HPV a STD

HPV je virus koji može uzrokovati rak grlića maternice kod žena. Također je povezan s drugim karcinomima, uključujući analni, vaginalni, vulvar i orofaringealni rak. HPV je najčešća seksualno prenesena infekcija (STI). Postoji više od 150 vrsta HPV -a. Neke vrste mogu uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući bradavice i rak. HPV se obično širi seksualnim kontaktom. Može se prenijeti s osobe na osobu, čak i kad nema simptoma. Svatko tko je seksualno aktivan je u opasnosti za HPV. Najbolji način da se spriječi HPV je dobiti HPV cjepivo.

Je li HPV bakterijski ili virusni SPD?

HPV je virus koji može uzrokovati rak grlića maternice. Postoji mnogo različitih vrsta HPV -a, a neke vrste mogu uzrokovati i druge vrste raka, uključujući analni, vaginalni i vulvarski rak. HPV se obično širi seksualnim kontaktom, a može se proći čak i ako nema simptoma.

Može li muškarac dati ženi HPV?

Da, muškarac može dati ženi HPV. HPV je seksualno prenesena infekcija (STI) koja se može prenijeti s jedne osobe na drugu putem seksualnog kontakta, uključujući vaginalni, analni i oralni seks. HPV je vrlo čest STI, a procjenjuje se da će gotovo 80% ljudi koji su seksualno aktivni dobiti HPV u nekom trenutku svog života. Postoji mnogo različitih vrsta HPV -a, a neke mogu uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući rak.

Koji su znakovi upozorenja HPV -a?

Postoji nekoliko znakova upozorenja koji mogu biti povezani s HPV -om. Oni mogu uključivati:

-Genitalne bradavice: To su obično male, mesne izbočine koje se mogu pojaviti na vulvi, vagini, grliću maternice, penisu ili anusu. Mogu se podići ili ravni, a ponekad imaju izgled poput karfiola.

-Nenormalni pap razmazi: nenormalni pap -bris može biti znak da imate infekciju HPV -a.

-Prekancerozne lezije: To su nenormalne stanice koje se nalaze na grliću maternice, vulve ili anusa. Može ih uzrokovati HPV, a ako se ne liječe, mogu se razviti u rak.

-Rak: HPV može uzrokovati rak grlića maternice, vulve, vagine, penisa ili anusa.

Je li HPV uvijek STD?

Ne, HPV nije uvijek STD. HPV označava humani papiloma virus, a virus je koji se može prenijeti seksualno, ali može se prenijeti i na druge načine, poput kontakta kože do kože. Postoji više od 100 vrsta HPV -a, a neke od njih mogu uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući rak.

Je HPV isto kao i klamidija?

Ne, HPV (humani papilomavirus) i klamidija dvije su različite vrste spolno prenosivih infekcija (SPI). HPV je virus koji može uzrokovati genitalne bradavice ili rak grlića maternice, dok je klamidija bakterijska infekcija koja može uzrokovati upalnu bolest zdjelice ili neplodnost.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj