Kako se brinuti za kosu nakon bojenja? Pranje, njegu, styling i sprječavanje gubitka kose

Na fizičku privlačnost žene utječu mnogi čimbenici, a jedan od njih je nesumnjivo kosa. Nije ni čudo što dame puno vremena provode na raznim kozmetičkim tretmanima i stylingima. Uostalom, to je izuzetno važan element.

Kako se brinuti za obojenu kosu?

Zbog činjenice da je struktura kose nakon bojenja različita, a sama kosa obično suša i lomljivija, tretmane njege potrebno je prilagoditi. Danas vam predstavljamo tri osnovne, i to: pranje, njegu i oblikovanje kose.

Kako oprati obojenu kosu?

Kako oprati obojenu kosu

Osnova njege su higijenski tretmani i pranje kose. Ovdje je izuzetno važan izbor šampona. Iako na policama u drogerijama možete pronaći posebne šampone za obojenu kosu, nisu nužno da su svi prikladni.

Vrijedno je koristiti osjetljive pripravke, bez jakih deterdženata. Primjer takvog proizvoda je, na primjer, Revita šampon. Šamponi za djecu i bebe također su savršeni za svakodnevnu njegu – nježni su i ne štetno djeluju na kosu.

Kako njegovati obojenu kosu?

Upotreba balzama za kosu s obojenom kosom je apsolutno neophodna. Za održavanje boje i intenziteta, prije svega, vodite brigu o prehrani izvana, ali i dodavanje minerala i vitamina (uključujući cink, silicij i kalij) trebalo bi pozitivno utjecati na kosu.

Međutim, treba imati na umu da iako su učinci vanjske prehrane gotovo trenutni, suplementacija donosi rezultate nakon određenog vremena (nekoliko tjedana).

Kako stilizirati kosu u boji?

Obojena kosa treba biti pravilno oblikovana, po mogućnosti bez upotrebe uređaja kao što su curlers, ispravljači, sušilo za kosu i svi drugi uređaji koji emitiraju valove topline.

Mnogo je bolje koristiti styling uz uporabu sprej-balzama, pjena ili gelova. To sigurno neće imati toliki utjecaj na kosu i njenu strukturu.

Napomena: koristite samo kozmetiku za obojenu kosu.

Da biste održali pravu boju kose, koristite samo proizvode posvećene obojenoj kosi. To je zbog činjenice da neka kozmetika može otvoriti kutikule kose i tako isprati boju, što će rezultirati promjenom boje.

Kosa nakon bojenja – posebno sklona gubitku kose?

Kosa nakon bojenja

Gubitak kose je proces koji utječe na sve nas. To je zbog prirodnog životnog ciklusa kose – svakodnevno gubimo 50 do čak 200 vlasi, što je apsolutno prirodan proces. Količina smanjene dlake ovisi o genetskim uvjetima.

Međutim, signal za alarm može biti kad se odjednom količina dlake na četkici znatno poveća. Tada možemo razgovarati o tzv pretjerani gubitak kose ili ćelavost. Može li ovaj kvar nastati bojenjem?

Bojenje je proces koji nesumnjivo ima negativan utjecaj na strukturu kose – slabi folikule dlake i čini da kosa raste manje. To može dovesti do skraćivanja anagenske faze (faze rasta kose), što se u konačnici pretvara u stanjivanje kose. Stoga obojena kosa zahtijeva znatno sveobuhvatniju profilaksu.

Što učiniti kako biste izbjegli gubitak kose nakon bojenja?

Hipokrat je već stoljećima tvrdio da je lakše spriječiti nego izliječiti. Očito je da je prevencija lakša, pa predlažemo:

• uvijek koristite samo kozmetiku posvećenu obojenoj kosi
• vodite brigu o zdravoj, cjelovitoj prehrani

U slučaju da se gubitak kose već pojavio – možda će biti potrebno puno skuplje liječenje, naime – mezoterapija iglom (postupak se može izvesti samo u ordinacijama estetske medicine).

Korisni izvori za čitanje:

  1. https://hr.wikipedia.org/wiki/Pletenice_uz_glavu
  2. https://hr.wikipedia.org/wiki/Kosa
  3. https://mrrsvg.hr/hormonalne-akne-na-licu-i-bradi/
  4. https://mrrsvg.hr/prolesan-pure-forum-iskustva-cijena-prevara-sastav/

Posljednje ažuriranje 17/07/2020

Komentiraj