Kako djeluje kontrola rađanja

Kontrola rađanja je metoda kontracepcije koja se koristi za sprečavanje trudnoće. Postoji mnogo različitih vrsta kontrole rađanja, uključujući kondome, tablete, flaster, prsten i intrauterine uređaje (IUDS). Svaka vrsta kontrole rađanja djeluje na drugačiji način kako bi se spriječila trudnoća.

Kondomi djeluju stvarajući barijeru između sperme i jajeta. Pilula djeluje sprječavajući ovulaciju, tako da ne postoji jaje da bi spermija oplodila. Patch i prsten djeluju na sličan način kao i tableta, oslobađanjem hormona koji sprečavaju ovulaciju. IUD -ovi djeluju sprječavajući gnojidbu, bilo oslobađanjem male količine bakra u maternicu ili oslobađanjem hormona.

Koliko je učinkovito izvlačenje?

Puno je čimbenika koji ulaze u to koliko je učinkovita metoda povlačenja, uključujući koliko se dobro radi i koliko se često koristi. Sveukupno, međutim, metoda povlačenja nije vrlo učinkovita. U stvari, procjenjuje se da samo oko 4 od 100 žena koje savršeno koriste metodu povlačenja neće zatrudnjeti tijekom godine. Ovaj broj izlazi do oko 22 od 100 žena kada se metoda povlačenja savršeno koristi svaki put.

Koliko je učinkovita kontrola rađanja bez povlačenja?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući koja se metoda kontrole rađanja koristi i kako se dosljedno koristi. Općenito govoreći, većina metoda kontrole rađanja učinkovitija je ako se koristi ispravno i dosljedno nego ako se koristi nedosljedno ili uopće ne.

Povlačenje ili metoda “izvlačenja” uobičajeni je, ali relativno neučinkovit oblik kontrole rađanja. Kada se savršeno koristi, može biti oko 96% učinkovito u sprječavanju trudnoće. Međutim, u stvarnim uvjetima, samo je oko 70-80% učinkovit. To znači da će za svakih 100 parova koji koriste povlačenje kao jedinu metodu kontrole rađanja, od njih oko 20-30 zatrudnjet tijekom godine.

Na raspolaganju su mnoge druge metode kontrole rađanja, uključujući hormonske metode (poput tablete, flastera, prstena i pucanja), barijerske metode (poput kondoma, dijafragmi i spužva) i trajnih metoda (poput vazektomije i ligacije tubala). Ove su metode općenito učinkovitije od povlačenja, a stope učinkovitosti savršene upotrebe kreću se od oko 92% do 99%.

Važno je zapamtiti da nijedna metoda kontrole rađanja nije 100% učinkovita. Jedini način da zajamčimo da nećete zatrudnjeti je da se u potpunosti suzdrže od seksualne aktivnosti.

Zaustavlja li se razdoblja rađanja?

Da, kontrola rađanja može zaustaviti razdoblja. Različite vrste kontrole rađanja utječu na razdoblja na različite načine. Na primjer, tableta za kontrolu rađanja obično osvjetljava ili zaustavlja razdoblja. S druge strane, kontrola rađanja može uzrokovati nepravilna razdoblja ili uopće nema razdoblja.

Zbog čega kontrola rađanja ne uspije?

Postoji mnogo različitih vrsta kontrole rađanja, a svaka vrsta ima različitu stopu neuspjeha. Najčešća vrsta kontrole rađanja je tableta koja ima stopu neuspjeha od oko 9%. Ostale vrste kontrole rađanja, poput flastera ili prstena, imaju slične stope neuspjeha.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih kontrola rađanja može propasti. Najčešći razlog je taj što ljudi zaboravljaju to redovito uzeti. Ostali razlozi uključuju povraćanje ili proljev, što može spriječiti da se kontrola rađanja apsorbira u tijelo; određeni lijekovi, koji mogu ometati učinkovitost kontrole rađanja; i spol tijekom ovulacije, kada su šanse za trudnoću najviša.

Kada bih trebao prestati koristiti kondome na kontroli rađanja?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje, jer ovisi o raznim pojedinačnim čimbenicima. Međutim, općenito je općenito sigurno prestati koristiti kondome kada koristite drugi oblik kontrole rađanja, poput tablete, flastera ili prstena. Ako niste sigurni da li je sigurno prestati koristiti kondome, trebali biste razgovarati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj