Kako doći do STI -a

STI je spolno prenosina infekcija. Sti su uzrokovane bakterijama, virusima ili parazitima koji se tijekom seksualnog kontakta prenose s osobe na osobu. Mogu se proći kroz bilo koju vrstu seksualne aktivnosti, uključujući vaginalni, analni i oralni seks.

SPI mogu uzrokovati širok raspon simptoma, uključujući svrbež, peckanje, bol, pražnjenje i osip. Neki SPI, poput HIV-a, također mogu dovesti do ozbiljnih dugoročnih zdravstvenih problema. Ne postoji siguran način da se spriječi SPI, ali korištenje kondoma tijekom seksa i redovito testiranje može vam pomoći smanjiti rizik.

Koliko dugo traje STI?

Na ovo pitanje nema nikog odgovora jer ovisi o određenom STI -u. Neki SPI, poput klamidije, mogu se izliječiti antibioticima, dok su drugi, poput HIV -a, doživotni uvjeti. Važno je konzultirati se s pružateljem zdravstvene zaštite kako bi se utvrdilo određeno trajanje STI -a.

Možete li dobiti STI ako su oba partnera čista?

Ne, ne možete dobiti STI ako su oba partnera čista.

Kako je moj dečko dobio STI?

Postoji nekoliko načina na koje je vaš dečko mogao dobiti STI. Možda je imao nezaštićeni seks s nekim tko je zaražen, ili je možda stupio u kontakt sa zaraženim tjelesnim tekućinama (poput krvi ili sjemena) seksualnom aktivnošću. Također je mogao ugovoriti STI dijeljenjem igala ili druge opreme za ubrizgavanje lijekova s nekim tko je zaražen. Također je moguće, iako manje vjerovatno, da je mogao ugovoriti SPI da dođe u kontakt s kožom zaražene osobe ili sluznice (poput ljubljenja ili dodirivanja).

Ako ste zabrinuti da će vaš dečko imati STI, najbolje je učiniti da ga potaknete da se testira. Mnogi SPI mogu se lako liječiti lijekovima, ali neki mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječe.

Kako doći do STI -a?

Postoji nekoliko načina na koje netko može ugovoriti seksualno prenesenu infekciju (STI). Najčešća metoda je kroz nezaštićeni seksualni odnos sa zaraženim partnerom. To se može dogoditi kroz vaginalni, analni ili oralni seks. To se može dogoditi i ako postoji kontakt između genitalija i zaraženog područja na tijelu, poput usta ili anusa.

Ostali načini na koje se SPI mogu ugovoriti uključuju dijeljenje igala ili druge opreme za ubrizgavanje s nekim tko je zaražen ili od majke do djeteta tijekom trudnoće ili porođaja.

Najbolji način da se zaštitite od dobivanja STI -a je korištenje kondoma tijekom seksa i izbjegavanje dijeljenja igala ili druge opreme za ubrizgavanje.

Kako znaš ako imaš sti?

Postoji nekoliko načina da saznate imate li STI. Najčešći način je imati simptome, poput sagorijevanja kada urinirate, neobičan iscjedak ili čireve na svojim genitalijama. Ako imate neki od ovih simptoma, trebali biste posjetiti liječnika ili otići u kliniku da biste se testirali.

Drugi način da znate imate li STI jest dobiti krvni test. To se obično radi ako ste imali nezaštićeni seks s nekim tko ima STI.

Također možete dobiti test urina da biste provjerili određene SPI, poput klamidije i gonoreje.

Napokon, možete dobiti test brisa. To uključuje uzimanje brisa iz vagine, penisa ili rektuma. Ovo je najtačniji način testiranja nekih SPI, poput gonoreje i klamidije.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj