Imajući klamidiju dok je trudna

Klamidija je bakterijska infekcija koja se širi seksualnim kontaktom. Ako je žena zaražena klamidijom tijekom trudnoće, to može dovesti do brojnih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i za majku i za dijete. Klamidija može uzrokovati prerano porođaj, malu težinu rođenja i neonatalnu upalu pluća. Također može povećati rizik od pobačaja ili imati mrtvorođenu bebu. Ako ste trudni i imate klamidiju, važno je odmah liječiti kako biste izbjegli ove ozbiljne komplikacije.

Može li klamidija izazvati pobačaj?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer je istraživanje o temi ograničeno. Međutim, postoje neki dokazi koji ukazuju na to da klamidija može biti faktor rizika za pobačaj. Jedno je istraživanje pokazalo da su žene koje su pozitivno testirale na klamidiju više nego dvostruko vjerojatnije da će pobačiti žene koje su negativno testirale infekciju. Druga studija otkrila je da je klamidija povezana s većim rizikom od ranog gubitka trudnoće.

Iako dokazi nisu konačni, to sugerira da klamidija može biti faktor rizika za pobačaj. Ako ste trudni i imate klamidiju, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o rizicima i kako najbolje zaštititi trudnoću.

Možete li liječiti klamidiju dok ste trudni?

Da, klamidija se može liječiti dok je bila trudna. Najčešći tretman klamidije je antibiotik zvan azitromicin. Azitromicin je siguran tijekom trudnoće.

Može li Chlamydia tretman naštetiti mojoj bebi?

Ne, tretman klamidije neće naštetiti vašoj bebi. Klamidija je spolno prenosina infekcija (STI) koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječi. Ako ste trudni i imate klamidiju, važno je liječiti se kako biste zaštitili sebe i svoju bebu.

Koliko je predugo imati klamidiju?

Ne postoji definitivan odgovor na ovo pitanje jer trajanje infekcije klamidije može varirati od osobe do osobe. Međutim, općenito je preporučljivo tražiti liječenje klamidije što je prije moguće nakon dijagnoze kako bi se smanjio rizik od komplikacija poput zdjelične upalne bolesti (PID).

Kako mogu znati imam li klamidiju dok sam trudna?

Postoji nekoliko različitih načina na koje možete saznati imate li klamidiju dok ste trudni. Jedan od načina je otići liječniku i testirati se. Drugi način je dobiti komplet iz svoje lokalne ljekarne ili interneta koji će vam omogućiti da se testirate.

Ako imate klamidiju, važno je da se liječi što je prije moguće. Ako se ne liječite, to bi moglo dovesti do problema za vas i vašu bebu.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj