Kombinirana kontrola rađanja

Kombinacija kontrole rađanja, poznata i kao kombinirana tableta oralne kontracepcije, vrsta je kontrole rađanja koja sadrži dva hormona: estrogen i progestin. Pilula se uzima usmeno, obično jednom dnevno, i djeluje na spriječivanje trudnoće zaustavljanjem ovulacije i prorjeđivanjem obloge maternice. Kombinirane tablete za kontrolu rađanja vrlo su učinkovite, s stopom neuspjeha manjom od 1% ako se pravilno koristi.

Na raspolaganju je mnogo različitih vrsta i marki kombiniranih tableta za kontrolu rađanja, a svaka ima svoj jedinstveni skup prednosti i rizika. Neke uobičajene nuspojave kombiniranih tableta za kontrolu rađanja uključuju mučninu, glavobolju, nježnost grudi i debljanje. Međutim, ove nuspojave su obično blage i nestaju nakon nekoliko tjedana upotrebe.

Uzrokuju li kombinirane tablete depresiju?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer učinak kombiniranih pilula na mentalno zdravlje može varirati ovisno o pojedincu. Neki ljudi mogu otkriti da uzimanje kombiniranih pilula dovodi do povećane anksioznosti ili depresije, dok drugi mogu otkriti da to nema utjecaja na njihovo raspoloženje. Nema jasnih dokaza da kombinirane tablete uzrokuju depresiju, ali ako ste zabrinuti zbog potencijalnih učinaka njihovog uzimanja, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom ili stručnjakom za mentalno zdravlje.

Koja je najsigurnija tableta za kontrolu rađanja?

Ne postoji nijedna “najsigurnija” tableta za kontrolu rađanja, jer će različite žene imati različite rizike i zdravstvene probleme. Međutim, neke tablete za kontrolu rađanja mogu biti sigurnije od drugih za određene žene. Na primjer, žene koje imaju starije od 35 godina ili koje puše cigarete mogu biti izložene povećanom riziku od krvnih ugrušaka, pa im se može savjetovati da koriste pilulu za kontrolu rađanja s nižom dozom estrogena.

Koje su marke kontrole rađanja kombinacija?

Mnogo je marki tableta za kontrolu rađanja koje su kombinirane hormonske kontraceptiva. Neke uobičajene marke uključuju:

-Alesse

-Levora

-Loestrin

-Orto tri-ciklik

-Yasmin

Ovo je samo nekoliko od mnogih marki koje su dostupne. Obavezno razgovarajte sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite kako biste vidjeli je li kombinirani hormonalni kontracepcijski pogodak za vas.

Koje su nuspojave kombiniranih tableta za kontrolu rađanja?

Najčešće nuspojave tableta za kontrolu rađanja su mučnina, povraćanje, nježnost dojke, nadimanje i uočavanje razdoblja. Te nuspojave obično nestaju nakon nekoliko mjeseci.

Neke žene također doživljavaju glavobolje, debljanje, promjene raspoloženja i smanjeni seksualni nagon. Te nuspojave obično nisu ozbiljne i nestaju nakon nekoliko mjeseci.

Ako osjetite bilo kakve jake nuspojave, poput jake bolove u trbuhu, promjene u vidu ili oteklina u nogama ili rukama, trebali biste prestati uzimati pilulu i odmah kontaktirati svog liječnika.

Koji su nedostaci kombinirane tablete?

Postoji nekoliko potencijalnih nedostataka kombinirane tablete, uključujući:

1. Povećani rizik od krvnih ugrušaka: Kombinirana tableta sadrži sintetičke oblike hormona estrogena i progesterona, koji mogu malo povećati rizik od krvnih ugrušaka. Ovo je vrlo rijetka nuspojava, ali može biti potencijalno ozbiljna.

2. Nužnost grudi: Neke žene mogu osjetiti nježnost dojke ili nelagodu prilikom uzimanja kombinirane tablete. To je obično privremeno i s vremenom će se riješiti.

3. Glavobolja: Glavobolja su uobičajena nuspojava kombinirane tablete, ali trebale bi nestati nakon nekoliko dana. Ako ustraju, razgovarajte sa svojim liječnikom.

4. Mučnina: Neke žene mogu doživjeti mučninu prilikom uzimanja kombinirane tablete. To je obično privremeno i s vremenom će se riješiti.

5. Debljanje: Neke žene mogu imati debljanje pri uzimanju kombinirane tablete. To je obično privremeno i s vremenom će se riješiti.

6. Promjene raspoloženja: Neke žene mogu doživjeti promjene raspoloženja prilikom uzimanja kombinirane tablete. To je obično privremeno i s vremenom će se riješiti.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj