Kako znaš ako imaš std

STD je spolno prenosina bolest. To je infekcija koja se prenosi s jedne osobe na drugu putem seksualnog kontakta. SPD mogu biti uzrokovani bakterijama, virusima ili parazitima. Mogu se proći kroz vaginalni, analni ili oralni seks. Neki se spolno prenosive bolesti, poput HIV-a, mogu proći i kroz kontakt krvi i krvi.

SPD mogu uzrokovati različite simptome. Oni mogu uključivati:

-Bolno mokrenje

-Otpuštenje iz penisa ili vagine

-Bol tijekom seksa

-Sčeki osjećaj ili peckanje u genitalnom području

-Čireve ili izbočine u genitalnom području

-Groznica

-Gubitak težine

-Umor

Ako mislite da možda imate SPD, važno je odmah posjetiti liječnika ili drugog pružatelja zdravstvene zaštite. Mogu vas testirati na SPD i osigurati liječenje ako je potrebno.

Može li STD otići?

Na ovo pitanje nema nikog odgovora, jer ovisi o dotičnom SPD -u. Neki seksualni spolno prenosive bolesti, poput HPV -a, mogu otići sami, dok su drugi, poput HIV -a, doživotni uvjeti. Ipak, drugi, poput klamidije, mogu se izliječiti liječenjem.

Koliko dugo traju SPD -ovi da se pokažu?

Vrijeme koje je potrebno da se SPD pokaže može varirati ovisno o vrsti SPD -a. Na primjer, simptomi HIV-a obično se pojavljuju u roku od 2-4 tjedna nakon infekcije, dok se simptomi HPV-a ne mogu pojaviti mjesecima ili čak godinama. Općenito, međutim, većina SPD-a pokazat će simptome u roku od 2-3 tjedna nakon infekcije.

Kako provjeriti imate li std ili ne?

Nekoliko je različitih načina na koje možete provjeriti SPD. Najčešći način je otići liječniku ili klinici i testirati krv. Ovo će provjeriti prisutnost bilo kakvih SPD -a u vašem sustavu. Također možete dobiti test urina, koji je rjeđi, ali može biti i učinkovit. Konačno, možete dobiti test za brisa. Ovo je najmanje uobičajena metoda, ali može se koristiti ako imate simptome koji sugeriraju SPD.

Kako izgleda klamidija?

Klamidija je bakterijska infekcija koja se najčešće širi seksualnim kontaktom. Bakterije inficiraju sluznicu genitalija, a također mogu zaraziti grlo i rektum. Klamidija je često asimptomatska, što znači da ne uzrokuje simptome. Međutim, kada se simptomi pojave, oni mogu uključivati izgaranje tijekom mokrenja, ispuštanje iz penisa ili vagine i bol u donjem dijelu trbuha. Ako se ne liječi, klamidija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući neplodnost.

Kako se osjeća STD?

Na ovo pitanje nema odgovora jer svi različito doživljavaju SPD -ove. Neki ljudi uopće nemaju simptome, dok drugi mogu osjetiti simptome poput svrbeža, pečenja ili boli.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj