Kako prvi put započeti tablete za kontrolu rađanja

Proces pokretanja tableta za kontrolu rađanja prvi put može varirati ovisno o vrsti tablete koju uzimate. Za većinu tableta počet ćete ih uzimati prvog dana menstruacije. Uzet ćete jednu tabletu svaki dan u isto vrijeme 21 dan, a zatim ćete imati pauzu od sedam dana prije nego što započnete s sljedećim pakiranjem. Tijekom sedmodnevne pauze obično ćete imati krvarenje. Važno je početi uzimati tablete prvog dana vašeg menstruacije, jer će vam to pružiti najučinkovitiju zaštitu od trudnoće. Ako pilulu započnete u bilo kojem drugom trenutku u svom ciklusu, morat ćete koristiti dodatnu kontracepciju prvih sedam dana.

Što se događa kada prvi put preuzmete kontrolu rađanja?

Kad prvi put započnete s kontrolom rađanja, vaše će tijelo proći kroz nekoliko promjena. Vaše će se razine hormona promijeniti, što može uzrokovati neke nuspojave poput glavobolje, mučnine i nježnosti dojke. Te bi nuspojave trebale nestati nakon nekoliko tjedana. Možda ćete imati i nepravilno krvarenje ili uočavanje prvih nekoliko mjeseci.

Zašto morate čekati 7 dana nakon početka kontrole rađanja?

Postoji nekoliko različitih razloga zbog kojih ćete možda morati pričekati 7 dana nakon što započnete kontrolu rađanja prije nego što postane učinkovit. Najčešći razlog je taj što je potrebno oko tjedan dana da se hormoni kontrole rađanja nakupljaju u vašem tijelu na razinu koja je dovoljno visoka da spriječi trudnoću. Drugi razlog je taj što neke tablete za kontrolu rađanja treba uzeti 7 dana zaredom prije nego što počnu raditi, pa biste ih morali započeti u nedjelju kako biste bili zaštićeni do sljedeće nedjelje. Konačno, moguće je i da vam je liječnik ili pružatelj zdravstvene zaštite rekao da pričekate 7 dana nakon što započnete kontrolu rađanja iz određenog medicinskog razloga.

Mogu li početi uzimati tablete za kontrolu rađanja u bilo kojem trenutku?

Ne, ne možete početi uzimati tablete za kontrolu rađanja u bilo kojem trenutku. Najbolje vrijeme da ih počnete uzimati je prvog dana vašeg menstruacije. Ako ih započnete u bilo kojem drugom trenutku, nećete biti zaštićeni od trudnoće odmah. Morat ćete koristiti sigurnosnu metodu kontrole rađanja, poput kondoma, najmanje 7 dana.

Što se događa ako započnem kontrolu rađanja kad nisam na menstruaciji?

Ako započnete kontrolu rađanja kad niste na menstruaciji, možda ćete osjetiti neko probojsko krvarenje, a to je krvarenje koje se događa između vašeg razdoblja. To je zato što hormoni u kontroli rađanja mogu potrajati neko vrijeme za izgradnju u vašem sustavu i možda nisu toliko učinkoviti u sprječavanju trudnoće odmah. Međutim, sve dok i dalje uzimate tablete za kontrolu rađanja prema uputama, krvarenje bi na kraju trebalo prestati.

Koji je točan način uzimanja tableta za kontrolu rađanja?

Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu prilikom uzimanja tableta za kontrolu rađanja:

-Uzmite ih istovremeno svaki dan

-Ako propustite pilulu, uzmite je čim se sjetite (osim ako nije blizu vremena vaše sljedeće tablete, u tom slučaju biste trebali preskočiti propuštenu pilulu)

-Postoje različite vrste tableta za kontrolu rađanja, stoga se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako biste saznali koja je vrsta prikladna za vas

-Svakako koristite sigurnosnu kopiju metode kontrole rađanja (poput kondoma) prvih 7 dana nakon pokretanja tablete ili nakon što propustite pilulu

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj