Kako epididimitis utječe na žene

Epididimitis je stanje koje rezultira kada se upali epididimis, mala, namotana cijev koja se nalazi na stražnjem dijelu testisa. Upala može biti uzrokovana infekcijom, ali može biti i rezultat ozljede ili drugog stanja.

Iako se epididimitis može pojaviti u bilo kojoj dobi, najčešći je kod muškaraca u dobi od 20 do 40 godina. Stanje može biti bolno i može dovesti do oticanja u testisu. U nekim slučajevima to može uzrokovati i vrućicu i opću nelagodu.

Ako se ne liječi, epididimitis može uzrokovati ozbiljne komplikacije, uključujući neplodnost. Liječenje obično uključuje antibiotike za uklanjanje infekcije, ublažavanja boli i odmora. U nekim slučajevima će biti potrebna operacija za uklanjanje upaljenog epididimis.

Koji problemi mogu uzrokovati epididimitis?

Epididimitis je upala epididimisa, male, namotane cijevi koja se nalazi na stražnjem dijelu testisa koja pohranjuje i transportira spermu. Epididimitis može biti uzrokovano infekcijom, ozljedom ili autoimunom bolešću.

Ako se ne liječi, epididimitis može dovesti do jake boli, oteklina i upale. U nekim slučajevima može dovesti i do stvaranja ožiljačkog tkiva, što može blokirati protok sperme i uzrokovati neplodnost. Liječenje epididimitisa obično uključuje kombinaciju antibiotika i protuupalnih lijekova. U nekim slučajevima i operacija može biti potrebna.

Da li se epididimitis prikazuje kao klamidija?

Epididimitis je upala epididimisa, male, namotane cijevi koja počiva na stražnjem dijelu testisa i pomaže u transportu i spremanju sperme. Klamidija je spolno prenosina infekcija (STI) koju uzrokuju bakterije Chlamydia trachomatis. Iako epididimitis može uzrokovati brojne različite stvari, uključujući infekcije, ozljede i autoimune poremećaje, klamidija je jedan od najčešćih uzroka ovog stanja. U stvari, klamidija je odgovorna za oko 30% svih slučajeva epididimitisa.

Što ne biste trebali učiniti s epididimitisom?

Nekoliko je stvari koje ne biste trebali raditi ako imate epididimitis. Prvo, ne biste trebali zanemariti simptome. Ako imate bol, oticanje ili druge simptome, odmah biste trebali posjetiti liječnika. Drugo, ne biste trebali sami pokušavati tretirati stanje. Ovo je ozbiljno stanje koje zahtijeva medicinsko liječenje. Treće, ne biste trebali imati seksualni odnos dok se stanje ne riješi. To može pogoršati stanje i dovesti do daljnjih komplikacija. Konačno, ne biste trebali odlagati traženje medicinskog tretmana. Ovo je ozbiljno stanje koje može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne tretira odmah.

Pokazuje li se epididimitis u testu urina?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer se prisutnost epididimitisa može ili ne mora pojaviti u testu urina, ovisno o pojedinačnom slučaju. Međutim, općenito je prihvaćeno da se epididimitis neće pojaviti u rutinskom testu urina. Ako se test urina provodi posebno kako bi se tražila prisutnost epididimitisa, vjerojatnije je da će se stanje otkriti; Međutim, čak ni u ovom slučaju nema garancije da će se naći epididimitis.

Može li se epididimitis proširiti na druge dijelove tijela?

Ne, epididimitis se ne može proširiti na druge dijelove tijela. Epididimitis je upala epididimisa, koja je mala, namotana cijev koja se nalazi na stražnjem dijelu testisa koja pohranjuje i transportira spermu. Iako se upala ponekad može proširiti na testis, ne može se širiti izvan toga.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj