Glosar

Kao usluga našim čitateljima, mrrsvg.hr pruža pristup našoj biblioteci arhiviranog sadržaja. Imajte na umu datum zadnjeg pregleda ili ažuriranja na sve članke. Nijedan sadržaj na ovoj web stranici, bez obzira na datum, nikada se ne smije koristiti kao zamjena za izravni medicinski savjet vašeg liječnika ili drugog kvalificiranog liječnika.

5-alfa reduktaza: Hemikalija koja mijenja spolni hormon testosteron u tvar koja se naziva dihidrotestosteron. Ovaj hormon može uzrokovati da prostata raste nenormalno.

trbušni mišići: ravni list mišića na prednjem dijelu trbuha, između rebra i zdjelice.

abdominoplastika: postupak za uklanjanje suvišne trbušne kože i zatezanje temeljnih trbušnih mišića. Poznat i kao trbuščić.

otmica: pomicanje dijela tijela, poput ruke ili noge, udaljeno od središta tijela.

ablacija: oblik liječenja koji koristi električnu energiju, toplinu, hladnoću, alkohol ili druge načine da uništi mali dio oštećenog tkiva.

abrazije: struganje ili trljanje s kože ili druge površine.

apsces: Gnoj koji se skuplja u džepu natečenog, crvenog tkiva. Često se pojavljuje na površini kože.

uporište: zub ili implantat na koji je učvršćena fiksna proteza.

terapije zasnovane na prihvaćanju: tehnike psihoterapije koje se koriste pažnjom kako bi pomogle osobi da prepozna i prihvati misli i osjećaje, ali da ih ne kontrolira.

smještaj: sposobnost oka da se usredotoči na predmete koji su u blizini.

ACE: Skraćenica za enzim koji pretvara angiotenzin, enzim koji pretvara neaktivni oblik proteina angiotenzin (angiotenzin I) u njegov aktivni oblik – angiotenzin II.

ACE inhibitor: Skraćenje inhibitora enzima koji pretvara angiotenzin, lijek koji se koristi u liječenju visokog krvnog tlaka i kongestivnog zatajenja srca.

acetabulum: Zakrivljena depresija u obliku zdjele u vanjskom dijelu kuka. Dio kuglice na vrhu butne kosti uklapa se u ovaj prostor i tvori zglob kuka.

acetaldehid: glavni produkt raspada metabolizma alkohola; nakupljanje iste u krvotoku može uzrokovati ispiranje (osjećaj vrućine u licu ili prsima) i povraćanje.

acetaminofen: uobičajeni lijek bez recepta koji se koristi za smanjenje groznice i ublažavanje blage do umjerene boli, ali koji ne smanjuje crvenilo ili oteklinu (upalu).

acetilkolin: neurotransmiter (kemijski glasnik koji šalje signale između moždanih stanica) koji igra ulogu u pažnji, učenju i pamćenju.

Ahilova tetiva: Traka vezivnog tkiva koja spaja teleći mišić s petnom kosti. Ovo tkivo je sklono oticanju i / ili puknuću.

ahlorhidrija: stanje u kojem želudac proizvodi malo ili nimalo kiseline. To može utjecati na probavu, izazvati bol u želucu i spriječiti tijelo da apsorbira vitamine i hranjive tvari.

akne: upalna bolest koja je posljedica prekomjerne proizvodnje sebuma, čepića folikula i povećane proizvodnje bakterija.

sindrom stečene imunodeficijencije: obično se skraćuje kao AIDS. Ovo je najnaprednija faza infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV), koja može ozbiljno oslabiti imunološki sustav. Osobe sa AIDS-om dobivaju mnoge infekcije, često od bolesti koje ne utječu na ljude sa zdravim imunološkim sustavom.

stjecanje: Izraz dat mozak upija nove informacije za početak stvaranja memorije.

akromioklavikularni zglob: ramenski zglob koji povezuje klavikulu sa skapulom.

aktin: jedan od bjelančevina koji omogućava kretanje stanica i mišiće.

aktinična keratoza: ljuskaste ružičaste ili crveno-smeđe podignute mrlje ili mrlje na koži uzrokovane prekomjernim izlaganjem suncu. Aktinična keratoza može biti prethodnica raka kože.

aktivni nadzor: Strategija za upravljanje ranim rakom prostate u kojoj čovjek ima redovite preglede, ali ne podvrgava se liječenju dok bolest ne pokaže znakove pogoršanja.

akupresura: pomoću palca ili prstiju izvršite pritisak na određena mjesta ili točke na tijelu kako biste ublažili bol.

akupunktura: tretman temeljen na kineskoj medicini. Tanke iglice se ubacuju u kožu na određenim mjestima na tijelu. Ova se terapija koristi za liječenje boli i različitih zdravstvenih problema i za smanjenje stresa.

akutna: stanje koje se javlja iznenada, često s teškim, ali kratkotrajnim simptomima.

akutna bol: jaka bol koja se javlja iznenada i obično traje kratko.

akutno zadržavanje mokraće: iznenadna nemogućnost pražnjenja mjehura. Uzroci uključuju povećanu prostatu (kod muškaraca) ili probleme s mišićima mjehura.

prilagodljivost: sposobnost organizma da se genetski mijenja na način koji mu omogućuje da se bolje bavi svojim uvjetima u okolišu.

adaptivni imunitet: Sposobnost tijela da se nauči boriti protiv specifičnih infekcija nakon što je izložena klicama koje ih uzrokuju.

ovisnost: gubitak kontrole nad popuštanjem u neku tvar ili izvršavanjem radnje ili ponašanja i stalna žudnja za njom uprkos negativnim posljedicama.

addukcija: pomicanje dijela tijela prema ili preko srednje linije.

adenokarcinom: vrsta raka koja raste u sloju tkiva poznatom kao epitel. Ovo tkivo usmjerava organe i strukture u tijelu, štiteći ih ili zatvarajući.

adenom: Benigni rast koji se nalazi u sloju stanica koji crta određene organe (epitelne stanice).

adenosin trifosfat: Molekula koja čuva energiju nalazi se u svim ljudskim stanicama. Obično skraćeno kao ATP.

adekvatan unos: Procjena količine hranjive tvari potrebne zdravim ljudima. Adekvatni unos koristi se kada nema dovoljno podataka za postavljanje preporučene prehrambene doze (RDA).

adhezija: Traka od ožiljkastog tkiva koja se formira između dviju površina u tijelu, povezujući tkiva ili organe koji nisu normalno povezani.

masno tkivo: Masno tkivo napunjeno.

adjuvantna terapija: Dodatna terapija koja se daje nakon primarnog tretmana radi povećanja učinkovitosti primarnog liječenja. Na primjer, korištenje kemoterapije nakon operacije ili zračenja liječenje raka.

nadbubrežne žlijezde: Žlijezde koje sjede na vrhu svakog bubrega i luče hormone stresa.

adrenalin: hormon stresa koji tjera tijelo na visoku pripravnost. Promjene uključuju brže otkucaje srca, brže disanje, veću energiju i viši krvni tlak. Također se naziva epinefrin.

dnevne usluge za odrasle : centri koji pružaju dnevne usluge odraslim osobama kojima je potreban nadzor, socijalna podrška ili pomoć u svakodnevnim aktivnostima.

preljub: sastojak lijeka (biljka, dodatak ili lijek na recept), koji razrjeđuje čistoću proizvoda i ne doprinosi njegovim terapijskim učincima.

direktiva o hitnoj njezi (ili unaprijed medicinska smjernica): pravni dokument koji opisuje vrstu medicinske skrbi koju osoba želi ukoliko nezgoda ili bolest ostave nesposobne donositi ili komunicirati odluke.

sindrom napredne faze spavanja: obrazac zaspavanja i buđenja ranije nego što je bilo poželjno, a koji se vremenom progresivno pogoršava.

aerobni: svaki postupak za koji je potreban kisik. Često se koristi za opisivanje oblika vježbanja, aerobne vježbe.

aerobna tjelovježba: fizička aktivnost koja ubrzava disanje, poboljšava rad srca i pluća i nudi mnoge druge zdravstvene dobrobiti. Primjeri uključuju brzo hodanje, trčanje ili vožnju biciklom.

aerofagija: pretjerano gutanje zraka.

estetičar: licencirani stručnjak za njegu kože koji izvodi postupke poput dubinskog čišćenja, nekvalitetnih kemijskih pilinga, mikrodermabrazije i posthirurške njege kože.

poslije katarakte: Zamagljivanje leće oka koje se može dogoditi mjesecima ili godinama nakon operacije katarakte.

pad kognitivnog sustava vezan uz dob: neznatni gubitak pamćenja i usporavanje obrade informacija u mozgu koje se događa s normalnim starenjem.

dobna degeneracija makule: potencijalno zasljepljujuće stanje koje uništava oštar središnji vid.

agnozija: rijetka bolest u kojoj osoba ne može prepoznati predmete, oblike ili ljude. Često zbog mozga ili neurološkog stanja.

agonist: 1) Tvar koja pokreće fiziološki odgovor kad se kombinira s receptorom. 2) mišić kojem se kontrakcija suprotstavlja drugi mišić.

agorafobija: Strah i izbjegavanje javnih mjesta i otvorenih prostora.

AIDS: skraćenica za sindrom stečene imunodeficijencije, najnapredniji stupanj infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV).

AIDS demencija: gubitak moždane funkcije koji se brzo javlja kod nekih bolesnika sa AIDS-om; obilježeni zaboravom, poteškoćama u razmišljanju i poteškoćama u fokusiranju.

albinizam: Skupina nasljednih stanja koja se obično pojavljuju kao smanjenje ili odsustvo melaninskih pigmenata u koži, kosi i očima.

albumin: protein koji stvara jetra. Nenormalne razine ove tvari mogu ukazivati ​​na bolest jetre ili bubrega.

albuminurija: velike količine albumina (proteina koji stvara jetra) u urinu, što može ukazivati ​​na disfunkciju bubrega.

zlouporaba alkohola: kontinuirano konzumiranje alkohola unatoč socijalnim ili međuljudskim problemima povezanim s alkoholom.

alkohol dehidrogenaza: jetreni enzim koji metabolizira alkohol u tvar zvanu acetaldehid, koja je toksična. Ponekad se naziva ADH.

ovisnost o alkoholu: Kronična, progresivna bolest koju karakteriziraju prekomjerno i često kompulzivno pijenje, oslabljena kontrola nad pijenjem, upotreba alkohola unatoč štetnim posljedicama i simptomi povlačenja nakon prekida upotrebe alkohola. Poznat i kao alkoholizam.

alkoholizam: Još jedan izraz za ovisnost o alkoholu: kronična, progresivna bolest koju karakteriziraju prekomjerno i često kompulzivno pijenje, narušena kontrola pijenja, upotreba alkohola unatoč štetnim posljedicama i simptomi povlačenja nakon prekida upotrebe alkohola. Poznat i kao alkoholizam.

aldosteron: Hormon koji izlučuje nadbubrežna žlijezda koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka kontrolom razine natrija i kalija u tijelu.

alendronat: lijek koji se koristi za liječenje i sprečavanje osteoporoze usporavanjem gubitka kostiju.

alimentarni kanal: Drugi je pojam za probavni ili probavni trakt.

alel: Jedna od dvije ili više verzija gena. Različiti aleli stvaraju varijacije u naslijeđenim karakteristikama, poput boje očiju.

alergen: Tvar poput krzna, polena ili prašine koja proizvodi alergijsku reakciju.

alergičan: Ima osjetljivost na jednu ili više normalno bezopasnih tvari.

alergijski rinitis: sezonsko ili cjelogodišnje alergijsko stanje obilježeno kihanjem, curenjem nosa i zagušenjem. Najčešća vrsta alergije, uzrokuje je imunološkim odgovorom posredovanim IgE na inhalirane alergene u zraku.

alergija: Reakcija imunološkog sustava (na primjer, osip, groznica, kihanje ili glavobolja) na nešto što je obično bezopasno.

alodija: Bol koja proizlazi iz nečeg uobičajenog bola, kao što je lagani dodir.

alopecija areata: autoimuno stanje koje se pojavljuje kao mrljasti gubitak kose na vlasištu koji može rezultirati trajnim gubitkom kose.

alopecija totalis: gubitak kose koji uključuje cijelo vlasište.

alopecia Universalis: gubitak kose koji uključuje cijelo tijelo.

alfa blokatori: Skupina lijekova koji snižavaju krvni tlak blokirajući učinke adrenalina ili tvari sličnih adrenalinu na alfa receptore stanica. Također se koristi za liječenje nekih problema s prostatom. Alfa blokatori poznati su i kao alfa-adrenergički antagonisti, blokirajući alfa-adrenergički agensi i alfa-adrenergički blokatori.

alfa stanice: Stanice u gušterači koje proizvode hormon glukagon.

alfa hidroksi kiseline: voćne kiseline koje se koriste u kremama i losionima djeluju kao eksfolijansi.

alfa valovi: vrsta moždanih valova nastalih kada je osoba opuštena, budna i ne prima vizualni unos (zatvorene oči ili u mraku).

alfa-delta spavanja: nenormalan dubok san; koji se nazivaju i nepovratnim spavanjem.

inhibitor alfa-glukozidaze: lijek koji se koristi u liječenju dijabetesa tipa 2.

alveolarna kost: dio vilinske kosti koji podupire zube.

alveoli: Sitni zračni vrećici u plućima. Oni su tamo gdje kisik ulazi i ugljični dioksid napušta krvotok.

Alzheimerova bolest: progresivna bolest mozga koja uzrokuje gubitak pamćenja, oslabljeno razmišljanje i promjene ličnosti.

ambulantno: Sposobno hodati; nije ograničena na krevet.

AMD: Skraćenica za makularnu degeneraciju povezanu s godinama, potencijalno zasljepljujuće stanje koje uništava oštar središnji vid.

amnezija: neobičan gubitak pamćenja ili zaborav.

amputacija: kirurško uklanjanje udova ili drugog dijela tijela.

Amslerova mreža: Alat koji se koristi za provjeru problema s vidom, osobito makularne degeneracije. Rešetka izgleda kao papir s grafom s točkom u sredini.

amigdala: dio mozga koji je uključen u pamćenje i emocije.

amilaza: Enzim koji luči gušterača i koji škrob razbija u šećer.

amiloid: protein koji se sakuplja u tkivima kada su prisutne određene bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest.

anaerobni: bilo koji postupak za koji nije potreban kisik. Često se odnosi na oblik kratke vježbe visokog intenziteta, poznat kao anaerobna tjelovježba.

anaerobna tjelovježba: Vježba koja poboljšava učinkovitost sustava za proizvodnju energije koji se ne oslanjaju na kisik. Primjeri uključuju sprintanje i dizanje tegova.

Anagen: Aktivna faza rasta ciklusa rasta dlaka.

analni kanal: Zadnji centimetar debelog crijeva, što dovodi do analnog otvora.

analgezija: Odsutnost boli.

analgetski: lijek ili druga tvar kao što su aspirin, acetaminofen ili morfin koji se koristi za ublažavanje boli.

analitička varijabilnost: razlike u načinu na koji se vrši test, na primjer kako se priprema uzorak, što može utjecati na rezultate testa.

anafilaksija: jaka alergijska reakcija koja uzrokuje simptome koji prolaze od svrbeža i oteklina do otežanog disanja, konvulzija, šoka i kome.

androgena: bilo koji od skupine muških spolnih hormona, uključujući testosteron, koji kontrolira muške karakteristike poput rasta brade.

androgenetska alopecija: Ćelavost žena i muškaraca. Čini se da stanje uključuje pojačani odgovor folikula dlake na razinu androgena u tijelu.

rak prostate nezavisan od androgena: Rak prostate koji više ne reagira na hormonsku terapiju.

anemija: Imati nižu količinu crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina (proteina koji nosi kisik unutar crvenih krvnih zrnaca), što dovodi do slabe energije, slabosti i drugih simptoma.

anencefalija: oštećenje rođenja u kojem se novorođenče rađa bez većeg dijela mozga ili bez kostiju lubanje koje pokrivaju mozak.

anestezija: privremeno blokira osjećaj, posebno osjećaj boli.

aneurizma: izbočina ili oteklina na dijelu krvne žile, zbog slabosti u stijenci te posude.

angina pektoris: Privremena bol u prsima koja nastaje kada srce ne dobiva dovoljno kisika i krvi, obično se javlja kao odgovor na fizičku aktivnost ili stres.

angiogeneza: stvaranje novih krvnih žila.

angiografija: Test koji pokazuje kako se krv kreće kroz krvne žile i srce. Koristi x-zrake i ubrizgavanje tekućine koja se zove kontrastno sredstvo koje se može vidjeti na x-zrakama.

angioplastika: postupak koji se koristi za otvaranje blokiranih ili suženih arterija, najčešće umetanjem tanke cijevi ili katetera u zahvaćenu arteriju i naduvavanje balona.

angiotenzin: protein koji podiže krvni tlak sužavanjem krvnih žila i uzrokujući bubrezima da skladište više natrija i vode.

angiotenzin I: neaktivan oblik proteina angiotenzin. Prekurs je aktivnog oblika, angiotenzina II.

angiotenzin II: aktivni oblik proteina angiotenzin, koji podiže krvni tlak sužavanjem krvnih žila i uzrokuje da bubrezi skladište više natrija i vode.

blokatori receptora angiotenzina II: Klasa lijekova koji blokira učinke angiotenzina. Poput ACE inhibitora, oni drže otvorene koronarne arterije, snižavaju krvni tlak i smanjuju radno opterećenje srca.

enzim koji pretvara angiotenzin: Enzim koji pretvara neaktivni oblik proteina angiotenzin (angiotenzin I) u njegov aktivni oblik – angiotenzin II. Obično skraćeno kao ACE.

inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin: lijek koji se koristi u liječenju visokog krvnog tlaka i kongestivnog zatajenja srca. Ovi lijekovi zaustavljaju proizvodnju angiotenzina II. To snižava krvni tlak i smanjuje radno opterećenje srca. Obično skraćeno kao ACE inhibitor.

gležanj-brahijalni indeks: test koji uspoređuje krvni tlak u gležnju i krvni tlak u laktu. Razlika između dvaju znakova je prisutnost bolesti perifernih arterija.

ankilo-: Sredstva kriva ili savijena; odnosi se na ukrućenje zgloba.

ankilozirajući spondilitis: bolest koja dovodi do oticanja između diskova kralježnice i u zglobovima gdje se susreću zdjelica i kralježnica. Izaziva bol u leđima i ukočenost i može ograničiti kretanje.

ukidanje: Izraz se koristi za opisivanje predmeta ili dijelova tijela u obliku prstena ili kruga.

annulus fibrosus: Čvrsti vanjski omotač diskova u kralježnici.

anorektalna disfunkcija: Nenormalno funkcioniranje anusa i rektuma, što uzrokuje zatvor ili nemogućnost kontroliranja rada crijeva.

anoreksija: Poremećaj prehrane u kojem osoba ima snažan strah od debljanja i ozbiljno ograničava kalorije do točke gotovo gladovanja.

antagonist: Mišić koji se suprotstavlja glavnom mišiću potrebnom za obavljanje zadatka. Djeluje kao pomoć u ravnoteži pokreta i sprečavanju ozljeda.

prednji infarkt miokarda: srčani udar koji pogađa prednji dio srca.

antiandrogen: Lijek koji blokira ili ometa aktivnost muških spolnih hormona.

antibiotik: Tvar koja ubija ili usporava rast bakterija.

antitijelo: protein koji stvara imunološki sustav radi zaštite tijela od štetnih tvari, nazvanih antigeni.

antikoagulant: Tvar koja pomaže u sprečavanju zgrušavanja krvi.

antikoagulansi: Lijekovi koji smanjuju sposobnost zgrušavanja krvi. Antikoagulansi se ponekad nazivaju sredstva za razrjeđivanje krvi iako ne prorjeđuju krv. Često korišteni antikoagulacijski lijekovi uključuju heparin i varfarin.

antikonvulzivi: lijekovi koji se koriste za liječenje napadaja.

anticiklički citrulinirani peptid: antitijelo koje se koristi za dijagnosticiranje reumatoidnog artritisa.

antidepresiv: Psihijatrijski lijek koji se koristi za liječenje poremećaja raspoloženja, poput depresije.

antiemetik: Lijek koji sprečava mučninu i povraćanje.

antigen: Bilo koja tvar koju tijelo vidi kao štetnu ili stranu, zbog čega imunološki sustav stvara obrambena antitijela.

ćelija koja predstavlja antigen: Specijalizirane bijele krvne stanice koje otkrivaju štetne tvari u tijelu, a zatim signaliziraju drugim braniteljima imunološkog sustava (poznatim kao T-stanice) da uspostave obranu.

antihistamin: lijekovi koji liječe alergije i smanjuju simptome poput kihanja i svrbeža blokiranjem histamina, tvari u tijelu koja uzrokuje ove simptome.

antihipertenzivi: lijekovi koji se koriste za snižavanje i kontrolu visokog krvnog tlaka.

antileukotrien: vrsta lijeka protiv astme koja smanjuje oticanje dišnih putova i sprječava da se mišići u blizini dišnih puteva stežu.

antimikrobni lijekovi: opći izraz za antibiotike i druge lijekove koji se bore protiv mikroskopskih organizama u tijelu, poput bakterija, virusa, gljivica i parazita.

antioksidans: Tvari koje štite tijelo od molekula koje oštećuju stanice (slobodni radikali); primjeri uključuju beta karoten, vitamin C, vitamin A i vitamin E.

sredstva protiv trombocita: lijekovi ili druge tvari koje sprječavaju nakupljanje krvnih zrnaca i stvaranje trombocita.

antipsihotik: lijek koji se koristi za liječenje shizofrenije i drugih teških poremećaja mentalnog zdravlja; ublažava simptome poput zablude i halucinacije.

antiseptik: Tvari koje se koriste na ranama za sprječavanje ili liječenje infekcije; ubijaju ili usporavaju rast organizama koji uzrokuju bolesti, poput bakterija, na površini tijela.

antispazmodični lijekovi: lijek koji ublažava grčeve i grčeve mišića.

antitiroidni lijekovi: Lijekovi koji se koriste za liječenje prekomjerno aktivne štitnjače.

anus: vanjski otvor na kraju probavnog trakta iz kojeg se izbacuje izmet.

aorta: Velika arterija koja izlazi iz lijeve komore srca koja distribuira krv u tijelo.

aortni ventil: ventil na lijevoj strani srca koji djeluje kao jednosmjerna vrata, otvarajući se tako da krv može napustiti lijevu komoru i zatvarajući se kako bi se spriječilo propuštanje krvi u tu klijetku.

afazija: Poteškoće s govorom ili razumijevanjem jezika; česta pojava nakon moždanog udara koji pogađa lijevu hemisferu mozga, gdje se jezik obrađuje.

apneja: privremena pauza u disanju tijekom spavanja koja može biti vrlo kratka ili može trajati toliko dugo da količina kisika u krvi padne opasno mala.

apolipoproteini: Proteini koji se kombiniraju s kolesterolom i trigliceridima tvore lipoproteine.

apoptoza: proces programirane stanične smrti u kojem se suvišne ili manjkave stanice uništavaju.

amiloidni prekursorski protein: Normalni mozak koji pod određenim okolnostima stvara beta amiloid, nenormalni protein deponiran u mozgu kod Alzheimerove bolesti. Obično skraćeno kao APP.

apraksija: Poremećaj mozga u kojem osoba ne može izvesti određene radnje, poput češljanja kose, ubiranja olovke ili govora, iako to želi i ima fizičke sposobnosti.

vodeni humor: bistra tekućina koja ispunjava prednji dio oka.

ARB: Skraćenica za blokatore receptora angiotenzina II, klasa lijekova koji blokira učinke angiotenzina. Poput ACE inhibitora, oni drže otvorene koronarne arterije, snižavaju krvni tlak i smanjuju radno opterećenje srca.

arbovirus: virus koji prenose komarci ili drugi član arthropod phylum.

uzbuđenje: stanje budnosti ili reaktivnosti na podražaje putem jednog ili više od pet osjetila.

pire arrector: Mali mišić povezan s pojedinačnim folikulima dlake koji omogućava da kosa stoji na kraju.

aritmija: Nenormalan srčani ritam uzrokovan poremećajem u električnom sustavu srca.

arterijski otpor: pritisak koji stijenke arterija djeluju na protok krvi; općenito, arterije su manje elastične, veći je arterijski otpor i veći je krvni tlak.

arteriografija: Test koji koristi rendgenske zrake i posebnu boju za pregled unutrašnjih arterija.

arteriole: Male, mišićne grane arterija.

arterioskleroza: Izraz koji obuhvaća različita stanja u kojima se zidovi arterija zadebljaju i postaju manje fleksibilni. Ponekad se naziva otvrdnjavanje arterija. Arterioskleroza nastaje kada se plak bogat bogat kolesterolom formira na unutarnjoj oblozi arterija (ateroskleroza), kada se zidovi arterija kalcificiraju ili kada visoki krvni tlak zadeblja mišićnu stijenku arterija.

arteriovenska malformacija: nenormalne veze između vena i arterija, obično uzrokovane urođenim oštećenjem.

arterija: Krvna žila koja krv odvodi iz srca i u različite dijelove tijela.

arthr-: prefiks koji znači “joint”. ”

artritis: stanje u kojem su zglobovi upaljeni, što izaziva bol, ukočenost, oticanje, a ponekad i gubitak pokreta.

artrocenteza: postupak za odvod tekućine iz zgloba pomoću šprice.

artrodeza: Spajanje dvije kosti zajedno radi smanjenja boli i pružanja stabilnosti oštećenom, artritičnom ili bolnom zglobu.

artropatija: Bolest ili poremećaj zglobova.

artroplastika: kirurška obnova ili zamjena zgloba, obično radi ublažavanja artritisa ili popravljanja abnormalnosti.

artroskopija: postupak gdje kirurg napravi mali rez na koži i ubaci sitne leće, rasvjetu i druge instrumente kako bi dijagnosticirao ili popravio probleme sa zglobovima.

zglobna hrskavica: glatko bijelo tkivo koje prekriva krajeve kosti gdje se spajaju i tvore zglobove.

zglobni procesi: Koštane projekcije na kralježnici.

asfiksija: Životni nedostatak kisika zbog utapanja, gušenja ili začepljenja dišnih putova.

težnja: udisanje stranog predmeta. Također, proces usisavanja tekućine, tkiva ili drugih tvari iz tijela.

aspirin: Lijek koji ublažava bol, groznicu i otekline te inhibira stvaranje krvnih ugrušaka.

potpomognuto življenje: sadržaji u kojima se žive odrasli kojima je potrebna pomoć u vezi s određenim stvarima, ali ne trebaju cjelodnevnu njegu. Stanovnicima pružaju nadzor i određene usluge, poput obroka, prijevoza ili pomoć u oblačenju, njezi i drugim svakodnevnim aktivnostima.

korteks udruženja: dio moždane kore koji je uključen u obradu informacija, a ne u kretanja ili osjetilna iskustva.

astma: bolest koja upala i sužava dišne ​​putove, uzrokujući piskanje, kratkoću daha, kašalj i stezanje u grudima.

astigmatizam: mutni vid uzrokovan nepravilnom krivuljom u rožnici oka.

adstrigentno: Tvar koja smanjuje tkiva kože i smanjuje pore.

asimptomatsko: ne pokazuje znakove ili simptome bolesti, bez obzira na to ima li bolest ili ne.

asistola: Odsutnost električne aktivnosti u srcu.

ataksija: nemogućnost kontrole pokreta; simptomi uključuju tresenje i nestabilan hod.

ateroma: nenormalno nakupljanje masnog plaka unutar arterije.

ateroskleroza: Nakupljanje masnih naslaga (plaka) u zidovima arterija, izazivajući sužavanje i smanjenje protoka krvi; bolest odgovorna za većinu srčanih udara i mnoge moždane udare.

aterosklerotski plak: Mješavina masti, kolesterola i drugog tkiva koja se nakuplja na zidovima arterija.

aterotrombotski moždani udar: vrsta moždanog udara koji nastaje kada je velika arterija mozgu potpuno blokirana stvaranjem ugruška.

stopalo sportaša: Infekcija stopala uzrokovana gljivicama; simptomi uključuju pucanje i ljuštenje kože i svrbež. Poznata i kao tinea pedis.

atlas: Drugi naziv za gornji kralježak vrata, koji se nalazi tik ispod lubanje. Također se naziva C-1.

atopija: ima nasljednu predispoziciju za alergije.

atopijski dermatitis: Dugotrajno stanje kože, najčešće kod beba i djece, u kojima su područja kože suha, svrbeža, crvena i mogu puknuti. Poznata i kao ekcem.

atopijski rinitis: sezonska ili cjelogodišnja alergija koja je obilježena kihanjem, curenjem nosa i zagušenjem.

atopija: Naslijeđena sklonost razvoju alergija.

ATP: Skraćenica za adenozin trifosfat, molekula koja čuva energiju, a nalazi se u svim ljudskim stanicama.

atrija: gornja komora srca. Postoje dvije vrste: desni atrij i lijevi atrij.

atrijska fibrilacija: Poremećaj u kojem se dvije gornje komore srca tuku brzo i nervozno. Budući da se krv iz ovih komore ne ispumpa u potpunosti, može se skupiti i stvoriti ugruške koji mogu dovesti do moždanog udara.

atrioventrikularni čvor: Poznat i kao AV čvor. Glavni dio električnog sustava u srcu koji djeluje kao ulaz između atrija i ventrikula. Električni signal koji stvara sinoatrijski čvor (srčani prirodni pejsmejker) kreće se kroz srce dok ne dosegne atrioventrikularni čvor, nakupinu stanica na dnu desnog atrija. AV čvor odgađa signal prije nego što je prošao do ventrikula. To omogućuje atriju da se u potpunosti ugovori prije nego što se ugovore ventrikuli.

atrij: Jedna od dvije gornje komore srca.

atrij: Jedna od dviju gornjih komora srca (oblik množine je atrija). Desni atrij prima deoksigeniranu krv iz tijela; lijevi atrij prima kiseoniziranu krv iz pluća.

atrofija: gubitak organa ili tkiva zbog nehranjenosti, bolesti ili starenja.

atipična lobularna hiperplazija: Prekomjeran rast nenormalno oblikovanih stanica u područjima dojke koji stvaraju mlijeko (lobule). atipična lobularna hiperplazija nije karcinom, ali može postati rak.

audiogram: grafikon koji pokazuje sposobnost osobe da čuje na raznim tačkama ili frekvencijama.

audiolog: Zdravstveni radnik koji procjenjuje sluh i uklapa slušne aparate.

audiometrija: Potpuni test sluha koji uključuje slušanje zvukova različitih frekvencija i jačine.

slušni živac: živac u unutarnjem uhu koji mozak prenosi informacije o zvuku.

aura: Osjećaji poput zimice, bljeskova svjetlosti ili slijepe mrlje koja dolazi neposredno prije pojave medicinskih problema poput migrene ili napadaja.

autoantitijela: Proteini stvoreni od strane imunološkog sustava koji pogrešno ciljaju zdrave stanice, tkiva ili organe.

autoimuna bolest: Bolest kod koje imunološki sustav pogrešno identificira zdrava tkiva i organe kao prijetnje i reagira napadajući ih i uništavajući.

autoimuni odgovor: Kad imunološki sustav tijela pogrešno gleda tjelesna vlastita tkiva i organe kao strane napadače i napada ih.

autologna transplantacija masti: Uklanjanje masnoće s jednog dijela tijela koje se koristi kao punilo u drugom dijelu, na primjer, za popunjavanje bora i linija na licu i usnama.

autonomni živčani sustav: dio živčanog sustava koji kontrolira nevoljne radnje, poput krvnog tlaka ili disanja. On također igra važnu ulogu u borbi ili reakciji leta na opasnost.

autonomna neuropatija: Oštećenje živaca koji kontroliraju nehotične tjelesne funkcije, poput probave, otkucaja srca i rada mokraćnog mjehura i crijeva.

obdukcija: kirurškim otvaranjem i pregledom tijela nakon smrti kako bi se vidjelo postoje li neke bolesti i utvrdio uzrok smrti.

AV čvor: Skraćenica za atrioventrikularni čvor, glavni dio električnog sustava u srcu, koji djeluje kao ulaz između atrija i ventrikula. Električni signal koji stvara sinoatrijski čvor (srčani prirodni pejsmejker) kreće se kroz srce dok ne dosegne atrioventrikularni čvor, nakupinu stanica na dnu desnog atrija. AV čvor odgađa signal prije nego što je prošao do ventrikula. To omogućuje atriju da se u potpunosti ugovori prije nego što se ugovore ventrikuli.

avulzija: kidanje jednog dijela tijela od drugog – na primjer, tetiva odvojiva od kosti.

aksilarni: Pazuh.

os: Drugi kralježak vrata (od lubanje); naziva se i kralježak C-2.

akson: Duga vitka ekstenzija živčane stanice koja provodi električne impulse dalje od živčanog ćelijskog tijela i do obližnjih živaca.

aksonski terminal: Kraj aksona.

B stanica: Bijele krvne stanice koje potiču iz koštane srži i stvaraju antitijela za borbu protiv bolesti.

bakterije: sitni jednoćelijski organizmi. Neke bakterije uzrokuju bolest, iako je većina bezopasna.

ravnoteža: Sposobnost održavanja ravnoteže dok je nepomična ili u pokretu.

balonska angioplastika: postupak otvaranja začepljenih srčanih arterija. Kirurg ubacuje i napuhne maleni balon. To proširuje blokiranu arteriju, a zatim proširuje malu žičanu mrežicu kako bi arterija bila otvorena.

dilatacija balona: kirurški postupak za otvaranje sužene žile ili cijevi, poput uretre, jednjaka ili arterije. Mali ispuhani balon ubačen je u to područje i napuhan da ga širi.

bariatrična kirurgija: jedna od nekoliko vrsta operacija mršavljenja koja se izvodi na ljudima koji opasno imaju prekomjernu težinu, radi ograničavanja ili smanjenja unosa hrane i / ili apsorpcije.

studija barija: slikovni test koji omogućuje liječnicima da vide unutrašnjost jednjaka i gornji dio želuca. To uključuje gutanje otopine barija, koja prekriva jednjak i omogućava da se rendgenskim zrakama vidi unutrašnjost crijeva.

Barrettov jednjak: Nenormalan rast stanica želuca ili tankog crijeva u jednjaku, posljedica oštećenja uzrokovanih refluksom želučane kiseline; povremeno se može transformirati u rak.

karcinom bazalnih stanica: najčešći karcinom kože. Karcinom bazalnih stanica ne širi se na unutarnje organe.

bazalni gangliji: Klasteri živčanih stanica duboko u mozgu koji igraju važnu ulogu u kretanju.

osnovni EKG: Elektrokardiogram (EKG) koji je praćen kod zdravog pojedinca radi kasnije usporedbe s kasnijim EKG-ima.

bazilarna arterija: arterija koja dovodi krv u mozak, mozak i stražnju stranu mozga.

benigna: bezopasna; često se koristi za označavanje tumora koji nije karcinom i obično se ne širi.

benigna orgazmička glavobolja: jaka glavobolja koja nastaje kada se postigne orgazam.

benigna hiperplazija prostate: ne- rakavo povećanje prostate, koje ometa protok urina. Često se naziva BPH.

benzodiazepini: lijekovi protiv anksioznosti koji djeluju pomažući u održavanju razine neurotransmitera gama-aminobuterne kiseline (GABA) u mozgu.

tuga : Period tuge i žalosti nakon smrti.

beriberi: živčani sustav ili srčani poremećaj uzrokovan nedostatkom vitamina tiamina (B1).

Bernsteinov test: Test kojim se pokušava reproducirati simptom žgaravice; koji liječnici koriste za dijagnozu GERB-a (gastroezofagealna refluksna bolest).

beta blokatori: lijekovi koji blokiraju epinefrin (adrenalin) i norepinefrin u vezivanju s određenim dijelovima živčanih stanica poznatim kao beta receptori. Koristi se za liječenje visokog krvnog tlaka, problema sa srčanim ritmom, migrene, napadaja panike i drugih stanja.

beta karoten: Spoj bogato obojene (crvena, žuta ili narančasta) koji se nalazi u mnogim biljkama, voću i povrću koje tijelo može pretvoriti u vitamin A.

beta stanice: Stanice koje stvaraju i luče inzulin; koji se nalazi u otočićima Langerhansa gušterače.

beta agonisti: lijek koji otvara dišne ​​putove opuštajući mišiće oko dišnih puteva; koristi se za liječenje astme ili KOPB (kronična opstruktivna bolest pluća).

beta amiloid: nenormalni protein deponiran u mozgu kod Alzheimerove bolesti.

beta blokatori: Klasa lijekova koji usporavaju rad srca, smanjuju silu svake kontrakcije i smanjuju kontrakciju krvnih žila u srcu, mozgu i cijelom tijelu blokirajući djelovanje beta-adrenergičkih tvari poput adrenalina (epinefrina) ) na beta receptoru. Beta blokatori, također poznati kao blokirajući beta adrenergičari, koriste se za liječenje mnogih kardiovaskularnih stanja, uključujući abnormalne srčane ritmove, anginu i visoki krvni tlak. Oni također poboljšavaju preživljavanje nakon srčanog udara.

biguanidi: lijekovi koji zaustavljaju jetru da stvara višak glukoze (šećera) i poboljšavaju osjetljivost na inzulin.

žuč: Gusta, žuto-zelena tekućina koju stvara jetra koja pomaže u probavi.

žučne kiseline: Masne tvari napravljene od žučnog mjehura koje pomažu u probavi.

pozitivan tlak dišnih putova na žuč: Stroj koji pomaže ljudima da uvuku više zraka u pluća dok spavaju, povećavajući pritisak ili silu zraka pri udisanju; često se koristi za liječenje apneje u snu.

opijanje: jaka pića isprepletena s periodima apstinencije; često se odnosi na konzumiranje pet ili više alkoholnih pića u toku jednog dana.

binokularni vid: Sposobnost oba oka da se usredotoče na objekt i formiraju jednu vizualnu sliku.

Binswangerova demencija: vrsta demencije nastala kada je prekid protoka krvi bijeloj moždini koja leži ispod moždane kore.

bioraspoloživost: kako brzo i u potpunosti tijelo može apsorbirati i koristiti hranjive tvari.

biochanin A: Prirodni spoj koji se nalazi u soji koji može spriječiti širenje raka. To je vrsta flavonoida.

biokemijski recidiv: Obično se koristi kod raka prostate. Odnosi se na porast razine antigena specifičnog za prostatu u krvotoku nakon liječenja, što ukazuje da se rak prostate ponovio ili proširio nakon originalnog liječenja. Također se naziva biokemijski neuspjeh.

biofeedback: tretman koji pomaže ljudima da nauče steći kontrolu nad normalno nesvjesnim tjelesnim funkcijama, poput disanja i otkucaja srca.

biološka varijabilnost: Normalna fluktuacija razine tvari koja se mjeri u vremenu (poput kolesterola) tijekom vremena.

biomarker: razlikovni biološki pokazatelj događaja, procesa ili stanja.

biopsija: uklanjanje malog komada tkiva iz tijela radi pregleda pod mikroskopom.

bisfosfonat: Lijekovi, uključujući alendronat i etidronat, koriste se za sprečavanje i liječenje osteoporoze usporavanjem raspada kosti.

nesvjestica: epizoda privremenog gubitka pamćenja koja je posljedica gutanja alkohola ili drugih droga.

Vrat mjehura: Gdje se sastaju mjehur i uretra.

blefaroplastika: Kozmetička operacija za poboljšanje izgleda kapkanih kapka uklanjanjem suvišne kože i masti.

blister: mali džep tekućine koji se razvija između gornjih slojeva kože; često uzrokovana trenjem ili opeklinama.

sredstvo za blokiranje: Tvar koja sprečava biološku aktivnost ili proces.

koncentracija alkohola u krvi: Mjera količine alkohola u krvi.

krvni ugrušak: zgrušena masa koja nastaje kada se krvne stanice zbliže i tvore krutu tvar.

krvni tlak: Sila krv djeluje na zidove arterija. Optimalni krvni tlak je manji od 120/80 mm Hg.

Ispitivanje dušičnog ureaja u krvi: Test koji mjeri razinu uree u krvi kako bi se procijenilo koliko bubrezi dobro funkcioniraju.

krvne žile: šuplje cijevi koje prevoze krv u cijelom tijelu; uključuje arterije, vene i kapilare.

BMD: Skraćenica za mineralnu gustoću kostiju, količinu mineraliziranog koštanog tkiva na određenom području.

BMI: Skraćenica za indeks tjelesne mase, mjera tjelesne masti procijenjena na visini i težini osobe. Zdrav BMI definiran je kao 18,5 do 24,9. BMI = masa (u kilogramima) podijeljena u kvadrat (visina) u metrima. Pomoću engleskih jedinica množite težinu u kilogramima sa 703, a rezultat podijelite po visini u inčima i podijelite rezultat s visinom u inčima.

indeks tjelesne mase: Mjera tjelesne masnoće procijenjena na visini i težini osobe. Zdrav BMI definiran je kao 18,5 do 24,9. BMI = masa (u kilogramima) podijeljena u kvadrat (visina) u metrima. Pomoću engleskih jedinica množite težinu u kilogramima sa 703, a rezultat podijelite po visini u inčima i podijelite rezultat s visinom u inčima.

bolus: Meka masa žvakane hrane. Alternativno, jedna velika doza lijeka koja se daje intravenski.

koštana masa: ukupna količina koštanog tkiva u tijelu.

mineralna gustoća kostiju: količina mineraliziranog koštanog tkiva na određenom području.

skeniranje kostiju: test u kojem se radioaktivni materijal ubrizgava u krvotok osobe da bi se stvorile slike kostiju; često se koristi za otkrivanje raka ili bolesti kostiju.

borborygmi: trzanje trbuha; žamor buke uzrokovane plinovima koji se kreću kroz crijeva.

Botox: Robna marka lijeka napravljenog od botulinum toksina tipa A koji se ubrizgava u mišiće i slabi ih kako bi se olakšao izgled bora.

Bouchardovi čvorovi: Tvrdi, koštani izrastaji koji se formiraju na srednjim zglobovima prstiju kod osoba s osteoartritisom.

crijeva: tanko ili debelo crijevo.

BPH: Skraćenica za benigne hiperplazije prostate, ne-karcinozno povećanje prostate, koje ometa protok urina.

brahijalni pleksus: Mreža živaca koji su ukorijenjeni na vratnoj kralježnici i pružaju osjet i pokret ramenu i ruci.

brahiterapija: liječenje pri kojem kirurg implantira sjeme ili pelete radioaktivnog materijala u tijelo kako bi uništio stanice raka.

bradikardija: Usporavanje otkucaja srca, obično ispod 60 otkucaja u minuti.

snimanje mozga: tehnologije koje omogućuju liječnicima da pregledaju strukturu mozga ili vide kako funkcioniraju različiti dijelovi mozga; primjeri uključuju računalnu tomografiju (CT), magnetsku rezonancu (MRI), funkcionalnu MRI (fMRI) i pozitronsku emisijsku tomografiju (PET).

stabljika mozga: dio mozga koji povezuje mozak sa kičmenom moždinom i kontrolira pokret, osjet i reflekse.

moždani valovi: Električni impulsi nastali paljenjem živčanih stanica u mozgu (neuroni).

povećanje grudi: Kozmetička operacija za povećanje veličine grudi.

fokus na dah: oblik meditacije usmjeren na uspostavljanje stanja opuštenosti.

Brockovo područje: dio mozga (u frontalnom režnjevu lijeve hemisfere) odgovoran za razumijevanje jezika i govor.

bronhijalne cijevi: dišni putovi koji povezuju pluća s dušnikom (dušnik) i omogućuju prolaz zraka u pluća i van.

bronhiola: mali dišni put u dišnom sustavu koji se spaja na alveole (zračne vreće); grana bronhijalnih cijevi.

bronhodilatator: lijek koji olakšava disanje opuštajući mišiće koji okružuju bronhijalne cijevi.

bruit: Neobičan zvuk koji se čuje stetoskopom koji krv stvara kad projuri kroz prepreku, poput začepljenja arterije.

bunion: nalet kostiju ili tkiva koji se formira na zglobu velikog nožnog prsta, uzrokujući upalu i znatnu bol.

bunionette: mala, bolna koštana izbočina koja se formira na vanjskoj strani stopala, u podnožju malog nožnog prsta.

bursa: Zaštitna vrećica, ispunjena tekućinom, koja se nalazi u zglobovima ili blizu njih, a koja usporava pokret kosti prema tetivama, koži i mišićima.

bursitis: Bol i oteklina bursa, mali jastučići napunjeni tekućinom koji djeluju kao jastuci u zglobovima ili u blizini njih.

zaobići: Postupak koji se koristi za preusmjeravanje protoka krvi ili drugih tekućina. Kad se upućuje na srce, skraćenica za obilazak koronarnih arterija koristi se za preusmjeravanje protoka krvi oko blokirane koronarne arterije.

CABG: Skraćenica za obilazak transplantata koronarnih arterija. Kirurški zahvat za poboljšanje protoka krvi u srce preusmjeravanjem krvi oko blokirane arterije.

kalcifikacija: Nakupljanje kalcijevih naslaga u mekom tkivu, što uzrokuje njegovo otvrdnjavanje. Često se vidi u tkivu dojke mamografijom ili u koronarnim arterijama rendgenskim ili srčanim CT pretragama.

kalcitonin: hormon koji može potaknuti rast kostiju i ponekad se koristi za liječenje osteoporoze.

kalcij: Mineral koji je tijelu potreban za mnoge vitalne funkcije, uključujući formiranje kostiju, regulaciju otkucaja srca i krvnog pritiska i kontrakciju mišića.

blokatori kalcijevih kanala: Klasa lijekova koji snižava krvni tlak, usporava rad srca i smanjuje potrebu srca za kisikom blokirajući kretanje kalcija u srcu i mišićnim stanicama koje okružuju krvne žile.

kalus: Ojačana, gusta koža koja se formira nakon opetovanog trenja; često se nalaze na rukama i dnu stopala.

kalorija: jedinica za mjerenje količine energije u hrani.

otkazna kost: jedna od dvije vrste tkiva koje tvore kost; ova vrsta se obično nalazi u središtu dugih kostiju i čini veliki dio kuka i kralježnice. Poznata i kao trabekularna kost.

rak: Skupina bolesti kod kojih nenormalne stanice nekontrolirano rastu, ponekad formirajući tumore.

kapilare: Najmanje krvne žile u tijelu; oni dostavljaju kisik i hranjive tvari tkivima.

kapsaicin: kemikalija koja se nalazi u ljutim čili paprikama koja se koristi u nekim kremama za ublažavanje bolova.

ugljikohidrati: Šećeri i škrob u hrani koji tijelu opskrbljuju većinu goriva. Ugljikohidrati su jedan od tri primarna hranjiva sastojka, zajedno s mastima i proteinima.

brojanje ugljikohidrata: praćenje grama pojedenih ugljikohidrata kako bi se kontrolirala težina.

ugljični monoksid: Bezbojni plin bez mirisa koji je toksičan za ljude i životinje u visokim razinama; proizvodi ga automobili, peći, kamini i druga oprema koja se pokreće izgaranjem.

kancerogen: svaka tvar koja može izazvati rak.

kancerogeneza: Proces kojim normalna stanica postaje kancerogena.

karcinom: kancerogeni tumor koji se razvija u tkivu koje usmjerava organe tijela (epitel).

srčana: Odnosi se na srce.

srčani zastoj: nagli prekid kontrakcija sposobnih cirkulirati krv tijelom i mozgom. Također se naziva iznenadnim zastojem srca. Srčani zastoj obično nastaje kao rezultat brzog ventrikularnog ritma (ventrikularna tahikardija) ili kaotičnog (ventrikularna fibrilacija). Smrt nastupi za nekoliko minuta ukoliko nisu dostupne kardiopulmonalna reanimacija i defibrilacija.

srčana kateterizacija: postupak dijagnosticiranja ili liječenja srčanih problema; dugačka, tanka, fleksibilna cijev umetnuta je u krvnu posudu u ruku, vrat ili gornji dio bedara i manevrira se u srce kako bi se procijenile razne srčane funkcije.

srčani miociti: stanice mišića srca.

srčani rad: količina krvi koju srce može upumpati u cirkulaciju; posebno mjereno kao količina krvi koja lijeva strana srca može ispumpati u jednoj minuti.

srčana terapija resinhronizacijom: Terapija srčane insuficijencije utemeljena na pejsmejkeru koja poboljšava učinkovitost ispumpavanja srca koordinacijom (resinhroniziranjem) otkucaja ventrikula.

srčana tamponada: kada se tekućina ili krv nakupljaju u vrećicu koja okružuje srce, stišćući srce i ometajući njegovu sposobnost pumpanja.

kardioplegija: Privremeno zaustavljanje rada srca tijekom operacije na srcu.

kardiopulmonalni: odnosi se na srce i pluća.

kardiopulmonalni bypass: Upotreba stroja (stroj srca / pluća) za cirkulaciju i oksigenaciju krvi dok se operacija obavlja na srcu.

kardiopulmonalni bypass stroj: pumpa koja se koristi za oksigenaciju i cirkulaciju krvi kroz tijelo dok se srce zaustavlja tijekom operacije na otvorenom srcu.

kardiopulmonalna reanimacija: kombinacija kompresije prsnog koša i disanja usta na usta koji omogućuju cirkulaciju krvi s kisikom do mozga i tkiva. Općenito poznat kao CPR.

kardiorespiratorna izdržljivost: komponenta tjelesne kondicije koja se odnosi na sposobnost krvožilnog i dišnog sustava da opskrbljuju kisikom za vrijeme trajne fizičke aktivnosti. Poznat i kao kardiorespiratorni fitnes.

kardiovaskularni: Odnosi se na srce i krvne žile.

kardioverzija: Upotreba strujnog udara za zaustavljanje abnormalnog srčanog ritma (aritmija) i vraćanje normalnog (sinusni ritam). Kardioverzija može biti vanjska, upotrebom jastučića na prsima, ili unutarnjih, s uređaja nalik na pejsmejker, koji se naziva implantabilni kardioverter defibrilator (ICD).

karminativ: Biljka je rekla da izbacuje plin iz probavnog sustava, ublažavajući nelagodu u želucu.

karotenoidi: Spojevi poput likopena i beta karotena koji pojedinim biljkama daju crvenu, žutu i narančastu boju.

karotidna arterija: Jedna od dvije glavne krvne žile koja se nalazi na obje strane vrata. Karotidne arterije dovode krv u mozak.

bolest karotidne arterije: Sužavanje karotidne arterije nakupljanjem plaka. Ponekad se naziva i stenoza karotidne arterije. Glavni je faktor rizika za ishemijski moždani udar.

karotidna bruta: nenormalan zvuk koji se čuje stetoskopom u karotidnoj arteriji; ljudi koji imaju karotidne brade imaju veći rizik od moždanog udara.

karotidno dupleksno doplersko skeniranje: ultrazvučna slika karotidnih arterija.

karotidna endarterektomija: kirurgija radi uklanjanja nakupljanja masnog plaka iz karotidne arterije i vraćanja protoka krvi u mozak.

sindrom karpalnog tunela: stanje koje se javlja kada se sažme medijalni živac, koji teče od podlaktice kroz ruku; simptomi uključuju bol, trnce i utrnulost, kao i slabost ruku.

hrskavica: ukočeno vezivno tkivo koje pruža podršku ostalim zglobovima tkiva i jastuka.

hrskavični zglob: zglob u kojem su kosti čvrsto povezane hrskavicom, tako da je moguće samo neznatno kretanje.

studija slučaja-kontrola: Istraživačka studija koja uspoređuje jednu skupinu ljudi s određenom bolešću s vrlo sličnom skupinom koja nema istu bolest.

katagen: Prijelazna faza ciklusa rasta dlačica.

katapleksija: iznenadna paraliza nekih ili svih mišića potaknuta smijehom, ljutnjom, strahom ili jakim emocijama; znak narkolepsije.

katarakta: zamagljivanje ili zamagljivanje leće oka koje mogu zamagliti ili obojati vid.

katastrofalna reakcija: snažna emocionalna reakcija na manji događaj.

katarzična: Sredstvo s jakim laksativnim učinkom.

kateter: tanka cijev koja se ubacuje u tijelo za opskrbu ili ispuštanje tekućine ili za nošenje sitnih kirurških instrumenata i kamera u minimalno invazivnim operacijama.

kation: Pozitivno nabijeni ion; kationi u tijelu uključuju natrij, kalij i magnezij.

cauda equina: Snopi živčanih korijena koji nalikuju konjskom repu, smješteni na kraju leđne moždine.

kauzalgija: Intenzivna, dugotrajna peckanje boli obično uzrokovano oštećenjem perifernog živca.

šupljina: rupa u zubu uzrokovana naprednim propadanjem.

CBC: Skraćenica za kompletnu krvnu sliku – testovi se vrše na uzorku krvi radi pružanja informacija o crvenim ćelijama, bijelim stanicama i trombocitima.

CCU: Skraćenica za koronarnu njegu, odjeljenje u bolnici koje pruža specijaliziranu njegu i opsežno praćenje bolesnika sa srčanim problemima.

celijakija: bolest koju karakterizira oštećenje tankog crijeva uzrokovano preosjetljivošću na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Celijakija može ometati pravilnu apsorpciju hranjivih tvari iz hrane.

celijakijski pleksus: mreža živaca u gornjem dijelu trbuha; Ovdje se ponekad ubrizgava lijek kao dio terapije za ublažavanje boli zvane živčani blok.

stanica: Osnovni građevni blok svih živih organizama.

starenje stanica: završni stadij u stanici kada se stanica više ne može podijeliti.

stanično posredovani imunitet: vrsta imunološkog odgovora montirana protiv virusa, određenih vrsta parazita i možda stanica raka.

cementum: Sloj materijala zuba koji pokriva korijen.

središnji (mozak) umor: nedostatak koncentracije ili budnosti, kao i osjećaj letargije i gubitak motivacije; uključuje središnji živčani sustav.

središnji živčani sustav: mozak, mozak i leđna moždina.

središnja apneja za vrijeme spavanja: Poremećaj u kojem se disanje opetovano zaustavlja tijekom spavanja, jer mozak ne signalizira pravilno mišiće koji kontroliraju disanje.

mozak: dio mozga koji kontrolira koordinirano kretanje.

cerebralna aneurizma: slabljenje i baloniranje stijenke arterije u mozgu.

cerebralna angiografija: Invazivni slikovni postupak koji se koristi za pravljenje detaljnih rendgenskih slika krvnih žila u mozgu; boja se ubrizgava u karotidne arterije kako bi se istaknule krvne žile na rendgenu.

moždani korteks: dio mozga uključen u sve oblike svjesnog iskustva, uključujući misao, jezik i pamćenje.

moždano krvarenje: Krvarenje u mozgu uzrokovano rupturom krvne žile; još jedan izraz za hemoragični moždani udar.

moždani infarkt: vrsta moždanog udara koja nastaje kada krvna žila koja dovodi krv u mozak blokira krvni ugrušak.

cerebrovaskularni: Odnosi se na krvne žile u mozgu.

cerebrovaskularna nesreća: medicinski izraz za moždani udar.

cerumen: Tvar koja pomaže spriječiti prljavštinu iz uha i podmazuje kožu u uhu. Više poznata kao ušna kašika.

cervikalna radikulopatija: začepljeni živac, uzrokujući oštru bol, trnce i utrnulost u područjima kojima se živac služi.

vratna kralježnica: dio kralježnice smješten u vratu i sastoji se od gornjih sedam kralježaka.

cervikalna spondiloartropatija: upalni artritis koji uključuje vratni dio kralježnice.

cervikogena glavobolja: Glavobolja povezana s problemima vrata. Također se naziva glavobolja vrata maternice.

CFS: Skraćenica za sindrom kroničnog umora, poremećaj koji traje, jak umor koji ometa sposobnost osobe da dobro funkcionira, ne poboljšava se mirovanjem i nije uzrokovana nekom drugom bolešću.

testiranje izazova: Način testiranja na alergiju na hranu, obično u dvostruko slijepim eksperimentima u kojima niti pacijent ni liječnik ne znaju koja se hrana uzima u obliku tableta.

kemijski piling: kemijska otopina koja se nanosi na kožu da uzrokuje stvaranje plikova i ljuštenja, otkrivajući novi sloj kože; tretman se koristi za poboljšanje izgleda kože, smanjenje linija, bora, starosnih mrlja i drugih problema.

chemonucleolysis: tretman za bol u donjem dijelu leđa koji uključuje ubrizgavanje enzima kimopapain u hernirani disk.

kemoprevencija: upotreba lijekova ili kemikalija za sprečavanje raka.

kemoterapija: upotreba kemikalija za liječenje bolesti; često se koristi za uništavanje stanica raka.

Disanje Cheyne-Stokesa: Nenormalno disanje gdje su ciklusi dubokog, napornog disanja gdje ciklusi dubokog, napornog disanja praćeni ciklusima slabog disanja što može rezultirati potpunim, privremenim nedostatkom strujanja zraka.

kiropraktičar: netko tko liječi bolest manipulacijom i prilagođavanjem tjelesnih struktura, često kralježnice.

klorofilin: Kemikalija koja se nalazi u zelenom, lisnatom povrću za koje se misli da pomaže u sprečavanju raka.

kloroza: Snažan nedostatak željeza karakteriziran žutozelenom nijansom kože.

kolagog: Tvar koja uzrokuje stiskanje žučnog mjehura, povećavajući pražnjenje žuči.

holecistokinin: Hormon koji signalizira žučnom mjehuru da se stegne, oslobađajući žuč i uzrokuje da gušterača oslobađa enzime koji se koriste u probavi.

koleretik: Sredstvo koje potiče proizvodnju žuči.

kolesterol: voštana tvar slična masnoći koju stvara jetra i nalazi se u svakoj hrani iz životinjskih izvora; esencijalna komponenta tjelesnih stanica i prekursor žučnih kiselina i nekih hormona.

kolinergični neuron: živčana stanica koja proizvodi acetilkolin.

hondrokalcinoza: Artritis uzrokovan kalcijevim kristalima.

hondrocit: Stanica hrskavice.

hondromalacija: bolno stanje uzrokovano iritacijom ili istrošivanjem hrskavice s donje strane kapka koljena; poznat kao trkačko koljeno.

koroida: tanki sloj krvnih žila i vezivnog tkiva između bijelog oka (sklera) i mrežnice.

kromosom: Nitasta struktura, koja se nalazi u jezgru svake stanice, a koja nosi gotovo sve stanične gene.

kronična: Svako stanje koje traje dugo ili se ponavlja s vremenom.

sindrom kroničnog umora: poremećaj koji traje, jak umor koji ometa sposobnost osobe da dobro funkcionira, ne poboljšava se mirovanjem i nije uzrokovan nekom drugom bolešću.

kronična bolest bubrega: bilo koja vrsta bubrežne bolesti koja traje duže od tri mjeseca i narušava rad bubrega.

kronična bol: bol koja traje nakon što je ozljeda zacijelila ili je gotova bolest.

sindrom kronične boli: Dugotrajna, jaka bol koja ne proizlazi iz ozljede ili bolesti, koja ometa svakodnevni život, a često je praćena drugim problemima, kao što su depresija, razdražljivost i tjeskoba.

kronična paroksizmalna hemiranija: jaki, česti, kratkotrajni napadi glavobolje poput migrene.

hilomikron: masna kugla koja troši trigliceride iz crijeva u jetru i masno tkivo.

chimme: Gotovo tekuća masa djelomično probavljene hrane i probavnih sokova; nalazi se u želucu i crijevima.

cicatricial alopecia: skupina upalnih poremećaja kose koji mogu uzrokovati nepovratno oštećenje folikula što rezultira trajnim gubitkom kose i ožiljcima. Poznata i kao ožiljak alopecija.

cilija: male, dlakave strukture na površini nekih stanica.

cilijarno tijelo: Dio oka koji proizvodi vodeni humor (tekućina koja hrani oko) i sadrži cilijarski mišić koji kontrolira fokusiranje leće.

cirkadijanski ritam: tjelesni biološki sat koji regulira ciklus spavanja / budnosti i druge fiziološke procese.

Krug Willisa: Krug arterija u dnu mozga koji povezuje glavne moždane arterije i opskrbljuje krv svim dijelovima mozga.

ciroza: Kronična bolest jetre koja progresivno uništava sposobnost jetre da pomogne u probavi i detoksikaciji.

CK: Skraćenica za kreatin kinazu, enzim koji se nalazi u srcu, mozgu i skeletnim mišićima. Razine kreatin kinaze testiraju se za dijagnosticiranje određenih bolesti.

klasična migrena: migrenska glavobolja kojoj su prethodili poremećaji vida; poznata i kao migrena s aurom.

klaudicacija: mišićni grč, obično osjeti u teletu, uzrokovan slabim protokom krvi u nogama.

kliničko ispitivanje: Studija koja testira terapiju na ljudima, a ne u laboratorijama ili na životinjama.

klonska ekspanzija: Eksplozivno povećanje broja borbenih stanica koje je otpustio imunološki sustav za borbu protiv prijetnji u tijelu.

nakupina ugrušaka: Lijekovi koji otapaju ugruške krvi i obnavljaju protok krvi kroz blokiranu arteriju.

glavobolja u klasteru: kratkotrajna, izuzetno bolna glavobolja koja se javlja opetovano u razdoblju od nekoliko tjedana ili mjeseci, a zatim nestaje mjesecima ili godinama.

zgrušavanje: Postupak u kojem se neka tekućina, poput krvi, formira u meku, polučvrstu masu, poput ugruška.

koarktacija: suženo područje u aorti (glavna arterija koja napušta srce) prisutno od rođenja.

kohlea: dio uha koji zvuk pretvara u električne signale koje mozak tumači kao određeni zvuk.

kohlearni implantat: mali elektronički uređaj koji se ugrađuje u unutarnje uho kako bi gluha osoba vratila sluh.

koenzim: Mala organska molekula, često napravljena od B vitamina, koja pomaže funkcioniranju enzima u tijelu.

kognitivna bihevioralna terapija: oblik terapije koji ima za cilj prepoznavanje i promjenu negativnih misli i ponašanja.

kognitivna funkcija: svi mehanizmi mozga koji su uključeni u razmišljanje, rasuđivanje, učenje i pamćenje.

kognitivno oštećenje: problemi s pamćenjem, jezikom, razmišljanjem ili drugim funkcijama mozga, a variraju od blage do ozbiljne poteškoće.

kognitivna rezerva: Kapacitet mozga da koristi alternativne neuronske putove ili strategije razmišljanja kao odgovor na neurološku ozljedu uslova poput Alzheimerove bolesti.

kolike: jaka trbušna bol uzrokovana grčevima u crijevima ili dijelu bubrega.

kolagen: vlaknasti protein koji je glavna komponenta vezivnog tkiva u tijelu.

kolagenaza: Enzim koji razgrađuje kolagen.

kolateralna cirkulacija: Sustav manjih arterija, poznat kao kolateral, koji može poslužiti kao alternativni dotok krvi u srce kada je blokirana velika koronarna arterija.

Prijelom Collesa: lom na kraju glavne kosti podlaktice, polumjera.

debelo crijevo: debelo crijevo; mišićna cijev dugačka 5 do 6 stopa. Kompaktira i pomiče kruti otpad.

kolonoskopija: postupak za prikaz unutar debelog crijeva, pomoću duge, osvijetljene fleksibilne cijevi montirane s malenom kamerom.

kolorektalni adenom: porast stijenke debelog crijeva ili rektuma koji se može razviti u karcinom.

kolostomija: operacija koja izvodi jedan kraj debelog crijeva kroz otvor u trbuhu radi uklanjanja stolice.

kolostrum: oblik majčinog mlijeka bogat antitijelima, proizveden na kraju trudnoće i kratko vrijeme nakon rođenja, koji jača imunološki sustav novorođenčeta.

koma: Duboka nesvijest u kojoj je osoba živa, ali nije u stanju da se kreće ili reagira.

kombinirana hormonska terapija: Estrogen u kombinaciji s progestogenom, propisan za povećanje ženskih hormona koji su iscrpljeni tijekom menopauze.

kombinirana hiperlipidemija: stanje, obično naslijeđeno, u kojem su razine LDL kolesterola i triglicerida vrlo visoke.

uobičajena migrena: migrenska glavobolja bez vizualnih simptoma, kao što je prethodno slijepa točka. Naziva se i migrena bez aure.

zarazna bolest: Svaka bolest uzrokovana bakterijama, virusima ili drugim patogenima koja se prenosi s osobe na osobu.

kompaktna kost: tvrdo, čvrsto zbijeno tkivo koje tvori vanjsku ljusku kosti. Također se naziva kortikalna ili lamelarna kost.

sustav komplementa: Proteini koji ubijaju viruse, bakterije i druge mikrobe izravno ili ih označavaju za uništavanje bijelih krvnih zrnaca.

potpuna krvna slika: Često se naziva i CBC. Širok panel screening testova koji ispituju različite dijelove krvi i može se koristiti za dijagnosticiranje anemije, infekcije i mnogih drugih bolesti.

komplicirana tuga: Produljena, intenzivna reakcija na tugu koja pogađa jednog od 10 ljudi koji izgube voljenu osobu. Ključni znakovi su nemogućnost prihvaćanja smrti; česte noćne more i nametljiva, uznemirujuća sjećanja; odvojenost od drugih; stalna čežnja za pokojnikom; i pretjerana usamljenost. Ponekad se naziva traumatičnim ili kroničnim tugom.

komplicirana migrena: Migrena kod koje jedan ili više simptoma, poput vidnih problema, zadržavaju se barem dan nakon što nestane glavobolja.

ljekovita ljekarna: Ljekarna koja miješa lijekove prilagođene pacijentima i liječnicima.

kompresijski prijelom: kolaps kosti, najčešće kosti u kralježnici (kralježnici).

računalna tomografija: tehnika snimanja koja koristi računalo i X-zrake koje prolaze kroz tijelo pod različitim kutovima kako bi se stvorila detaljna, gotovo trodimenzionalna slika tijela.

začeće: početak trudnoće, kada je jaje oplođeno spermom.

konduktivni gubitak sluha : Gubitak sluha uzrokovan blokadom srednjeg uha koja sprečava zvučne valove da dođu do unutarnjeg uha.

kondil: zaobljena ručica na kraju kosti.

češeri: Stanice mrežnice koje su osjetljive na boju i svjetlost.

zagušenja: nakupljanje sluzi ili krvi u nekom organu.

kongestivno zatajenje srca: Stariji izraz zatajenja srca, poremećaj uzrokovan smanjenjem sposobnosti srca da pumpa krv. Kongestivno zatajenje srca odnosilo se posebno na tip zatajenja srca povezano s nakupljanjem viška tekućine u plućima ili ekstremitetima.

konjugirano cjepivo: vrsta cjepiva načinjena vezanjem proteina (tvari za koju tijelo smatra da je štetna). Često se koristi za imuniziranje beba i male djece.

konjugirani konjski estrogeni: lijekovi estrogena proizvedeni iz urina trudničkih konja.

konjunktiva: Prozirna, tanka membrana koja prekriva unutrašnjost kapka i bijeli dio očne jabučice.

konjuktivitis: bubrenje ili infekcija tanke sluznice s unutarnje strane kapka i bijelog dijela očne jabučice.

vezivno tkivo: Skupina tkiva u tijelu koja pruža unutarnju potporu i veže druga tkiva u tijelu, uključujući kosti, hrskavicu, tetive i ligamente.

konsolidacija: Proces kojim mozak pretvara novo stečene informacije u dugoročno pamćenje.

kontaktni dermatitis: osip ili iritacija na koži koja nastaje kada koža dođe u kontakt s alergenom ili nadražujućom tvari.

kontinuirana kombinirana hormonska terapija: Estrogen i progestogen svakodnevno uzimaju žene čija je razina estrogena niska, obično zbog menopauze ili histerektomije.

kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putevima: Terapija opstruktivne apneje u snu u kojoj stroj isporučuje kontinuirani zrak koji sprječava kolaps dišnih putova tijekom spavanja.

kontraktilni proteini: Proteini koji pomažu da se skrati dužina mišićnih stanica, omogućavajući im da se sažmu.

kontraktura: Skraćivanje mišića, obično zbog bolesti ili nedostatka uporabe, što ograničava kretanje zglobova.

kontrastno sredstvo: Tečnost ubrizgana u krvotok ili gutanje kako bi se organi pojavili na rendgenu.

kontrolna skupina: Skupina ljudi iz medicinske studije koja ne prima ni liječenje niti standardni tretman, što se uspoređuje s grupom koja prima tretman koji se proučava.

kontroleri: Lijekovi protiv astme koji se uzimaju svakodnevno za prevenciju ili kontrolu simptoma.

kontuzija: modrica. Ozljeda koja uzrokuje oticanje, bol i promjene boje, ali ne oštećuje kožu.

konvulzija: brzo nekontrolirano drhtanje tijela uzrokovano mišićima koji se opeću i opuštaju više puta.

kukuruz: Područje otvrdnute, zadebljane kože obično uzrokovano trenjem.

rožnica: prozirna kupola koja prekriva prednji dio oka.

koronarna: Odnosi se na arterije koje opskrbljuju krv krvlju.

koronarna angiografija: Test koji pokazuje kako se krv kreće kroz krvne žile koje opskrbljuju srce za prepoznavanje suženih arterija. Koristi x-zrake i ubrizgavanje tekućine koja se zove kontrastno sredstvo koje se može vidjeti na x-zrakama.

koronarna arterija: Krvna žila koja dovodi do srčanog mišića krv bogata kisikom.

operacija zaobilaska koronarne arterije: kirurgija za poboljšanje protoka krvi u srce preusmjeravanjem krvi oko blokirane koronarne arterije.

koronarna bolest arterija: stanje u kojem jedna ili više arterija koje hrane srce postaju toliko uske na mjestima da je protok krvi umanjen ili potpuno zaustavljen, uzrokujući bol u prsima ili srčani udar. Često se naziva i srčana bolest ili koronarna bolest srca.

koronarna endarterektomija: operacija za uklanjanje masnog plaka koja se nakupila na zidovima koronarne arterije.

koronarna bolest srca: uobičajeni izraz za koronarnu bolest arterija, stanje u kojem jedna ili više arterija koje hrane srce postaju toliko uske na mjestima da je protok krvi umanjen ili potpuno zaustavljen, što izaziva bol u prsima ili srčani udar.

koronarni spazam: Privremeno suženje arterije koja dovodi krv u srce, usporava ili zaustavlja protok krvi.

koronarna jedinica: Odjel u bolnici koji pruža specijaliziranu njegu i nadzor bolesnicima sa srčanim problemima.

corpus callosum: Veliki snop živčanih vlakana koji povezuje lijevu i desnu stranu mozga.

corpus cavernosum: Spužvasto tkivo u penisu koje se puni krvlju tijekom seksualnog uzbuđenja, izazivajući erekciju.

corpus luteum: Ostatak folikula jajeta zaostao nakon puštanja jajašca tijekom ovulacije. Corpus luteum izlučuje hormon progesteron kako bi potaknuo rast endometrija.

corpus spongiosum: Cilindar mekog tkiva koji okružuje čovjekovu uretru i vodi dužinu penisa.

corrugator mišića: jedan od mišića koji formira namrštene linije na čelu.

korteks: srednji sloj i glavna struktura osi za kosu, koji se sastoji uglavnom od kompaktnih snopova proteina keratina.

kortikalna kost: tvrdo, čvrsto zbijeno tkivo koje tvori vanjsku ljusku kosti. Također se naziva kompaktna kost.

kortikosteroidi: Steroidni lijekovi napravljeni da oponašaju hormone koji prirodno proizvode nadbubrežne žlijezde. Koriste se za liječenje širokog spektra zdravstvenih problema.

faktor koji oslobađa kortikotropin: Hormon koji nastaje u mozgu koji pokreće reakciju tijela na borbu ili bijeg na vanjske prijetnje.

kortizol: jedan od razreda hormona stresa koji se oslobađa tijekom reakcije na stres u borbi ili u letu.

COX-2 inhibitori: Skraćenica za inhibitore ciklooksigenaze-2, lijekovi koji smanjuju bol i oticanje ciljajući određeni enzim poznat kao ciklooksigenaza-2 (COX-2).

CPAP: Skraćenica za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putovima, terapija opstruktivne apneje za vrijeme spavanja u kojoj stroj isporučuje kontinuirani protok zraka koji sprečava kolaps dišnih putova tijekom spavanja.

CPR: Skraćenica za kardiopulmonalnu reanimaciju, kombinacija kompresije prsa i disanja usta na usta koji omogućuju cirkulaciju krvi s kisikom do mozga i tkiva.

kranijalni arteritis: upala i oštećenje krvnih žila koje opskrbljuju krv u glavu i vrat. Također se naziva i gigantski arteritis.

žudnja: Intenzivan, često neodoljiv poriv za nečim; često simptom ovisnosti o drogama, alkoholu ili ovisnosti.

C-reaktivni protein: protein koji stvara jetra. Visoke količine C-reaktivnog proteina mogu ukazivati ​​na začepljenje arterija (ateroskleroza).

kreatin kinaza: Enzim koji u velikim količinama curi u krvotok ako je oštećen mišić. Može se koristiti za otkrivanje srčanog udara ili oštećenja mišića od drugih bolesti.

kreatinin: otpadni produkt stvoren metabolizmom mišića. Liječnici ponekad testiraju razinu kreatinina kako bi ispitali rad bubrega.

kreatininski test: Test krvi ili urina koji pomaže liječnicima da utvrde rade li bubrezi ispravno.

crepitus: Rešenje , brušenje ili iskakanje zvuka ili osjećaja koji se stvaraju prilikom pomicanja zgloba.

Creutzfeldt-Jakobova bolest: rijedak, neizliječiv, brzi oblik demencije koji je fatalan.

Crohnova bolest: Kronična bolest koja uzrokuje oticanje probavnog trakta, bol i proljev.

krunica: dio zuba koji je vidljiv iznad linije desni. Također restauracija koja pokriva krunu zuba.

krioterapija: korištenje ekstremne hladnoće za zamrzavanje i uništavanje bolesnog tkiva.

CRP: Skraćenica za C-reaktivni protein, protein koji stvara jetra. Visoke količine C-reaktivnog proteina mogu ukazivati ​​na začepljenje arterija (ateroskleroza).

kristalna leća: dio oka koji mijenja oblik tako da se oko može fokusirati na objekte na različitim udaljenostima.

CT: Kompjuterizirane rendgenske zrake koje pružaju detaljan pregled tijela i mozga. Također poznato kao računalna tomografija (CT).

CT angiografija: Upotreba CT skeniranja i boja za ubrizgavanje radi detaljnog prikaza arterija i krvnih žila.

sindrom kubitalnog tunela: začepljenje živaca u laktu, uzrokujući trnjenje u sklečnom i prstenastom prstu i dijelu ruke.

cupping: udubljenje u disku vida koji raste nenormalno veliko s glaukomom.

curettage: Upotreba instrumenta u obliku žlice za uklanjanje bolesnog tkiva ili tkiva uzorka.

Cushingov sindrom: poremećaj uzrokovan visokom razinom hormona stresa kortizola, što rezultira oštećenjem tijela, uključujući trbušnu pretilost, zaobljeno crveno lice i druge simptome.

kutikula: najunutarnji, jednostanični sloj osovine.

cijanoza: stanje u kojem koža postaje plava zbog nedostatka kisika u krvi, često zbog zatajenja srca ili bolesti pluća.

ciklički gvanozin monofosfat: kemikalija u tijelu koja proširuje krvne žile u penisu. To povećava dotok krvi u penis, uzrokujući erekciju.

ciklička hormonska terapija: upotreba estrogena i progestogena za 10–14 dana u mjesecu za ublažavanje simptoma menopauze.

ciklooksigenaza: Enzim koji pomaže da se krvne stanice poznate kao trombociti lijepe jedna na drugu, što je ključni korak u stvaranju ugruška u krvi.

cista: nenormalan rast u tijelu koji je bez raka.

cistoidni makularni edem: stanje oka u kojem mrežnica (makula) nateče tekućinom.

citokini: Proteini u tijelu koji djeluju kao glasnici između stanica imunološkog sustava.

citotoksična alopecija: gubitak kose izazvan lijekovima koji se javlja nekoliko tjedana nakon početka kemoterapije; kosa raste natrag nakon prestanka liječenja.

D2 receptor: Vrsta receptora dopamina (vidi receptore neurotransmitera) koji se čini osobito važnim u ovisnosti.

daidzein: Supstanca koja se nalazi u soji.

dnevna vrijednost: Vodič o količini hranjivih sastojaka u određenoj hrani; Dnevne vrijednosti date su u postocima na temelju prehrane od 2.000 kalorija dnevno.

perut: blago i uobičajeno stanje koje karakterizira svrbež, ljuskavo vlasište i može se proširiti na uši, lice i prsa. Poznat i kao seboroični dermatitis.

de Quervainov tendonitis: Bolno oticanje tetiva na zglobu koje pomiče palac.

pokretljivost: Slabost ili gubitak fizičke snage.

decibel: Mjerna jedinica za glasnost zvuka. Najviši decibeli označavaju najglasnije zvukove.

deklarativno pamćenje: Sjećanje na činjenice ili događaje (epizodno pamćenje); koja se također naziva eksplicitna memorija.

dekocija: Biljni proizvod ili čaj proizveden kuhanjem biljke u vodi.

dekongestant: vrsta lijekova koji se koriste za ublažavanje nazalne kongestije.

dubok san: faza sna gdje mozak manje reagira na vanjske podražaje.

duboka venska tromboza: Opasno stanje u kojem se krvni ugrušci formiraju u venama duboko u tijelu, obično nogama. Oni se mogu prekinuti i blokirati protok krvi u plućima, ozbiljno oštetiti organe ili prouzrokovati smrt.

obrane: suočavanje sa strategijama koje osoba usvaja kako bi olakšala posao u svijetu.

defibrilacija: Davanje strujnog udara srcu za zaustavljanje abnormalnog ritma i vraćanje normalnog rada srca.

defibrilator: Uređaj koji srce udara strujom radi vraćanja normalnog ritma. Koristi se za liječenje srčanog zastoja i drugih opasnih problema sa srčanim ritmom.

degenerativna bolest: svaka bolest u kojoj se organi ili tkiva u tijelu s vremenom oštećuju.

degenerativna bolest diska: Uobičajena, a ponekad i bolna pogoršanja diskova kralježnice koja se javljaju s godinama.

degenerativna bolest zglobova: Artritis koji nastaje kada se hrskavica u zglobovima s vremenom raspada; koji se naziva i osteoartritisom.

degenerativna spondilolisteza: artritis kralježnice koji se s vremenom pogoršava; često uzrokovano starenjem.

sindrom odloženog faza spavanja: obrazac zaspavanja i buđenja kasnije nego što se željelo, što bi se vremenom postepeno pogoršavalo.

delirij: iznenadna, jaka zbrka koja nastaje zbog mentalne ili fizičke bolesti.

delta valovi: usporena aktivnost mozga koja se javlja kada je osoba u dubokom snu.

zabluda: lažno ili iracionalno uvjerenje koje osoba drži unatoč dokazima o suprotnom.

demencija: gubitak moždane funkcije koji se vremenom pogoršava i utječe na pamćenje, mišljenje, ponašanje i jezik.

demencija pugilistica: Gubitak moždane funkcije, uobičajen među bivšim boksačima, uzrokovan opetovanim udarcima u glavu.

demineralizacija: proces kojim bakterije uništavaju zubnu caklinu.

demulcent: Tvar koja umiruje nadraženo tkivo i sluznicu.

dendriti: Dijelovi živčane stanice koji primaju signale iz drugih živčanih stanica.

dendritičke stanice: stanice imunološkog sustava koje izgledaju kao pauci koje pomažu u zaštiti tijela od štetnih tvari.

poricanje: obrambeni mehanizam karakteriziran nesposobnošću da se prepozna ili prizna da je ovisnost uzrok problema, a ne rješenje ili puki nusprodukt. Poricanje se može odnositi i na odbijanje prihvaćanja uznemirujuće stvarnosti, poput ozbiljne bolesti ili smrti ili osjećaja koji slijede bilo koji.

zubni implantat: metalni stub umetnut u alveolarnu kost za podupiranje umjetnog zuba ili druge proteze.

dentin: Sloj očvrslog zubnog tkiva ispod cakline i oko pulpe.

deoksiribonukleinska kiselina: Tvar pronađena u jezgri stanica koja sadrži genetske upute za taj živi organizam.

dermalna papila: Struktura smještena u dnu folikula dlake koja sadrži živce i krvne žile koje potiču stanične procese kose u razvoju.

dermatomiozitis: rijetka bolest u kojoj mišići postaju slabi i ukočeni te se pojavljuje kožni osip.

dermis: srednji sloj kože koji sadrži većinu struktura kože, poput kolagena, živaca, žlijezda i folikula dlake.

presušena štitnjača: ekstrakt napravljen od suhe štitnjače životinja.

detoksikacija: Postupak uklanjanja štetnih ili toksičnih tvari iz nečijeg tijela.

nestabilnost detruzora: iznenadna, snažna potreba za mokrenjem zbog grčeva u mišićima mjehura. Također se naziva inkontinencija nagona.

detrusorski mišić: Sloj mišića u zidu mjehura koji istiskuje mokraću iz mjehura.

detumescence: omekšavanje erekcije.

dijabetes: Bolest kod koje tijelo ne proizvodi pravilno ili ne koristi inzulin, što rezultira nenormalno visokim sadržajem šećera (glukoze) u krvi.

dijabetička ketoacidoza: komplikacija dijabetesa kod koje se tvari zvane ketoni nakupljaju u krvi do opasno visokih razina.

dijabetička retinopatija: komplikacija dijabetesa koja nastaje kada su oštećene male krvne žile u mrežnici. Može smanjiti vid ili čak dovesti do sljepoće.

dijafragma: list mišića u obliku kupole na dnu pluća koji pomaže pri kretanju zraka u pluća i izvan njih.

dijastola: Faza opuštanja normalnog srčanog ciklusa.

dijastolički krvni tlak: Donji broj očitavanja krvnog tlaka, poput 134/78. Predstavlja pritisak u arterijama kada se srce opušta između otkucaja.

dijastoličko zatajenje srca: Nemogućnost srca da se pravilno opusti između otkucaja (dijastola), što otežava ventrikule da se potpuno napune krvlju iz atrija. To se može dogoditi kada se srčani mišić nakuplja zbog prekomjernog rada ili drugih razloga ili kada se srčani mišić stegne i izgubi fleksibilnost.

dijatermija: Upotreba visokofrekventnih električnih struja za zagrijavanje dubokog mišićnog i zglobnog tkiva kao oblik fizikalne terapije.

dijetalna vlakna: dio biljne hrane koje tijelo ne može probaviti ili apsorbirati. Također se naziva i grubo krmljenje.

dijetni unosi: preporučena količina vitamina i minerala koju bi pojedinci trebali konzumirati dnevno.

dodaci prehrani: Vitamini, minerali, ljekovito bilje i druge tvari uzimane u nadi da će poboljšati zdravlje.

probavni trakt: Niz šuplji organi, uključujući usta, jednjak, želudac, tanko crijevo, debelo crijevo (debelo crijevo), rektum i anus, koji razgrađuju i probavljaju hranu i izbacuju otpad.

znamenka: Prst ili nožni prst.

digitalni rektalni pregled: Ispit pri kojem liječnik ubacuje podmazani, rukavicu u rektum kako bi provjerio postoje li nepravilnosti.

digitalis: Lijek koji povećava kontrakciju srčanog mišića.

dihidrotestosteron: Oblik hormona testosterona koji potiče prostatsku žlijezdu na povećanje (benigna hiperplazija prostate).

dilatirati: proširiti ili povećati.

izravan prijenos: neposredni prijenos infektivnog agensa iz rezervoara u osjetljivog domaćina izravnim kontaktom ili širenjem kapljica.

diskoidni eritematozni lupus: Rijedak oblik lupusa koji uzrokuje osip ili ožiljke na koži.

disk: Jedan od malih jastuka koji apsorbiraju šok između kostiju koji čine kralježnični stup (kralježnice).

diskektomija: kirurško uklanjanje dijela diska (mali jastuk koji apsorbira šok smješten između kostiju kralježnice).

diskitis: Oticanje jednog ili više diskova nalik jastuku koji se nalaze između kostiju kralježnice.

dislokacija: Pomicanje kostiju iz svog normalnog položaja.

ditioletion: Supstanca koja se nalazi u krstarenom povrću, poput kupusa, briselske klice i brokule, koja može igrati ulogu u prevenciji raka.

diuretik: lijek koji olakšava rad srca i smanjuje nakupljanje tekućine u plućima i ostalim dijelovima tijela potičući izlučivanje vode i soli. Diuretici (koji se nazivaju i vodene pilule) koriste se za liječenje visokog krvnog tlaka, zatajenja srca i nekih urođenih oštećenja srca.

divertikulitis: Izbacivanje malih vrećica ili vrećica tkiva sa stijenke debelog crijeva.

divertikulum: Mala vrećica ili vrećica tkiva koji izlaze iz stijenke debelog crijeva. Forma množine je divertikula.

d-limonen: Supstanca koja se nalazi u agrumima.

DNK: Skraćenica za deoksiribonukleinsku kiselinu, tvar u stanicama koja sadrži genetske upute koje usmjeravaju njihovu funkciju.

DNR: uobičajena kratica za narudžbu za ne-oživljavanje, pravni dokument koji zdravstvenim radnicima poručuje da ne oživljavaju osobu ako joj se zaustavi srce ili disanje.

dominantno: kada genetska osobina koju nosi jedan alel genskog para pomračuje osobinu koju nosi drugi; na primjer, kada gen nosi alele za dvije različite boje oka, dominantna boja očiju određuje boju očiju osobe. nalog za ne-oživljavanje: pravni dokument koji kaže zdravstvenim radnicima da ne oživljavaju osobu ako joj se zaustavi srce ili disanje. Obično se naziva DNR.

dopamin: kemijski glasnik (neurotransmiter) koji utječe na kretanje i misaone procese.

Dopplerov ultrazvuk: Test koji koristi zvučne valove za mjerenje brzine krvi koja prolazi kroz krvne žile.

dorzalno: blizu stražnjeg dijela tijela ili organa.

dorzalna kifoza: zaobljena ili zakrivljena leđa uzrokovana lomovima kralježnice zbog osteoporoze. Obično se naziva dowager grba.

dvostruko slijepo: Medicinska studija u kojoj istraživači i sudionici ne znaju koja skupina prima lijek ili tretman koji se proučava i koja dobiva placebo (lažna, neaktivna verzija lijeka).

barijumski klistir s dvostrukim kontrastom: rendgenski test urađen radi provjere raka raka debelog crijeva ili drugih bolesti crijeva.

dowagerova grba: zaobljena ili zakrivljena leđa (koja nalikuje grbu) uzrokovana lomovima kralježnice zbog osteoporoze.

doksazosin: lijekovi koji se koriste u liječenju visokog krvnog tlaka ili povećane prostate.

Dresslerov sindrom: upala vreće koja okružuje srce (perikard).

DRI: Skraćenica za prehrambeni referentni unos, preporučenu količinu vitamina i minerala koje bi pojedinci trebali konzumirati dnevno.

drusen: sitne žute naslage u mrežnici oka.

suho oko: peckanje, peckanje ili iritacija koji nastaju kada oko ne proizvodi dovoljno vlage.

inhalator suhog praha: mali uređaj koji pomaže osobi da udiše suhi lijek tako da dođe do pluća.

apsorpcijametrija s dvostrukom energijom: X-zraka test koji se koristi za mjerenje gustoće kostiju i provjeru osteoporoze.

dual-fotonska absorptiometrija: Test za mjerenje gustoće kostiju, obično u kralježnici ili kuku.

kanal: cijev ili posuda u tijelu koja izlučuje žlijezdu; Primjeri izlučivanja su suze, majčino mlijeko itd.

duodenitis: upala dvanaesnika, koja je gornji dio tankog crijeva.

dvanaestopalačno crijevo: gornji dio tankog crijeva.

dupleksno doplersko ultrazvučno skeniranje: Alat koji koristi zvučne valove za otkrivanje problema s protokom krvi.

Dupuytrenova bolest: stanje koje deformira ruku, uzrokujući da se prsti uvijaju prema dlanu.

dura mater: tanka zaštitna membrana koja pokriva mozak i leđnu moždinu.

trajna punomoć: Pravni dokument u kojem osoba imenuje drugu osobu za donošenje medicinskih, financijskih ili drugih odluka kada osoba ne može donijeti te odluke.

disartrija: Govorna smetnja uzrokovana ozljedom moždanih centara koji kontroliraju lice, usta, vrat ili grlo. Osobe s disartrijom možda mogu razumjeti govor i oblikovati prave riječi u svom umu, ali ne mogu ih artikulirati.

dispareunija: bolni seksualni odnosi.

dispepsija: Bol ili nelagoda u gornjem dijelu trbuha; uznemiren želudac ili probavne smetnje.

disfagija: Poteškoće u žvakanju i gutanju hrane. Disfagija je izuzetno česta nakon moždanog udara.

displazija: Nenormalne promjene u stanicama tkiva. Stanice nisu rakave, ali ponekad mogu napredovati do raka.

dispneja: otežano disanje ili nedostatak daha.

distonija: Poremećaj u kojem se mišići trzaju, što uzrokuje nekontrolirane pokrete uvijanja.

ušni kanal: cijev koja vodi od bubnjića do vanjskog uha.

bubnjić: tanka membrana koja razdvaja ušni kanal i srednje uho.

uho : tvar koja podmazuje unutarnje uho i pomaže ga zaštititi od prljavštine, oštećenja i infekcija.

EBCT: Skraćenica za računalnu tomografiju s elektronskim snopom, brza tehnologija snimanja koristi se za procjenu srca i mjerenje naslaga kalcija u arterijama.

ekscentrično djelovanje: Kada mišići pomiču zglobove produljenjem. Također poznat kao cerumen.

EKG: Skraćenica za elektrokardiogram, test koji mjeri električnu aktivnost srca i otkriva srčane probleme.

ehokardiografija: dijagnostički alat koji koristi visokofrekventne zvučne valove (ultrazvuk) za izradu slika veličine, strukture i pokreta srca.

eklampsija: Ozbiljno stanje vezano za visoki krvni tlak koji može ugroziti život trudnice i njenog fetusa.

ektopična trudnoća: trudnoća kod koje oplođeno jaje implantira na abnormalno mjesto izvan maternice, obično u jajovode. Prekid trudnoće je neophodan.

ektropion: Kad se kapak, obično donji, okrene prema van tako da se otvori unutarnja površina.

ekcem: stanje u kojem su područja kože suha, svrbež, crvena i ispucala. Poznat i kao atopijski dermatitis.

ED: Uobičajena kratica za erektilnu disfunkciju, nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za seks.

edem: Oticanje uzrokovano nenormalnim nakupljanjem tekućine u tkivima.

EEG: Skraćenica za elektroencefalogram, test koji mjeri električnu aktivnost mozga i otkriva probleme.

izliv: Nenormalno nakupljanje tekućine u zglobu ili tkivu.

osmi kranijalni živac: živac odgovoran za prijenos zvuka i informacija o ravnoteži u mozak. Naziva se i slušni živac.

ejakulacija: nagli iscjedak tekućine iz kanala; često se koristi za opisivanje izbacivanja sjemenske tekućine iz uretre penisa tijekom orgazma.

izmetni udio: postotak krvi koja se izbacuje iz lijeve komore sa svakim otkucajem srca. Normalna frakcija izbacivanja je u rasponu od 55% do 70%.

EKG: Skraćenica za elektrokardiogram, test koji mjeri električnu aktivnost srca i otkriva srčane probleme.

elastin: Fleksibilan, rastezljiv protein koji se nalazi u koži i vezivnom tkivu.

elektrokardiogram: Test koji mjeri električnu aktivnost srca i otkriva srčane probleme.

elektroencefalogram: Test koji mjeri električnu aktivnost mozga i otkriva probleme.

elektroliza: trajna tehnika uklanjanja dlačica koja uništava folikule jednu po jednu iglom tankom dlakom umetnutom u bazu folikula.

elektrolit: Minerali u tijelu koji se električno naelektriraju i igraju važnu ulogu u tjelesnim procesima, poput regulacije razine tekućine u tijelu. Primjeri uključuju kalcij i natrij.

elektromiografija: test koji provjerava zdravlje mišića i živaca koji ih kontroliraju.

računalna tomografija s elektronskim snopom: tehnologija brze snimke koristi se za procjenu rada srca i mjerenje naslaga kalcija u arterijama. Ponekad se naziva i EBCT.

elektrofiziološko ispitivanje: postupak kojim se izaziva poznata ili sumnja na aritmije.

dijeta za uklanjanje: Način dijagnosticiranja alergija na hranu u kojem se sumnjiva hrana uklanja iz prehrane jedna po jedna dok se ne nađe hrana koja uzrokuje problem.

elaginska kiselina: Kemikalija koja se nalazi u određenim biljkama, poput malina i jagoda, može pomoći u zaštiti od raka.

embolički moždani udar: vrsta moždanog udara koja nastaje kada se krvni ugrušak koji se stvorio drugdje u tijelu raspadne i putuje krvotokom dok ne blokira arteriju koja normalno isporučuje mozak krv.

embolija: Blokada krvne žile ugruškom (embolusom) koji je putovao iz drugog dijela tijela.

embolus: Krvni ugrušak ili čestica koja se formira u jednom dijelu tijela zatim se kreće kroz krvotok i smješta u krvne žile drugdje, blokirajući protok krvi.

povraća : bilo koji lijek ili druga tvar koja se koristi za izazivanje povraćanja.

EMG: Skraćenica za elektromiografiju – test koji provjerava zdravlje mišića i živaca koji ih upravljaju.

emisija: ispuštanje ili ispuštanje tvari, obično tekućine.

emmenagoga: Bilje koje potiče menstrualni protok krvi.

caklina: tvrdi vanjski sloj materijala za zube.

encefalitis: jaka i ponekad smrtonosna upala mozga koju mogu uzrokovati brojni različiti virusi.

kodiranje: postupak s više stupnjeva pomoću kojeg se senzacija, percepcija ili misao transformira u neuronske predstave koje se mogu pohraniti u memoriju.

endarterektomija: hirurško uklanjanje plaka ili krvnih ugrušaka u arteriji.

endemski: kontinuirano prisutan među ljudima u nekoj geografskoj regiji.

endokarditis: upala srčanih obloga ili zalistaka, obično uzrokovana bakterijskom infekcijom.

endokardij: Unutarnji sloj zida srca.

endogeni opioidi: tvari protiv bolova koje proizvodi tijelo.

endometrij: Sluznica maternice.

endorfin: Tvari u tijelu koje smanjuju bol i stvaraju osjećaj blagostanja.

endoskop: tanka, fleksibilna cijev opremljena svjetlom i kamerom koja se koristi za pregled unutar šupljine organa ili tijela.

endoskopija: Umetanje fleksibilne cijevi opremljene svjetlom i kamerom u tijelo kako bi se vidjelo unutar tjelesne šupljine ili organa.

endotelini: Proteini koji uzrokuju sužavanje krvnih žila i porast krvnog tlaka.

opuštajući faktor koji potiče iz endotela: Kemikalije u tijelu koje uzrokuju širenje ili opuštanje krvnih žila, snižavanje krvnog tlaka. Često se naziva EDRF.

bolest bubrega u završnom stadiju: Potpuno ili gotovo potpuno zatajenje bubrega. Za preživljavanje je potrebna dijaliza ili transplantacija.

enkefalin: Hemikalija proizvedena u mozgu koja smanjuje bol.

enterički živčani sustav: dio živčanog sustava koji upravlja gastrointestinalnim sustavom.

enteropatska: bolest koja utječe na crijevni trakt.

enteza: mjesto na kojem se ligament, tetiva ili mišić pričvršćuju na kost.

entropion: Kapak, obično donji kapak, koji se savije prema unutra, tako da se trepavice trljaju i iritiraju površinu oka.

enzim: Tvar koja ubrzava drugu kemijsku reakciju. Primjerice, probavni enzimi pomažu ubrzavanju probave hrane.

eozinofili: Bijela krvna zrnca koja igraju važnu ulogu u alergijskim reakcijama.

epicardium: vanjski sloj zida srca.

epikondilitis: Bol i oticanje tetiva u laktu, obično zbog prekomjerne upotrebe.

epidemija: Pojava više slučajeva bolesti nego što se očekivalo unutar populacije u određenom vremenskom razdoblju.

epidemiološka studija: Ispitivanje povezanosti određenog ponašanja ili faktora rizika i pojave bolesti ili dobrog zdravlja u populaciji.

epidermisa: najudaljeniji sloj kože.

epiduralni prostor: prostor između leđne moždine i kostiju kičmenog stuba u koji se ubrizgavaju lijekovi protiv bolova.

epinefrin: Kemikalija koja sužava krvne žile, povećava otkucaje srca i pomaže pokrenuti odgovor na opasnost od borbe ili bijega. Naziva se i adrenalinom.

EpiPen: Uređaj koji se koristi za ubrizgavanje doze lijeka (epinefrina) kada se pojavi jaka alergijska reakcija.

epitelne stanice: stanice koje usmjeravaju organe i strukture u tijelu, štiteći ih ili zatvarajući.

epitela: Sloj ćelija koji crta organe i strukture u tijelu, štiteći ih ili zatvarajući.

erektilna disfunkcija: Nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljna za seks. Ponekad se naziva i ED.

erector spinae: skupina mišića i tetiva u leđima.

ergonomija: Dizajniranje i uređivanje radnih predmeta tako da korisnik bude udoban, učinkovit i manje vjerovatno ozlijeđen.

ergoti: tvari koje potječu od gljive ili su izrađene od njih; često se koristi za liječenje glavobolje.

erukcija: Čin izbacivanja zraka iz želuca kroz usta karakterističnog zvuka. Uobičajeno poznat kao podrigivanje.

eritem: crvenilo kože zbog širenja kapilara odmah ispod površine kože.

nodosum eritema: bolni, crveni kvržici ispod kože; povezan s Crohnovom bolešću.

stopa sedimentacije eritrocita: test koji uključuje crvene krvne stanice; koristi se za provjeru različitih infekcija, upala i karcinoma.

eritropoetin: hormon koji kontrolira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

manometrija jednjaka: Test za mjerenje tlaka u donjem dijelu jednjaka.

ezofagitis: Nadraživanje i oticanje jednjaka.

jednjak: cijev koja nosi hranu i tekućinu iz usta u želudac.

esencijalne masti: Dvije masne kiseline, omega-3 i omega-6, koje je tijelu potrebno za dobro zdravlje, ali ne mogu ga stvoriti, pa moraju biti iz hrane i dodataka.

esencijalna hipertenzija: povišen krvni tlak bez poznatog uzroka; koja se naziva i primarna hipertenzija.

esterificirani estrogeni: umjetno proizvedeni hormoni koji se koriste za upravljanje simptomima menopauze.

estetičar: osoba koja se specijalizirala za nemedicinsku njegu kože i kozmetičke tretmane.

estradiol: Primarni oblik estrogena spolnog hormona koji proizvode žene.

estrogen: glavni spolni hormon u žena.

estrogeni receptor: mjesto na površini nekih stanica na koje se molekule estrogena vežu.

nadomjesna terapija estrogenom: Upotreba lijekova koji sadrže spolni hormon estrogen kod žena za zamjenu prirodnog estrogena izgubljenog tijekom menopauze.

etidronat: lijek koji se koristi za liječenje gubitka kostiju zbog Pagetove bolesti.

eustahijeva cijev: cijev koja povezuje srednje uho i stražnji dio nosa koja pušta zrak u srednje uho.

euthyroid: Ima štitnjaču koja ispravno radi.

ekscitacijski neurotransmiter: Kemikalija koja prosljeđuje poruku s jednog neurona na drugi.

ekscitotoksin: Kemijska tvar u mozgu koja oštećuje neurone.

izvršne funkcije: Komponenta mišljenja koja organizira, planira, odlučuje i inhibira neprimjerene impulse.

vježba: Strukturirani program fizičke aktivnosti koji pomaže pojedincu da postane fizički sposoban.

testa za vježbanje: upotreba trkačke staze, stacionarnog bicikla ili drugog stroja za vježbanje dok je spojena na opremu za praćenje srca. Test se koristi za utvrđivanje je li krvotok srca dovoljan i ritam ostaje normalan kad je srce stresno.

egzoftalmos: izbočenje ili izbočenje oka koje se događa kod Gravesove bolesti oka. Tkiva iza oka nabreknu, tjerajući očnu jabučicu prema naprijed. Također se naziva proptosis.

egzostoza: nenormalni izraštaji kostiju u uhu uzrokovani redovitim kupanjem u hladnoj vodi. Ponekad se naziva surferovo uho.

Uzorkovanje iskustva: Tehnika istraživanja za učenje o obrascima aktivnosti ljudi i psihološkim procesima koja uključuje njihovo pozivanje u nasumičnim vremenima radi dobivanja kratkih izvještaja.

skakanje izraza: uobičajena je pojava u kojoj ljudi skaču na drugačiji izraz ovisnosti. Na primjer, osobe ovisnosti o heroinu mogu preći u ovisnost o alkoholu. Skok je osobito čest tijekom procesa oporavka.

Izraz ovisnosti: Specifičan način na koji osoba manifestuje ovisnost, na primjer, korištenjem kokaina ili kompulzivnim kockanjem.

produžite: za ispravljanje zgloba (na primjer, ispružanje ruku iznad glave).

vanjski otitis: infekcija ili iritacija vanjskog uha, ušnog kanala ili oboje. Zove se i plivačko uho.

ekstrakapsularna operacija katarakte: kirurška tehnika uklanjanja katarakte iz oka.

ekstrakt: Proizvod proizveden od tvari koje se izvlače iz biljke ili biljke.

ekstraokularni mišići: Šest uparenih mišića koji usmjeravaju oči kružnim pokretima bočno-u stranu i gore-dolje.

vanjski faktor: vanjski faktor koji utječe na čovjekovo okruženje ili dobrobit.

fasetski zglobovi: upareni zglobovi koji povezuju jedan kralježnik sa susjednim kralježnicom. Omogućuju kretanju kralježnice kao jedinice.

fasetska rizotomija: kirurško uništavanje određenih živaca i živčanih korijena za ublažavanje boli.

lažno negativan: Rezultati ispitivanja koji pokazuju da bolest ili tvar nisu prisutni iako su.

obiteljska kombinirana hiperlipidemija: Nasljedni poremećaj u kojem jetra prekomjerno stvara lipoprotein vrlo gustoće, uzrokujući visoku razinu kolesterola ili triglicerida ili oboje.

obiteljska hiperkolesterolemija: Nasljedni poremećaj pri kojem jetra ne može pravilno ukloniti lipoproteinske čestice niske gustoće iz krvi, uzrokujući vrlo visoku razinu kolesterola.

lipidni profil naglo: Laboratorijski test za utvrđivanje relativne razine lipoproteina visoke gustoće, lipoproteina male gustoće i ukupnog kolesterola u krvi. Naziva se i analizom lipoproteina, punim lipidnim profilom ili profilom kolesterola.

test glukoze u plazmi na testu: Krvni test kojim se utvrđuje količina šećera (glukoze) u krvi nakon noćnog posta u trajanju od najmanje osam sati.

vlakna koja se brzo trzaju: jedna od dvije glavne vrste vlakana skeletnih mišića. Vlakna s brzim trzajima se najprivlačnije prikupljaju kada su potrebni ispadi snage, kao u sprintanju. Vidi također vlakna koja sporo usporavaju.

masnoća: Jedna od tri glavne hranjive tvari, zajedno s ugljikohidratima i proteinima.

umor: Manjak energije. S vremenom opada sposobnost obavljanja fizičkog ili mentalnog zadatka.

masne kiseline: Dijelovi masti koje ćelije mogu koristiti za energiju.

masna linija: prva faza ateroskleroze, nakupljanje masnih materijala u stijenci krvne žile.

groznica: groznica; imaju visoku tjelesnu temperaturu.

fekalni utjecaj: Masa suhe, tvrde stolice koja se nalazi u rektumu.

test fekalne okultne krvi: test koji provjerava kolorektalni karcinom otkrivanjem krvi u stolici.

butna kost: bedrena kost.

feritin: protein koji hvata i skladišti željezo.

fetalni alkoholni sindrom: zbirka urođenih oštećenja koja su posljedica izlaganja ploda alkoholu tijekom trudnoće.

vlakno: Tvar koja se nalazi u biljnoj hrani koju tijelo ne može probaviti.

fibrilacija: Brze i neusklađene kontrakcije vlakana srčanih mišića. Kad se to dogodi, srce se ne može pravilno smanjiti ili napumpati krv.

fibrin: gipki protein koji je glavna komponenta ugruška u krvi.

fibrinogen: protein koji pomaže zaustaviti krvarenje pomažući u stvaranju ugrušaka u krvi.

fibroadenoma: Tumor koji nije rak; obično se nalaze u dojci.

fibroblast: Stanica koja pomaže oblikovati kolagena i elastična vlakna vezivnog tkiva.

fibroid: Tumor koji nije rak, koji se nalazi u maternici.

fibromijalgija: stanje koje uzrokuje bol i nježne mrlje po cijelom tijelu.

vlaknasti plak: Nakupljanja masnoće na unutrašnjosti krvne žile koja ometa protok krvi.

fibula: teleća kost.

postupak filtriranja: postupak liječenja glaukoma u kojem kirurg stvara drenažnu rupu u očima kako bi se oslobodio pritiska.

finasterid: lijek za liječenje benigne hiperplazije prostate (uvećanje prostate).

fiksni zglob: Područje na kojem se sastaju dvije kosti koje je fiksirano ili se ne miče.

tečan: Mekan, nije uspravan.

bljesak: Pojava ili pogoršanje simptoma.

ravna stopala: stanje u kojem je luk cijelo vrijeme ravan ili se spljoštava kada nosi težinu.

nadutost: Višak plina u želucu ili crijevima koji se izbacuje iz anusa.

flatus: Plin izbačen kroz anus.

flavonoidi: kemikalije koje se nalaze u voću, povrću, vinu i čaju koji mogu zaštititi stanice od oštećenja i imati zdravstvene koristi.

fleks: saviti zglob (na primjer, savijanje koljena).

fleksibilnost: komponenta tjelesne kondicije koja se odnosi na raspon pokreta koji je dostupan u zglobu.

odgovor na let ili borbu: Promjene koje se događaju u tijelu, poput brzog disanja i otkucaja srca, kada se osoba suočava s percipiranom fizičkom ili emocionalnom prijetnjom. Naziva se i stresnim odgovorom.

plutači: sitne mrlje ili linije koje se pojavljuju u vidnom polju osobe kada se mliječna tekućina oka s vremenom razgrađuje. Obično su bezopasni, ali mogu signalizirati ozbiljne probleme s očima.

tijek: Izraz koji je smislio pionir pozitivne psihologije Mihaly Csikszentmihalyi za opisivanje aktivnog stanja bez napora tijekom kojeg se gubi svijest o vremenu, sebi i distrakciji. Tijek ovisi o uravnoteživanju veličine izazova i razine vještine koju mu osoba pruža.

fluoresceinska angiografija: Test koji koristi posebnu boju i kameru za ispitivanje protoka krvi u mrežnici.

fluorid: mineral koji štiti zube od propadanja i šupljina.

fluoroskopija: test koji daje pokretne slike unutrašnjosti tijela; moglo bi se usporediti s x-ray filmom.

pjenaste stanice: Stanice napunjene lipidom, nazvane po svom pjenastom izgledu pod mikroskopom. Kako se pjenaste stanice nakupljaju na unutarnjoj strani stijenki krvnih žila, oni stvaraju plak koji može blokirati protok krvi.

žarišna neuropatija: Oštećenje određenog živca, uzrokujući bol ili ukočenost.

riječi usredotočenja: Mirne, opuštajuće riječi ili izrazi koji se koriste tijekom vježbi oslobađanja od stresa.

folikul: Skupina stanica koja tvore mali vrećicu.

folikula-stimulirajući hormon: Hormon koji oslobađa hipofiza i koji stimulira stvaranje jaja kod žena i sperme kod muškaraca.

folikularna jedinica: Mali snop koji uključuje jedan do četiri folikula, uljne žlijezde, maleni mišić i drugo tkivo.

transplantacija folikularne jedinice: Transplantacija folikularnih jedinica, koje oponašaju prirodni rast kose.

folikulitis: upala folikula dlake.

alergije na hranu: osjetljivost na određenu hranu koja može izazvati simptome u rasponu od blage (poput košnice) do opasne po život (poput anafilaksije).

podizanje čela: Kozmetička operacija za smanjivanje nabora na čelu i između obrva i podizanje uvijenih obrva.

fovea: mala rupica u sredini mrežnice koja pruža oštar središnji vid.

prijelom: lom kostiju.

Alat FRAX: Algoritam za procjenu vjerojatnosti puknuća kosti zbog male koštane mase tijekom razdoblja od 10 godina.

besplatni ulomak: dio diska na stražnjoj strani koji se odvojio od glavnog dijela diska.

slobodni radikal: nestabilna molekula u tijelu koja igra ulogu u starenju i može oštetiti tkivo; antioksidanti pomažu u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala.

frekvencija: nagib zvuka; mjereno brzinom kojom zvučni valovi vibriraju.

raspon frekvencija: Koliko pojačanja slušni aparat proizvodi i na visokim i na niskim frekvencijama.

frekvencijski odziv: pojačanje koje slušni aparat proizvodi na različitim zvučnim frekvencijama.

frontalni režanj: dio mozga koji igra ulogu u određivanju posljedica i odabiru ponašanja.

frontotemporalna degeneracija lobara: Poremećaj mozga koji može izazvati demenciju, afaziju, neurotično ponašanje i postupne promjene u osobnosti i emocionalnoj kontroli.

smrznuto rame: Upala različitih tkiva ramena, zajedno s rastom nenormalnih traka tkiva zbog kojih rame postaje toliko ukočeno da je kretanje jako ograničeno.

fruktoza: jednostavni šećer koji se nalazi u kukuruznom sirupu, medu i mnogim slatkim plodovima.

FSH: Skraćenica za hormon koji stimulira folikule, hormon koji oslobađa hipofiza i koji stimulira proizvodnju jajašca u žena i sperme kod muškaraca.

funkcionalni gastrointestinalni poremećaji: Problemi s crijevima koji nisu uzrokovani infekcijom ili strukturnim problemima s gastrointestinalnim sustavom.

funkcionalna inkontinencija: prepoznavanje potrebe za mokrenjem, ali nemogućnost dolaska u kupaonicu na vrijeme zbog mentalnih ili fizičkih problema, poput ograničene pokretljivosti.

fundoplikacija: operacija koja rekonstruira želudac radi sprečavanja refluksa kiseline.

fotografiranje fundusa: Test slike koji pruža višedimenzionalne slike stražnjeg dijela očne jabučice.

gljiva: Organizmi i mikroorganizmi, poput kvasca i plijesni, koji mogu živjeti kao paraziti na biljkama i životinjama.

dobitak: Snaga slušnog aparata, mjerena brojem decibela koje može dodati zvuku.

ciklus hoda: ciklus koji stopala i noge čine prilikom hodanja, počevši od toga kada jedna peta udari o tlo i završava kada ista peta ponovo udari o tlo.

galactogogue: Tvar koja potiče stvaranje majčinog mlijeka.

gama-amino-maslačna kiselina: kemijski glasnik u mozgu koji može pomoći smanjiti anksioznost i pospješiti san s sporim valom. Često se naziva GABA.

ganglion: nenormalna, ali bezopasna masa tkiva, obično živčanih stanica.

ganglionska cista: bezopasna vrećica tekućine na vrhu zgloba ili tetive, obično na zglobu ili stražnjoj strani ruke.

gangrena: Smrt tkiva u dijelu tijela jer je krv tamo prestala teći.

želudac: Odnosi se na želudac.

gastritis: upala sluznice želuca.

gastroezofagealna refluksna bolest: stanje u kojem se hrana i kiselina vraćaju u jednjak iz želuca, uzrokujući žgaravicu.

gastrointestinalni: odnosi se na sve ili neke organe probavnog trakta, od usta do anusa.

gastrointestinalni trakt: probavni trakt.

gen: Strukture na kromosomima koji se prenose s roditelja na dijete. Osnovna jedinica materijala koja prenosi svojstva s roditelja na dijete.

genska terapija: Ispravljanje genetskog oštećenja zamjenom abnormalnog gena s normalnim genom.

generička droga: kopija robne marke čiji je patent istekao. Ovi lijekovi su jeftiniji od lijekova s ​​robnom markom.

genetski: Odnosi se na nasljedne karakteristike ili gene.

genistein: antioksidans kemikalija koja se nalazi u određenim biljkama, poput soje.

GERD: Skraćenica za gastroezofagealnu refluksnu bolest, stanje u kojem se hrana i kiselina vraćaju u jednjak iz želuca, uzrokujući žgaravicu.

voditelj gerijatrijske skrbi: Osposobljeni medicinski stručnjak koji pomaže obiteljima koje se brinu za starije odrasle osobe.

gerijatri: liječnik koji se specijalizirao za njegu starijih pacijenata.

gestacijski dijabetes melitus: oblik dijabetesa koji se pojavljuje tijekom trudnoće.

GFR: Skraćenica za brzinu glomerularne filtracije, brzina kojom bubrezi filtriraju višak vode i drugi otpad. Test istog naziva koristi se za utvrđivanje kako bubrezi dobro funkcioniraju.

divovski stanični arteritis: upala i oštećenje krvnih žila koje opskrbljuju glavu i vrat.

gingiva: Drugi izraz za desni: oblik oralnog tkiva koji prekriva korijenje zuba i okolne kosti.

gingivitis: Upala desni.

žlijezda: svaki organ ili tkivo koje izlučuje tekućinu, poput hormona, za upotrebu drugdje u tijelu ili kao otpad.

glans penis: glava penisa.

glaukom: stanje u kojem je tlak unutar oka previsok, što uzrokuje oštećenje oka.

Gleason-ov rezultat: Kod muškaraca koji boluju od raka prostate, Gleason-ova ocjena daje grubu procjenu koliko brzo rak raste.

glenohumeralni zglob: zglob ramena koji povezuje kuglu potkoljenice sa glenoidom.

glenoid: Utičnica skapule koja se povezuje s humerusom uz rame.

brzina glomerularne filtracije: Brzina kojom bubrezi filtriraju višak vode i drugi otpad. Test istog naziva koristi se za utvrđivanje kako bubrezi dobro funkcioniraju.

glomeruli: sitne nakupine kapilara u bubrezima koje filtriraju otpadne proizvode iz krvi.

glukagon: Hormon koji se proizvodi u gušterači i koji podiže razinu šećera u krvi.

glukokortikoidi: steroidni hormoni koje luče nadbubrežna žlijezda kad se čini da postoji prijetnja i aktivira se stresni odgovor.

glukoza: Jednostavan šećer koji je glavni izvor energije u tijelu.

netolerancija na glukozu: Razina šećera u krvi viša od normalne, ali još uvijek nedovoljno visoka za dijagnozu dijabetesa.

glutamat: kemijski glasnik u mozgu koji može igrati ulogu u poremećajima raspoloženja i shizofreniji.

dekarboksilaza glutaminske kiseline: protein koji se nalazi u beta stanicama, stanicama koje stvaraju inzulin.

glikemijski indeks: rangiranje hrane prema tome koliko brzo i koliko podižu šećer u krvi.

glikemijsko opterećenje: rangiranje koliko će tipično posluživanje određene hrane podići šećer u krvi.

glikogen: tjelesne rezerve goriva. Ova tvar, pohranjena prvenstveno u jetri i mišićima, kasnije se pretvara u glukozu kako bi stanicama pružila energiju.

glikozilirani hemoglobin: Proizvod nastao vezanjem glukoze (šećera u krvi) na hemoglobin (protein koji nosi kisik u crvenim krvnim stanicama). Obično se naziva hemoglobin A1c, ili HbA1c.

GnRH: Skraćenica za hormon koji oslobađa gonadotropin, hormon odgovoran za oslobađanje hormona koji stimulira folikule i luteinizirajući hormon iz hipofize.

GnRH antagonisti: Lijekovi koji se koriste za liječenje raka prostate blokirajući oslobađanje luteinizirajućih hormona koji ne uzrokuju privremeni porast testosterona.

peharaste stanice: Stanice koje proizvode sluz koja usmjerava gastrointestinalni trakt i pluća.

guza: povećana štitna žlijezda koja stvara kvržicu u vratu.

hormon koji oslobađa gonadotropin: Hormon odgovoran za oslobađanje hormona koji stimulira folikule i luteinizirajući hormon iz hipofize.

gonioskopija: test koji se koristi za otkrivanje glaukoma koji ispituje područje na kojem tekućina istječe iz oka.

gihta: oblik artritisa koji nastaje prilikom nakupljanja mokraćne kiseline u zglobovima; Najčešće su pogođeni zglobovi nožnih prstiju, koljena i gležnja.

graft: Presađivanje tkiva s jednog dijela tijela u drugi.

gram: Metrička jedinica mase jednaka tisućini kilograma.

Gravesova bolest: Autoimuna bolest koja uzrokuje da štitna žlijezda proizvodi previše štitnjačnih hormona. Obično ga prati povećana štitnjača i natečene, ispupčene, crvene oči koje izgledaju kao da zuri, kao i povremeni dvostruki vid i gubitak vida.

lom staklene brade: prijelom u mladoj mekoj kosti kod koje se kost savija i lomi se samo na vanjskom rubu zavoja.

tuga: širok raspon reakcija na tugu, uključujući tugu, suze, šok, zbunjenost i gnjev, među ostalim.

faktor rasta: Tvar koju proizvodi tijelo za poticanje rasta tkiva.

G mjesto: Područje seksualno osjetljivog tkiva koje se nalazi na krovu vagine odmah unutar otvora. Poznat i kao mjesto Grafenberg.

starateljstvo: pravni postupak imenovanja osobe koja donosi odluke o važnim stvarima (poput zdravlja i financija) za nekoga tko nije sposoban donositi te odluke sam.

žlijeb: jednjak.

bolest desni: bolesti uključujući gingivitis i parodontitis koji napadaju tkivo desni i strukture koje podržavaju zube. Također se naziva parodontna bolest.

desni: oblik oralnog tkiva koji prekriva korijenje zuba i okolne kosti. Također se naziva gingiva.

žarulja za kosu: korijen osi dlake.

ćelije kose: ćelije u uhu koje mozgu prenose zvučne poruke i igraju vitalnu ulogu u sluhu.

osi za kosu: dio kose koji se proteže izvan površine kože. Sadrži tri sloja: kutikulu, korteks i medulu (nisu uvijek prisutni).

halucinacija: Percepcija nečega što zapravo nema.

čekić: Ponekad bolno stanje u kojem se nožni prst kovrča i ispod (nalikuje čekiću).

sreća: osjećaji zadovoljstva ili radosti; sveukupno iskustvo užitka i smisla u životu.

zadana vrijednost sreće: početna razina sreće pojedinca, određena uglavnom genetikom, oko koje raspoloženje fluktuira. Nakon reakcije na pozitivne ili negativne životne promjene, ljudi imaju tendenciju da se vrate na svoje sreće.

terapija za smanjenje štete: Strategija liječenja usmjerena na minimiziranje štete povezane s objektom ovisnosti. Ovaj strateški pristup pomaže ljudima da nauče kako ograničiti stupanj u kojem koriste svoj objekt ovisnosti ili ograničiti rizike povezane s njihovom uporabom, ali ne moraju nužno potpuno prestati.

Hashimotov tiroiditis: Bolest kod koje tjelesni imunološki sustav sprečava štitnjaču da proizvede dovoljno hormona štitnjače.

sijena groznica: uobičajeni naziv za alergijski rinitis – sezonsko ili cjelogodišnje alergijsko stanje obilježeno kihanjem, curenjem iz nosa i zagušenjem. Najčešća vrsta alergije, uzrokuje je imunološkim odgovorom posredovanim IgE na inhalirane alergene u zraku.

HbA1c: Skraćenica za hemoglobin A1c, proizvod nastao vezanjem glukoze (šećera u krvi) na hemoglobin (protein u crvenim krvnim stanicama). Test za HbA1c korisna je mjera kontrole šećera u krvi.

HDL: Skraćenica za lipoprotein visoke gustoće, takozvani dobar kolesterol. Vjeruje se da ovaj lipoprotein (tvar koju čine masti i bjelančevine) uklanja kolesterol iz arterija.

proxy zdravstvena zaštita: pravni oblik koji omogućuje osobi da imenuje nekoga drugog za donošenje medicinskih odluka. Poznat i kao trajna punomoć za zdravstvenu zaštitu.

slušni aparat: elektronički uređaj koji nose osobe sa sluhom koji imaju u ušima ili iza njega, a koji zvuči glasnije.

srčani udar: uobičajeni izraz za infarkt miokarda. Odnosi se na oštećenja koja nastaju kada je protok krvi u dijelu srca blokiran ili drastično ograničen. Blokada obično proizlazi iz rupture aterosklerotskog plaka.

srčani blok: poteškoća ili nesposobnost električnog signala koji aktivira kontrakciju srca da prođe kroz atrioventrikularni čvor.

zatajenje srca: nesposobnost srca da ispumpa dovoljno krvi kako bi zadovoljila potrebe tjelesnih organa.

šuma srca: Dodatni ili neobični zvuk koji se čuje tijekom otkucaja srca. Šumanje može biti, a ne mora biti znak problema sa srcem.

brzina otkucaja srca: broj puta koliko se srce steže u minuti, obično 60–100 puta.

žgaravica: Goruća bol u prsima ili grlu, nastala kada se želučana kiselina vrati u jednjak.

Heberdenovi čvorovi: Koštani udarci pronađeni na zglobovima prstiju kod nekih osoba s osteoartritisom.

hedonski: predan užitku.

hedonistička trenerka: Ljudska tendencija prilagođavanja novim okolnostima i na kraju ih smatra normalnim, pa emocionalni učinci (negativni ili pozitivni) koje generira promjena mijenjaju vremenom.

potpetica pete: nenormalan rast kostiju ili kalcija na petnoj kosti.

Helicobacter pylori: Bakterije koje oštećuju sluznicu želuca. Kriva je za većinu čira i upala želuca. Često se naziva H. pylori.

pomoćne T stanice: stanice koje pomažu u borbi protiv bolesti aktiviranjem i usmjeravanjem ostalih stanica imunološkog sustava.

hematemesis: povraćanje jarko crvene krvi, što ukazuje na krvarenje u gornjem probavnom traktu.

hematom: Krv koja curi iz krvnih žila i nakuplja se u tijelu.

hematurija: Krv u mokraći.

hemianopija: loš vid ili sljepoća u polovici vidnog polja, koji utječu na jedno ili oba oka.

hemipareza: mišićna slabost na jednoj strani tijela.

hemiplegija: paraliza na jednoj strani tijela.

hemokromatoza: genetsko stanje u kojem tijelo apsorbira i skladišti previše željeza.

hemodijaliza: Upotreba stroja za uklanjanje otpadaka i nečistoća iz krvi kada bubrezi ne rade pravilno.

hemoglobin: Tvar koja prenosi kisik daje crvenim krvnim ćelijama njihovu boju.

hemoptiza: Kašalj ili pljuvanje krvi iz pluća.

krvarenje: Krvarenje iz oštećene krvne žile.

hemoragični moždani udar: vrsta moždanog udara koji nastaje kada krvna žila curi ili pukne u mozgu, prekidajući opskrbu kisikom i hranjivim tvarima u tom dijelu mozga.

HEPA filter: Skraćenica za visokoučinkoviti zrak u obliku čestica, vrsta visoko učinkovitog zračnog filtra.

heparin: Lijek koji sprečava zgrušavanje krvi.

imunitet stada: zaštita koja se javlja kada je toliko ljudi u regiji imuno na zaraznu bolest da se ne može proširiti na druge.

hernija diska: kada se dio kičmenog diska ispuše iz suza ili slabog mjesta u tvrdoj vanjskoj ljusci diska. Također poznat kao prolapsed disk.

herpes zoster: bolni mjehurasti osip na koži uzrokovan virusom kozice; poznata i kao šindra.

hertz: mjerenje frekvencije zvuka.

hiatalna hernija: kada se dio želuca gurne prema gore u prsa kroz abnormalni otvor u dijafragmi.

povišen krvni tlak: Kad krv koja teče kroz arterije pritisne se na stijenke arterija s nenormalno visokom silom tijekom dugog razdoblja. Također se naziva hipertenzija.

lipoprotein visoke gustoće: takozvani dobar kolesterol. Ovaj lipoprotein (tvar sastavljena od masti i proteina) uklanja kolesterol iz arterija.

ultrazvuk usmjeren na visoki intenzitet: tretman koji uništava tumore toplinom dobivenom energijom ultrazvuka.

hipokampus: dio mozga koji igra važnu ulogu u obradi dugoročnih sjećanja.

hirzutizam: pretjerana dlaka na licu ili tijelu kod žena.

histamin: Tvar koju ispušta imunološki sustav kad je izložena alergenu. Histaminici uzrokuju mnoge simptome alergije.

HIV: Skraćenica za virus ljudske imunodeficijencije, virus koji dovodi do sindroma stečene imunodeficijencije (AIDS). HIV oštećuje imunološke stanice tako da se više ne mogu boriti protiv drugih infekcija.

osip: svrbežni osip koji je obično kratkog trajanja. Poznata i kao urtikarija.

HLA: Skraćenica za humani leukocitni antigen, protein koji se nalazi na površini bijelih krvnih stanica, pomaže tijelu da prepozna i bori se protiv stranih tvari.

Holter monitor: mali stroj koji se nosi dan ili više kako bi kontinuirano bilježio električne aktivnosti srca. Holter monitori koriste se za dijagnosticiranje problema sa srčanim ritmom.

homeostaza: sposobnost tijela da održava krvni tlak, temperaturu, razinu vode, razinu kisika i još više postavljenu na ispravnim razinama kako bi stanice preživjele.

homocistein: Aminokiselina koja se formira kao dio normalne razgradnje proteina.

homocistinurija: rijetka genetska bolest koja uzrokuje porast razine homocisteina u krvi previsoko.

hormonska terapija: upotreba lijekova za povećanje razine hormona koji se s godinama smanjuju.

hormoni: snažne kemikalije koje utječu na mnoge procese u tijelu, uključujući seksualnu funkciju, raspoloženje i rast.

domaćin: osoba ili drugi živi organizam koji se u prirodnim uvjetima može zaraziti virusom ili drugim patogenom.

vruća bljeskalica: iznenadni, intenzivni, vrući osjećaj na licu ili gornjem dijelu tijela, zajedno s ubrzanim otkucajima srca, znojenjem i crvenilom. Simptom menopauze

HPA: Skraćenica za hipotalamičku-hipofiza-nadbubrežnu os, sustav koji kontrolira mnoge hormonske aktivnosti u tijelu, uključujući reakciju na stres.

virus humane imunodeficijencije: Obično se skraćuje kao HIV, virus koji dovodi do sindroma stečene imunodeficijencije (AIDS). HIV oštećuje imunološke stanice tako da se više ne mogu boriti protiv drugih infekcija.

ljudski leukocitni antigen: protein koji se nalazi na površini bijelih krvnih stanica koji pomaže tijelu da prepozna i bori se protiv stranih tvari.

humectant: Sredstvo koje se koristi u ovlaživačima; veže vodu na kožu radi promicanja hidratacije.

humoralni imunitet: imunitet od infekcije i bolesti koji proizlaze iz oslobađanja antitijela u krvi.

Huntington-ova bolest: Nasljedni poremećaj koji je karakteriziran nevoljnim trzajućim pokretima i demencijom.

hijaluronska kiselina: hidratantni šećer izlučuje stanice.

test za disanje vodika: Test koji se koristi za dijagnosticiranje gastrointestinalnih problema; mjeri količinu vodika u dahu, koja se povećava kada se hrana ne apsorbira pravilno.

hidrogeniranje: Dodavanje vodika spoju. Hidrogenacija se koristi za očvršćavanje tekućih biljnih ulja. Procesom se stvaraju trans masti, štetne za srce i krvne žile.

hidroksiapatit: tvrda tvar koja je glavni sastojak kostiju i zuba.

higijenska hipoteza: teorija da suvremena čistoća znači da djeca nisu izložena toliko bakterija u ranoj dobi, što rezultira s više alergija.

hiperaldosteronizam: prekomjerna proizvodnja hormona aldosterona, zbog čega bubrezi zadržavaju natrij i vodu, što često dovodi do visokog krvnog tlaka.

hiperalgezija: Povećana osjetljivost na bol.

hiperkolesterolemija: Visoka razina kolesterola u krvi.

hiperglikemija: nenormalno visoka količina šećera u krvi.

hiperinsulinemija: visoka razina inzulina u krvotoku.

hiperlipidemija: Visoka razina lipida u krvi (masti i voskovi, poput kolesterola).

hiperopija: Poteškoće kod gledanja predmeta koji se nalaze u blizini; dalekovidost.

hiperparatiroidizam: prekomjerna proizvodnja paratiroidnih hormona u štitnjači.

hiperplazija: povećana proizvodnja stanica u normalnom tkivu ili organu; mogu biti bezopasni ili znak predrakavih promjena.

hiperplastični polip: nekancerozni rastovi koji se obično nalaze u debelom crijevu i rektumu.

hipertenzija: medicinski izraz za visoki krvni tlak. Hipertenzija je glavni faktor rizika za moždani udar, posebice hemoragični i lakunarni moždani udar jer stavlja višak stresa na stijenke krvnih žila i oštećuje njihovu osjetljivu unutarnju oblogu.

hipertenzivno moždano krvarenje: moždani udar u kojem postoji krvarenje u moždanu jer je visoki krvni tlak oslabio arterije u mozgu.

hipertenzivna intracerebralna hemoragija: moždani udar u kojem visoki krvni tlak uzrokuje puknuće krvnih žila duboko u mozgu.

hipertireoza: stanje u kojem štitnjača stvara previše hormona štitnjače.

hipertrigliceridemija: visoka razina triglicerida u krvi. Normalna razina triglicerida manja je od 150 mg / dL.

hiperuricemija: Abnormalno visoke razine mokraćne kiseline u krvi.

hipnagoške halucinacije: živopisni zvukovi ili slike iz snova koji se javljaju dok se nalazite na rubu zaspa.

hipnogram: dijagram koji sažima faze spavanja zabilježene u laboratoriji spavanja.

hipnotički: Sredstvo koje promiče i pomaže spavanju.

hipoglikemija: stanje u kojem šećer u krvi pada na nenormalno nisku razinu.

hipogonadizam: izrazito niska razina testosterona u cirkulaciji.

hippomanija: blagi oblik manije, u kojem osoba ima puno energije, govori brže od uobičajenog, ima trkačke misli i povišeno raspoloženje.

hipopneja: Disanje koje je plitko i sporije od normalnog.

hipotenzija: Medicinski izraz za nizak krvni tlak.

hipotalamička-hipofiza-nadbubrežna os: Sustav koji kontrolira mnoge hormonske aktivnosti u tijelu, uključujući stresni odgovor. Često se naziva i HPA osi.

hipotalamus: Malo područje u mozgu koje proizvodi hormone koji kontroliraju tjelesnu temperaturu, glad, raspoloženje, stresni odziv i druge ključne funkcije.

hipotireoza: Bolest kod koje štitnjača ne stvara dovoljno hormona štitnjače.

hipoksija: Kada cijelo ili dio tijela ne dobije dovoljno kisika.

histerektomija: operacija za uklanjanje ženske maternice.

iatrogeni: Komplikacije ili loši učinci uzrokovani medicinskim tretmanom.

IBD: Skraćenica za upalnu bolest crijeva, opći pojam za dva poremećaja – ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest – koji uzrokuju natečenost i upala crijeva.

ICD: Skraćenica za implantabilni kardioverter defibrilator, uređaj ugrađen u prsa i povezan sa srcem koji pruža šok za zaustavljanje potencijalno smrtonosnog ritma i vraćanje normalnog (sinusnog) ritma.

glavobolja kod leda: ubodna, vrlo intenzivna glavobolja koja se odjednom javlja i vrlo je kratka.

idiopatski: Stanje ili bolest nepoznatog porijekla.

IgE: Skraćenica za imunoglobulin E, supstancu odgovornu za većinu alergijskih reakcija.

ileum: Završni dio tankog crijeva.

iliopsoas mišići: dva mišića, koja se kreću od kraja kralježnice do bedrene kosti, odgovorna za podizanje koljena.

neposredna preosjetljivost: Kategorija alergijske reakcije, koju pokreću specifični alergeni i uključuje IgE. Većina alergijskih reakcija na pelud, kućne ljubimce, prašinu, plijesan, hranu i otrov insekata su ove vrste.

imobilizirati: ograničiti kretanje udova ili drugog dijela tijela kako bi se pomoglo u liječenju.

imunitet: sposobnost tijela da se odupire infekciji i bolesti.

imunizacija: ubrizgavanje bezopasnih bakterija ili virusa koji potiču tijelo na stvaranje antitijela kako bi se moglo oduprijeti određenoj bolesti.

imunoglobulin: Tvari koje stvara imunološki sustav i napadaju strane tvari. Poznata i kao antitijela.

imunoglobulin E: Tvar odgovorna za većinu alergijskih reakcija.

imunološki povlašteno mjesto: Dio tijela – poput oka ili jajnika – gdje imunološki sustav ne može funkcionirati jer tamo može oštetiti tkivo.

imunosupresivni lijek: lijek koji guši imunološki odgovor tijela; često se daje nakon presađivanja organa kako bi se spriječilo odbacivanje novog organa.

imunoterapija: liječenje bolesti poboljšanjem ili suzbijanjem imunološkog sustava tijela.

na udaru: nešto čvrsto učvršćeno na svoje mjesto, poput zuba mudrosti.

udar: masa očvrsnulog izmeta koja blokira rektum ili debelo crijevo.

oslabljena glukoza na glavi: razina šećera u krvi koja je viša od normalne, ali još uvijek nije dijabetična. Ovaj se pojam koristi kada se utvrdi visoka razina šećera u krvi tijekom ispitivanja glukoze u plazmi.

oslabljena tolerancija na glukozu: Razina šećera u krvi viša od normalne, ali još uvijek nije dijabetična. Ovaj se pojam koristi kada se oralnim testom tolerancije na glukozu utvrdi visoka razina šećera u krvi.

testiranje sluha impedancije: Test koji šalje zvučne valove u bubnjić da bi utvrdio da li problem u srednjem uhu uzrokuje gubitak sluha.

implantabilni kardioverter defibrilator: Uređaj ugrađen u prsa i povezan sa srcem koji pruža šok za zaustavljanje potencijalno smrtonosnog ritma i vraćanje normalnog (sinusnog) ritma.

nemoć: Nemogućnost da penis postane čvrst ili da ostane dovoljno čvrst da bi mogao imati seksualni odnos.

in situ: latinski za mjesto.

inaktivirana cjepiva: Cjepiva koja sadrže mikrobe koji su ubijeni, te stoga ne mogu uzrokovati bolest.

rez – rez na koži ili nekom organu tijekom operacije.

inkontinencija: Nehotično prolazak urina ili izmeta.

razdoblje inkubacije: vrijeme između vremena kada je osoba izložena infekciji i do pojave simptoma.

infarkt: područje mrtvog tkiva uzrokovano nedovoljnom opskrbom krvlju.

infarkt: Smrt tkiva uslijed nedostatka krvi.

infekcija: rast štetnih organizama koji mogu izazvati bolesti, poput bakterija, u tijelu.

zarazni artritis: Artritis uzrokovan štetnim organizmima poput bakterija.

inferiorni infarkt miokarda: Srčani udar koji uključuje stražnji dio stijenke srčano-mišićnog mišića.

inferiorna vena cava: Velika vena koja prenosi krv iz donje polovice tijela prema srcu.

infiltracijski rak: Rak koji se proširio tamo gdje se prvi put razvio u okolno tkivo.

upala: Reakcija tijela na ozljede ili infekciju. Karakteriziraju ga oteklina, vrućina, crvenilo i bol.

upalna bolest crijeva: Opći pojam za dva poremećaja, ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, koji uzrokuju natečenost i upala crijeva. Često se naziva i IBD.

infuzija: sporo ubrizgavanje tekućine u venu ili tkiva.

urasli nožni nokat: stanje kod kojeg nožni prst probija kožu, uzrokujući bol, oticanje i ponekad infekciju.

inhibicijski neurokemijski: kemikalija koja zaustavlja prijenos poruke s jedne živčane stanice na drugu.

injektirajuća punila: Tvari ubrizgavaju se u kožu radi popunjavanja bora ili dodavanja ispupčenosti usnama.

ubrizgavanje: Umetanje tekućine, poput lijekova, u tijelo pomoću šuplje igle i šprice.

urođeni imunitet: osnovna tjelesna obrana od bolesti ili infekcije prisutne od rođenja.

unutarnje uho: najdublji dio uha, koji se sastoji od kohleje i labirinta.

neoperabilno: stanje koje se ne može liječiti operacijom.

nesanica: Nemogućnost zaspati ili ostati dovoljno dugo da se osjećate odmarali.

inzulin: Hormon koji proizvodi gušterača koji kontrolira količinu glukoze (šećera) u krvi.

otpornost na inzulin: stanje u kojem tijelo proizvodi inzulin, ali ga ne može pravilno koristiti. To dovodi do dijabetesa.

dijabetes ovisan o inzulinu: Sad se naziva dijabetes tipa 1. Javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina da pravilno kontrolira razinu šećera u krvi.

intenzivno pulsirajuće svjetlo: uređaj koji odašilje širokopojasnu svjetlost radi poboljšanja izgleda kože ili uklanjanja neželjenih dlačica.

intenzitet: Tijekom vježbanja, mjera koliko naporno tijelo radi. Tipovi poput disanja, razgovora i znojenja pomažu u mjerenju intenziteta kroz percipirani napor.

interferoni: Proteini koje tijelo stvara za zaštitu od virusa, bakterija i drugih štetnih uzročnika.

interleukini: skupina tvari koje djeluju kao glasnici u imunološkom sustavu.

lipoprotein srednje gustoće: Vrsta lipoproteina. Sastoji se od ostataka lipoproteina vrlo niske gustoće (VLDL) koji se s vremenom pretvaraju u lipoprotein niske gustoće (LDL).

povremena klaudikacija: Bol i grčevi u nogama tijekom vježbanja uzrokovani suženim ili blokiranim arterijama. Poznata i kao bolest perifernih arterija nogu.

međunarodna jedinica: Međunarodno prihvaćena količina tvari na temelju njene biološke aktivnosti ili učinka; koristi se kao mjerenje vitamina topljivih u masti.

interpersonalna terapija: Kratkotrajna razgovorna terapija usredotočena na prepoznavanje i rješavanje problema u trenutnim vezama i izgradnju socijalnih vještina.

intervencija: Planirani, često grupni, sastanak s osobom ovisnosti s ciljem prevladavanja poricanja i poticanja pojedinca na traženje liječenja.

interventna studija: Studija koja uspoređuje jednu skupinu koja prima lijekove ili drugu terapiju (intervenciju), a drugu grupu ne (kontrolira).

intervertebralni disk: jedan od malih jastuka koji apsorbiraju šok smješten između kralježaka kralježnice.

intervertebralni foramen: otvor između kralježaka kroz koji spinalni živac izlazi iz kralježničnog stupa (množina: foramina).

netolerancija: Nuspojava koja može imati slične simptome kao alergijska reakcija, ali ne zahvaća imunološki sustav, te stoga nije alergija.

intracerebralno krvarenje: hemoragični moždani udar uzrokovan rupturom krvne žile i naknadnim krvarenjem u moždano tkivo.

intraokularna leća: Mala umjetna leća trajno fiksirana unutar oka kako bi zamijenila prirodnu leću tijekom operacije katarakte.

intrinzični nedostatak sfinktera: Nemogućnost mokraćnog sfinktera da se potpuno zatvori.

jodidi: Spojevi soli koji sadrže jod koji se koriste za suzbijanje teške hipertireoze u posebnim okolnostima. Djeluju smanjujući proizvodnju štitnjače i izlučivanje hormona štitnjače.

šarenica: obojeni prsten ispred leće koji kontrolira veličinu zjenice i koliko svjetla ulazi u oči.

nadražujuće tvari : Tvari poput duhana, drvnog dima, parfema i drugih koje izazivaju simptome nalik alergiji, iako odgovor nije alergijska reakcija.

ishemija: neadekvatna opskrba krvlju nekim organom ili dijelom tijela.

ishemijska bolest srca: najčešći oblik srčanih bolesti, kod kojih sužene ili blokirane koronarne arterije imaju poteškoće u opskrbi dijelova srčanog mišića potrebnom krvlju (ishemija).

ishemijski moždani udar: moždani udar uzrokovan prekidom protoka krvi u mozak; gotovo uvijek uzrokovana ugruškom krvi koji blokira krvne žile.

otočići Langerhansa: Klasteri stanica koje proizvode hormone, uključujući alfa i beta stanice, a koje se pojavljuju u cijeloj gušterači.

izolirana sistolna hipertenzija: oblik visokog krvnog tlaka (hipertenzija) karakteriziran povišenim sistoličkim krvnim tlakom i normalnim dijastoličkim tlakom.

izometrijska: akcija u kojoj mišić stvara silu, ali se ne stisne ili ne proteže dovoljno za pomicanje zgloba, poput pritiska na nepokretni predmet.

izotonična: radnja u kojoj mišić stvara snagu kontrakcijom ili produženjem za pomicanje priključenog zgloba kroz njegov raspon pokreta, poput podizanja bučice s visine koljena na visinu ramena.

IU: uobičajena kratica za međunarodnu jedinicu, međunarodno prihvaćena količina tvari na temelju njene biološke aktivnosti ili učinka; koristi se kao mjerenje vitamina topljivih u masti.

jejunum: Odjeljak tankog crijeva između dvanaesnika i ileuma.

Mlazni mlaz: Osjećaj umora koji nastaje dok se biološki sat resetira nakon putovanja kroz vremenske zone, obično avionom.

zglob: spoj u tijelu gdje su kosti povezane zajedno.

julienne: Za rezanje hrane na tanke trakice šibice.

Kegel: Vježba koja pomaže u sprečavanju i liječenju inkontinencije jačanjem mišića dna zdjelice.

keloid: neobično tvrd ili gust ožiljak koji nastaje nakon operacije ili ozljede.

keratektomija: postupak u kojem se laser koristi za ispravljanje problema s vidom preoblikovanjem rožnice.

keratin: protein i glavna komponenta slojeva kože i kukuruza; isti protein nalazi se u noktima, perju, kandžama i kopitima.

keratinociti: ćelije epiderme koje stvaraju tvrd protein koji se zove keratin i tvore meku, zaštitnu plahtu za tijelo.

keratokonjunktivitis sicca: Trajna suhoća oka.

keratoderma blennorrhagica: kožni osip koji se ponekad javlja zajedno s autoimunim stanjem koje se naziva Reiterov sindrom.

Keshanova bolest: bolest srca uzrokovana nedostatkom selena, elementa koji tijelu treba za pravilno funkcioniranje.

ketoni: Tvari proizvedene kada tijelo sagorijeva masti za energiju ili kada tijelo nema dovoljno inzulina.

zatajenje bubrega: završni stadij kronične bubrežne bolesti. U ovom trenutku bubrezi više ne mogu eliminirati otpadne proizvode iz tijela.

kifoplastika: kirurški postupak koji olakšava ili uklanja bol zbog lomova kralježnice. Također obnavlja kralješake koji su se slomili zbog prijeloma u svoju normalnu veličinu.

labilna hipertenzija: Krvni tlak koji često varira između normalnog i abnormalnog tokom dana, često u roku od samo nekoliko minuta.

labirint: Unutarnje uho. Sadrži kohle koja je odgovorna za sluh, kao i strukture potrebne za ravnotežu.

raztrganina: Suzenje na koži.

usne žlijezde: Žlijezda koja proizvodi suze.

laktaza: Enzim koji razgrađuje mliječni šećer (laktozu) u tijelu.

laktacidoza: rijetko, ali potencijalno smrtonosno stanje u kojem raste razina mliječne kiseline u krvi.

laktoza: Šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima.

netolerancija na laktozu: Nemogućnost tijela da lako probavlja laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima.

lakunarni moždani udar: mali ishemijski moždani udar uzrokovan blokadom jedne od manjih krvnih žila u mozgu; najčešći učinak je slabost ili invalidnost na jednoj strani tijela.

lamelarna kost: tvrdo, gusto tkivo koje tvori vanjsku ljusku kosti. Također se naziva kompaktna kost.

lamina: jedan od dva tanka dijela plodnog dijela kralješka.

laminektomija: operacija u kojoj se uklanjaju sve ili dio jedne ili obje lamine.

Langerhansove stanice: stanice imunološkog sustava koje djeluju na koži kako bi se borile protiv infekcije.

lanugo: Fina meka dlaka koja raste po cijelom tijelu ploda i obično se sije prije rođenja.

laparoskopija: kirurški postupak izveden sitnim instrumentima umetnutim kroz male otvore u koži.

laser: koncentrirana zraka svjetlosti; laseri se koriste u određenim operacijama i drugim medicinskim postupcima.

laserska potpomognuta uvula palatoplastika: kirurški postupak za olakšavanje hrkanja uklanjanjem ili preoblikovanjem nekih tkiva u ustima (obično uvula i mekog nepca) koji vibriraju i uzrokuju buku hrkanja.

lasersko uklanjanje dlaka: Trajna tehnika uklanjanja dlačica koja pomoću lasera cilja i zagrijava melanin u osovini, što oštećuje folikul dlake.

laserska fotokoagulacija: operacija koja koristi laser za zaptivanje krvnih žila u oku; koristi se za liječenje brojnih očnih bolesti.

laserska prostatektomija: kirurška tehnika liječenja povećane prostate (benigna hiperplazija prostate). Koristi visokoenergetski laser za uklanjanje velike količine tkiva prostate s malo krvarenja.

alergija na lateks: Alergijska reakcija na proteine ​​koji se nalaze u prirodnoj gumi.

laksativ: Lijek ili tvar koji potiču rad crijeva ili čini stolicu mekšom i opuštenijom.

LDL: Skraćenica za lipoprotein niske gustoće. Ovaj takozvani loši kolesterol može se nakupiti na zidovima arterija, suziti arteriju i učiniti vjerojatnijim srčani udar ili moždani udar.

naučena nesanica: Kada se nakon kratkog razdoblja lošeg sna razvije strah od spavanja i ta anksioznost uzrokuje neprestane probleme sa zaspavanjem ili spavanjem.

LED fotomodulacija: upotreba ploče s diodama (LED) za poticanje stanica kože i poboljšanje izgleda kože.

lijeva prednja silazna koronarna arterija: Jedna od glavnih arterija koja opskrbljuje krv krvlju; teče niz prednju površinu srca.

lijevi atrij: Lijeva gornja komora srca.

lijeva cirkularna koronarna arterija: jedna od glavnih arterija koja opskrbljuje krv krvlju; zakrivi se oko stražnjeg dijela srca.

lijeva klijetka: lijeva donja komora srca. Ona pumpa krv iz srca u druge organe u tijelu.

hipertrofija lijeve klijetke: zadebljanje stijenke donje lijeve komore srca, koje je odgovorno za ispumpavanje krvi u organe širom tijela.

lijevo-ventrikularni uređaj za pomoć: kirurški implantirana pumpa koja pojačava pumpanje djelovanja lijeve komore.

lekometar: uređaj koji se koristi za provjeru propisivanja naočala.

leptin: Hormon koji stvaraju masne stanice koji djeluje na mozak kako bi suzbio apetit i sagorio pohranjenu masnoću.

lezija: Zaraženo, bolesno ili ranjeno područje tkiva.

blokatori leukotriena: lijekovi protiv astme koji djeluju blokirajući leukotriene, kemikalije proizvedene u tijelu kao dio alergijske reakcije.

modifikatori leukotriena: lijekovi protiv astme koji djeluju blokirajući proizvodnju ili djelovanje leukotriena, kemikalija proizvedenih u tijelu kao dio alergijske reakcije.

leukotriene: Kemikalije koje uzrokuju bubrenje dišnih putova kada se pojavi alergijska reakcija ili kod bolesti poput astme.

natrijum levotiroksin: Umjetna verzija tiroksina hormona štitnjače koju je stvorio čovjek.

LH: Skraćenica za luteinizirajući hormon, hormon koji kontrolira ovulaciju kod žena. U muškaraca, luteinizirajući hormon pokreće proizvodnju testosterona.

libido: Seksualna želja.

uši: krvožilni parazit poznat pod nazivom Pediculus humanus capitis koji može uzrokovati svrbež vlasišta; infestacije su vrlo zarazne i posebno su česte kod djece školske dobi.

ligament: Traka tkiva koja povezuje kosti.

ligatura: Bilo koji materijal koji je vezan oko krvne žile kako bi zaustavio krvarenje.

lignani: Antioksidantne kemikalije koje se nalaze u sjemenkama poput lana i sezama, kao i nekom voću, povrću i žitaricama.

limbički sustav: Skupina struktura u mozgu koje pomažu u kontroli pamćenja, emocija, seksualnog uzbuđenja i motivacije.

limbus: Granica između rožnice i bijelog oka.

liotironin natrij: verzija koju je stvorio štitnjačni hormon trijodtironin.

lipaza: Enzim koji luči gušterača i pomaže tijelu u razgradnji masti.

lipidi: Masti, ulja i voskovi koji služe kao građevni blok stanica ili kao izvor energije. Lipidi su također sposobni akumulirati se u zidovima arterija i stvarati plak.

lipoatrofija: udubljenja ili udubljenja na koži koja su uzrokovana gubitkom masnog tkiva.

lipohipertrofija: Nakupljanje masnog tkiva.

lipoma: nekancerozni tumor ili rast sastavljen od masnih stanica.

lipoprotein: Kombinacija masnih (lipidnih) i proteinskih molekula povezanih kao pakiranja. Kombinacija omogućava masti i kolesterol da se lako kreću kroz krv.

analiza lipoproteina: Test koji mjeri količinu triglicerida, ukupnog kolesterola, HDL (dobar kolesterol) i LDL (loš kolesterol) u krvi osobe.

lipoprotein (a): Molekula sastavljena od masti i proteina koja je vrlo slična štetnom LDL-u.

liposukcija: kozmetički postupak kojim se uklanjaju masnoće iz nekog dijela tijela.

živa atenuirana cjepiva: cjepiva napravljena od oslabljenog virusa ili mikroba. Ti oslabljeni virusi i mikrobi ne uzrokuju bolest; umjesto toga oni uče tijelo da prepozna tvar kao štetnu i uništi je ako u budućnosti dođe do kontakta s njom.

jetra: Vitalan organ koji uklanja otpadne proizvode iz tijela i pomaže u probavi.

životna volja: Pravni dokument u kojem je navedeno što bi osoba željela, a što ne bi željela ako više ne može donositi odluke u zdravstvu.

krvarenje u lobaru: Krvarenje koje se javlja u bijeloj tvari mozga ispod moždane kore.

lobotomija: kirurški zahvat na ozbiljnoj jednoj ili više grana živaca u prednjem režnja mozga.

lobule: žlijezde dojke koje proizvode mlijeko.

lokalizirano: u odnosu na rak, općenito znači rak koji je ograničen na određenu žlijezdu ili drugo tkivo, bez ikakvog udaljenog širenja; rak zatvoren organima.

locus ceruleus: područje moždanog stabljika koje pomaže kontrolirati moždanu budnost, reakcije na određene podražaje te razinu stresa i anksioznosti.

dugotrajna memorija: Sjećanje koje traje od nekoliko minuta do desetljeća.

niskokalorična dijeta: plan mršavljenja kojim se kalorije ograničavaju na 800–1.500 dnevno.

lipoprotein niske gustoće: takozvani loši kolesterol. Ako u krvi ima previše LDL-a, on se može sakupljati na zidovima arterija, sužavajući ih i vjerojatnije je da dolazi do srčanih i moždanih udara.

donji jednjak sfinktera: prsten mišića na kojem se susreću jednjak i želudac. Opušta se zapustiti hranu u želudac i zatvara kako bi se spriječilo da želučane kiseline podupiru i iritiraju jednjak.

lumbalna punkcija: postupak u kojem se šuplja igla ubacuje u donji dio kralježničkog kanala kako bi se povukla tekućina za testiranje. Također se naziva spinalna slavina.

lumbalna kralježnica: Donji dio kralježnice. Sadrži pet najnižih kostiju (kralježaka) kralježnice i početak je donjeg dijela leđa.

lumbalna stenoza: suženje spinalnog kanala u donjem dijelu kralježnice (poznato kao lumbalna kralježnica).

lumen: šuplji dio cijevi, poput krvne žile ili šupljine u šupljem organu.

lutein: Prirodna tvar koja se nalazi u zelenom lisnatom povrću.

luteinizirajući hormon: Hormon koji kontrolira ovulaciju kod žena. U muškaraca, luteinizirajući hormon pokreće proizvodnju testosterona.

agonist luteinizirajućih hormona koji oslobađa hormon: Lijek koji usporava proizvodnju hormona testisima kod muškaraca ili jajnika kod žena.

LVAD: Skraćenica za pomoćni uređaj za lijevu klijetku, kirurški implantirana pumpa koja pojačava pumpanje djelovanja lijeve komore.

Lymska bolest: Zarazna bolest koja se prenosi ubodom krpelja.

limfni čvorovi: mali organi u obliku graha koji filtriraju mikrobe i strane materije iz tijela. Također se nazivaju limfne žlijezde.

limfni sustav: Sustav kanala koji iz tkiva ispušta višak bistre tekućine, nazvan limfa, i vraća je u krvotok.

limfedem: začepljenje ili oštećenje limfnog sustava, što uzrokuje nakupljanje limfne tekućine u tkivima, čineći ih oteklima.

limfociti: vrsta bijelih krvnih stanica koja može prepoznati strane tvari u tijelu.

limfom: vrsta raka koja utječe na stanice u limfnom sustavu.

makrocitna anemija: Prisutnost crvenih krvnih zrnaca većih od normalnih u cirkulaciji – iako ih je premalo – uzrokovana nedostatkom folata i vitamina B12.

makronutrijenti: Tvari koje daju energiju i koje je tijelu potrebno za rast. Glavne kategorije su: masti, ugljikohidrati i bjelančevine.

makrofag: vrsta bijelih krvnih stanica koja uništava stanične krhotine, bakterije i strane agense.

makula: Područje u središtu mrežnice, koje stvara oštar, jasan središnji vid i omogućava vidjeti sitne detalje.

degeneracija makule: Očna bolest koja polako uništava oštar, jasan središnji vid.

makularni edem: Nakupljanje tekućine u makuli uzrokovano istjecanjem tekućine iz krvnih žila u oku. Može zamagliti i oštetiti vid.

Magenblazni sindrom: gutanje previše zraka tijekom obroka, uzrokujući prekomjerne plinove i nelagodu. Poznat i kao sindrom želučanih mjehurića.

snimanje magnetskom rezonancom: skeniranje koje stvara detaljne slike unutarnjih organa; obično se naziva MRI. Slika magnetskom rezonancom koristi radio valove, snažno magnetsko polje i računalo za proizvodnju slika organa i unutarnjih tkiva.

održavanje testa budnosti: test za mjerenje pospanosti tokom dana. Ispitivač mjeri koliko dugo treba da osoba koja sjedi u stolici ili krevetu zaspi nakon što je od njega zatraženo da ostane budan.

velika depresija: depresija koja ometa svakodnevni život tijekom dužeg razdoblja. Epizode velike depresije tijekom žalosti mogu se razlikovati od normalne tuge po takvim simptomima kao što su trajni osjećaji bezvrijednosti, razmišljanja o smrti, osjećaji krivnje, uporni problemi u funkcioniranju i izražena mentalna i fizička tromost.

glavna molekula histokompatibilnosti: Molekule koje pomažu u zaštiti tijela od stranih tvari. Ove molekule prikazuju proteine ​​na površini stanica tako da stanice zaštitnog imunološkog sustava mogu ubiti protein ako je štetan za organizam.

negativan odgovor na stres: nezdrav fiziološki odgovor na stresore, u kojem se stresni odgovor često ne isključuje čak i kada stresor nestane.

malaksalost: Opći osjećaj bolesti koji može biti znak bolesti.

maligni: Rak.

maligna hipertenzija: Opasna vrsta visokog krvnog tlaka obilježena neobično naglim porastom krvnog tlaka na vrlo visoke razine, često praćena glavoboljom, zamagljenim vidom i napadajima.

pothranjenost: Neunošenje hrane ili pravilno apsorbiranje hranjivih sastojaka potrebnih za dobro zdravlje.

MAOI: Skraćenica za inhibitore monoamin oksidaze, lijekove koji se koriste u liječenju depresije. Djeluju čineći kemijske glasnike serotoninom i norepinefrinom dostupnima.

mastociti: stanica koja sudjeluje u alergijskim reakcijama. Kada se stimulira, oslobađa kemikalije poput histamina koje signaliziraju infekciju i uzrokuju upalu.

mastoidna kost: Kost u lubanji iza uha.

mastopeksija: kozmetička operacija preoblikovanja i podizanja opuštenih grudi. Općenito poznat kao podizanje dojki.

masturbacija: Seksualna samo-stimulacija.

maksimizator: osoba koja obično procjenjuje sve mogućnosti prije donošenja odluke, u nastojanju da identificira savršen izbor i koja se nikada ne snalazi za najboljeg.

plan obroka: detaljan vodič koji sadrži količine i vrste hrane koju bi osoba trebala jesti svaki dan.

Medicaid: Vladin program koji nudi zdravstvenu zaštitu Amerikancima s niskim prihodima bilo koje dobi.

Medicare: Vladin program koji nudi zdravstvenu zaštitu za Amerikance u dobi od 65 godina i više.

Medigap osiguranje: police zdravstvenog osiguranja koje popunjavaju rupe u pokrivu Medicare.

medula: Odnosi se na sredinu nečega.

megaloblastična anemija: Manje od normalnih zdravih crvenih krvnih zrnaca u cirkulaciji, uzrokovano nedostatkom folata ili vitamina B12. Crvene ćelije postaju velike i deformirane te nisu u mogućnosti učinkovito prenijeti kisik.

meglitinidi: vrsta lijekova koji se uzimaju za liječenje dijabetesa tipa 2.

melanin: Tvar koja daje koži, kosi i očima njihovu prirodnu boju.

melanociti: ćelije smještene duboko u epidermi koje stvaraju melanin, pigment koji obojava kožu.

melanom: najopasnija vrsta raka kože.

melatonin: Hormon koji regulira ciklus spavanja-budnosti u tijelu.

membrana: tanki sloj tkiva koji okružuje ili crta organe ili šupljine.

memorijske T stanice i B stanice: imunološke stanice koje pamte štetne agense koji su ušli u tijelo u prošlosti. Kad ponovo uoče tvar, potiču imunološki sustav da eliminira napadača.

Ménièreova bolest: Bolest uzrokovana neravnotežom tekućine u unutarnjem uhu.

meninges: Tri membrane koje pokrivaju i štite mozak i leđnu moždinu.

meningitis: bubrenje membrane koje pokrivaju i štite mozak i leđnu moždinu.

menopauza: Točka koja označava kraj menstruacije, službeno je označena kao godinu dana nakon završetka menstruacije kod žene.

metabolički ekvivalenti: Jedinice koje se koriste za procjenu potrošnje kisika ili metaboličkih troškova tjelesne aktivnosti, a samim tim i njegovog intenziteta. Jedan metabolički ekvivalent (MET) je procijenjeni trošak energije u mirovanju.

metabolički sindrom: Skup faktora rizika koji ubrzavaju napredovanje srčanih bolesti.

metabolizam: Kemijske reakcije koje se događaju u svim živim organizmima za održavanje života. Primjer je pretvaranje hrane u energiju koja tijelo treba za funkcioniranje.

metastaze: Širenje stanica raka s primarnog mjesta na drugi dio tijela.

inhalator s odmjerenom dozom: uređaj koji isporučuje određenu dozu lijeka sa inhaliranom astmom.

Methanobrevibacter smithii: Bakterije u crijevima koje pomažu u probavi složenih šećera.

MET-ovi: Skraćenica za metaboličke ekvivalente, jedinice koje se koriste za procjenu potrošnje kisika ili metaboličkih troškova fizičke aktivnosti, a samim tim, i njegovog intenziteta. Jedan MET je procijenjeni trošak energije u mirovanju.

MHC molekula: Skraćenica za glavnu molekulu kompleksne histokompatibilnosti, molekule koje pomažu u zaštiti tijela od stranih tvari. Ove molekule prikazuju proteine ​​na površini stanica tako da stanice zaštitnog imunološkog sustava mogu ubiti protein ako je štetan za organizam.

mikroalbuminurija: istjecanje male količine proteina zvanog albumin u urin uzrokovano bubrežnom bolešću ili oštećenjem.

mikroaneurizma: sitna izbočina koja se razvija u zidu krvne žile.

mikroba: Mikroorganizam.

mikrodermabrazija: kozmetički postupak u kojem se sitni kristali pod visokim pritiskom raspršuju po licu. Ovo odvaja vanjski sloj kože, uklanja fine linije i poboljšava izgled kože.

mikrogram: Jedinica mase, jednaka tisućini miligrama. Skraćen kao mcg.

mikronizirano: Smanjivanje tvari na vrlo male čestice.

mikronutrijenti: Vitamini i minerali potrebni za održavanje normalnih tjelesnih funkcija i sprečavanje određenih bolesti.

mikrovaskularna bolest: stanje u kojem su najmanje krvne žile u zidovima srca sužene ili neelastične.

mikrovaskulatura: male krvne žile u tijelu.

mokrenje: pražnjenje mjehura. Naziva se i mokrenjem ili gutanjem.

srednje uho: šupljina ispunjena zrakom iza bubnjića koja sadrži tri male kosti koje prenose zvučne vibracije na unutarnje uho.

migrenska glavobolja: jaka glavobolja s boli koja obično počinje s jedne strane glave. Simptomi mogu uključivati ​​poremećaje vida (koji se nazivaju aura), mučninu, povraćanje i osjetljivost na svjetlo ili buku.

migrena s aurom: jaka glavobolja kojoj su prethodile smetnje vida poput bljeskajućeg svjetla, viđenja crta ili slijepe točke.

migrena bez aure: jaka glavobolja kojoj ne prethodi poremećaj vida, poput bljeskanja svjetla. Poznata i kao uobičajena migrena.

blago oštećenje kognitivnih funkcija: Gubitak nekih moždanih funkcija, poput pamćenja, razmišljanja ili jezika, koji je uočljiv, ali ne ometa sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka.

miligram: metrička jedinica težine jednaka tisućini grama. Skraćen kao mg.

pažljivost: Praksa sa korijenima u budizmu koja potiče ljude da budu cjelovitiji svjesni sadašnjeg trenutka. Često se postiže meditacijom.

meditacija pažljivosti: oblik meditacije s korijenima u drevnoj budističkoj praksi kroz koji osoba ima smirenu svijest o svom tijelu i osjećajima i potpuno je angažirana u sadašnjosti; koja se naziva i meditacija uvida.

kognitivna bihevioralna terapija utemeljena na pažnji: dobro uspostavljena terapija koja se temelji na prihvaćanju, a koja se uglavnom koristi u liječenju depresije i tjeskobe.

bezumnost: ponašati se bez pune pažnje prema svojoj okolini, ponašanju ili unutarnjem iskustvu.

miotička: kapljica za oči koja sužava zjenicu; koristi se za liječenje glaukoma.

mitohondrije: Male strukture unutar stanica koje stvaraju razgradnju hranjivih tvari i stvaranje energije za stanice. Poznati i kao proizvođači energije ili tvornice energije u ćelijama.

mitralni ventil: Ventil koji kontrolira jednosmjerni protok krvi iz lijevog atrija u lijevu klijetku.

Prolaps mitralnog zaliska: problem s ventilima u kojem se jedan ili oba zakrilca mitralnog zgloba kolabira unatrag u lijevi atrij. Ovo može omogućiti malo krvi da iscuri unatrag (povraća) kroz ventil.

stenoza mitralnog zalistaka: sužavanje otvora mitralne zaklopke koje ograničava protok krvi iz lijevog atrija u lijevu klijetku.

inhibitori monoamin oksidaze: Lijekovi koji se koriste u liječenju depresije. Djeluju čineći kemijske glasnike serotoninom i norepinefrinom dostupnima.

monoklonsko antitijelo: Antitijelo je molekula proteina koja se može vezati na virus i označiti ga za uništenje od strane imunološkog sustava. Monoklonsko antitijelo je tvar koju je stvorio čovjek i koja se koristi za liječenje nekih virusnih i drugih bolesti.

monociti: Bijela krvna zrnca koja štite tijelo od bolesti napadajući i konzumirajući strane čestice.

mononezasićene masti: vrsta masti koja obiluje biljnim uljima kao što su maslinovo, kikiriki, sezamovo i canola ulje. Nezasićene masti ne podižu razinu nezdravog LDL kolesterola, a mogu ga čak i sniziti.

Mortonova neuroma: zadebljanje živčanog tkiva između nožnih prstiju koje izaziva iritaciju, trnce ili peckanje boli u loptici stopala.

motilin: Hormon koji pomaže kontrakciji tankog crijeva i premještanju hrane kroz probavni trakt.

pokretljivost: sposobnost probavnog trakta da pomiče svoj sadržaj.

motorni neuron: živčana stanica koja usmjerava aktivnost na određenu grupu mišićnih vlakana.

motorička jedinica: Uparivanje živčanih stanica i grupe mišićnih vlakana kojima upravlja.

MRI: Skraćenica za snimanje magnetskom rezonancom – skeniranje koje stvara detaljne slike unutarnjih organa. MRI koriste radio valove, snažno magnetsko polje i računalo za proizvodnju slika organa i unutarnjih tkiva.

sluznica: tkivo koje povezuje strukture tijela slične cijevima poput respiratornog i gastrointestinalnog trakta.

mukozne ciste: Male ciste koje se formiraju između nokta i gornjeg zgloba prsta.

sluznica: tanki sloj koji usmjerava mnoge šupljine i strukture u tijelu koji su izloženi zraku u okolini, kao što su nos, usta i pluća.

multiinfarktna demencija: Gubitak pamćenja i oslabljeno razmišljanje uzrokovano sitnim udarima koji su često premali da bi se primijetili dok nije zahvaćeno veliko područje mozga.

multinodularni gušter: Povećanje štitne žlijezde s više kvržica ili čvorova koji se pojavljuju na vratu.

multipla skleroza: Autoimuna bolest kod koje imunološki sustav tijela pogrešno napada mijelin, tvar koja pokriva živčana vlakna.

višestruki test latencije spavanja: test spavanja za mjerenje dnevne pospanosti. Vremena kako brzo osoba zaspi kad se odmara tokom dana u mirnoj, zamračenoj sobi.

mrmljanje: zvuk koji se čuje tijekom pregleda srca uzrokovan nepravilnim protokom krvi kroz komore srca ili zalistaka. Mnogi šumovi ne ukazuju na srčane probleme; drugi to čine.

mišićni umor: Slabost se osjećala u mišićima kada su umorni.

mišićna vlakna: Stanice su sjedinjene u mišićno tkivo. Također poznat kao mišićne stanice.

glavobolja kontrakcije mišića: glavobolja koja je karakterizirana stalnim pritiskom, blagom do umjerenom boli i osjećajem da tijesan pojas stisne glavu. Poznata i kao glavobolja napetosti.

mišićna izdržljivost: Sposobnost mišića da nastavi da izvodi bez zaustavljanja zbog umora.

muscularis: tanki sloj obloga glatkih mišića debelog crijeva ili rektuma.

mišićno-koštani: Povezan s mišićima i kostrom.

MUZE: Skraćenica za medicinski uretralni sustav za erekciju. U ovoj terapiji, mala kuglica lijeka se ubacuje u vrh penisa kako bi se stvorila erekcija.

mutacija: Proces u kojem se genska građa mijenja, a slijedi je sljedeća generacija.

mijalgija: Bol ili osjetljivost u mišićima.

miastenija: Nenormalna slabost mišića ili grupe mišića.

mydriatic: vrsta lijeka koja proširuje zjenicu.

mijelin: Masna tvar koja okružuje i štiti neka živčana vlakna.

mijelografija: Test koji koristi posebnu boju i rendgen zrake za otkrivanje problema s kralježnicom. Boja se ubrizgava u prostor koji okružuje leđnu moždinu, čineći kralježničnu moždinu, spinalni kanal i živčane korijene detaljno pojaviti na rendgenu.

mijelopatija: poremećaj u kojem je leđna moždina komprimirana, bolesna ili oštećena.

infarkt miokarda: Medicinski izraz za srčani udar, iznenadnu smrt dijela srčanog mišića zbog nedostatka kisika.

ruptura miokarda: Oštećenje jednog od zidova srca. Obično se javlja odmah nakon srčanog udara.

miokarditis: Upala srčanog mišića (miokarda).

miokard: srednji sloj srčanog tkiva. Mišićni miokard je sendvič između vanjskog sloja (epicardium) i unutarnjeg sloja (endocardium).

miocit: mišićna stanica.

miofibrili: duge isprepletene niti koje čine mišićna vlakna.

miofilamenti: temeljni mišićni proteini koji tvore miofibrile. Miofilamenti kliziju jedan o drugom, skupljajući se i stvaraju silu, kad se mišić stegne.

kratkovidnost: blizina. Optička greška u kojoj se svjetlosne zrake susreću i fokusiraju prije nego što dođu do mrežnice, čineći predmete koji se nalaze na dalekoj udaljenosti izgledaju mutno.

miozin: protein koji pomaže kontrakciji mišića i opuštanju.

nanogrami po mililitru: Mala količina tvari; ekvivalentno jednoj milijardi grama (454 grama čini 1 kilogram) u jednoj tisućini litre (1 litra je otprilike 1 četvrt). Skraćeno kao ng / ml.

narkolepsija: Poremećaj spavanja koji izaziva ekstremnu pospanost i nekontrolirane napade spavanja, zbog čega osoba zaspi u neprimjereno doba dana.

nasolabijalni nabori: Linije u koži koje vode od nosa do vanjskih uglova usta. Poznat i kao linije osmijeha ili smijeha.

prirodne stanice ubojice: Vrsta bijelih krvnih stanica imunološkog sustava. Te stanice uništavaju ostale stanice koje ne prikazuju prave kemijske zastave što signalizira da su normalne stanice.

prirodni oporavci: ljudi koji prevladaju ovisnost bez liječenja ili formalnih programa samopomoći.

raspršivač: Uređaj koji pretvara tekući lijek u maglu u koju se može udahnuti.

nekroza: Prerana smrt živih stanica ili tkiva.

biopsija igle: upotreba šuplje igle za uklanjanje malog uzorka tkiva na pregled.

neoadjuvantna terapija: pomoćno liječenje prije započinjanja primarnog liječenja, kao na primjer kad se kemoterapija radi prije operacije kako bi se smanjio tumor.

neonatalni: odnosi se na novorođenčad mlađu od 4 tjedna.

neoplazma: Nenormalan rast tkiva, bilo karcinomog ili dobroćudnog.

nefritis: Upala bubrega.

nefropatija: bolest bubrega.

živčani blok: ubrizgavanje lijeka u jedan ili više živaca za ublažavanje boli.

faktor rasta živaca: Molekula u tijelu koja potiče rast i popravak živčanih stanica.

štednja živaca: Kada se govori o prostatektomiji, kirurški je postupak kojim se čuvaju živci potrebni kako bi penis mogao postati erektivan.

neuralgija: Goruća ili ubodna bol koja prati put živaca.

neuritični plakovi: nakupine ljepljivih proteina koji se nalaze u mozgu ljudi koji boluju od Alzheimerove bolesti.

neurofibrilarni tangice: upleteni lanci proteina koji se nalaze unutar mrtvih ili umirućih živčanih stanica ljudi koji boluju od Alzheimerove bolesti.

neuroleptički agensi: Snažni lijekovi za smirenje koji se koriste za liječenje šizofrenije.

neurolog: Liječnik osposobljen za dijagnosticiranje i liječenje poremećaja živčanog sustava, uključujući mozak i leđnu moždinu.

neuromuskularni spoj: maleni prostor između kraja živaca i površine mišića.

neuron: Nervna stanica.

neuropatija: Oštećenje živaca i rezultirajući gubitak osjeta, pokreta ili druge funkcije.

neuropeptidi: mali proteini koji pomažu u prijenosu signala između živčanih stanica.

neurosifilis: rijetka infekcija mozga ili leđne moždine koja nastaje kada sifilis ne liječi dugi niz godina.

neurotransmiter: kemijski glasnik koji se oslobađa od živčanih stanica koji prenosi poruke u obližnje ostale živčane stanice.

receptori neurotransmitera: Stanične strukture (obično proteini) koje prepoznaju specifične neurotransmitere i vežu se na njih. Jednom vezan, receptor često mijenja oblik, uzrokujući kaskadu kemijskih događaja unutar stanice. Ovi događaji mogu promijeniti koji su geni uključeni ili isključeni i mogu učiniti da stanica ili više oslobađa neurotransmitere.

neutralno poravnavanje: Održavanje tijela u ravnoj liniji od glave do pete, osim blagih prirodnih zavoja kralježnice.

neutralno držanje: stojeći ili sjedeći položaj u kojem je brada paralelna s podom; ramena, kukovi i koljena su u jednakim visinama; a koljena i stopala usmjereni ravno prema naprijed.

neutralna kralježnica: položaj u kojem su leđa ravna, osim blagih prirodnih krivina kralježnice.

neutropenija: nenormalno nizak broj bijelih krvnih zrnaca.

neutrofili: Bijele krvne stanice koje traže i progutaju strane stanice.

nitrati: lijekovi koji šire krvne žile; obično se koristi za liječenje boli u prsima od angine i drugih srčanih problema.

dušikov oksid: Spoj koji stvara endotel (obloga unutarnjih zidova arterija) koji pomaže u proširenju krvnih žila i suzbijanju visokog krvnog tlaka. Naziva se i opuštajućim faktorom koji potiče iz endotela.

nitroglicerin: Lijek koji opušta krvne žile i povećava opskrbu krvlju i kisikom u srcu, dok smanjuje njegovo radno opterećenje. Obično se koristi za liječenje angine.

NK: Skraćenica za prirodne stanice ubojice, vrsta bijelih krvnih stanica imunološkog sustava. Te stanice uništavaju ostale stanice koje ne prikazuju prave kemijske zastave što signalizira da su normalne stanice.

NMDA receptor: Skraćenica za N-metil-D-aspartamski receptor, molekula na površini moždane stanice koja prima kalcij kad ga aktivira kemijski glasnik glutamat.

N-metil-D-aspartamski receptor: Molekula na površini moždane stanice koja prima kalcij kad ga aktivira kemijski glasnik glutamat.

NE: Skraćenica za dušični oksid, spoj proizveden od endotela (obloga unutarnjih zidova arterija) koji pomaže u proširenju krvnih žila i suzbijanju visokog krvnog tlaka. Naziva se i opuštajućim faktorom koji potiče iz endotela.

nociceptori: živčani završeci koji otkrivaju bol i prenose informacije o boli do mozga i leđne moždine.

nocturia: Budi se više puta tijekom noći kako bi mokratio.

kvržica: mali zaobljeni izbočić ili čvor tkiva.

nomogram: grafikon ili graf matematičkih izračuna rizika; koristi se u izradi preporuka za liječenje i predviđanju ishoda.

ne-HDL kolesterol: zbroj svih vrsta kolesterola osim lipoproteina visoke gustoće (HDL). Oni uključuju lipoprotein vrlo niske gustoće, lipoprotein niske gustoće i lipoprotein srednje gustoće.

dijabetes koji nije ovisan o inzulinu: Sad se naziva dijabetes tipa 2. Bolest kod koje su razine šećera u krvi (glukoze) u početku previsoke jer stanice ne mogu pravilno koristiti inzulin (hormon koji pomaže stanicama da apsorbiraju glukozu iz krvotoka). S vremenom proizvodnja inzulina može opadati.

neinvazivni test: test za koji nisu potrebni medicinski instrumenti da razbiju kožu ili uđu u tijelo.

nesketoski hiperglikemijski hiperosmolarni sindrom: Rijetko i vrlo ozbiljno stanje povezano s dijabetesom tipa 2. Simptomi uključuju ekstremno visoke (više od 800 mg / dl) razine šećera u krvi, jaku dehidraciju i promjene mentalnog statusa, što u konačnici rezultira komom.

neproliferativna retinopatija: stanje u kojem se na stijenkama krvnih žila formiraju zidovi malih krvnih žila u mrežnici, a maleni džepići na otekline. Također se naziva pozadinska retinopatija.

ne-REM spavanje: faza spavanja koja uključuje dubok san, vrsta koja se smatra najvažnijom za sprečavanje dnevne pospanosti.

nesteroidni protuupalni lijek: Lijek koji smanjuje oticanje i bol.

noradrenalin: Hormon koji proizvodi nadbubrežna žlijezda, koji podiže tijelo na povišenje kad se opazi prijetnja (odgovor na borbu ili bijeg). Poznat i kao norepinefrin.

norepinefrin: Hormon koji proizvodi nadbubrežne žlijezde, a koji stavlja tijelo na povišenu pripravnost kada se opazi prijetnja (odgovor na borbu ili bijeg). Također poznat kao noradrenalin.

hidrocefalus normalnog tlaka: Nakupljanja tekućine u mozgu koja uzrokuje bubrenje mozga i dovodi do usporavanja mentalnih funkcija, problema s hodanjem i gubitka kontrole mokraćnog mjehura.

NSAID: Skraćenica za nesteroidni protuupalni lijek, lijek koji smanjuje oticanje i bol.

nuklearni testovi: Ispitivanja koja koriste male količine kratkotrajnih radioaktivnih tvari koje mogu ciljati određene organe ili stanične receptore za dijagnosticiranje bolesti.

nucleus accumbens: dio je načina nagrađivanja mozga koji najstrože i dosljedno reagira na zadovoljstvo. Poznat i kao centar za zabavu.

nucleus pulposus: Središnji dio svakog diska kralježnice nalik na gel.

hranjivi sastojci : Dijetalni dodatak koji sadrži koncentrirane oblike pretpostavljene bioaktivne tvari izvorno dobivene iz hrane, a koji se koristi za jačanje zdravlja u dozama koje prelaze one uobičajene iz hrane.

hranjive tvari: Tvari u hrani koje je tijelu potrebno za preživljavanje.

pretilost: Tjelesna težina koja je puno veća nego što je zdrava. Definirano kao indeks tjelesne mase od 30 ili više. Pretilost dovodi osobu u veći rizik od razvoja brojnih kroničnih bolesti.

predmet ovisnosti: Psihoaktivna droga ili nagrađujuće ponašanje s kojim osoba s ovisnošću ima patološki odnos.

opstruktivna apneja za vrijeme spavanja: Poremećaj obilježen snažnim hrkanjem i prekidnim disanjem tijekom spavanja. Povećava rizik od razvoja visokog krvnog tlaka i moždanog udara, a češći je kod ljudi koji su pretili.

okcipitalni režanj: Područje u stražnjem dijelu mozga odgovorno za vizualnu obradu.

okluzija: zatvaranje ili blokiranje šupljeg organa ili dijela tijela.

okultno: nešto što nije vidljivo golim okom, ali vidljivo je pod mikroskopom ili laboratorijskim testovima.

omega-3 masne kiseline: korisne masti, poznate i kao n-3 masne kiseline. Riječ je o polinezasićenim mastima koje se nalaze u masnoj ribi, poput lososa.

omega-6 masne kiseline: Masne kiseline koje se nalaze u određenim namirnicama koje su tijelu potrebne za dobro zdravlje, ali ne mogu ih napraviti samostalno. Također poznat kao n-6 masnih kiselina.

onkogen: Gen koji, pod određenim uvjetima, može uzrokovati rak.

onkolog: liječnik koji se bavi dijagnozom i liječenjem raka. Postoje tri vrste – medicinski onkolozi, onkolozi zračenja i kirurški onkolozi.

Ondino prokletstvo: rijedak i potencijalno fatalan poremećaj u kojem osoba može prestati disati, posebno noću. Također se naziva kongenitalni centralni hipoventilacijski sindrom.

onikomikoza: gljiva na noktima.

otvorena prostatektomija: kirurški zahvat u kojem se povećana prostata ukloni incizijom u trbuhu.

oftalmolog: liječnik koji je specijaliziran za liječenje bolesti oka i oka.

oftalmoskop: instrument sa svjetlom i ogledalima za ispitivanje duboke unutrašnjosti oka.

opijat: Bilo koji lijek protiv bolova, poput morfija ili kodeina, dobiven iz opijumskog maka.

opioidni: bilo koja opojna, prirodna ili sintetička, koja se u tijelu ponaša poput droge koja dobiva opijum.

optički disk: Prednja površina vidnog živca, gdje se sva živčana vlakna retine spajaju kako bi nosila sliku u mozak.

optički živac: kabel specijaliziranih živčanih vlakana koji prenose vizualne impulse iz oka u mozak.

optičar: Tehničar koji pomaže u odabiru i postavljanju naočala ili kontaktnih leća za osobe s problemima vida.

optimizam: Karakterističan okvir uma koji vodi osobu da očekuje pozitivne ishode i da svijet gleda kao pozitivno mjesto.

optometrist: Zdravstveni radnik s licencom za pregled oka, dijagnosticiranje i liječenje nekih očnih bolesti.

oralni test tolerancije na glukozu: test za provjeru dijabetesa. To uključuje gladovanje preko noći i provjeru razine šećera u krvi prije i nakon pijenja slatke otopine.

oralna sluznica: Sloj mekog ružičastog tkiva koji ravna unutrašnjost usta.

orbita: koštana utičnica koja drži očne jabučice.

orbitalno zračenje: liječenje rendgenskih zraka za oči; ponekad se koristi u ozbiljnijim slučajevima Gravesove očne bolesti.

orhiektomija: operacija za uklanjanje testisa. Obično se radi za uklanjanje karcinoma testisa ili za snižavanje razine testosterona i usporavanje ili zaustavljanje rasta karcinoma prostate.

organski matriks: Proteinski okvir koštanog tkiva.

organonitril: Hemikalija koja se nalazi u krstičastom povrću koja može imati antikancerogena svojstva.

orgazam: Niz ugodnih, ritmičnih mišićnih kontrakcija koje obilježavaju vrhunac seksualnog uzbuđenja i oslobađanje mišićne napetosti.

ortoped: Liječnik koji se specijalizirao za ispravljanje poremećaja kostiju, zglobova, mišića i tetiva.

ortoza: prilagođeni umetak za cipele koji pomaže u jastuku ili poravnavanju stopala.

ortostatska hipotenzija: nagli pad krvnog tlaka kad stojite ili ustajete iz kreveta, uzrokujući vrtoglavicu.

osseintegracija: postupak u kojem se kost liječi oko implantata, čime se stvara stabilno sidro.

kost : tri kosti u srednjem uhu koje se kreću kao odgovor na zvučne vibracije.

okoštavanje: postupak kojim se formira kost.

osteoartritis: bolest zglobova u kojoj se hrskavica koja usmjerava zglobove polako propada. Također se naziva degenerativna bolest zglobova.

osteoblasti: stanice koje grade koštano tkivo.

osteoklasti: stanice koje uklanjaju koštano tkivo.

osteociti: Stanica koja je ugrađena u potpuno oblikovanu kost.

osteomalacija: stanje u kojem su kosti meke i slabe, obično zbog nedostatka vitamina D ili nesposobnosti tijela da pravilno koristi vitamin D.

osteomijelitis: infekcija kostiju uzrokovana bakterijama ili gljivicama.

osteoni: Građevni blokovi kompaktne kosti, tvrdog, čvrsto zbijenog tkiva koje tvori vanjsku ljusku kosti.

osteopat: Liječnik koji ima dozvolu za liječenje, izvođenje operacije i propisivanje lijekova. Trening je sličan onom redovitog liječnika medicine, ali veći naglasak se stavlja na važnost mišićno-koštanog sustava i sposobnost tijela da se sam zacijeli.

osteopenija: Lagano stanjivanje i slabljenje kostiju; gustoća kostiju niža je od normalne, ali nedovoljno niska da bi se mogla svrstati u osteoporozu.

osteofit: Izraslina kosti na zglobu ili kralježničnom disku; uobičajeno zvane koštana bodlja.

osteoporoza: značajno stanjivanje i slabljenje kostiju tijekom vremena, što ih čini ranjivim na lomove.

osteotomija: operacija u kojoj se kost reže da bi se promijenila usklađenost ili je skratila ili produžila.

oticka kapsula: koštana ljuska koja okružuje unutarnje uho.

otitis externa: Infekcija kože koja pokriva ušni kanal vanjskog uha. Zove se i plivačko uho.

otitis media: infekcija srednjeg uha.

otoskleroza: nenormalan rast kostiju u srednjem uhu koji uzrokuje gubitak sluha.

izbijanje: Sinonim za epidemiju. Ponekad se koristi za označavanje lokalne epidemije u odnosu na veću, opću epidemiju.

vanjsko uho: vanjski dio uha, kao i vanjski ušni kanal i bubnjić.

ambulantno: osoba koja se liječi u bolnici ili drugoj medicinskoj ustanovi, ali ne ostaje preko noći.

izlaz: najglasniji zvuk koji može proizvesti slušni aparat.

ovariektomija: Hirurško uklanjanje jednog ili oba jajnika.

preaktivan mokraćni mjehur: učestalo mokrenje i nagon za mokrenjem.

otvorena proteinurija: stanje opadajuće funkcije bubrega. To je dio progresije bubrežne bolesti, razvija se nakon mikroalbuminurije (kada oštećeni bubreg počne isticati male količine proteina zvanog albumin u urinu) i prije kronične bubrežne bolesti.

prekomjerna težina: Tjelesna težina iznad zdravog raspona, ali ne pretilo. Obično se definira kao indeks tjelesne mase od 25 do 29,9.

ovulacija: Otpuštanje zrelog jajašca iz jajnika, u koje vrijeme je na raspolaganju oplodnja sperme.

oksidans: Nestabilna molekula u tijelu koja igra ulogu u starenju i može oštetiti tkivo. Poznat i kao slobodni radikal.

oksidacija: postupak u kojem se kisik kombinira s tvari, mijenjajući njenu strukturu i mijenjajući ili uništavajući njezinu normalnu funkciju.

kiseonizirana krv: krv koja se kretala kroz pluća gdje je apsorbirala kisik; kisik s kisikom prelazi iz pluća u srce, iz kojeg se potom pumpa po cijelom tijelu.

pejsmejker, umjetni: mali elektronički uređaj koji se obično postavlja u prsa kako bi ispravio nepravilan rad srca. Stvara male električne impulse koji potiču srce da kuca normalnim tempom.

pejsmejker, prirodno: specijalizirana skupina stanica koja se naziva sinoatrijski čvor u vrhu desnog atrija. Pejsmejker stvara stalni protok otkucaja koji sada treperi kroz atriju, a zatim prolazi kroz atrioventrikularni čvor do ventrikula.

PAD: Skraćenica za bolest perifernih arterija, stanje uzrokovano aterosklerozom u arterijama u nogama ili vodi do njih.

lijekovi protiv bolova: Lijekovi koji ublažavaju bol.

nepce: Tkiva koja čine krov usta.

palijativna njega: liječenje koje ublažava simptome teške bolesti, ali ne liječi samu bolest.

palpati: pregledati dio tijela tako da ga pažljivo dodirnete.

palpitacija: Osjećaj da srce kuca brzo ili nepravilno.

paraliza: paraliza u dijelu tijela, često uz gubitak osjeta i nekontrolirano kretanje tijela.

gušterača: Žlijezda u trbuhu koja proizvodi probavne enzime i hormone.

pandemija: epidemija bolesti koja pogađa velike populacije ili čitavu regiju, zemlju ili kontinent.

pannus: Nenormalan sloj tkiva koji se formira preko zglobova ili rožnice oka.

papilarni mišići: Navoji mišića koji povlače srčane zaliske između gornje i donje komore srca zatvorene su tijekom srčanih kontrakcija.

paraplegija: paraliza nogu i donjeg dijela tijela.

parasomnije: Poremećaji spavanja, poput noćnih terora ili šetnje spavanjem, koji povremeno ometaju san.

parasimpatički živčani sustav: Dio živčanog sustava koji smiruje tjelesne sustave uzbuđene hormonima stresa.

paratireoidne žlijezde: Žlijezde odgovorne za oslobađanje hormona koji kontrolira razinu kalcija i utječe na gubitak i rast kostiju.

paratireoidni hormon: Hormon koji kontrolira razinu kalcija i fosfora u krvi i utječe na gubitak i rast kostiju.

parietalni režanj: dio mozga. On igra ulogu u osjetilnim procesima, poput boli i dodira, i jezika.

Parkinsonova bolest: Poremećaj mozga koji uzrokuje probleme s kretanjem, uključujući tresenje, poteškoće u hodu i krutost mišića.

paroksizam: iznenadni, nasilni napad ili konvulzija; ili pogoršanje simptoma ili ponavljanje bolesti.

paroksizmalna hemiranija: rijedak oblik glavobolje. Oboljeli osjećaju snažnu lupanje, bol pri bušenju s jedne strane lica ili iza oka.

pasivni imunitet: imunitet koji dodjeljuje drugi, poput majčinih protutijela koja štite njezino dijete tijekom gestacije i ubrzo nakon rođenja.

patch test: test koji se koristi za dijagnozu je li osip izazvan reakcijom na određene alergene, poput otrova bršljana ili kozmetičkih sastojaka, ili nadražujućim sredstvom poput sapuna.

patela: debela kost koja štiti zglob koljena; poznata i pod imenom koljena.

patogen: sitni organizam kao što je virus, bakterija ili parazit koji može napasti tijelo i proizvesti bolest.

patologija: temeljne abnormalnosti koje doprinose ili su karakteristične za bolest.

analgezija pod nadzorom pacijenta: Metoda koja omogućuje osobi da u ograničenjima kontrolira količinu i vrijeme lijekova protiv bolova koje prima. Obično se radi pritiskom na tipku da se lijek iz kompjutorizirane pumpe pusti u IV.

receptori za prepoznavanje uzoraka: Proteini koji prepoznaju klase patogena i stimuliraju urođeni imunološki sustav da signalizira adaptivni imunološki sustav.

PCOS: Skraćenica za sindrom policističnih jajnika, nasljedni poremećaj koji karakterizira stvaranje abnormalnih cista u povećanim jajnicima; vodeći uzrok ženske neplodnosti i čest uzrok prekomjerne dlake na licu ili tijelu (hirzutizam).

PDE5 inhibitori: Skraćenica za inhibitore fosfodiesteraze tipa 5, lijekovi koji mogu pomoći čovjeku u postizanju i održavanju erekcije.

vršna koštana masa: Najveća količina koštanog tkiva koju osoba ima tijekom života.

vršni protok: Mjera koliko brzo čovjek može izduvati zrak iz pluća.

mjerač vršnog protoka: Uređaj za procjenu rada pluća, koji se često koristi za dijagnosticiranje i praćenje astme.

Pediculus humanus capitis: Krvni parazit zajednički poznat kao glog (množina, uši) koji može izazvati svrbež vlasišta; infestacije su vrlo zarazne i posebno su česte kod djece školske dobi.

pellagra: rijetka bolest koju uzrokuje jak nedostatak niacina koji uzrokuje proljev, dermatitis i demenciju.

zdjelice: zglobovi mišića koji podržavaju crijeva i mjehur, kao i maternicu kod žena. Slabi ili oštećeni mišići dna zdjelice mogu, među ostalim, uzrokovati inkontinenciju ili umanjiti seksualno zadovoljstvo.

proteza penisa: uređaj na napuhavanje ili savijanje koji se ugrađuje u penis kako bi omogućio da muškarac s erektilnom disfunkcijom ima erekciju kad želi.

pepsin: Enzimi koje izlučuje želudac kako bi razgradili proteine.

peptički čir: sirova, čir nalik krateru u sluznici želuca ili dvanaesnika koji izaziva goruću trbuhu.

perkutana diskektomija: kirurško uklanjanje dijela spinalnog diska koji se abnormalno izbacuje i pritišće na korijenu živca ili kralježnični stup.

perkutana stimulacija električnog živca: Terapija za ublažavanje boli koja koristi igle za podnošenje niskonaponske električne struje ispod kože da zaustavi signale boli da dođu do mozga.

perkutana transluminalna koronarna angioplastika: postupak koji se koristi za otvaranje blokiranih koronarnih arterija. Mala tanka cijev s malenim balonom na vrhu ubačena je u suženu koronarnu arteriju. Zatim se balon napuhava kako bi proširio suženo područje. Može se postaviti stent da arteriju drži otvorenom. Perkutana transluminalna koronarna angioplastika poznata je i kao balonska angioplastika.

perforacija: rupa, kao što je čir, u nekom organu ili tkivu.

anksioznost kod izvedbe: zabrinutost zbog seksualne izvedbe koja je toliko ozbiljna da dovodi do seksualne disfunkcije.

perfuzija: Prolazak neke tekućine kroz određeni organ ili područje tijela.

oštećenje perfuzije: rezultat testa koji pokazuje nenormalni protok krvi ili područja oštećenog ili mrtvog srčanog mišića.

perikarditis: upala perikardija, srce prekrivača vrećice.

perikard: vlaknasta vreća koja okružuje srce i korijene glavnih krvnih žila.

perimenopauza: prijelazno vrijeme u životu žene koje započinje kada jajnici proizvode manje estrogena i menstruacija postaje rjeđa, a završava kada jajnici više ne stvaraju jajašca i menstruacija prestane.

perineum: područje kože između rodnice i anusa kod žena te između skrotuma i anusa kod muškaraca.

periodični poremećaj pokreta udova: Poremećaj spavanja u kojem se noge opeču ili grče u toku spavanja.

periodizacija: Strategija vježbanja koja mijenja ponavljanja, setove i otpornost na alternativne teže i lakše treninge tijekom određenog vremenskog razdoblja.

parodontna bolest: bolesti, uključujući gingivitis i parodontitis, koje napadaju tkivo desni i strukture koje podržavaju zube. Također se naziva i bolest desni.

parodontitis: uznapredovali stadij bolesti desni koji napada potporne strukture zuba.

bolest perifernih arterija: stanje uzrokovano aterosklerozom u arterijama u nogama ili vodi do njih.

periferni živčani sustav: Dijelovi živčanog sustava izvan mozga, moždanog stabljike i leđne moždine.

periferna neuropatija: Oštećenje dugih živaca koje zrače od kralježnice na ruke i noge.

periferna vaskularna bolest: sužavanje krvnih žila koje krv opskrbljuju u nogama, rukama, želucu ili bubrezima.

periferni vid: bočni vid ili ono što oko opaža izvan izravne vidne linije.

peristaltika: valovito kretanje crijevnih mišića koje tjera hranu kroz probavni trakt.

peritonealna dijaliza: liječenje zatajenja bubrega koji koristi stroj za uklanjanje toksina iz krvotoka.

peritonitis: upala membrane koja usmjerava trbušnu šupljinu i okružuje većinu trbušnih organa.

perniciozna anemija: oblik anemije u kojem se crvene krvne stanice povećavaju i smanjuju u veličini zbog nemogućnosti pravilnog apsorpcije vitamina B12.

osobni sustav za reagiranje u hitnim slučajevima: uređaj koji se nosi oko vrata ili ručnog zgloba koji omogućuje osobi da nazove pomoć pritiskom na gumb.

pessary: Uređaj smješten u vagini kako bi podržao ili ispravio položaj maternice, rektuma ili mokraćnog mjehura.

pesimizam: Karakterističan okvir uma koji vodi osobu da očekuje negativne ishode i da svijet gleda kao negativno ili strašno mjesto.

petechiae: crvene ili ljubičaste mrlje veličine šiljaste boje koje se pojavljuju u grozdovima na koži, a koje nastaju zbog krvarenja ispod kože.

PET skeniranje: Skraćenica za pozitronsko-emisijsku tomografiju, medicinski slikovni test koji koristi radioaktivnu tvar za procjenu funkcije organa i tkiva u tijelu i traženje bolesti.

Peyronijeva bolest: ožiljci nekog tkiva unutar penisa, zbog čega se penis savija pod kutom tijekom erekcije.

Praćenje pH: Ispitivanje kojim se utvrđuje povraća li želučana kiselina u jednjak. Za ovaj test, senzor se postavlja preko nosa i postavlja se iznad donjeg sfinktera jednjaka.

fakoemulzifikacija: Metoda uklanjanja katarakte. Koristi ultrazvučne valove da razbije zamućenu leću oka da bi se iglom mogao izvući.

fagociti: ćelije koje mogu gutati druge stanice, bakterije i strane čestice.

poremećaj faznog pomaka: problem spavanja koji nastaje kada čovjekov unutarnji sat postane izvan sinkronizacije s vanjskim vremenom. To može biti problem ljudima koji rade noćnu smjenu.

enzim faza-2: koristan enzim koji čini se da čisti toksine i pomaže u sprečavanju vezivanja tvari koje uzrokuju rak na DNK.

fenotiazini: Snažni lijekovi za smirenje koji se koriste za liječenje šizofrenije i, ponekad, jake mučnine.

fenilpropanolamin: lijek protiv dekogenata koji se koristi za liječenje nazalne kongestije i ponekad blage inkontinencije.

feokromocitom: Rijedak tumor nadbubrežne žlijezde koji izlučuje hormone koji sužavaju krvne žile i povećavaju krvni tlak.

sluz: gusta, ljepljiva sluz koja se izlučuje sluznicom, poput sinusa.

fonofobija: Osjetljivost na buku, koja se često pojavljuje tijekom napada migrene.

fosfodiesteraza tip 5: Enzim koji razgrađuje tvari koje pomažu da penis postane uspravan i održi erekciju.

fotokoagulacija: upotreba lasera za zaptivanje krvnih žila.

fotodinamička terapija: medicinski tretman koji koristi izvor svjetla za aktiviranje fotosenzibilizirajućeg lijeka (onaj koji se aktivira izlaganjem svjetlosti). Često se koristi u onkologiji, dermatologiji i kozmetičkoj kirurgiji.

fotofobija: osjetljivost na svjetlost, koja se često pojavljuje tijekom napada migrene.

fotopsija: osjet iskre ili bljeskova svjetlosti po vidnom polju.

fotorefraktivna keratektomija: Laserska operacija koristi se za preoblikovanje rožnice u svrhu ispravljanja problema s vidom.

foto pomlađivanje: kozmetički postupak koji koristi intenzivno pulsirajuće svjetlo za uklanjanje bora i poboljšanje tonusa i teksture kože.

fizijatar: Liječnik koji se specijalizirao za fizikalnu medicinu, bol i rehabilitaciju. Ovi liječnici dijagnosticiraju i liječe sportske ozljede i degenerativna stanja poput artritisa ili bolova u donjem dijelu leđa te nadgledaju rehabilitaciju za pacijente s teškim oštećenjima koja su posljedica traume, moždanog udara i drugih stanja.

tjelesna aktivnost: Bilo koji dobrovoljni pokreti tijela koji sagorijevaju kalorije, uključujući hodanje stepenicama, usisavanje poda, izlazak u brzu šetnju ili uključenje u strukturirani program vježbanja.

fizička ovisnost: Proces kroz koji se tijelo navikne na psihoaktivni lijek ili korisno ponašanje i propušta ga ako mu se oduzme. Osobe s fizičkom ovisnošću koje zaustavljaju ili smanjuju svoje supstance ili aktivnosti po izboru mogu razviti neugodne simptome povlačenja.

tjelesna kondicija: stanje tjelesne ispravnosti i zdravlja; sposobnost dobrog obavljanja fizičke aktivnosti.

fitokemikalije: Tvari koje stvaraju biljke koje imaju biološki učinak na ljudsko tijelo. Primjeri uključuju izoflavone, likopen, lutein i zeaksantin.

fitoestrogen: biljna komponenta koja oponaša učinke hormona estrogena u tijelu.

Pickova bolest: Poremećaj mozga koji uzrokuje demenciju, neurotično ponašanje i postupne promjene u osobnosti i emocionalnoj kontroli.

pinealna žlijezda: Žlijezda smještena u sredini mozga, između dviju hemisfera mozga, koja proizvodi melatonin kao odgovor na opadanje svjetlosti.

Pittsburgov spoj B: Tvar koja se veže na amiloidne proteine ​​u mozgu (markeri za Alzheimerovu bolest), čineći ih vidljivim pri pozitronskom emisijskoj tomografiji (PET).

hipofiza: takozvana glavna žlijezda, koja se nalazi u dnu mozga. On kontrolira i regulira štitnjaču i druge žlijezde u cijelom endokrinom sustavu.

placebo: lažni ili neaktivni lijekovi ili liječenje koji ipak mogu ponuditi olakšanje iako nisu djelotvorni. U kliničkim ispitivanjima, učinkovitost novog lijeka često se testira na mjestu placeba.

placebo efekt: Promjena ili poboljšanje simptoma koja nastaje zbog lažnog lijeka ili liječenja (placebo), a ne pravog lijeka ili liječenja.

plantarna fascija: vezivno tkivo u stopalu koje spaja petnu kost sa kuglom stopala.

plantarni fasciitis: upala plantarne fascije; vodeći uzrok bolova u peti.

plantarna bradavica: bradavica na stopalu stopala, uzrokovana virusom.

plak: 1) Sloj bakterija koji se formira na površini zuba i može izazvati zubne bolesti. 2) Masna naslaga u ili na zidovima arterija, kao dio ateroskleroze.

plazma: Tečnost u kojoj su krvne stanice suspendirane.

plazma stanice: Bijela krvna zrnca koja proizvode velike količine antitijela kao dio odgovora imunološkog sustava.

plazmin: Enzim koji razgrađuje protein koji sudjeluje u zgrušavanju krvi (fibrin), otapajući ugrušak.

trombocit: Bezbojna stanica u obliku diska u krvi koja je potrebna za zgrušavanje.

podiatrist: Liječnik koji je specijaliziran za medicinsko, kirurško i ortopedsko liječenje poremećaja stopala i gležnja.

polioza: lokalizirani mrlja sive ili bijele kose na vlasištu, obrvama ili trepavicama.

sindrom policističnih jajnika: Nasljedni poremećaj koji karakterizira stvaranje abnormalnih cista na povećanim jajnicima; vodeći uzrok ženske neplodnosti i čest uzrok hirzutizma.

polidipsija: pretjerana žeđ.

polimiozitis: rijetka bolest u kojoj mišići postaju upaljeni i slabi.

polip: Nenormalan, nekancerozni rast koji strši iz sluznice, poput onih koji se nalaze u sinusima i sluznici debelog crijeva.

polisomnografija: Studija spavanja koja ispituje moždane valove i druge mjere fiziološkog funkcioniranja.

polinezasićene masti: vrsta masti koja obiluje sojinim, kukuruznim, sjemenkama pamuka, šafrana i suncokreta, kao i masnim ribama. Jedna vrsta, omega-3 masti, posebno su važna za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

poliurija: pretjerano mokrenje.

pozitivna psihologija: grana psihologije koja proučava mentalno zdravlje a ne bolest, usredotočujući se na to kako život može biti sretniji i ispunjeniji.

pozitronska emisijska tomografija: Medicinski slikovni test koji koristi radioaktivnu tvar za procjenu funkcije organa i tkiva u tijelu i traženje bolesti. Obično se naziva PET skeniranje.

zadnja komora: dio oka iza šarenice i ispred leće koji je ispunjen vodenim humorom.

stražnji bursitis pete: Upala bursa vreće koja okružuje zglob u peti stopala, uzrokujući oticanje i bol.

foraminotomija zadnjeg ključnog zgloba: minimalno invazivni kirurški zahvat koji je ponekad opcija za popravak hernije diska.

stražnji infarkt miokarda: Srčani udar koji uključuje stražnju stijenku srčanog mišića.

postherpetička neuralgija: nervna bol uzrokovana virusom herpes zoster-a, poznata i kao šindra.

postmenopauzalna osteoporoza: Gubitak kostiju uzrokovan nižim razinama estrogena povezanim s menopauzom. Ponekad se naziva osteoporoza tipa I.

postmenopauza: Period u životu žene koji traje od kraja perimenopauze do kraja života.

postpartum: Odnosi se na razdoblje nakon poroda.

posttraumatska glavobolja: Trajna glavobolja koja je posljedica ozljede glave ili vrata, a ponekad traje godinu dana ili više.

posttraumatski stresni poremećaj: produljena reakcija na traumatični događaj. Posttraumatski stresni poremećaj može uzrokovati suzbijanje tjeskobe i dovesti do drugih problema, poput poremećaja spavanja, depresije i zlouporabe tvari. Često se naziva PTSP.

zaostali ostatak: Količina urina koja je ostala u mjehuru nakon mokrenja.

snaga: Sila puta brzina pokreta. Odražava koliko brzo se određena sila vrši.

treninzi snage: polje fizikalne medicine u nastajanju koje ima za cilj povećati sposobnost brzog iskazivanja snage, posebno u odnosu na svakodnevne praktične zadatke.

prazosin: Član klase lijekova koji se nazivaju alfa blokatori. Prazosin ublažava simptome benigne hiperplazije prostate opuštanjem tkiva glatkih mišića u kapsuli koja okružuje prostatu.

prekursor: Tvar koju tijelo može pretvoriti u aktivni oblik vitamina. Jedan primjer je beta karoten, koji tijelo po potrebi može pretvoriti u vitamin A.

predijabetes: razina šećera u krvi na glasu iznad zdrave razine, ali još uvijek ispod razine koja se koristi za dijagnosticiranje dijabetesa. Pojedinac s predijabetesom povećani je rizik za razvoj dijabetesa.

preeklampsija: visoki krvni tlak tijekom trudnoće popraćen takvim znakovima kao što su bjelančevine u mokraći i oticanje ruku i nogu; može napredovati do eklampsije, koju karakteriziraju napadaji.

prehipertenzija: Krvni tlak koji je iznad normalnog, ali nedovoljno visok da bi se kvalificirao kao hipertenzija. Osoba sa prehipertenzijom povećana je opasnost od razvoja hipertenzije.

smanjenje prednapunjenosti: Način smanjenja srčanog opterećenja smanjenjem tlaka krvi koja ulazi u srce.

preuranjena atrijska kontrakcija: Rani ritam atrija koji osjeća kao da je srce preskočilo ritam.

preuranjena ejakulacija: ejakulacija koja se događa prije ili neposredno nakon prodora; ovo može ometati par koji ima obostrano zadovoljavajuće seksualno iskustvo.

preuranjena kontrakcija ventrikula: rani ritam ventrikula koji ima osjećaj kao da je srce preskočilo ritam.

presbycusis: gubitak sluha vezan uz dob uzrokovan smrću ćelija dlake u unutarnjem uhu.

presbiopija: poteškoće u fokusu očiju s uskim fokusom, jer fleksibilna leća oka postaje manje elastična.

priapizam: erekcija koja traje duže od tri sata. Hitno medicinsko liječenje je potrebno kako bi se spriječilo trajno oštećenje penisa.

test pricanja: Uobičajeno kožni test za potvrđivanje preosjetljivosti na širok spektar alergena.

primarna angioplastika: Korištenje angioplastike kao prvog liječenja za otvaranje blokirane arterije koja uzrokuje srčani udar, umjesto korištenja lijekova koji tvore ugrušak (trombolitičke).

primarna hipertenzija: povišen krvni tlak bez poznatog uzroka. Poznata i kao esencijalna hipertenzija.

primarna osteoporoza: gubitak kostiju koji je rezultat normalnog fiziološkog procesa, poput menopauze ili starenja.

prion: najmanji poznati uzročnik infekcije; za razliku od virusa ili bakterija izgrađen je u potpunosti od proteina i ne sadrži nukleinsku kiselinu ili kromosome.

probate: javni, pravni postupak koji nadziru sudovi nakon što osoba umre, što pomaže osigurati isplatu dugova i ispravnu raspodjelu imovine.

probiotik: živi mikroorganizmi koji se koriste u korist zdravlja, kao što je bakterija L. acidophilus koja se nalazi u jogurtu.

proceduralna memorija: Dugoročno pamćenje vještina i postupaka, ili praktičnog znanja. Također se naziva implicitna memorija.

procesi: Koštane izbočine koje se protežu u nekoliko smjerova od svake kralješke kosti u kralježnici.

prodrome: skupina ranih simptoma koji su prethodili određenoj bolesti ili stanju. Na primjer, prodrome migrene (umor, glad, nervoza) može se pojaviti satima ili danima prije nego što napadne glavobolju.

progesteron: ženski steroidni hormon proizveden iz jajnika koji priprema sluznicu maternice za trudnoću.

progestin: sintetski spoj koji proizvodi učinke slične učincima hormona progesterona.

progestogen: bilo koji hormon koji ima isti učinak kao progesteron u tijelu; “prirodni progesteron” odnosi se na sintetički progestin.

prognoza: predviđanje kako će bolest neke osobe u budućnosti napredovati.

progresivno opuštanje mišića: tehnika uma / tijela za poticanje reakcije opuštanja koja uključuje izoliranje, zatezanje i opuštanje određenih setova mišića uzastopno.

prolaps: stanje u kojem organ ili drugi dio tijela padne iz svog normalnog položaja.

ispruženi disk: Kad se dio kralježničnog diska ispuše iz suza ili slabog mjesta u tvrdoj vanjskoj ljusci diska. Poznat i kao hernija diska.

proliferativna retinopatija: uznapredovali stadij dijabetičke očne bolesti karakteriziran razvojem novih krvnih žila koje rastu u staklastu šupljinu; krhki su i mogu krvariti i uzrokovati gubitak vida.

profilaksa: Koraci poduzeti za sprečavanje određene bolesti ili stanja, poput uzimanja nitroglicerina radi sprečavanja angine.

propriocepcija: sposobnost osjetiti položaj nečijeg tijela u prostoru u odnosu na druge predmete.

proptoza: izbočenje prema naprijed ili pomicanje organa, posebno oka. Vidi egzoftalmos.

prospektivna studija: vrsta istraživačke metode koja prikuplja podatke o grupi ljudi na početku studije, a zatim ih slijedi u budućnost, prikupljajući podatke tijekom vremena.

prostaglandini: skupina kemikalija koje djeluju poput hormona; prostaglandini pomažu u reguliranju krvnog tlaka i kontrakciji glatkih mišićnih stanica (na primjer, onih u sluznici krvnih žila).

rak prostate: rak prostate.

prostata: žlijezda u obliku oraha na dnu muškog mjehura. Proizvodi tekućinu koja čini dio sjemena.

prostata specifičnog antigena: protein koji proizvodi prostata. Povišena razina može ukazivati ​​na prisutnost raka, benigne hiperplazije prostate ili prostatitis. Često se naziva PSA.

karcinom prostate: Drugi naziv za karcinom prostate

prostatski uretralni stent: Mali cilindrični cilindar, dizajniran za ublažavanje pritiska povećane prostate i poboljšanje protoka urina širenjem sužene uretre.

prostatizam: blokada na dnu mokraćnog mjehura koja smanjuje ili sprečava dotok urina u mokraćnu cijev, cijev koja izvodi mokraću iz tijela (poznata i kao opstrukcija izlaza iz mjehura). Tipični simptomi uključuju osjećaj potrebe za mokrenjem, a pritom se morate naprezati, slab mokraćni tok, drijemanje nakon mokrenja, osjećaj kao da se mokraćni mjehur nije potpuno ispraznio, potrebno je često mokrenje ili imate inkontinenciju mokraće.

prostatitis: upala prostate, ponekad uzrokovana bakterijskom infekcijom, što može rezultirati bolnim ili otežanim mokrenjem.

proteza: umjetni uređaj poput slušnog aparata, umjetnog zgloba ili proteza koji zamjenjuje nedostajući dio tijela.

inhibitor proteaze: klasa lijekova koji pomažu u borbi protiv retrovirusnih infekcija; uobičajeno propisan za liječenje virusa humane imunodeficijencije (HIV).

protein: jedan od tri glavna hranjiva (zajedno s ugljikohidratima i mastima). Tijelo ga koristi za izgradnju i popravak tkiva. Proteini se dobivaju uglavnom iz životinjskih izvora, ali mogu se dobiti iz orašastih plodova i sjemena, nekih žitarica i drugih biljnih izvora.

protokol: plan koji predviđa postupke koji će se primjenjivati ​​u fizikalnom pregledu, istraživačkoj studiji ili liječenju bolesti.

svrbež: svrbež.

PSA: Skraćenica za antigen specifičan za prostatu, protein koji proizvodi prostata. Povišena razina može ukazivati ​​na prisutnost raka, benigne hiperplazije prostate ili prostatitis.

Brzina PSA: brzina kojom se razina PSA muškarca s vremenom povećava.

pseudoefedrin: Dekongestantni lijek koji također može ublažiti blagu inkontinenciju.

pseudogout: Artritis uzrokovan kristalima kalcij pirofosfat dihidrata u zglobovima. Poznata i kao bolest kalcijevog pirofosfata dihidrata.

psorijaza: uobičajena kožna bolest karakterizirana zadebljanim mrljama upaljene crvene kože; ponekad popraćeno bolnim oticanjem zgloba i krutosti.

psihodinamička terapija: oblik terapije koji se fokusira na to kako životni događaji, želje i bliski odnosi dovode do sukoba, simptoma poput anksioznosti ili depresije i poteškoća u upravljanju životnim zadacima.

psihogeni: Simptomi i bolesti koji imaju psihološki uzrok, a ne fizički.

psihogena erektilna disfunkcija: Poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije zbog psihološkog uzroka, poput stresa ili depresije.

psihosomatski: Simptomi i bolesti koji uključuju i um i tijelo, a kod kojih psihološki stres može rezultirati fizičkom bolešću.

PTCA: Skraćenica za perkutanu transluminalnu koronarnu angioplastiku, postupak koji se koristi za otvaranje blokiranih koronarnih arterija.

ptoza: popuštanje očnih kapaka pripisano oslabljenim mišićima.

PTSP: Skraćenica za posttraumatski stresni poremećaj, produljena reakcija na traumatični događaj. PTSP može izazvati suzbijanje tjeskobe i dovesti do drugih problema, poput poremećaja spavanja, depresije i zlouporabe tvari.

puborectalis mišić: Mišić zdjeličnog dna koji formira režanj oko rektuma i pomaže u održavanju kontinence fekalija.

pudendalne arterije: Arterije koje opskrbljuju krv genitalnim područjem.

pudendalni živac: živac koji prenosi osjet iz genitalnog područja u središnji živčani sustav.

plućna: Odnosi se na pluća.

plućni edem: stanje uzrokovano nakupljanjem viška tekućine u plućima, što otežava disanje.

plućna embolija: začepljenje jedne ili više arterija u plućima krvnim ugruškom koji se stvorio drugdje, često u nogama. Obično ga prati iznenadna kratkoća daha, bol u prsima i kašalj.

plućne vene: vene koje nose krv iz pluća u lijevi atrij.

pulpa: Tkivo koje sadrži živce i krvne žile koje ispunjavaju komoru u središtu zuba.

pulsni tlak: razlika između sistolnog krvnog tlaka i dijastoličkog krvnog tlaka (sistolički tlak minus dijastolički tlak = pulsni tlak). Pulsni pritisak može pomoći u predviđanju rizika od srčanih bolesti.

neuspjeh pumpe: Kad srčani mišić postane toliko slab da više ne može pumpati dovoljno krvi u ostatak tijela.

zjenica: Tamni, kružni otvor u sredini šarenice oka.

gnojni: Nastao ili sadrži gnoj.

gnoj: gusta, žuta ili zelena tekućina koja se sastoji od mrtvih stanica i bakterija, a najčešće se nalaze na mjestu bakterijske infekcije.

pilorični sfinkter: mišićni ventil na donjem kraju želuca koji se otvara u dvanaesniku.

piridoksin: oblik vitamina B6.

kvadriplegija: paraliza svih udova, često uzrokovana teškom ozljedom vrata.

kvantitativna računalna tomografija: Modifikacija računalne tomografije koja omogućuje mjerenja koštane mase kao i slike.

karantena: razdoblje u kojem se bolesna osoba drži podalje od drugih kako bi se spriječilo širenje bolesti.

brzo oslobađanje: lijekovi koji brzo otvaraju bronhijalne cijevi opuštajući mišiće koji okružuju ove dišne ​​putove.

miran san: Bilo koji san osim REM sna, u kojem se razmišljanje i većina fizioloških aktivnosti usporavaju, ali kretanje se i dalje događa. Naziva se i ne-REM snom.

sindrom radijalnog tunela: stanje u kojem se radijalni živac komprimira u laktu, uzrokujući bol, ukočenost, trnce i slabost mišića u ruci i ruci.

zračenje: Energija u obliku čestica ili valova, poput x-zraka i gama zraka. Zračenje se često koristi kako bi se postavila dijagnoza, kao na rendgenu ili kao liječenje raka.

zračna terapija: liječenje visokoenergetskim zrakama (od x-zraka ili drugih izvora) namijenjenih kontroliranju bolesti i uništavanju stanica raka.

radikalna prostatektomija: kirurgija za uklanjanje cijele prostate.

radikulopatija: bol uzrokovana iritacijom živca dok izlazi iz leđne moždine.

radioaktivni jod: radioaktivni oblik joda koji se može upotrijebiti kao tragač tijekom testa unosa radioaktivnog joda ili radioaktivnog skeniranja štitnjače. Mnogo veće količine koriste se u liječenju hipertireoze.

radioallergosorbent test: Krvni test koji se koristi za prepoznavanje alergena.

radiofrekvencija: Nehirurška tehnika koja koristi elektromagnetsku struju da prodre duboko u tkiva tijela, a koja se između ostalih stanja može koristiti za liječenje boli, raka i poremećaja srčanog ritma.

radiograf: Još jedno ime za rendgen.

snimanje ili skeniranje radionuklida: Drugi naziv za nuklearne testove: testovi koji koriste male količine kratkotrajnih radioaktivnih tvari koje mogu ciljati određene organe ili stanične receptore za dijagnosticiranje bolesti.

radionuklidi: kratkotrajne radioaktivne kemikalije koje se koriste u ispitivanjima nuklearne obrade slike.

rales: Nenormalni zvukovi pluća koji bi mogli biti znak nakupljanja tekućine u plućima.

nasumično: Značajka mnogih kliničkih ispitivanja u kojima su sudionici nasumično dodijeljeni bilo grupi koja se testira ili kontrolnoj skupini.

randomizirano kontrolirano ispitivanje: studija u kojoj istraživači nasumično biraju populaciju studije; jedna skupina prima intervenciju (kao dodatak prehrani), a druga skupina placebo. Često se naziva RCT.

raspon pokreta: Opseg pokreta – a time i fleksibilnost – u zglobu, mjereno u stupnjevima kruga.

spavanje brzim pokretima očiju: razdoblje intenzivnih aktivnosti mozga tijekom spavanja, često povezano s snovima; imenovan za brze pokrete očiju koji se događaju za to vrijeme. Zove se i san spavanja.

RAST: Skraćenica za radioallergosorbent test, krvni test koji se koristi za identifikaciju alergena.

Raynaudov sindrom: stanje u kojem se krvne žile u prstima i ostalim ekstremitetima sužavaju kao odgovor na hladnoću ili stres, uzrokujući da postanu bijeli ili plavi.

RCT: Skraćenica za randomizirano kontrolirano ispitivanje, studija u kojoj istraživači nasumično biraju populaciju studija; jedna skupina prima intervenciju (kao dodatak prehrani), a druga skupina placebo.

RDA: Skraćenica za preporučenu dodatku prehrani, prosječnu dnevnu količinu hranjivog sastojka koja će zadovoljiti prehrambene potrebe gotovo svih (97% – 98%) zdravih ljudi u određenim fazama njihova života.

reaktivni artritis: Problemi sa zglobovima izazvani bakterijskom ili virusnom infekcijom drugdje u tijelu.

povratna nesanica: nesanica uzrokovana povlačenjem iz lijekova za spavanje; obično je barem toliko ozbiljna kao i prije primjene lijekova.

receptori: Strukture s vanjske strane stanične membrane koje omogućuju pričvršćivanje određenih kemikalija.

recesivni: Gen koji se neće izraziti u potomstvu, osim ako ga naslijedi i od majke i od oca. Recesivni gen jednog roditelja koji je uparen s dominantnim genom od drugog roditelja nadjačit će dominantni gen.

rekombinantni tkivni aktivator plazminogena: trombolitički lijek (koji razrjeđuje ugrušak) proizveden primjenom rekombinantne DNA tehnologije; koristi se za otapanje krvnih ugrušaka koji uzrokuju ishemijski moždani udar, plućnu emboliju ili infarkt miokarda.

preporučena dodatak prehrani: prosječna dnevna količina hranjivog sastojka koja će zadovoljiti prehrambene potrebe gotovo svih (97% – 98%) zdravih ljudi u određenim fazama njihova života.

oporavak: postupak prevladavanja ovisnosti o alkoholu, drugim psihoaktivnim tvarima ili ovisničkom ponašanju. Često to uključuje opredjeljenje za apstinenciju, ali ponekad uključuje i smanjenu upotrebu, a ne potpunu apstinenciju.

rectocele: slabljenje stijenke vagine koje omogućuje da rektum ispupči u vaginu.

rektum: Posljednjih 12 centimetara debelog crijeva, kroz koji se otpad eliminira iz tijela.

refrakcija: odbojnost svjetlosti dok prolazi kroz jedan medij u drugi različite gustoće; također se odnosi na test oka za procjenu sposobnosti oka za fokusiranje.

regurgitacija: Protok krvi natrag u komoru srca do kojeg dolazi kad se srčani ventil ne zatvori pravilno

specijalist za rehabilitacijsku vožnju: stručnjak osposobljen za procjenu vozačkih sposobnosti i, prema potrebi, predlaganje opreme i prilagodbi kako bi vožnja bila sigurnija za ljude s određenim fizičkim ili mentalnim ograničenjima.

odbacivanje: Reakcija koja nastaje kada čovjekov imunološki sustav prepozna presađeni organ kao prijeteću tvar i pokuša riješiti tijelo od njega.

recidivi: povratak simptoma i bolesti nakon što se čini da se osoba oporavila.

odgovor na opuštanje: fizički učinci meditacije i nekih drugih tehnika koje su suprotne onima reakcije na stres. Učinci uključuju izrazite pad u potrošnji kisika, iscrpljivanje ugljičnog dioksida, otkucaje srca i disanje, kao i stabilizaciju ili snižavanje krvnog tlaka.

REM: Skraćenica za brzo kretanje očiju, koja se javlja tijekom razdoblja spavanja koja je karakterizirana intenzivnim aktivnostima mozga, često povezana s snovima.

Poremećaj REM ponašanja: Poremećaj spavanja koji je označen kretanjem za vrijeme REM spavanja, kada su mišići normalno paralizirani.

Oporavak REM-a: Povećanje REM-sna, često s noćnim morama, koje se događa nakon lišavanja REM-ovog sna ili povlačenja lijekova koji suzbijaju REM.

remisija: Umanjivanje težine bolesti i njenih simptoma. Kod raka, smanjenje veličine tumora i njegovih simptoma.

pregradnja: Promjena dijela tijela. Kost se neprestano preuređuje kao odgovor na vježbanje ili neaktivnost. Srčano tkivo se preuređuje kao odgovor na srčani udar ili visoki krvni pritisak.

bubrežni: odnosi se na bubrege.

stenoza bubrežne arterije: suženje arterije koja krv dovodi do bubrega.

renin: Enzim koji luči bubreg koji potiče proizvodnju angiotenzina i aldosterona, dvije tvari u tijelu koje utječu na krvni tlak.

reperfuzija: Ponovno uspostavljanje protoka krvi, primjerice kada se ukloni blokada u koronarnoj arteriji koja uzrokuje srčani udar.

reperfuzijska terapija: Tehnike se koriste za ponovno pokretanje cirkulacije dijelom srca ili mozga koji je bio odsječen od protoka krvi tijekom srčanog udara ili moždanog udara. Reperfuzija može podrazumijevati lijekove koji otapaju ugrušak, balonsku angioplastiku ili operaciju.

ponavljanja: Broj puta u kojima vježba zahtijeva da se mišić isproba i oslobodi (obično osam do 12). Često se naziva i ponavljanjima.

resekcija: kirurško uklanjanje lezije ili dijela ili cijelog organa ili druge građe tijela.

resektoskop: instrument koji omogućuje kirurgu da pregleda unutrašnjost tjelesne šupljine kako bi uklonio dio organa ili građevine.

rezervoar: Stanište u kojem infektivni uzročnik normalno živi, ​​raste i množi se. Akumulacije uključuju rezervoare ljudi, životinja i okoliša.

otpornost: Sposobnost prilagođavanja na promjene i oporavak od neuspjeha poput bolesti, ozljede ili nesreće.

otpornost: Sposobnost patogena da izdrži lijekove koji su prethodno bili protiv njih. Obično je rezultat genetske mutacije.

rezistentna hipertenzija: visok krvni tlak koji ne reagira na terapiju lijekovima i promjene načina života.

resorpcija: Osteoklasti uklanjaju koštano tkivo, i mineralno i proteinsko.

disanje: Proces u kojem plinovi ulaze u tijelo, uključujući vanjsko disanje (disanje) i unutarnje disanje, pri kojem kisik koji pluća uzima u krv prenosi u tkiva i uklanja se ugljični dioksid.

restenoza: obnavljanje krvne žile koja je proširena angioplastikom.

trošak energije u mirovanju: brzina kojom tijelo sagorijeva kalorije u mirovanju. Odmor za potrošnju energije čini 60% -75% dnevno sagorijelih kalorija.

sindrom nemirnih nogu: bolovi ili neugodni osjećaji u nogama povezani s potrebom za kretanjem. Najistaknutiji noću, što otežava zaspati ili spavati.

oživljavanje: postupak oživljavanja osobe koja ne diše ili čije srce ne kuca pomoću tehnika poput umjetnog disanja i masaže srca.

mrežnica: Unutarnji sloj oka, koji pretvara svjetlosnu energiju u električnu i šalje vizualne slike u mozak putem optičkog živca.

odvajanje mrežnice: stanje u kojem se mrežnica odvaja od horoidne žlijezde (stražnji dio oka) i dovodi do gubitka vida.

retinoid: sintetički spoj sličan vitaminu A.

pronalaženje: čin prisjećanja ranije naučenih informacija, koji uključuje reaktivaciju određenih putova živčanih stanica u mozgu vezan za taj podatak.

retrogradna ejakulacija: nepovoljan učinak operacije prostate i nekih lijekova koji uzrokuju da sjeme prolazi natrag u mjehur, a ne kroz penis.

retrospektivna studija: Metoda istraživanja koja traži moguće uzroke trenutne bolesti ispitivanjem prošlih navika istraživačke populacije.

revaskularizacija: Obnavljanje protoka krvi u područjima srčanog mišića zahvaćenima koronarnom arterijskom bolešću pomoću obilaženja koronarnih arterija ili angioplastike.

Teorija nedostatka nagrade: Teorija da se neki ljudi okreću ovisnosti da bi nadoknadili nemogućnost dovoljno iskustva užitka.

put nagrađivanja: Međusobno povezani niz područja mozga koje su sve uključene u prepoznavanje, doživljavanje i pamćenje ugodnih ili nagradnih događaja.

reumatska bolest: bilo koji od preko 100 poremećaja koji uzrokuju upalu u vezivnom tkivu.

reumatizam: bol i ukočenost mekih tkiva u zglobovima i oko njih.

reumatoidni artritis: upalna autoimuna bolest koja obično napada vezivno tkivo zglobova, uzrokujući da postanu bolni, upaljeni i ponekad deformirani.

reumatoidni faktor: antitijelo pronađeno u oko 85% ljudi s reumatoidnim artritisom; pojavljuje se i kod drugih bolesti, a ponekad i kod zdravih ljudi.

reumatolog: liječnik obučen za dijagnosticiranje i liječenje poremećaja koji uključuju upalu zglobova i ostalih dijelova mišićno-koštanog sustava.

reumatologija: grana medicine posvećena proučavanju i liječenju bolesti koje su obilježene upalom, degeneracijom ili metaboličkim problemima vezivnog tkiva (posebno zglobova i srodnih struktura).

rinoplastika: Preoblikovanje hrskavice i kostiju nosa kako bi se postigao željeni profil. Uobičajeno poznat kao posao nosa.

ritidektomija: kirurški zahvat koji uključuje uklanjanje suvišne kože i zatezanje mišića koji se nalazi ispod njega kako bi se ispravilo progibljenje oko čeljusti, vilice i vrata. Ne uključuje rad na očima ili čelu. Uobičajeno poznat kao lifting lica.

desni atrij: desna gornja komora srca; prima djelomično deoksigeniranu krv dok se vraća iz tjelesnih tkiva i premješta je u desnu komoru radi distribucije u pluća.

desna koronarna arterija: jedna od glavnih koronarnih arterija koja dovodi krv u srce; ova posuda opskrbljuje desni i donji dio srca.

desna klijetka: desna donja komora srca; prima krv iz desnog atrija za distribuciju u pluća.

lišajevi: Svrab stanje kože vlasišta uzrokovano gljivičnom infekcijom. Poznata i kao tinea capitis.

Rinneov test: jednostavan test sluha koji upotrebljava vilicu za utvrđivanje kakve vrste gubitka sluha ima osoba.

faktor rizika: Bilo koji čimbenik koji može uzrokovati da osoba ima veću vjerojatnost da će razviti bolest. Na primjer, pušenje je faktor rizika za rak pluća.

rizično pijenje: piće koje povećava šanse za štetne posljedice; piti više nego što sugeriraju smjernice o umjerenom pijenju.

RLS: Skraćenica za sindrom nemirnih nogu, bolove ili neugodne osjećaje u nogama povezane s potrebom za kretanjem. Najistaknutiji noću, što otežava zaspati ili spavati.

šipke: Stanice osjetljive na svjetlost mrežnice koje najbolje reagiraju na tamu i prigušeno svjetlo.

korijen: Dio zuba ispod linije desni.

korijenski kanal: kanal u korijenu zuba koji sadrži pulpu.

terapija korijenskim kanalima: postupak u kojem se obolelo pulpno tkivo uklanja iz pulpne komore i korijenskog kanala, a područje se hermetički zatvara.

rozacea: stanje kože koje proširuje krvne žile na licu, uzrokujući crvenilo nosa i drugih dijelova lica.

manžetna rotora: Skupina tetiva i mišića koja se koristi za podizanje ruke sa strane i rotiranje ramena.

kruta hrana: Neprobavljiva dijetalna vlakna koja se nalaze u žitaricama, voću, povrću i drugoj hrani. Smatra se da krma pomaže spriječiti stanja poput opstipacije.

ruptura: suza ili puknuće organa ili tkiva. Tkivo koje strši kroz ruptura poznato je kao hernija.

slomljen disk: Kad se dio kralježničnog diska ispuše iz suza ili slabog mjesta u tvrdoj vanjskoj ljusci diska. Također poznat kao prolapsed disk ili hernija diska.

sakroiliitis: upala sakroilijakalnih zglobova koji spajaju donju kralježnicu sa zdjelicom.

sacrum: Veća trokutasta kost u dnu kralježnice.

SAD: Skraćenica za sezonski afektivni poremećaj, tugu i depresiju uzrokovanu nedostatkom izlaganja suncu. SAD se obično pojavljuje u jesen ili zimu, a propada u proljeće.

fiziološka otopina: vodenasta otopina koja sadrži malu količinu soli i često se koristi za primjenu lijekova ili kao zamjena za plazmu.

pljuvačne žlijezde: jedan od tri para žlijezda koji u usta izlijevaju mazivu tekućinu i probavne enzime.

žlijezda vena: površna krvna žila koja se proteže od bedara do teleta; može se ukloniti i upotrijebiti kao koronarni bypass graft.

sarkolemma: Membrana koja pokriva mišićna vlakna i veže je kraj sa tetivom.

sarkom: Rak koji nastaje u mekim tkivima tijela koji povezuju, podržavaju i razdvajaju druga tkiva ili organe. Sarkomi se mogu pojaviti gotovo bilo gdje u tijelu.

zadovoljavajući: osoba koja može izabrati i biti zadovoljna njime kad joj se predstavi opcija koja zadovoljava njegove ili njezine standarde, bez potrebe za ispitivanjem svih opcija ili pronalaženjem apsolutnog najboljeg.

zasićene masnoće: vrsta masti koja se nalazi u životinjskim namirnicama kao što su meso, koža peradi, maslac i mlijeko u punomasnom mlijeku, kao i palmino i kokosovo ulje. Prehrana bogata zasićenim masnoćama povećava razinu nezdravog lipoproteina niskog gustoće (LDL) u krvi.

znamenka kobasice: nožni prst ili prst natečen i crven po cijeloj dužini.

skapulotorakalni zglob: zglob ramena koji povezuje scapulu s rebrima na stražnjem dijelu prsnog koša.

Schlemmov kanal: Kružni drenažni sustav u oku smješten je tamo gdje se prozirna rožnica, bijela sklera i obojeni šarenica tvore u kut.

išijas: bol duž tijeka išijasnog živca (koji teče od stražnjice, dolje prema stražnjem i bočnom dijelu noge, u stopalo i stopala), često zbog hernije diska.

scintigrafija: dijagnostička tehnika koja se temelji na otkrivanju energije koju emitiraju radioaktivne tvari unesene u tijelo; koje se naziva i skeniranje radionuklida.

scintilacije: Percepcija treptavih svjetala ili linija koja se ponekad javlja za vrijeme migrene glavobolje.

sklere: Bijelo oko; tvrd, zaštitni premaz kolagena i elastičnog tkiva koji zajedno s rožnicom čini vanjski sloj očne jabučice.

skleralno izvijanje: kirurška tehnika koja uvlači sklere i horoidu na ponovno učvršćivanje mrežnice.

skleroderma: Autoimuna bolest kod koje se koža zadebljava i stvrdnjava; ponekad su pogođeni drugi dijelovi tijela i može doći do bolova u zglobovima.

skolioza: nenormalna bočna ili bočna zakrivljenost kralježnice.

skotoma: prazno mjesto u vidnom polju koje se ponekad očituje tijekom aure migrenske glavobolje.

skorbut: Bolest uzrokovana nedostatkom vitamina C, koju karakteriziraju modrice, loše zarastanje rana, krvarenje desni i labavi zubi.

sezonski afektivni poremećaj: Tuga i depresija uzrokovani nedostatkom izlaganja suncu. Sezonski afektivni poremećaj obično se pojavljuje u jesen ili zimi i umire u proljeće. koji se ponekad nazivaju i SAD.

lojna žlijezda: žlijezda koja se otvara u terminalni dlačni folikul; izlučuje sebum, prirodni masni regenerator kose.

seboroični dermatitis: blago i uobičajeno stanje koje karakterizira svrbež, ljuskavo vlasište i može se proširiti na uši, lice i prsa. Također poznat kao perut.

sekundarna hipertenzija: Visoki krvni tlak koji se može prepoznati, često se može ispraviti, uzrokovati bolest bubrega, hipertireozu, apneju za vrijeme spavanja i druga stanja.

sekundarna osteoporoza: Gubitak kostiju povezan s utvrđenim medicinskim stanjem, liječenjem određenim lijekovima ili nepokretnost.

izlučivanje: Otpuštanje kemijskih tvari koje proizvodi tijelo; ili tvar koja se proizvodi.

stopa sedimenzije : Skraćenje stope sedimentacije eritrocita – test koji uključuje crvena krvna zrnca koja se koriste za provjeru različitih infekcija, upala i karcinoma.

sedativ: Lijek ili postupak koji ima umirujući učinak i ublažava anksioznost i napetost.

napadaj: iznenadna, nehotična kontrakcija mišića koja rezultira ritmičkim kontracijama tijela, često praćenim gubitkom svijesti. Također se naziva konvulzija.

selektivni modulatori estrogenih receptora: Kemijski sintetizirani lijekovi koji u nekim tkivima oponašaju estrogen, ali u drugima blokiraju učinke estrogena.

selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina: Antidepresivi koji blokiraju ponovni unos serotonina u neurone koji su ga oslobodili, ostavljajući više serotonina receptorima živčanih stanica. Uobičajeno se koristi za liječenje depresije i drugih poremećaja raspoloženja.

grupa za samopomoć: Skupina ljudi koja se sastaje kako bi razgovarali i nudili pomoć jedni drugima s ciljem pružanja socijalne podrške za promjenu zabrinjavajućih obrazaca ponašanja.

sjemenske vezikule: Strukture koje okružuju prostatu, a koje su uključene u čuvanje sekreta koje je stvorila žlijezda.

starenje: Postepeni gubitak tjelesnih funkcija uzrokovan procesom biološkog starenja, što povećava rizik od bolesti, invalidnosti i smrti.

senilna demencija: dijagnoza jednom postavljena osobama starijim od 65 godina s demencijom.

tehnike senzibilnog fokusiranja: Skup strukturiranih vježbi koje seksualni terapeuti koriste kako bi se parovi pomogli usredotočiti na senzualne aspekte fizičkog kontakta bez pritiska da postignu orgazam.

senzoruralni gubitak sluha: Trajni gubitak sluha uzrokovan oštećenjem kohelije, ćelija kose ili slušnog živca.

sepsa: Uništavanje ili infekcija tkiva organizmima koji uzrokuju bolest, a obično ih prati groznica.

septikemija: stanje u kojem su se organizmi koji uzrokuju bolest proširili u krvotok od infekcije drugdje u tijelu. Poznato i kao trovanje krvi.

septum: zid ili druga struktura koja dijeli jednu šupljinu od druge. Na primjer, u srcu mišićni septum odvaja desnu stranu srca od lijeve strane.

SERM: Skraćenica za selektivne modulatore receptora estrogena, kemijski sintetizirane lijekove koji u nekim tkivima oponašaju estrogen, ali djeluju tako da blokiraju učinke estrogena u drugima.

seroma: Džep limfne tekućine koja se nakuplja na mjestu nakon zahvata.

serotonin: neurotransmiter koji pomaže u regulaciji sna i apetita, posreduje raspoloženju i inhibira bol.

inhibitori ponovne pohrane serotonin-norepinefrina: Antidepresivi koji usporavaju ponovni unos i serotonina i norepinefrina u neurone koji su oslobađali ove tvari, ostavljajući više serotonina i norepinefrina dostupnim receptorima živčanih stanica. Uobičajeno se koristi za liječenje depresije i drugih poremećaja raspoloženja.

sesamoiditis: bolna upala u i oko dvije male kosti poznate kao sesamoidi, koja se nalazi ispod baze velikog nožnog prsta, u loptici stopala.

set: određeni broj ponavljanja vježbe izvedene u grupi.

seksualna disfunkcija: problem na bilo kojem području seksualne reakcije osobe koji uzrokuje nevolje.

šok: ozbiljno zdravstveno stanje u kojem premalo krvi teče prema vanjskim dijelovima tijela, što rezultira hladnom, znojnom kožom; slab puls; nepravilno disanje; i razmjerne zjenice. Šok može biti uzrokovan gubitkom krvi, teškim srčanim problemima, teškim infekcijama, alergijskim reakcijama ili predoziranjem lijekovima.

kratkotrajna memorija: informacije koje mozak pohranjuje privremeno, od milisekundi do minuta.

usmjerivač: Uređaj umetnut u tijelo za preusmjeravanje protoka krvi ili druge tekućine iz jednog područja u drugo.

nuspojava: Neželjena, a ponekad i opasna reakcija uzrokovana lijekovima ili drugim tretmanom.

sigmoidni debelo crijevo: Odjeljak debelog crijeva koji vodi do rektuma koji čini krivulju u obliku slova S.

sigmoidoskopija: unutarnji pregled rektuma i sigmoidnog debelog crijeva pomoću fleksibilne pregledne cijevi umetnute kroz anus.

jačine potpisa: jake karakteristike poput znatiželja, integritet i skromnost s kojima se ljudi poistovjećuju, cijene i uživaju u korištenju.

sildenafil citrat: Djelatna tvar u Viagri. Blokira raspad cikličkog gvanozin monofosfata, kemikalije koja je potrebna za erekciju.

tihi srčani udar: srčani udar koji se događa bez boli ili simptoma; javlja se najčešće kod starijih osoba ili kod osoba koje imaju dijabetes.

tiha ishemija: manjak isporuke kisika srčanom mišiću koji ne izaziva nikakve simptome.

jednofotonska absorptiometrija: Test pomoću gama zraka za mjerenje gustoće kostiju, obično u podlaktici.

sinoatrijski čvor: Prirodni pejsmejker srca. Smješten u desnom atriju, sinoatrijski čvor, koji se ponekad naziva i sinusni čvor, pokreće električnu aktivnost srca.

sinusni čvor: specijalizirana skupina srčanih stanica u desnom atriju koje generiraju električne impulse zbog kojih se srčani mišić steže. Naziva se i prirodnim srčanim pejsmejrom.

sinusni ritam: normalna brzina i ritam srca.

skeletni mišići: mišići pričvršćeni na kosti u cijelom tijelu koji omogućuju dobrovoljno kretanje.

Prerastanje kože: Bilo koji od nekoliko pristupa za poboljšanje teksture, tonusa, pojave bora i promjene boje promicanjem novog rasta kolagena i epiderme. Kemijski pilingi, dermabrazija, mikrodermabrazija i laserski postupci su tehnike za rezanje kože.

apneja u snu: privremena pauza u disanju tijekom spavanja, koja traje najmanje 10 sekundi i povezana s padom kisika u krvi ili uzbuđenjem iz sna. Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja uzrokovana je preprekom u dišnom putu koji blokira protok zraka; središnja apneja spavanja nastaje kada mozak privremeno prestane slati signale mišićima koji kontroliraju disanje.

arhitektura spavanja: obrazac koji se stvara kada se faze spavanja crtaju na hipnogramu.

paraliza spavanja: osjećaj paralize koji se može javiti tijekom prijelaza budnosti i sna ako faza spavanja REM započne prije nego što osoba potpuno zaspi; klasično povezana s narkolepsijom.

vretena za spavanje: na elektroencefalogramu (EEG) kratki ritmički naleti aktivnosti koji se pojavljuju tijekom spavanja u fazi 2.

remen: vitki komad materijala koji se kirurški ubacuje ispod vrata uretre ili mjehura kako bi se pružila podrška i poboljšala kontinencija.

skliznuti disk: vidi hernirani disk.

klizni kralježak: pomicanje kralješka prema naprijed u odnosu na kralježak odmah ispod; naziva se i spondilolistezom.

svjetiljka s prorezom: instrument koji pomoću tankog snopa svjetlosti povećava unutarnje strukture oka. Naziva se i biomikroskopom.

sporo vlaknasto vlakno: Jedna od dvije glavne vrste vlakana skeletnih mišića. Vlakna s usporenim trzanjem se najviše angažuju za vježbe izdržljivosti (aerobne). Vidi također vlakna koja se brzo trzaju.

sporo valovanje: faze spavanja 3 i 4; za vrijeme sporog vala mozak postaje slabije reagiran na vanjske podražaje.

tanko crijevo: dio probavnog sustava koji obuhvaća dvanaesnik, jejunum i ileum i igra glavnu ulogu u apsorpciji hranjivih sastojaka u tijelo.

PAMET: Akronim za pristup postavljanju ciljeva za promjenu ponašanja: postaviti vrlo Specifičan cilj; pronaći način za mjerenje napretka; pobrinite se da je dostižna; provjerite je li realističan; i postaviti vremenske obveze.

Snellenova karta: konvencionalna očna karta koja se koristi za testiranje vida s linijama tiskanog slova u progresivno manjim veličinama.

somatizacija: tjelesni simptomi koji nemaju jasan fizički uzrok ili su proporcionalni određenoj tegobi, a mogu poticati iz psiholoških uzroka.

somnambulism: Sleepwalking.

somniloquy: Razgovor u snu.

sorbitol: kristalni šećerni alkohol korišten kao zaslađivač.

odstojnik: šuplja komora u koju se mogu inhalirati lijekovi za inhalaciju prije udisanja. Distanci se koriste s inhalatorima s odmjerenim dozama koji pomažu u učinkovitom dostavljanju lijeka do bronhija i smanjuju količinu lijeka na jeziku i grlu.

grč: nehotična kontrakcija mišića.

sfinkter: prsten mišića koji okružuje otvor i koji se može ugovoriti za zatvaranje otvora. Na primjer, mišići koji se nalaze na anusu i otvoru mokraćnog mjehura su sfinkteri.

sfigmomanometar: uređaj za mjerenje krvnog tlaka.

spina bifida: kongenitalni defekt kod kojeg se dio kičmenog stuba ne razvija u potpunosti, ostavljajući dio kičmene moždine izložen.

spinalna fuzija: postupak spajanja dva ili više kralježaka s koštanom graftom kako bi se uklonilo kretanje i ublažila bol.

spinalna stenoza: suženje spinalnog kanala, što može rezultirati kompresijom živčanih korijena.

kralježnička slavina: Upotreba šuplje igle za izvlačenje tekućine iz donjeg dijela kralježničnog kanala radi ispitivanja. Također se naziva lumbalna punkcija.

centrifugalni proces: leđna projekcija unatrag koja se proteže od svakog kralješka, na koji su pričvršćeni mišići i ligamenti.

spirometar: Uređaj koji mjeri opstrukciju dišnih puteva, koristi se za dijagnosticiranje astme i utvrđivanje težine stanja.

spirometrija: Jednostavan, bezbolan test disanja koji se izvodi u liječničkoj ordinaciji ili u laboratoriji za plućnu funkciju koji mjeri koliko brzo se zrak može izbaciti iz pluća i koja ukupna količina zraka može se isprazniti iz pluća.

sindrom slezinske fleksije: bolni grč u lijevom gornjem dijelu trbuha ispod rebra, uzrokovan područjima zarobljenih plinova u debelom crijevu.

spondilolisteza: pomicanje kralješka prema naprijed u odnosu na kralježak odmah ispod.

spondiloza: opći izraz za degeneraciju kralježnice koja uzrokuje suženje spinalnog kanala i malih otvora (intervertebral foramina) kroz koje spinalni živci izlaze iz kanala.

spužvasta kost: Porozna kost, koja se naziva i trabekularna kost, često se nalazi u središtu dugih kostiju.

uganuće: Istegnuti ili rastrgani ligament.

sputum: mješavina sline i sluzi koja se iskašljava iz dišnih puteva. Sputum se može pregledati u laboratoriju na znakove bolesti.

skvamozna stanica: ravna, ljuskava epitela.

SSRI: Skraćenje za selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina, antidepresive koji blokiraju ponovni unos serotonina u neurone koji su ga oslobodili, ostavljajući više serotonina na raspolaganju receptorima živčanih stanica. Uobičajeno se koristi za liječenje depresije i drugih poremećaja raspoloženja.

stabilna angina: Angina pectoris (bol u prsima s naprezanjem ili stresom) koja se dobro kontrolira lijekovima i promjenama načina života.

stabilna bolest koronarnih arterija: sužavanje srčanih arterija koje uzrokuju anginu pektoris predvidljivim i stabilnim uzorkom tijekom vremena (na primjer, nakon hodanja određene udaljenosti).

faze promjene: model načina na koji ljudi mijenjaju svoj život. Prema ovom modelu, promjene u ponašanju vrše se postupno i u relativno različitim fazama.

insceniranje: Proces utvrđivanja koliko je napredovao rak. Često se koristi postupno određivanje najboljeg načina liječenja.

standardizirani ekstrakt: biljni proizvod u kojem ono za što se vjeruje da je aktivni sastojak zadovoljava utvrđeni standard snage.

statini: lijekovi za snižavanje kolesterola koji interferiraju s enzimom 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzimom A reduktazom; također poznat kao inhibitora HMG-CoA reduktaze. Statini djeluju mijenjajući način na koji jetra obrađuje lipide.

stenoza: nenormalno sužavanje prolaza, poput krvne žile ili drugog tipa otvora u tijelu.

stent: Uređaj žičane mreže umetnut u arteriju kako bi se otvorio nakon što se blokada očisti angioplastikom.

sterilizacija: 1) kirurški postupak ili druga metoda zbog koje se osoba ne može reproducirati. 2) Proces kojim se materijali temeljito čiste od svih organizama koji mogu prouzročiti bolest ili infekciju.

steroidi: Drugi pojam za kortikosteroide – steroidni lijekovi koji oponašaju hormone koji nadbubrežne žlijezde prirodno proizvode. Koriste se za liječenje širokog spektra zdravstvenih problema.

stimulanse: Tvar koja ubrzava kemijske reakcije u stanicama i daje poticaj energije. Primjeri uključuju kofein i amfetamin.

želudac: Sakralni organ probavnog sustava između jednjaka i dvanaesnika koji razgrađuje hranu i premješta je duž tankog crijeva koje će se probaviti.

naprezanje: Istegnuti ili rastrgani mišić ili tetiva, obično uzrokovani nesrećom, zlouporabom ili prekomjernom upotrebom.

stratum corneum: Najviše površni sloj epiderme.

snaga: Sposobnost mišića da iskažu silu.

trening snage: Popularni izraz za vježbe otpornosti na vezanje tjelesne težine, slobodnih utega kao što su bučice ili utegnuti manšeti, pojasevi otpornosti ili specijalizirani strojevi; poznata i kao trening otpora ili trening s utezima.

streptokinaza: trombolitičko sredstvo (koje otapa ugrušak) dizajnirano za otapanje krvnih ugrušaka koji blokiraju arteriju tijekom srčanog udara ili moždanog udara.

stres: urođeni odgovor preživljavanja u kojem se oslobađaju određeni hormoni, povećavajući dotok krvi u mozak ili srce. Reakcija na stres dovodi do porasta energije, što omogućuje čovjeku bijeg od opasnih situacija. Međutim, stalni stres može uštedjeti energiju i naštetiti zdravlju.

prijelom stresa: pukotina u kosi koja se obično javlja od prekomjerne upotrebe; ako se ne liječi, to može dovesti do pomicanja kostiju.

reakcija na stres: Fiziološke promjene, poput ubrzanog disanja i otkucaja srca i povišenog krvnog tlaka, uzrokovane hormonima stresa koji se oslobađaju kao odgovor na stvarnu ili percipiranu prijetnju sigurnosti. Naziva se i odgovorom borba ili bijeg.

stres test: dijagnostički test u kojem se bilježe kardiovaskularna mjerenja poput otkucaja srca, krvnog tlaka i električne aktivnosti dok je srce pod stresom (obično tako što osoba vježba na trkačkoj stazi ili biciklu).

stresori: stresni događaji ili okolnosti koje mogu biti stvarne ili percipirane prijetnje ravnoteži i dobrobiti.

strija: linija, pruga ili traka, poput strija koje se javljaju u trudnoći.

strikture: Nenormalno sužavanje šupljeg prolaza u tijelu, poput jednjaka ili uretre.

moždani udar: začepljenje ili ruptura krvne žile koja opskrbljuje mozak; često dovodi do oštećenja moždane funkcije ili smrti.

stupor: Stanje letargije i neodgovornosti.

subakutni: Bolest ili stanje koje napreduje sporije od akutnog stanja, ali brže od kroničnog stanja.

subakutni tiroiditis: bolna verzija upale štitnjače uzrokovana virusnom infekcijom. Simptomi su slični gripi i uključuju vrućicu, bolove u mišićima i bolove te bolnu, natečenu štitnjaču. Poznat i kao de Quervainov tiroiditis.

subarahnoidno krvarenje: hemoragični moždani udar koji nastaje kada krvna žila na površini mozga pukne i iskrvari u prostor između mozga i lubanje; obično uzrokovana aneurizmom ili drugim malformacijama krvnih žila.

subarahnoidni prostor: prostor unutar mozga u kojem cirkulira cerebrospinalna tekućina.

potkožno: ispod kože.

potkožno tkivo: najdublji sloj kože, koji se sastoji od vezivnog tkiva i masti.

subduralni hematom: Krvni ugrušak u mozgu između moždanog korteksa i dura.

subendokardni miociti: ćelije srca i mišića s unutarnje strane srčanih komora; ove su stanice vrlo osjetljive na oštećenja od začepljenja glavnih koronarnih arterija.

zlouporaba tvari: kontinuirana upotreba tvari bez obzira na socijalne ili međuljudske probleme vezane uz supstancu.

ovisnost o tvarima: stanje koje karakterizira prekomjerna i često kompulzivna upotreba tvari, oslabljena kontrola upotrebe tvari, stalna upotreba tvari unatoč štetnim posljedicama i simptomi povlačenja koji nastaju nakon prekida upotrebe tvari.

cjepiva podjedinica: cjepiva koja koriste samo dio mikroba – antigeni – za izazivanje imunološkog odgovora; ova cjepiva imaju tendenciju da izazovu manje nuspojava od cjepiva koja sadrže cijeli mikrob.

sulcus: Šupljina u obliku slova V na rubu zuba i desni.

sulfonilureje: klasa lijekova koja djeluje stimulirajući gušteraču na proizvodnju više inzulina.

zalazak sunca: Zbunjenost ili dezorijentacija počinju na kraju dana i nastavljaju u noć; često se javlja kod ljudi s Alzheimerovom bolešću ili vaskularnom demencijom.

superiorna vena cava: glavna vena koja prenosi deoksigeniranu krv iz gornjeg dijela tijela u srce.

superset: Dvije ili više vježbi u kombinaciji za naporniji trening. Tijekom superseta izvode se sva ponavljanja vježbe A, a zatim sva ponavljanja vježbe B prije odmora.

supozitorij: Čvrsti oblik lijeka koji se ubacuje u rektum ili vaginu i apsorbira u krvotok.

suprahijazmatično jezgro: Mala skupina živčanih stanica smještenih u hipotalamusu koji kontrolira ciklus spavanja / budnosti.

supraventrikularna tahikardija: Nenormalno brz otkucaji srca koji potječe iz srčanog tkiva iznad ventrikula.

šav: postupak šivanja tkiva zajedno nakon operacije; ili samog uboda.

simpatički živčani sustav: izdanak autonomnog živčanog sustava; ona šalje signale da pripremi tijelo za djelovanje kada se hormoni stresa oslobode kao odgovor na uočene ili stvarne opasnosti.

test za vježbanje ograničen simptomima: test tjelovježbe, obično pomoću trim staze ili bicikla, koji se povećava poteškoćama u određenim fazama i zaustavlja se kada osoba razvije bol u prsima, disanje ili ekstremni umor.

sinapsija: spoj između dva neurona, preko kojih kemijski neurotransmiteri nose poruke.

sinkopa: nesvjestica ili gubitak svijesti uzrokovan privremenom manjkom kisika u mozgu.

sinovektomija: hirurško uklanjanje sinovijalne membrane koja usmjerava zglobove.

sinovijalna tekućina: gusta tekućina koja podmazuje zglobove i tetive.

sinovijalni zglob: Najmobilnija vrsta zgloba; nalaze se u ramenima, zglobovima, prstima, kukovima itd.

sinovitis: Upala sinoviuma.

sinovij: tanka membrana koja usmjerava zglobne kapsule i proizvodi sinovijalnu tekućinu.

sistemski: Odnosi se na nešto što utječe na cijelo tijelo, a ne na odvojene organe ili dijelove.

sistemski eritematozni lupus: bolest vezivnog tkiva koja može utjecati na unutarnje organe, živčani sustav, kožu i zglobove.

sistola: kratko razdoblje tijekom kojeg se srce steže tijekom normalnog rada srca, ispumpavajući krv u aortu i u plućnu arteriju.

sistolni krvni tlak: prvi ili gornji broj u očitanju krvnog tlaka; mjera tlačne krvi koja djeluje na stijenke arterija kada se srce steže.

sistolno zatajenje srca: Nemogućnost srca da učinkovito pumpa krv zbog slabljenja i proširenja ventrikula. Sistoličko zatajenje srca obično uzrokuje koronarna arterijska bolest, visoki krvni tlak i valvularne bolesti srca.

T stanica: Skraćenica za T limfocite, vrstu bijelih krvnih stanica koja se proizvodi u koštanoj srži i dio je imunološkog sustava tijela.

T limfocit: Vrsta bijelih krvnih stanica koja se proizvodi u koštanoj srži i dio je imunološkog sustava tijela. Također se naziva T stanicom.

tahikardija: nenormalno ubrzan rad srca, obično iznad 100 otkucaja u minuti.

tamoksifen: lijek koji žene koriste za sprečavanje raka dojke ili njegove ponovne pojave.

tamsulosin: lijek koji se koristi za liječenje simptoma povećane prostate. Ublažava suženje mokraćne cijevi i poboljšava protok urina opuštajući tkiva glatkih mišića u kapsuli koja okružuje prostatu. Za razliku od drugih lijekova iz ove klase, tamsulosin ne snižava krvni tlak.

tangles: Također se nazivaju neurofibrilarne zapetljane – upletene niti proteina koje se nalaze unutar mrtvih ili umirućih živčanih stanica ljudi koji boluju od Alzheimerove bolesti.

tardivna diskinezija: Nehotični zglobni pokreti ruku, nogu i jezika uzrokovani visokim dozama antipsihotičkih lijekova tijekom dugog vremenskog razdoblja.

tarzalna koalicija: naslijeđeno stanje u kojem su dvije kosti stopala spojene zajedno; može rezultirati ukočenim ravnim stopalima.

tartar: očvrsli sloj plaka koji se nakuplja na zubima. Također se naziva računica.

TDD: Skraćenica za telekomunikacijski uređaj za gluhe – strojevi koji omogućuju osobi gluvoj ili slabovidnoj da šalje i prima tipkane poruke preko telefona.

telekomunikacijski uređaji za gluhe: Strojevi koji omogućuju osobi koja je gluha ili nagluva za slanje i primanje tipkanih poruka preko telefona.

tempo: Kada se primjenjuje na vježbu, računa se ključni pokreti u vježbi.

privremeni arteritis: Također se naziva i kranijalni arteritis i gigantski arteritis – upala i oštećenje krvnih žila koje opskrbljuju krv u glavu i vrat.

temporalni režanj: Jedan od četiri glavna podjela dvije hemisfere moždane kore mozga. Vremenski režanj igra ulogu u sluhu, dugoročnom pamćenju i ponašanju.

tendinitis: upala tetive, obično uzrokovana ozljedom; može uzrokovati bol i ograničiti kretanje mišića pričvršćenog na tetivu.

tetiva: kabel od kolagenih vlakana koji spajaju mišić i kost.

tendonitis: alternativni pravopis tendinitisa – upala tetive, obično uzrokovana ozljedom; može uzrokovati bol i ograničiti kretanje mišića pričvršćenog na tetivu.

tenosynovitis: Oteklina i upala zaštitnog omotača koji pokriva tetive, što smanjuje stvaranje ovojnice sinovijalne tekućine.

TENESA: Skraćenica za transkutanu stimulaciju električnih živaca – korištenje niskonaponske električne struje (kroz elektrode postavljene na kožu) za pružanje stimulacije za suzbijanje boli.

tenzijska glavobolja: glavobolja, obično blaga ili umjerenog intenziteta, ne praćena drugim simptomima; bol se obično osjeća u cijeloj glavi, preko čela ili u stražnjem dijelu glave. Poznata i kao glavobolja kontrakcije mišića.

terazosin: lijek koji se koristi za liječenje simptoma povećane prostate. Ublažava suženje mokraćne cijevi i poboljšava protok urina opuštajući glatko mišićno tkivo u kapsuli koja okružuje prostatu.

testosteron: muški hormon koji potiče rast kostiju i mišića i seksualni razvoj kod muškaraca; također se proizvodi u manjim količinama kod žena, potičući seksualni nagon i rast mišića.

talamus: moždana struktura koja prenosi osjetilne informacije u druge dijelove mozga; također igra ulogu u konsolidaciji memorije.

theta valovi: Uzorak moždanih valova na elektroencefalogramu (EEG) karakterističan za svjetlost, san 1. faze.

tiazolidindioni: klasa oralnih lijekova koji poboljšavaju osjetljivost na inzulin.

torakalno: Odnosi se na grudni koš.

tromboliza: Razgradnja ugruška u krvi.

trombolitička sredstva: Sredstva ili lijekovi koji rastvaraju krvne ugruške i obnavljaju protok krvi kroz blokiranu arteriju; koristi se za liječenje infarkta miokarda, ishemijskog moždanog udara i plućne embolije. Nazivaju se i krhotine ugrušaka. Primjeri uključuju tkivni plazminogeni aktivator (tPA) i streptokinazu.

tromboza: stvaranje krvnih ugrušaka (zvanih tromb) u krvnoj žili ili komori srca.

trombus: Krvni ugrušak koji se formira unutar krvne žile ili komore srca.

grmljavinska glavobolja: iznenadna, bolna glavobolja koja može biti posljedica krvarenja u glavi.

timus: Specijalizirani organ imunološkog sustava koji se nalazi u gornjem i srednjem dijelu prsnog koša gdje T stanice sazrijevaju.

štitna žlijezda: Dvoglava žlijezda koja se nalazi na prednjem dijelu vrata ispod grkljana (glasovna kutija). Izlučuje hormone koji pomažu u regulaciji metabolizma u tijelu i ravnoteži kalcija.

hormon štitnjače: Dva hormona koja sadrže jod koji se nazivaju tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Pomažu u regulaciji metabolizma u tijelu i ravnoteži kalcija.

tireoidektomija: kirurški postupak uklanjanja cijele ili dijela štitnjače.

tiroiditis: Upala štitne žlijezde. Vrste tiroiditisa uključuju Hashimotov tiroiditis, subakutni tiroiditis i postporođajni ili tihi tiroiditis.

hormon koji stimulira štitnjaču: Hormon izlučuje u krvotok hipofiza koja stimulira štitnjaču. Liječnici mjere razine TSH-a kako bi utvrdili je li osoba u tireoidnim hormonima normalna.

tireotoksikoza: Prisutnost previše hormona štitnjače u tijelu. To može biti uzrokovano pretjeranom produktivnošću štitnjače, upalom štitnjače ili uzimanjem previše hormona štitnjače.

tiroksin: Jedna od dvije vrste glavnih hormona štitnjače koje proizvodi štitnjača. Sadrži četiri atoma joda. Također poznat kao T4.

TIA: Skraćenica za prolazni ishemijski napad, moždani napad koji se rješava sam u roku od 24 sata. Ponekad se naziva i mini udar, TIA je često rani znak upozorenja za skorašnji moždani udar.

tibia: velika kost tele, ili shinbone.

tic douloureux: Bol od poremećaja trigeminalnog živca, glavnog senzornog živca lica. Naziva se i trigeminalna neuralgija.

tiklopidin: lijek protiv trombocita koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

tinktura: Biljni proizvod proizveden namočenjem bilja ili drugog biljnog materijala u mješavinu vode i alkohola za ekstrakciju određenih sastojaka za koje se vjeruje da su ljekoviti ili korisni.

tinea capitis: svrbež stanje vlasišta uzrokovano gljivičnom infekcijom. Poznat i kao ringworm.

tinea pedis: Atletsko stopalo.

zujanje u ušima: Zvuk u ušima ili neki drugi zvuk koji nema vanjski uzrok.

tkivo: Skupina stanica koje su specijalizirane za obavljanje određenog posla i povezane su u tvorbu tjelesne strukture, poput mišića ili bubrega.

tkivni plazminogeni aktivator: Enzim za otapanje ugruška koji se prirodno stvara u krvnim žilama i umjetno se proizvodi kao lijek. Tkivni plazminogeni aktivator (uobičajeno poznat kao tPA) koristi se za razgradnju krvnih ugrušaka u liječenju srčanog udara, ishemijskog moždanog udara i plućne embolije. tPA se mora upotrijebiti u roku od nekoliko sati od početka simptoma.

podnošljiva gornja razina unosa: za koju se smatra da najveća količina hranjivog sastojka neće imati štetne zdravstvene učinke za gotovo sve zdrave ljude ako se uzimaju dosljedno.

tolerancija: Proces kroz koji tijelo postaje manje osjetljivo na psihoaktivnu tvar ili nagradno ponašanje. Vremenom, ljudima koji razviju toleranciju potrebne su veće doze da bi postigle isti efekt koji su prvi postigle s manjim dozama.

naplatni receptori: Jedna klasa receptora za prepoznavanje obrazaca, koji se nalaze na površinama stanica urođenog imunološkog sustava.

tonik: Sredstvo za koje se vjeruje da pojačava određeni organ tijela.

tonometrija: Test probira glaukoma koji mjeri pritisak unutar oka.

propadanje zuba: infektivna bolest koja napada zube. Također se naziva zubni karijes.

aktualno: odnosi se na vanjsku površinu tijela, poput kože, usta, vagine ili anusa; često se koristi za opisivanje primjene lijeka koji se primjenjuje izravno na takvu površinu.

otrovno: Odnosi se na nešto otrovno.

toksični čvorni gušter: povećana štitna žlijezda s čvorovima koji stvaraju višak hormona štitnjače. Za ovu vrstu gušavosti krivi su hipertireoza kod mnogih starijih od 60 godina.

toksin: Otrov, obično onaj koji proizvodi živi organizam.

cjepiva protiv toksoida: cjepiva koja štite od štetnih bakterijskih toksina. Ova cjepiva sadrže toksine koji su detoksificirani i neaktivni.

tPA: Skraćenica za tkivni aktivator plazminogena, enzim koji otapa ugrušak, proizveden prirodno u krvnim žilama i umjetno proizveden kao lijek. tPA se koristi za razgradnju krvnih ugrušaka u liječenju srčanog udara, ishemijskog moždanog udara i plućne embolije. tPA se mora upotrijebiti u roku od nekoliko sati od početka simptoma.

trabekularna kost: koštano tkivo raspoređeno u mrežu tankih ploča ili greda koje se obično nalaze u središtu dugih kostiju i čine velik dio kuka i kralježaka. Naziva se i otkazna kost ili spužvasta kost.

trabekularna mreža: Sustav finog mrežastog tkiva u prednjoj komori oka kroz koji se isušuje vodeni humor; smješten u kutu gdje se spajaju bistra rožnica, bijela sklera i obojeni iris.

trabekulektomija: Standardni kirurški postupak za glaukom koji stvara novi kanal za drenažu tekućine iz prednje komore u subkonjuktivni prostor.

trabekuloplastika: laserski postupak koji sagorijeva male rupice na trabekularnoj mreži oka kako bi se olakšao tok vodenog humora iz oka.

mineral u tragovima: mineral koji je potreban u prehrani samo u malim količinama za održavanje zdravlja; glavni minerali u tragovima su krom, bakar, selen, sumpor i cink.

traheostomija: rupa stvorena kroz prednji dio vrata i u dušnik (dušnik). Omogućuje prolaz zraka kada je otežan uobičajeni put disanja, na primjer nakon traumatične ozljede lica ili vrata ili kada je potrebna dugotrajna upotreba aparata za disanje (ventilatora).

traheotomija: postupak koji se koristi za stvaranje traheostomije.

vuča: postupak stavljanja kosti ili drugog dijela tijela pod napetost pri povlačenju primjenom utega i remenica koji pomažu u zacjeljivanju.

trans masne kiseline: Vrsta masti načinjene tijekom hidrogeniranja tekućeg biljnog ulja. Trans masti nalaze se u mnogim čvrstim margarinima, komercijalno pripremljenim pecivima i prženim namirnicama u mnogim restoranima. Trans masti povećavaju štetni lipoprotein niske gustoće, smanjuju zaštitni lipoprotein visoke gustoće i potiču zgrušavanje krvi i upalu. Također poznat kao trans mast.

transkranijalno doplersko skeniranje: Ultrazvučna tehnika koja omogućuje snimanje glavnih arterija u dnu mozga.

transkutana stimulacija električnih živaca: Upotreba niskonaponske električne struje (kroz elektrode postavljene na kožu) za pružanje stimulacije za suzbijanje boli.

transdermalno: kroz kožu.

zasićenje transferina: Mjera željeza koja cirkulira u krvi.

transfuzija: Proces uzimanja krvi od zdrave osobe i ulijevanje je u osobu čija se vlastita krv ispraznila tijekom operacije ili nesreće ili iz nekog razloga ne funkcionira ispravno. Transfuzije pune krvi ili specifičnih krvnih stanica (poput crvenih stanica, bijelih stanica ili trombocita) su moguće.

prolazni ishemijski napad: Napad mozga koji se samostalno rješava u roku od 24 sata. Ponekad se naziva mini udar ili TIA, prolazni ishemijski napad često je rani znak upozorenja za skorašnji moždani udar.

prolazna bol: Manja, prolazna bol.

transmuralni infarkt: srčani udar koji uništava cijelu debljinu dijela srčanog mišića.

transplantacija: postupak uklanjanja organa ili drugog darovanog dijela tijela s jedne osobe i njegovo implantacije u drugu osobu.

transrektalna ultrasonografija: postupak kojim se zvučni valovi stvaraju slike prostate kao sredstvo za otkrivanje raka. Zvučni valovi usmjereni su na prostatu iz sonde umetnute u rektum.

transuretralni rez na prostati: operacija koja se koristi za liječenje benigne hiperplazije prostate (povećana prostata) u kojoj se urezuju tkivo prostate radi ublažavanja pritiska na mokraćnu cijev i ublažavanja poteškoća u mokraći.

transuretralna mikrovalna termoterapija: toplinska terapija za benigne hiperplazije prostate (povećana prostata) koja koristi mikrovalne pećnice za uništavanje tkiva prostate koja ometa protok urina.

transuretralna ablacija igala: postupak kojim se radio valovi zagrijavaju i uništavaju stanice u prostati, koje začepljuju mokraćnu cijev.

transuretralna resekcija prostate: operacija koja se koristi za liječenje benigne hiperplazije prostate (povećana prostata) kod koje se višak tkiva prostate kirurški uklanja.

poprečni procesi: Prstenasta projekcija sa svake strane kralješka na koje su pričvršćeni mišići i ligamenti, a u predjelu prsnog koša na koji su povezana rebra.

traumatična tuga: produljena, intenzivna reakcija na tugu koja pogađa jednog od 10 ljudi koji izgube voljenu osobu. Ključni znakovi su nemogućnost prihvaćanja smrti; česte noćne more i nametljiva, uznemirujuća sjećanja; odvojenost od drugih; stalna čežnja za pokojnikom; i pretjerana usamljenost. Poznata i kao komplicirana tuga ili kronična bol.

tremor: Ritmičan, drhtav pokret mišića koji mogu biti uzrokovani bolestima poput Parkinsonove bolesti, nuspojavama lijekova ili starosti.

trikuspidalni ventil: troslojni ventil koji sjedi između desnog atrija i desnog ventrikula.

triciklički antidepresiv: Klasa lijekova koji ublažavaju depresiju interferirajući s ponovnim unosom serotonina i norepinefrina od strane neurona u mozgu i leđnoj moždini. U malim dozama djelotvorni su kao lijekovi protiv bolova.

trigeminalna neuralgija: bol od poremećaja trigeminalnog živca, glavnog senzornog živca lica. Naziva se i tic douloureux.

okidač: Sve što može pokrenuti simptome.

točka okidača: Nježno područje koje, kada se stimulira, također stvara bol drugdje u tijelu.

trigliceridi: Primarna vrsta masti u tijelu i u prehrani, formirana iz tri molekule masne kiseline i jedne molekule glicerola. Ova masnoća može povećati rizik od bolesti srca kada je povišena.

trijodtironin: Jedna od dvije vrste glavnih hormona štitnjače koje proizvodi štitna žlijezda. Sadrži tri atoma joda. Također poznat kao T3.

triptani: Klasa lijekova koji djeluju sužavanjem krvnih žila u glavi i možda inhibiranjem upale.

trohlea: utor ispred butne kosti gdje se patela kreće dok se koljeno savija i ispravlja.

troponini: Proteini koji se nalaze u srčanom mišiću koji curi u cirkulaciji tijekom srčanog udara ili druge ozljede srca.

povjerenje: Pravna osoba u koju se okuplja imovina tijekom života osobe. Ta osoba može kontrolirati raspodjelu izravno ili putem povjerenika izabranih za izvršavanje želja u određeno vrijeme ili u određenoj točki. Nakon smrti, preostala imovina raspodjeljuje se korisnicima.

tripsin: Enzim koji luči gušterača, a koji pomaže u probavi proteina.

TSH: Skraćenje hormona koji potiče štitnjaču, hormona koji izlučuje u krvotok hipofiza i koji stimulira štitnjaču. Liječnici mjere razine TSH-a kako bi utvrdili je li osoba u tireoidnim hormonima normalna.

tumor: Bilo koja vrsta oteklina ili proširenja tkiva; najčešće se koristi za opisivanje nenormalnog rasta tkiva koje može biti kancerozno ili nekancerozno.

tunica albuginea: gusta vlaknasta membrana koja okružuje svaki corpus cavernosum i corpus spongiosum u penisu.

tipična membrana: bubnjić.

timpanometrija: test pokreta i pritiska bubne šupljine u srednjem uhu. Poznato i kao ispitivanje impedance.

dijabetes tipa 1: vrsta dijabetesa, kronično stanje koje utječe na način na koji tkiva tijela koriste šećer (glukozu), njihov glavni izvor goriva. Jednom nazvan juvenilni dijabetes i dijabetes ovisan o inzulinu. Osobe s ovim oblikom dijabetesa ne proizvode dovoljno inzulina, hormona koji kontrolira kretanje glukoze u stanice. Moraju se osloniti na injekcije inzulina.

osteoporoza tipa 1: gubitak kostiju zbog pada estrogena povezanog s menopauzom.

dijabetes tipa 2: vrsta dijabetesa, kronično stanje koje utječe na način na koji tkiva tijela koriste šećer (glukozu), njihov glavni izvor goriva. Jednom nazvan dijabetes za odrasle i dijabetes koji nije ovisan o inzulinu. Osobe s ovim oblikom bolesti imaju tkiva koja ili odolijevaju učincima inzulina (hormona koji kontrolira kretanje šećera u stanice) ili tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina. U početku se liječi prehranom, vježbanjem, mršavljenjem ako je potrebno i oralnim lijekovima.

osteoporoza tipa 2: gubitak kostiju zbog starenja.

čir: Polom na koži ili drugoj površini koji se često pojavljuje zajedno s upalom, infekcijom ili rakom.

ultrazvuk: bezbolna, neinvazivna metoda snimanja koja koristi visokofrekventne zvučne valove.

nepozvani estrogen: Estrogen uzet bez popratnog progestogena.

neriješeni gubici: Osobni gubici koji se ne priznaju i tuguju. Mnogi stručnjaci za mentalno zdravlje vjeruju da reakcije na te gubitke izlaze kasnije, često iskrivljujući reakciju osobe na potpuno drugačiji gubitak.

nezasićene masnoće: Zdrave prehrambene masti iz biljnih izvora kao što su biljna ulja, orasi i cjelovite žitarice, kao i iz masnih riba. Uključuje mononezasićene masti i polinezasićene masti.

nestabilna angina: Bol u prsima koja se pojavljuje ili se pogoršava u učestalosti, težini ili trajanju kada je osoba u mirovanju ili je uključena u blagu aktivnost.

sindrom otpora gornjih dišnih putova: udisanje koje zahtijeva nerazumne dodatne napore; ovaj dodatni posao može uzrokovati nesanicu i dnevnu pospanost.

gornji jednjak sfinktera: mišićni ventil smješten na gornjem dijelu jednjaka koji se otvara kako bi hrana ili tekućina mogli ući u probavni sustav.

urea: otpadni produkt probave i metabolizma proteina.

ureter: cijev koja povezuje svaki bubreg s mjehurom.

uretre: cijev koja vodi iz mokraćnog mjehura kroz koju se urin izvodi iz tijela.

hipermobilnost uretre: Pomicanje uretre izvan mjesta kada se povećava pritisak u trbuhu, što dovodi do stresne inkontinencije.

uretritis: upala mokraćne cijevi.

hitnost: iznenadna i nekontrolirana potreba za mokrenjem ili defekacijom.

učestalost mokrenja: Redovito potrebno urinirati više od osam puta tijekom dana ili više od dva puta noću.

urinarna inkontinencija: Nemogućnost kontrole protoka urina, što rezultira nehotičnim iscjedakom ili istjecanjem.

mokraćovod: Dio tijela koji stvara i izlučuje urin. Sastoji se od bubrega, uretera, mjehura i uretre.

urolog: Specijalist koji se bavi mokraćnim putevima i muškim reproduktivnim sustavom.

urtikarija: svrbežni osip obično kratkog trajanja. Također poznat kao košnice.

uveitis: Upala pigmentiranog dijela oka (šarenice); može ozbiljno utjecati na vid.

uvula: Mali, mesnati preklop tkiva koji visi sa stražnje strane grla preko korijena jezika.

uvulopalatofaringoplastika: kirurški tretman opstruktivne apneje za vrijeme spavanja koji uključuje uklanjanje uvula, krajnika i obruba labavog tkiva na stražnjoj strani mekog nepca.

cijepljenje: Metoda zaštite tijela od bolesti ubrizgavanjem dijelova ili cijelog mikroorganizma koji će uzrokovati da organizam razvije antitijela protiv mikroorganizma i kasnije se bori protiv bolesti.

uređaji za vakuumsku erekciju: razne ručne ili baterijske pumpe koje muškarac može koristiti za crtanje krvi u penis kako bi stvorio erekciju.

vaginizam: spazmi mišića oko vaginalnog otvora koji sprečavaju prodiranje penisa.

ventili: Strukture koje se sastoje od letaka koji dijele komore srca i sprječavaju povratni tok krvi iz jedne komore u drugu tijekom kontrakcije srca.

varijanta angine pektoris: Zove se i Prinzmetalova angina, to su napadi boli u prsima uzrokovani grčevima jedne ili više koronarnih arterija gotovo uvijek dok je osoba u mirovanju.

vaskularne: veze s krvnim žilama i cirkulacijom.

vaskularna demencija: Demencija uzrokovana sužavanjem ili začepljenjem krvnih žila u mozgu ili moždanog udara ili niza sitnih udara. Također se naziva multiinfarktna demencija.

vaskularna kirurgija: operacija za poboljšanje protoka krvi popravljanjem istjecanja u krvnim žilama ili preusmjeravanjem arterija kako bi se zaobišli blokade.

vaskulitis: upala krvnih žila.

vazektomija: operacija koja povezuje ili reže epruvete kroz koje spermatozoidi putuju od testisa do uretre; koristi se kao oblik kontrole rađanja.

vazokonstriktor: Tvar ili stanje, poput lijekova, prehlade, straha i nikotina, zbog kojih se krvne žile sužavaju i na taj način smanjuju protok krvi.

vazodilatacija: širenje krvnih žila što rezultira pojačanim protokom krvi.

vazodilatator: Tvar ili stanje koje uzrokuje širenje krvnih žila i povećanje protoka krvi.

vazospazam: nekontrolirana kontrakcija ili grč krvnih žila.

vektor: životinja ili insekt koji prenosi zaraznu bolest iz akumulacije do osjetljivog domaćina.

vena: Posuda koja krv vraća natrag u srce.

venski: Odnosi se na venu.

vensko curenje: Izlijevanje krvi iz vene.

ventilator: Stroj koji napuhava pluća kisikom.

klijetka: Jedna od dvije donje komore srca. Desna komora pumpa krv u pluća; lijeva klijetka pumpa krv u ostatak tijela.

ventrikularna aritmija: Abnormalni srčani ritam koji počinje u donjim komorama srca; ovaj poremećaj ritma može se pojaviti kao komplikacija srčanog udara i smanjuje sposobnost pumpanja srca.

ventrikularna fibrilacija: smrtonosni srčani ritam u kojem se ventrikuli stežu neovisno od atrija i na kaotičan način.

ventrikularni miokard: srčani mišić koji čini donje komore srca.

puknuće ventrikula: puknuće srčanog mišića što krvi omogućuje da pobjegne u perikardni kes.

defekt septičkog ventrikula: Jedna ili više rupa u septumu, mišićni zid koji razdvaja desnu i lijevu stranu srca.

ventrikularna tahikardija: Vrlo brzi otkucaji srca koji počinju u klijetima. Ventrikularna tahikardija može biti smrtonosna ako čini da srce ne može napumpati dovoljno krvi u tijelo.

venule: Male vene.

kralježak: Jedna od cilindričnih kostiju koja tvori kralježnicu (množina: kralješci).

vertebralna arterija: Jedna od dvije krvne žile koje istječu prema stražnjem dijelu vrata i spajaju se u dnu lubanje kako bi tvorile bazilarnu arteriju. Vertebralne arterije nose krv od srca do mozga.

vertebroplastika: minimalno invazivna procedura za stabilizaciju komprimiranih kralježaka i ublažavanje boli. Igla se ubacuje u komprimirani dio kralješka i ubrizgava se kirurški cement za podupiranje kralješka i sprečava daljnji kolaps.

vrtoglavica: vrtoglavica; često vrti osjećaj ili osjećaj da se tlo naginje.

vrlo niskokalorična dijeta: dijeta sa gubitkom kilograma koja omogućava 800 ili manje kalorija dnevno (obično se prate pod liječničkim nadzorom).

lipoprotein vrlo niske gustoće: Lipoprotein koji prenosi trigliceride proizvedene u jetri do masnog tkiva u tijelu. VLDL s vremenom postaje lipoprotein niske gustoće (LDL) nakon uklanjanja triglicerida.

vestibularni sustav: Organi ravnoteže, smješteni u labirintu u unutarnjem uhu.

virus: odnosi se na virus ili ga uzrokuje.

vrline: Osnovne karakteristike koje su filozofi i religije općenito cijenili u vremenu i kulturama, poput mudrosti i hrabrosti.

virulentno: Bolest ili stanje koje je izrazito zarazno ili opasno ili brzo napreduje.

viscera: unutarnji organi, posebno oni koji se nalaze u trbuhu.

visceralna masnoća: Masnoća koja se nalazi ispod trbušne stijenke, u prostorima koji okružuju jetru, crijeva i druge organe. Ponekad se naziva trbušna mast ili trbušna gušavost.

oštrina vida: Sposobnost oka da vidi oštro, obično se mjeri u usporedbi s onim što bi normalno oko vidjelo sa 20 stopa. Problemi s vidnom oštrom obično se mogu ispraviti pomoću naočala.

vizualni korteks: dio okcipitalnog režnja u mozgu koji obrađuje vizualne podražaje.

vidno polje: puni opseg onoga što oko vidi; uključuje središnji i periferni vid.

vizualizirana lasersko potpomognuta prostatektomija: tehnika koja se koristi za liječenje benigne hiperplazije prostate (povećana prostata) koja omogućuje kirurgu da izravno vidi prostatu dok je smanjuje laserskim snopom.

vitalni znakovi: mjerenja koja pokazuju koliko dobro tijelo funkcionira, uključujući brzinu pulsa, disanje (brzinu disanja), temperaturu i krvni tlak.

vitamin D: hormon koji igra ključnu ulogu u osiguravanju apsorpcije kalcija iz crijeva.

vitrektomija: mikrokirurški postupak pri kojem se uklanja dio staklastog humora oka i zamjenjuje ga sterilnom fiziološkom otopinom ili nekom drugom tekućinom.

staklast humor: Bistra, gel slična tvar koja ispunjava prostor iza leće oka i podržava oblik stražnjeg dijela oka.

VLDL: Skraćenica za lipoprotein niske gustoće, lipoprotein koji prenosi trigliceride proizvedene u jetri do masnog tkiva u tijelu. VLDL s vremenom postaje lipoprotein niske gustoće (LDL) nakon uklanjanja triglicerida.

VO2 max: Maksimalna tjelesna sposobnost za potrošnju kisika tijekom vršnih napona. Također poznat kao aerobna snaga, maksimalna potrošnja kisika ili kardiorespiratorna izdržljivost.

isparljiva ulja: Nestabilne komponente pripravka koje lako isparaju.

VSD: Skraćenica za oštećenje septičkog ventrikula – jedna ili više rupa u septumu, mišićni zid koji razdvaja desnu i lijevu stranu srca.

vulnerary: Sredstvo za koje se vjeruje da pomaže u zacjeljivanju rana.

vulvanski vestibulitis: upala tkiva oko otvora vagine što seksualnu aktivnost čini bolnom.

vulvodinija: bolovi u vulvi koji se mogu pojaviti ili ne moraju dodirivati ​​dodirom ili pritiskom.

stres na zidu: sila na zid srčanog mišića uzrokovana pritiskom unutar srčane pumpe; pretjerani stres na zidu može oslabiti sposobnost srca da pumpa i povećati srčanu potrebu za kisikom.

varfarin: antikoagulantni lijek koji sprečava zgrušavanje krvi; ljudi koji ga uzimaju moraju imati redovne pretrage krvi kako bi utvrdili da se njihova krv ne zgrušava previše lako ili presporo.

bradavica: Nenormalan rast vlakana uzrokovan virusnom infekcijom.

vodeno brašno: slani okusi sline izlučivani potaknuti gastroezofagealnim refluksom.

Weberov test: Test sluha koji koristi vilicu za dijagnosticiranje jednostranog gubitka sluha.

Wernicke-Korsakoff sindrom: Nepovratno stanje akutne konfuzije i amnezije, koje se razvija kod alkoholičara kao rezultat nedostatka tiamina povezanog s prehranom.

Wernickeovo područje: Područje mozga odgovorno za razumijevanje govora.

bičevi: popularni izraz za oštećenje mišića i ligamenata koji je rezultat brzog i ekstremnog produženja i savijanja vrata. Izraz se koristi i za nesreću koja uzrokuje ozljede, najčešće nesreće stražnjeg motornog vozila.

bijela tvar: Unutarnji dio mozga, sastavljen uglavnom od aksona, svaki okružen mijelinskim omotačem koji izolira živčana vlakna (i čini se bijelim). Preko tih živčanih vlakana poruke se šalju između različitih područja mozga (siva tvar).

hipertenzija s bijelim omotačem: Krvni tlak koji je povišen u liječničkoj ordinaciji, ali kod kuće je normalan.

hoće: Pravni dokument koji opisuje što treba učiniti s imovinom neke osobe nakon njegove smrti.

povlačenje: odgovor na opasnost ili stres karakteriziran apatijom, letargijom i depresijom; ili fizički ili psihološki odgovor na iznenadni nedostatak ovisne tvari kao što su alkohol ili nikotin.

radna memorija: vrsta procesa kratkotrajne memorije koja uključuje privremeno spremanje i manipuliranje informacijama.

ksantelasma: ksantom na kapku.

ksantom: Žuti, lipidni talog u koži ili na tetivi.

YAG kapsulotomija: laserska tehnika za ispravljanje zamagljenog vida uzrokovana oblakom koja se može razviti u koži katarakte koja je ostavljena u oku nakon operacije katarakte; laser se koristi za stvaranje rupe u membrani kako bi svjetlost mogla ući jasno usmjerena na mrežnicu.

yohimbine: ekstrakt kore drveta zapadne Afrike koji se ponekad koristi u liječenju erektilne disfunkcije. Čini se da yohimbine povećava dotok krvi u penis i sprečava krv da ga prerano napusti.

zonule: Tanki, želatinozni ligamenti koji pričvršćuju leću na cilijarno tijelo i podupiru leću centralno iza zjenice.

zoonotska bolest: Zarazna bolest koja se u normalnim uvjetima prenosi sa životinja na ljude.

Korisni izvori za čitanje:

  1. https://mrrsvg.hr/prolesan-pure-forum-iskustva-cijena-prevara-sastav/
  2. https://mrrsvg.hr/sliminazer-flasteri-forum-prevara-cijena-i-gdje-kupiti/
  3. https://mrrsvg.hr/kamagra-gel-gdje-kupiti-u-ljekarnama-nuspojave-forum-iskustva/
  4. https://mrrsvg.hr/keto-dijeta-jelovnik-sto-jesti-recepti-forum-iskustva/
  5. https://hr.wikipedia.org/wiki/Glikogen
  6. https://hr.wikipedia.org/wiki/Šećerna_bolest
  7. https://hr.wikipedia.org/wiki/Bolest

Posljednje ažuriranje 20/07/2020