Kako možete dobiti HPV neseksualno

Mnogo je načina na koje se HPV može ugovoriti bez uključivanja u seksualnu aktivnost. Virus se može prenijeti bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, poput dijeljenja pribora, britvica ili ručnika. Također se može prenijeti kontaktom sa zaraženom površinom, poput kvaka ili kontinua. HPV se također može prenijeti seksualnim kontaktom s nekim tko ima virus, čak i ako nema prodora.

Možete li dobiti HPV s posteljine?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer je istraživanje o tom pitanju neuvjerljivo. Neke studije sugeriraju da HPV može preživjeti na površinama nekoliko sati, dok druge studije sugeriraju da virus ne preživljava dugo izvan tijela. Moguće je da bi se HPV mogao prenijeti s posteljine na kožu, ali sigurno nije poznato. Ako ste zabrinuti za ugovaranje HPV -a s posteljine, možda ćete ih htjeti oprati u vrućoj vodi i koristiti dezinfekcijsko sredstvo.

Možete li dobiti HPV iz ruku?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer je istraživanje o ovoj temi neuvjerljivo. Neke studije sugeriraju da je moguće ugovoriti HPV od kontakta s kontaminiranim površinama, poput kvaka ili kontinuara, dok druge studije sugeriraju da virus ne preživljava dugo na površinama i da se vjerojatno neće prenijeti na ovaj način. Vjeruje se da se većina HPV infekcija prenosi seksualnim kontaktom, ali točan način prijenosa još uvijek nije u potpunosti shvaćen.

Kako sam dobio HPV ako sam djevica?

Nekoliko je načina na koje ste mogli dobiti HPV čak i da nikad niste imali seks. Jedan od načina je ako ste imali bilo kakav seksualni kontakt, čak i ako je to bio samo koža-kožu, s nekim tko ima virus. Drugi način je da ste koristili zajednički ručnik ili britvicu s nekim tko ima virus. Također biste ga mogli dobiti od kontakta s nečim što ima virus na sebi, poput kvaka ili komada namještaja. Također je moguće dobiti HPV da dobije tetovažu ili tijelu od nekoga tko ima virus.

Možete li spontano dobiti HPV?

Ne, ne možete “spontano” dobiti HPV. HPV je spolno prenosina infekcija (STI) koja se prenosi s jedne osobe na drugu putem seksualnog kontakta. HPV se može proći kroz bilo koju vrstu seksualnog kontakta, uključujući vaginalni, analni i oralni seks. Također se može prenijeti s jedne osobe na drugu kroz kontakt kože do kože.

Možete li dobiti HPV od pijenja nakon nekoga?

Ne, ne možete dobiti HPV od pijenja nakon nekoga. HPV je virusi koji se šire seksualnim kontaktom. Ne širi se povremenim kontaktima poput dijeljenja pića.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj