Herpes vs bradavice

Herpes je virus koji na koži može uzrokovati čireve i mjehuriće. Najčešće se nalazi na licu, ali može se pojaviti i na genitalijama, stražnjici i bedrima. Herpes je vrlo zarazan i može se prenijeti s jedne osobe na drugu putem kontakta kože do kože.

Bradaonice su nekonkancerogeni rast koji se može dogoditi na koži. Uzrokovani su virusom i mogu se prenijeti s jedne osobe na drugu putem kontakta kože do kože. Bradavice se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali se najčešće nalaze na rukama, stopalima i licu.

Može li herpes otići?

Nema lijeka za herpes, a to je doživotna infekcija. Međutim, neki ljudi mogu doživjeti razdoblja u kojima je virus neaktivan i ne imaju simptome. To se naziva remisija.

Kako definitivno znam imam li herpes?

Ne postoji siguran način da znate imate li herpes. Međutim, ako imate bilo kakvih simptoma koji sugeriraju herpes, poput čireva ili žuljeva oko vaših genitalija, važno je vidjeti liječnika za potvrdni test. Herpes se obično dijagnosticira kombinacijom fizičkog pregleda i laboratorijskih testova.

Postoje li bradavice bez STD -a?

Da, postoje bradavice bez SPD -a. Bradaonice uzrokuju ljudski papilomavirus (HPV), a postoji mnogo različitih vrsta HPV -a. Neke vrste HPV -a mogu uzrokovati bradavice na koži, dok druge mogu uzrokovati bradavice u genitalnom području. Genitalne bradavice obično se smatraju SPD bradavicama, ali postoje neke vrste HPV -a koje mogu uzrokovati bradavice u genitalnom području bez izazivanja SPD -a.

Kako testirate herpes?

Ne postoji niti jedan konačni odgovor na ovo pitanje jer nema lijeka za herpes i nema načina da se potpuno ukloni virus iz tijela. Međutim, postoji nekoliko načina za testiranje prisutnosti virusa u tijelu i utvrditi je li pojedinac zaražen herpesom.

Najčešća metoda ispitivanja herpesa je kroz krvni test, koji može otkriti prisutnost antitijela na virus. Ova vrsta testa obično se koristi za dijagnosticiranje HSV-2, vrste herpesa koja je obično povezana s genitalnim herpesom. Ostale vrste testova koji se mogu koristiti uključuju oblikovanje pogođenog područja za testiranje na prisutnost virusa ili kulturni test u kojem se u laboratoriju uzgaja uzorak tekućine iz blistera kako bi se vidjelo je li virus prisutan.

Možete li obično reći imate li herpes?

Ne postoji siguran način da kažete imate li herpes, jer virus može uzrokovati simptome koji nalikuju drugim stanjima ili uopće ne mogu uzrokovati bilo kakve simptome. Međutim, ako imate čireve ili mjehuriće oko svojih genitalija, važno je vidjeti kako se zdravstvena zaštita može testirati, jer bi to mogao biti znak herpesa. Uz to, ako osjetite bilo kakve neobične simptome poput sagorijevanja, svrbeža ili trnce oko vaših genitalija, to bi također mogao biti znak herpesa i trebali biste vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite za testiranje i liječenje.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj