Koliko dugo može biti uspavan

Gonoreja je seksualno prenesena infekcija (STI) uzrokovana bakterijama Neisseria gonoreae. Bakterije mogu zaraziti cerviks, maternicu i jajovodne cijevi kod žena, a uretre, anus i grlo kod muškaraca i žena u ženama. Kod muškaraca je infekcija obično simptomatska, uzrokujući pražnjenje iz penisa i bol pri mokrenju. U žena je infekcija često asimptomatska, ali može uzrokovati vaginalni iscjedak, bol tijekom mokrenja i krvarenje između razdoblja. Ako se ne liječi, gonoreja može dovesti do zdjelične upalne bolesti (PID) kod žena i epididimitisa kod muškaraca. Gonoreja se također može prenijeti s majke na dijete tijekom porođaja, uzrokujući neonatalni konjuktivitis ili neonatalnu gonokoknu infekciju.

Gonoreja se obično prenosi kroz nezaštićene vaginalne, analne ili oralni spol ili kroz kontakt sa zaraženim tjelesnim tekućinama. Bakterije se također mogu prenijeti s majke na dijete tijekom porođaja. Gonoreja se može spriječiti korištenjem kondoma tijekom seksa i ne dijeljenjem seksualnih igračaka. Ako mislite da ste možda bili izloženi bakterijama, trebali biste što prije vidjeti liječnika ili pružatelja zdravstvene zaštite za testiranje i liječenje.

Kako sam dobio gonoreju ako je moj partner nema?

Postoji nekoliko načina na koje ste mogli dobiti gonoreju, čak i ako je vaš partner nema. Jedna je mogućnost da imate prethodnu infekciju koja se vratila. Druga je mogućnost da ste zaraženi drugačijim sojem gonoreje koji vaš partner nema. Također je moguće da vas je zarazio netko drugi osim vašeg partnera.

Ako ste zabrinuti da ćete možda imati gonoreju, važno je posjetiti liječnika ili drugog liječnika kako biste se mogli testirati i liječiti, ako je potrebno.

Možete li imati gonoreju 10 godina i ne znati je?

Da, moguće je imati gonoreju 10 godina, a ne znati je. To je zato što je gonoreja često asimptomatska, što znači da ne uzrokuje simptome. Međutim, iako netko možda ne doživljava nikakve simptome, infekciju i dalje može prenijeti drugima seksualnim kontaktom. Stoga je važno testirati se na gonoreju ako mislite da ste možda bili izloženi infekciji.

Može li gonoreja biti uspavana i neotkrivena?

Postoje četiri faze gonoreje: inkubacija, rana latentna, kasna latentna i tercijarna. Tijekom faze inkubacije, koja može trajati do 30 dana, nema simptoma. Rana latentna faza može trajati do šest mjeseci, a kasna latentna faza može trajati godinama. Tercijarni stadij, što je najozbiljnije, može uzrokovati srčane bolesti, artritis i sljepoću. Gonoreja može biti uspavana i neotkrivena tijekom ranih latentnih i kasnih latentnih faza.

Kako sam dobio gonoreju ako nisam varao?

Nekoliko je načina na koje ste mogli ugovoriti gonoreju bez varanja, uključujući:

1. Uključivanje u nezaštićeni seks s nekim tko ima infekciju.

2. Ulazak u kontakt sa zaraženim tjelesnim tekućinama, poput krvi ili sjemena, seksualnom aktivnošću ili drugim sredstvima.

3. Imati majku koja je imala infekciju dok je bila trudna.

Također je vrijedno napomenuti da se gonoreja može širiti, čak i ako nema prodora, tako da vas bilo koja vrsta seksualne aktivnosti sa zaraženim partnerom može izložiti riziku.

Ako mislite da ste možda ugovorili gonoreju, važno je što prije posjetiti liječnika. Infekcija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija ako se ne liječi.

Možete li cijeli život imati gonoreju?

Ne, ne možete cijeli život imati gonoreju. Gonoreja je seksualno prenesena infekcija (STI) koju uzrokuju bakterije Neisseria gonoreae. Ova se bakterija obično širi seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni i oralni seks. Gonoreja se također može širiti od zaražene majke na svoje dijete tijekom porođaja.

Gonoreja se liječi antibioticima. Međutim, ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući zdjelične upalne bolesti (PID), neplodnost i povećan rizik od infekcije HIV -om.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj