Klamidija nije liječena

Klamidija se ne liječi je spolno prenosiva infekcija (STI) uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis. To je najčešći STI u Sjedinjenim Državama, a posebno je čest među mladim odraslim osobama u dobi od 15-24. Klamidija se obično širi nezaštićenim vaginalnim ili analnim seksom ili kroz kontakt sa zaraženim tjelesnim tekućinama. Ako se ne liječi, klamidija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući neplodnost i zdjelične upalne bolesti. Liječenje klamidije je jednostavno i učinkovito i obično uključuje tijek antibiotika.

Što se događa ako se klamidija ne liječi?

Klamidija je bakterijska infekcija koja se prenosi seksualnim kontaktom. Ako se ne liječi, klamidija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući neplodnost kod žena. Kod muškaraca klamidija može uzrokovati upalu testisa, što može dovesti do bolova u testisima i oticanja. I kod muškaraca i kod žena klamidija se također može proširiti na rektum, uzrokujući rektalnu bol, krvarenje i iscjedak. Klamidija također može uzrokovati potencijalno fatalno stanje poznato kao zdjelična upalna bolest (PID) kod žena. PID može uzrokovati trajno oštećenje reproduktivnih organa, što dovodi do kronične boli, neplodnosti, pa čak i smrti.

Koliko je predugo imati klamidiju?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući cjelokupno zdravlje osobe i koliko se brzo liječe. Međutim, ako se klamidija ne liječi, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući neplodnost. Stoga je važno potražiti liječenje što je prije moguće ako mislite da možda imate klamidiju.

Može li se tijelo izliječiti od klamidije?

Da, tijelo se može izliječiti od klamidije; Međutim, može proći nekoliko tjedana ili duže da se infekcija potpuno očisti. Za to vrijeme važno je izbjeći seksualni kontakt ili koristiti kondome kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije.

Možete li živjeti s klamidijom godinama bez znanja?

Klamidija je spolno prenosina infekcija (STI) koja se može prenijeti s osobe na osobu kroz nezaštićene vaginalne, analne ili oralne seks. Klamidija je bakterijska infekcija i može se liječiti antibioticima. Međutim, ako se ne liječi, klamidija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući neplodnost.

Klamidija se često naziva “tiha” infekcijom jer većina ljudi koji je imaju nema simptoma. U stvari, oko 75% žena i 50% muškaraca s klamidijom ne zna da ih imaju. Ako se pojave simptomi, obično se pojavljuju u roku od 1-3 tjedna nakon izlaganja infekciji.

Simptomi kod žena mogu uključivati:

• Osjećaj pečenja pri mokrenju

• Povećani vaginalni iscjedak

• Krvarenje između razdoblja

• Bolni ili natečeni testisi

Simptomi kod muškaraca mogu uključivati:

• Osjećaj pečenja pri mokrenju

• Otpust iz penisa

• Bolni ili natečeni testisi

Ako mislite da možda imate klamidiju, važno je posjetiti liječnika ili drugog liječnika kako biste se mogli testirati i, ako je potrebno, liječiti.

Odlazi li neobrađena klamidija?

Ne, neobrađena klamidija ne nestaje. Klamidija je spolno prenosina infekcija (STI) koju uzrokuju bakterije Chlamydia trachomatis. Ako se ne liječi, klamidija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući zdjelične upalne bolesti (PID), neplodnost i ektopičnu trudnoću.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj