dijafragme i cervikalnih kapka. Rade fizički sprečavajući spermu da dosegnu jaje.

-Hormonske metode: Ove djeluju promjenom razine hormona u tijelu, što može spriječiti ovulaciju ili otežati spermu da gnoji jaje.

-Intrauterine uređaje (IUDS): To su mali uređaji u obliku slova T koji su umetnuti u maternicu. Oni mogu spriječiti trudnoću sprječavajući implantaciju oplođenog jajeta ili uzrokujući maternicu da proizvodi neprijateljsko okruženje za implantaciju.

-Sterilizacija: Ovo je trajni oblik kontrole rađanja koji uključuje kirurški sprječavanje osobe da može začeti.

Postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru metode kontrole rađanja, uključujući:

-Učinkovitost: Koliko dobro funkcionira metoda u sprečavanju trudnoće?

-Nuspojave

Je li moguće trudna na kontroli rađanja, a ne znati?

Da, moguće je biti trudna na kontroli rađanja, a ne znati. Međutim, važno je zapamtiti da kontrola rađanja nije 100% učinkovita. Postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na učinkovitost kontrole rađanja, uključujući vrstu korištene kontrole rađanja, bez obzira na to se koristi ili ne, i zdravlje pojedinca. Na primjer, tableta za kontrolu rađanja veća je od 99% učinkovita ako se pravilno koristi, ali manje od 90% učinkovite kada se koristi pogrešno.

Može li tableta za kontrolu rađanja funkcionirati kao plan b?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje, jer učinkovitost tableta za kontrolu rađanja kao opcija plana B može varirati ovisno o brojnim pojedinačnim čimbenicima. Međutim, općenito je prihvaćeno da se tablete za kontrolu rađanja mogu koristiti kao metoda hitne kontracepcije i mogu biti učinkovitije od ostalih opcija bez recepta, poput Plan B. Ako razmišljate o korištenju tableta za kontrolu rađanja kao plan B, važno je razgovarati sa zdravstvenim radnikom kako biste osigurali da je ovo najbolja opcija za vas.

Koji su simptomi trudnoće na kontroli rađanja?

Postoje različiti simptomi koji se mogu doživjeti kada netko zatrudni dok uzima kontrolu rađanja. Oni mogu uključivati mučninu, povraćanje, umor, nježnost grudi i promjene u apetitu. Neke žene također mogu doživjeti promjenu u svom menstrualnom ciklusu, a neke mogu u potpunosti propustiti razdoblje. Ako ste zabrinuti da ste za trudnice, važno je razgovarati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite.

Trebam li uzeti plan b ako sam na kontroli rađanja?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje, jer ovisi o brojnim pojedinačnim čimbenicima. Međutim, općenito, ako ste na kontroli rađanja i imali ste nezaštićeni seks, uzimanje u hitni kontracepcijski plan može pomoći u smanjenju rizika od trudnoće.

Zbog čega kontrola rađanja ne uspije?

Postoji mnogo različitih vrsta kontrole rađanja, ali sve rade tako što sprečavaju trudnoću na jedan od tri načina: sprječavanjem ovulacije, sprečavanjem oplodnje ili sprečavanjem implantacije.

Kontrola rađanja može uspjeti ako se ne koristi pravilno. Na primjer, ako zaboravite svaki dan uzeti pilulu za kontrolu rađanja, nije tako učinkovito. Ostale stvari koje mogu učiniti da kontrola rađanja ne uspije su povraćanje, proljev i uzimanje određenih lijekova koji mogu učiniti da tablete za kontrolu rađanja budu manje učinkovite.

Ako koristite barijersku metodu kontrole rađanja, poput kondoma, može propasti ako se pokvari ili se ne koristi ispravno.

Kontrola rađanja također može uspjeti ako postoji medicinski problem sa ženom zbog kojeg joj otežava uzimanje tablete za kontrolu rađanja ili ispravno koristiti metodu barijere.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj