Izgledaju li genitalne bradavice

Genitalne bradavice su male, mesne ili bijele izbočine koje mogu rasti na genitalijama, anusu ili rektumu. Uzrok ih je ljudski papilomavirus (HPV), što je spolno prenesena infekcija (STI). Genitalne bradavice mogu biti bolne, svrbež i neugodne. Oni također mogu dovesti do drugih zdravstvenih problema, poput raka.

Jesu li genitalne bradavice uvijek SPD?

Ne, genitalne bradavice nisu uvijek uzrokovane SPD. U stvari, većina slučajeva genitalnih bradavica uzrokovana je HPV-om (humani papilomavirus), virusom koji je vrlo čest i može se zaraziti kroz kontakt kože do kože, čak i bez seksualnog odnosa. Međutim, neke vrste HPV -a mogu se prenijeti seksualnim kontaktom, zbog čega se genitalne bradavice ponekad smatraju SPD.

Kako počnu gledati genitalne bradavice?

Genitalne bradavice obično počinju kao male izbočine u boji mesa koje mogu rasti i mijenjati oblik. Mogu se pojaviti na vulvi, u i oko vagine, na grliću maternice i oko anusa, kao i u ustima ili grlu.

Kako znati je li bradavica ili ne?

Ako imate rast na koži koji se brine, može biti bradavica, postoji nekoliko stvari koje možete potražiti kako biste pomogli da se utvrdi je li doista bradavica. Prvo, bradavice su obično u boji mesa ili bijele boje i mogu imati glatku ili nejasnu površinu. Često su male, ali mogu rasti sve veće. Mogu se pojaviti i u klasterima.

Da biste potvrdili da je rast bradavica, vaš liječnik može izvesti biopsiju, tijekom koje se uklanja mali dio rasta i ispituje pod mikroskopom. Vaš liječnik također može naručiti krvni test ili skeniranje slikovnice kako bi isključio druge uvjete.

Gdje se pojavljuje većina genitalnih bradavica?

Većina genitalnih bradavica pojavljuje se na vulvi, labijima ili oko anusa.

Koliko dugo traje genitalna bradavica?

Trajanje genitalnih bradavica može varirati od osobe do osobe. U nekim slučajevima mogu otići sami u roku od nekoliko mjeseci. Međutim, u drugim slučajevima mogu trajati godinama. Nema načina da se predvidi koliko će osoba imati genitalne bradavice.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj