Kako biste dobili klamidiju

Klamidija je spolno prenosina infekcija (STI) koju uzrokuju bakterije Chlamydia trachomatis. Može zaraziti i muškarce i žene i širi se seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom, uključujući vaginalni, analni i oralni seks. Klamidija je vrlo čest STI, posebno među mladima. Ako se ne liječi, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neplodnost kod žena.

Simptomi klamidije mogu uključivati izgaranje tijekom mokrenja, ispuštanje iz penisa ili vagine i bol u trbuhu. Međutim, mnogi ljudi koji su zaraženi klamidijom nemaju simptome. Zbog toga je važno redovito biti testiran na SPI, čak i ako nemate simptome.

Ako mislite da možda imate klamidiju, važno je odmah vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite kako biste se mogli liječiti. Klamidija je izlječiva antibioticima.

Je li klamidija samo seksualno širi?

Klamidija je spolno prenosina infekcija (STI) uzrokovana bakterijama Chlamydia trachomatis. Klamidija se može širiti nezaštićenim vaginalnim, analnim ili oralnim spolom ili kroz kontakt sa zaraženim genitalnim tekućinama (poput sjemena ili vaginalne tekućine). Može se proširiti i od zaražene majke na njezino dijete tijekom porođaja. Klamidija se najčešće širi kroz nezaštićene vaginalne ili analne seks.

Možete li dobiti klamidiju bez da ste s nekim?

Ne, klamidija je seksualno prenesena infekcija (STI) koja se prenosi s jedne osobe na drugu putem seksualnog kontakta. Ne može se ugovoriti kroz ležerni kontakt, poput zagrljaja ili rukovanja rukama. Klamydia je uzrokovana bakterijama Chlamydia trachomatis, a može zaraziti i muškarce i žene. Simptomi klamidije mogu uključivati bol ili gori tijekom mokrenja, ispuštanje iz penisa ili vagine i bol u testisima ili zdjelici. Ako se ne liječi, klamidija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neplodnost.

Koji su 5 simptoma klamidije?

Postoje različiti simptomi koji se mogu povezati s klamidijom, ali neće svi pojedinci koji su zaraženi osjetiti simptome. Kad su prisutni, simptomi mogu uključivati:

1. Nenormalno vaginalno ispuštanje: ovo može biti vodenasto, krvavo ili gnoj, a može biti i teško ili lagano u količini.

2. Bolno mokrenje: to može biti gori, uboda ili u pratnji osjećaja pritiska ili hitnosti.

3. Bolni odnos: To može biti gori, svrbež ili nježnost.

4. Bol u donjem trbuhu: ovo može biti dosadno i bolno, ili oštro i ubodno.

5. Rektalna bol: To može biti analno svrbež, krvarenje ili ispuštanje.

Možete li dobiti klamidiju ako su svi partneri čisti?

Da, moguće je dobiti klamidiju, čak i ako su svi vaši partneri čisti. To je zato što se klamidija može proći seksualnim kontaktom s nekim tko ima infekciju, čak i ako nemaju simptome. Klamidija je vrlo česta infekcija, pa je važno redovito se testirati, čak i ako nemate simptome.

Kako mogu imati klamidiju, a moj dečko ne t?

Ako vaš dečko nikada nije imao klamidiju, a nedavno vam je dijagnosticirana infekcija, moguće je da ste bakterije stekli od prethodnog seksualnog partnera. Klamidija je spolno prenosina infekcija (STI) koju uzrokuje bakterija Chlamydia trachomatis. Bakterije se mogu prenijeti s jedne osobe na drugu putem nezaštićenog vaginalnog, analnog ili oralnog seksa.

Ako ste imali nezaštićeni seks s više partnera, može biti teško utvrditi tko vam je dao infekciju. Ako je vaš dečko imao nezaštićeni seks s drugim partnerima, možda će biti u opasnosti da ima klamidiju. Važno je obojici da se testirate i tretirate od infekcije kako biste je izbjegli da je prenosite naprijed -nazad.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj