Kako znati imate li seksualno prenosive bolesti

Postoji nekoliko načina na koje možete utvrditi imate li ili ne. Najčešći je način posjetiti svog liječnika ili lokalne klinike i testirati se. Ako imate bilo kakvih simptoma koji se tiču vas, uvijek je dobra ideja da se provjerite. Također možete potražiti internetske centre za testiranje SPD -a u vašem području. Drugi način da utvrdite imate li SPD -a je tražiti određene simptome koji su uobičajeni za SPD. Oni mogu uključivati, ali nisu ograničeni na, čireve ili izbočine u genitalnom području, neobičan iscjedak iz vagine ili penisa, svrbež ili gori u genitalnom području i bol tijekom mokrenja ili odnosa. Ako doživljavate bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije posjetiti liječnika da se testira i liječi.

Odlaze li SPD -ovi sami?

Na ovo pitanje nema nikoga odgovora jer ovisi o određenom SPD -u. Neki seksualni spotak, poput HPV -a, mogu s vremenom nestati sami. Ostali seksualni spolno prenosive bolesti, poput HIV -a, ne mogu se izliječiti i zahtijevati cjeloživotno liječenje. Još se ostali prenosio bolesnici, poput klamidije, mogu izliječiti antibioticima.

Koji su prvi znakovi da imaju SPD?

Postoji nekoliko različitih vrsta SPD -a, tako da prvi znakovi mogu varirati ovisno o SPD -u koje imate. Međutim, neki uobičajeni rani znakovi SPD -a uključuju:

-neobično ispuštanje iz vagine, penisa ili anusa

-bolno mokrenje

-Bol tijekom seksa

-čireve ili bradavice oko genitalija

-neobjašnjivo svrbež ili gori oko genitalija

Ako mislite da možda imate SPD, važno je odmah posjetiti liječnika ili drugog pružatelja zdravstvene zaštite. Mogu vas testirati na SPD i dati vam odgovarajući tretman.

Kako djevojka zna ima li SPD?

Postoji nekoliko različitih načina na koje djevojka može saznati ima li SPD. Prvi način je otići liječniku ili klinici i dobiti fizički pregled. Liječnik će tražiti znakove SPD -a, poput čireva ili bradavica, a također će uzeti bris vagine kako bi testirao prisutnost virusa. Drugi način da otkrijete imate li STD jest dobiti krvni test. Ovo će testirati prisutnost antitijela na virus, što će pokazati jeste li zaraženi ili ne.

Kako izgleda klamidija?

Klamidija je spolno prenosina bolest (STD) koju uzrokuju bakterije Chlamydia trachomatis. Može zaraziti i muškarce i žene i širi se seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom. Chlamydia je najčešća bakterijska SPD u Sjedinjenim Državama.

Simptomi klamidije mogu uključivati:

-Osjećaj peckanja pri mokrenju

-Iscjedak iz penisa ili vagine koja je žuta, zelena ili mliječna

-Bolni ili natečeni testisi

-Bolni ili natečeni testisi

-Bolovi u donjem trbuhu

-Bol tijekom seksa

Ako se ne liječi, klamidija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neplodnost i kod muškaraca i kod žena.

Ako mislite da možda imate klamidiju, važno je vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite za dijagnozu i liječenje. Klamidija se može lako izliječiti antibioticima.

Koliko dugo možete imati SPD bez da znate?

Na ovo pitanje nema odgovora jer može ovisiti o brojnim čimbenicima, uključujući koji SPD imate, kako se prenosi i vaše cjelokupno zdravlje. Neki spolno prenosive bolesti mogu biti prisutni godinama bez izazivanja bilo kakvih simptoma, dok drugima može potrajati samo nekoliko tjedana ili mjeseci da se razviju. Općenito je, međutim, preporučljivo testirati se na SPD čim primijetite bilo kakve promjene u vašem tijelu ili ako mislite da ste možda bili izloženi SPD -u.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj