Kako udebljati i dobiti mišić? Dijeta, trening i masovni dodaci

Imati mišićavu figuru domena je privlačnosti među muškarcima. Muškarci sve više pažnje posvećuju njihovoj ljepoti, što se može vidjeti, primjerice, od pohađanja teretane. Često je čovjekov cilj izgraditi mišićnu masu da izgleda još čvršće. U ovom slučaju sama provedba vježbi nije dovoljna – potrebna je i odgovarajuća prehrana za masu.
Kako udebljati i dobiti mišić?

Povećanje količine vaših obroka nije dovoljno. Često se traži radikalna promjena u prehrambenim navikama kako bi se stimuliralo tijelo na velike promjene. Prije svega, osoba koja pokušava izgraditi mišićnu masu mora slijediti nekoliko pravila:

Zapamtite da oni moraju biti zdravi i zdravi proizvodi. Predlaže se upotreba složenih ugljikohidrata, korisnih proteina i zdravih masti.

Broj i učestalost obroka – jedite manje, ali rjeđe. Dijeta od 5-7 obroka najbolje je rješenje. Obroci trebaju biti uravnoteženi na sljedeći način: doručak – najveći obrok, večera – najmanji. Obroke treba jesti u određeno vrijeme, u roku od 200 minuta ili manje.

Pravilnost – tijelo se vrlo brzo prilagođava promjenama prehrambenih navika, ali zahtijeva redovitost i pravilnost da rezultira promjenom mišićne mase. U slučaju grickanja, promjene vremena obroka – hrana se može brže probaviti i izlučiti.

Dijeta i trening

Dijeta i trening

U slučaju izgradnje mišićne mase, trening je izuzetno važan element. Sigurno se sjećate da vježbe u teretani mogu biti raznolike prirode. Za izgradnju mišićne mase preporučuje se korištenje složenih vježbi.

Uz to, broj serija dodijeljenih treningu s utezima je 4 serije za velike dijelove mišića (leđa, noge, prsa, trbuh) i 3 serije za male dijelove mišića (bicepse, triceps, podlaktice, ramena).

Važna uloga suplementacije

U trgovinama suplemenata dostupno je na desetke, ako ne i stotine proizvoda za masovnu izgradnju. Koji odabrati? Koji tip balzama koristiti?

Gineri – dodaci ugljikohidrata koriste se kao izvrstan dodatak prije vježbanja (zadnji obrok) ili kao dodatak prehrani (kao cjelovit obrok).

Proteinski dodaci – uglavnom se koriste kao nadopuna prehrani. Kondicioniranje osigurava visoko probavljiv protein, koji je izvrstan građevni materijal za mišiće.

Važna uloga suplementacije

Pripravci kreatina – kreatin (u obliku malata i monohidrata) doprinose rastu mišićne mase utječući na resintezu ATP-a i skladištenje vode u mišićima. Zahvaljujući tome ne samo da ćemo povećati volumen, već i snagu i izdržljivost. Kreatin djeluje vrlo snažno, preporučuje se osobama koje barem 3-6 mjeseci treniraju u teretani.

Dodaci ugljikohidrata iz ugljikohidrata su tzv Pojačala energije koja bi se trebala koristiti tijekom vremena treninga. Njihova je zadaća osigurati ugljikohidrate za vrijeme pojačane fizičke aktivnosti. Posredno doprinose izgradnji mase. Njihov glavni zadatak je poboljšanje performansi.

Ostali dodaci koji podržavaju rast mišićne mase uključuju: L-glutamin, BCAA aminokiseline.

Kada koristite prehrambene dodatke, apsolutno se morate sjetiti da njihova učinkovitost ovisi o prehrani i treningu. Njihova je učinkovitost mnogo manja (ili nula) u nedostatku brige za ove procese.

Sažetak

Javne dvorane puknu po šavovima. Broj ljudi koji treniraju povećava se svake godine, što rezultira otvaranjem sve više i više takvih mjesta.

I muškarci i žene mogu se naći u teretanama. Njihova svrha posjeta ovim mjestima obično je drugačija – dame žele smanjiti broj kilograma, dok muškarci – povećavaju svoju mišićnu masu.

Izgradnja mišićne mase težak je proces koji zahtijeva puno zalaganja. Dijeta, trening i suplementacija – tri koraka ka mišićnom rastu. Dok prva dva uvijek izgledaju slično, u slučaju suplementacije – može biti i drugačije.

Korisni izvori za čitanje:

  1. mrrsvg.hr/tablete-za-potenciju/
  2. https://hr.wikipedia.org/wiki/Krojački_mišić
  3. https://hr.wikipedia.org/wiki/Trbušasti_mišić_lista

Posljednje ažuriranje 17/07/2020

Komentiraj