Kontracepcija

Kontracepcija je namjerna prevencija trudnoće korištenjem različitih uređaja, lijekova, agenata, seksualnih praksi ili kirurških postupaka. Dostupne su mnogo različitih metoda kontracepcije, uključujući hormonsku kontracepciju, intrauterine uređaje (IUD), kondome, dijafragme, spermicide i sterilizaciju.

Kako djeluju kontraceptivi?

Postoje različite vrste kontracepcijskih sredstava, ali svi djeluju tako što sprečavaju trudnoću na jedan od tri načina:

1. zaustavljanjem oslobađanja jaja iz jajnika (ovulacija);

2. sprečavanjem sperme da dosegnu i gnoji jaje; ili

3. Sprječavanjem implantacije oplođenog jaja u maternici.

Najčešće vrste kontraceptiva su tablete za kontrolu rađanja, intrauterine uređaje (IUD) i kondomi.

Koje su 4 vrste kontraceptiva?

Postoje četiri glavne vrste kontraceptiva:

1. Metode barijere

2. Hormonalne metode

3. Intrauterine uređaje (IUDS)

4. Sterilizacija

Metode barijere djeluju fizičkim blokiranjem sperme od unosa maternice. Najčešća metoda barijere je kondom, ali drugi uključuju dijafragmu, cervikalnu kapu i kontracepcijsku spužvu.

Hormonalne metode djeluju pomoću sintetičkih hormona kako bi se spriječilo ovulaciju ili zadebljanje cervikalne sluzi za blokiranje sperme. Najčešća hormonalna metoda je tableta za kontrolu rađanja, ali drugi uključuju flaster, prsten, pucanj i implantat.

Intrauterine uređaje (IUD) su mali uređaji u obliku slova T-a koje u maternicu ubacuje pružatelj zdravstvene zaštite. IUD -ovi djeluju ili puštanjem hormona ili fizičkim blokiranjem sperme od ulaska u maternicu.

Sterilizacija je trajna metoda kontracepcije koja sprječava da sperme dođe do jajeta. Sterilizacija se može obaviti kirurgijom (vazektomija za muškarce ili ligaciju tubula za žene) ili postavljanjem implantata u jajovodne cijevi (tubalni implantati).

Koji je najbolji oblik kontracepcije?

Na ovo pitanje ne postoji niti jedan odgovor jer će različite žene imati različite sklonosti. Neki od najpopularnijih oblika kontracepcije uključuju tabletu za kontrolu rađanja, intrauterinski uređaj (IUD) i kondome.

Pilula za kontrolu rađanja vrlo je učinkovit oblik kontracepcije, sa stopom neuspjeha manjom od 1%. Također je prikladno, jer ga treba uzeti samo jednom dnevno. Međutim, može imati neke nuspojave, poput debljanja i promjene raspoloženja.

IUD je dugo djelovanje oblika kontracepcije koji se može ostaviti do 5 godina. Preko 99% je učinkovito u sprječavanju trudnoće, a također je prikladno jer ga ne treba uzimati svaki dan. Međutim, može uzrokovati neke nuspojave, poput grčeva i krvarenja.

Kondomi su također vrlo učinkovit oblik kontracepcije, sa stopom neuspjeha od oko 2%. Imaju dodatnu korist od zaštite od spolno prenosivih bolesti. Međutim, oni mogu biti neugodni za upotrebu, a neki ih smatraju neugodnim.

Koja su metoda kontracepcije?

Mnogo je metoda kontracepcije, uključujući:

-Apstinencija: Ovo je najučinkovitija metoda kontracepcije, jer uključuje ne uključivanje u bilo kakvu seksualnu aktivnost koja bi mogla dovesti do trudnoće.

-Metode barijere: uključuju metode kao što su kondomi, dijafragme i cervikalne kape, koje blokiraju spermu da dosegnu jaje.

-Hormonske metode: uključuju metode kao što su tableta, flaster, prsten i ubrizgavanje, koje koriste hormone za sprečavanje ovulacije ili zadebljanja cervikalne sluzi za blokiranje sperme.

-Intrauterine uređaje (IUDS): To su mali uređaji koji su umetnuti u maternicu i spriječiti trudnoću ili oslobađanjem hormona ili fizičkim blokiranjem sperme da dosegne jaje.

-Sterilizacija: Ovo je trajni oblik kontracepcije koji uključuje operaciju za blokiranje jajovoda ili vas deferens.

Jesu li kontraceptivi bolji od kondoma?

Na ovo pitanje ne postoji jedan odgovor koji odgovara, jer će najbolja metoda kontracepcije varirati ovisno o jedinstvenim okolnostima svakog pojedinca. Međutim, općenito, kontraceptivi su učinkovitiji od kondoma u sprječavanju trudnoće. Prema planiranom roditeljstvu, tableta za kontrolu rađanja je oko 91% učinkovita ako se savršeno koristi, dok su kondomi samo oko 82% učinkoviti.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj