Kontrola rađanja kako to funkcionira

Kontrola rađanja, poznata i kao kontracepcija, je metoda ili uređaj koji se koristi za sprečavanje trudnoće. Kontrola rađanja kako djeluje varira ovisno o vrsti korištene kontracepcije. Najčešće metode kontrole rađanja su hormonske metode, poput tablete za kontrolu rađanja, flastera ili prstena. Ove metode djeluju sprječavajući ovulaciju ili oslobađanje jaja iz jajnika. Ostale uobičajene metode kontrole rađanja uključuju barijevne metode, poput kondoma, dijafragme ili intrauterinih uređaja (IUDS). Ove metode djeluju fizičkim blokiranjem sperme od dosega i oplodnje jajeta.

Da li još uvijek ovuliraš kad je na tableti?

Da, još uvijek ovulirate kad ste na tableti. Međutim, tableta vas sprječava da zatrudnite zgušnjavanjem sluzi u grliću maternice, što otežava putovanju spermom.

Jeste li zaštićeni na 7 -dnevnoj pauzi od tablete?

Da, zaštićeni ste od trudnoće tijekom pauze od 7 dana od tablete. Pilula djeluje sprječavajući ovulaciju, tako da nema jajeta za gnojidbu ako imate seks tijekom pauze. Međutim, važno je zapamtiti da tableta ne štiti od seksualno prenosivih infekcija (SPI), pa biste i dalje trebali koristiti kondome ako niste u monogamnom odnosu.

Koliko je učinkovita kontrola rađanja bez povlačenja?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući specifičnu metodu kontrole rađanja i razinu usklađenosti s tom metodom. Općenito govoreći, većina oblika kontrole rađanja prilično je učinkovita u sprječavanju trudnoće kada se pravilno i dosljedno koristi.

Metoda povlačenja (ili “izvlačenje”) općenito se smatra jednom od najmanje učinkovitih metoda kontrole rađanja, s prijavljenom stopom neuspjeha od oko 22% kada se savršeno koristi. To znači da će za svakih 100 žena koje se oslanjaju na metodu povlačenja kontracepcije, 22 od njih će zatrudnjeti tijekom godine. Međutim, kada se koristi nesavršeno, stopa neuspjeha metode povlačenja značajno se povećava, a neke procjene sugeriraju da će čak 1 od 4 parova koji se oslanjaju na ovu metodu doživjeti slučajnu trudnoću u roku od godinu dana.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je metoda povlačenja toliko neučinkovita. Prvo, zahtijeva savršeno vrijeme i koordinaciju kako bi bilo učinkovito, što je teško postići u vrućini trenutka. Drugo, čak i ako se povlačenje izvede savršeno, još uvijek postoji mali rizik od trudnoće zbog prisutnosti tekućine prije ejakulate, što može sadržavati spermu. Konačno, metoda povlačenja ne pruža nikakvu zaštitu od seksualno prenosivih infekcija (SPI), tako da bi parovi koji se oslanjaju na ovu metodu za kontracepciju također trebaju koristiti kondome kako bi smanjili rizik od ugovaranja ili prenošenja SPI.

Općenito, tada metoda povlačenja nije učinkovita metoda

Koliko je učinkovito izvlačenje?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući koliko se metoda dosljedno i ispravno koristi. Sveukupno, međutim, učinkovitost izvlačenja kao oblika kontrole rađanja procjenjuje se na oko 78%. To znači da će od 100 parova koji savršeno koriste ovu metodu, od kojih će oko 22 doživjeti slučajnu trudnoću tijekom godine.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi učinkovitost izvlačenja mogla biti niža u scenarijima u stvarnom svijetu. Na primjer, ljudi možda ne koriste uvijek savršeno, ili se možda neće moći izvući na vrijeme. Pored toga, u tekućini pre-ejakulata može biti prisutna sperma, što može dovesti do trudnoće, čak i ako se metoda pravilno koristi.

Ako razmišljate o korištenju izvlačenja kao jedinog oblika kontrole rađanja, važno je biti svjestan njegovih potencijalnih ograničenja. Možda želite razgovarati s pružateljem zdravstvene zaštite o drugim opcijama koje bi mogle biti učinkovitije za vas.

Zbog čega kontrola rađanja ne uspije?

Postoji mnogo različitih vrsta kontrole rađanja, a svaka vrsta ima različitu stopu neuspjeha. Općenito, što je metoda manje učinkovita, veća je vjerojatnost da će uspjeti.

Najčešći razlog neuspjeha kontrole rađanja je ljudska pogreška. To uključuje zaborav na tabletu, ne koristeći ispravno kondom ili ne dobivanje depo-provera na vrijeme.

Drugi razlog neuspjeha kontrole rađanja je taj što metoda možda nije prikladna za korisnika. Na primjer, žena koja ima prekomjernu težinu može imati veće šanse za trudnoću tijekom korištenja flastera, jer zakrpa možda nije toliko učinkovita kod žena s prekomjernom težinom.

Konačno, neka medicinska stanja mogu učiniti kontrolu rađanja manje učinkovitim. Oni uključuju stanja zbog kojih tijelo proizvodi više hormona, poput sindroma policističnih jajnika ili zbog kojih tijelo brže razgrađuje hormone, poput određenih vrsta jetrenih bolesti.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj