Genitalna bradavica vulva

Genitalna bradavica je mali, mesnati rast koji se obično pojavljuje na genitalijama. Genitalne bradavice uzrokovane su ljudskim papiloma virusom (HPV). Postoji više od 100 različitih vrsta HPV -a, a neke vrste mogu uzrokovati genitalne bradavice. Ostale vrste HPV -a mogu uzrokovati rak grlića maternice.

Genitalne bradavice mogu se naći na vulvi, u vagini, na grliću maternice i oko anusa. Oni se mogu naći i na penisu, skrotumu i bedrima. Genitalne bradavice obično su mesnate ili bijele boje. Mogu biti mali ili veliki, podignuti ili ravni, a mogu imati glatku ili nejasnu površinu.

Genitalne bradavice obično su benignite (nisu kancerogene), ali mogu im biti neugodne i uzrokovati svrbež, peckanje i bol. U nekim slučajevima također mogu dovesti do krvarenja. Genitalne bradavice su zarazne i mogu se širiti seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni i oralni seks.

Nema lijeka za HPV, ali postoje tretmani za genitalne bradavice. Liječenje može uključivati aktualne lijekove, krioterapiju (smrzavanje), lasere ili operaciju. Genitalne bradavice mogu se ponoviti nakon liječenja, pa je važno biti budno u praćenju novih rasta.

Jesu li sve bradavice na području stidne javnosti SPD?

Ne, nisu sve bradavice na području stidne prenosive bolesti. Bradavice mogu uzrokovati HPV (humani papiloma virus), koji je STD, ali mogu ih uzrokovati i druge stvari, poput traume kože ili drugih infekcija.

Kako se riješiti genitalnih bradavica na vašoj vulvi?

Ne postoji siguran način da se riješite genitalnih bradavica, ali postoji nekoliko opcija koje bi mogle pomoći. To uključuje:

– Nanošenje aktualne krema ili masti koja sadrži antivirusni lijek. One se mogu kupiti bez recepta ili propisati liječnik.

– Prolazeći lasersku terapiju, koja uključuje korištenje koncentrirane zrake svjetlosti za uništavanje bradavica.

– Imajući bradavice koje je liječnik uklonio manjim kirurškim postupkom.

– Uzimanje oralnog lijeka na recept koji jača imunološki sustav i pomaže tijelu da se bori protiv virusa koji uzrokuje genitalne bradavice.

Odlaze li vulvarne bradavice?

Vulvarne bradavice su rast kože vulve, koja je vanjsko žensko genitalno područje. Uzrok ih je ljudski papiloma virus (HPV). Vulvarne bradavice obično su benigna (nisu kancerogene), ali mogu im biti neugodne i uzrokovati bol, svrbež i krvarenje.

Najobičnije bradavice odlaze sami u roku od nekoliko mjeseci, ali neke mogu trajati godinama. Ne postoji siguran način da spriječite vulvar bradavice, ali možete smanjiti rizik pomoću kondoma tijekom seksualne aktivnosti i izbjegavanja kontakta s nekim tko ima virus. Ako imate vulvarne bradavice, trebali biste posjetiti liječnika na liječenje.

Koja su 3 simptoma genitalnih bradavica?

Postoje tri glavna simptoma genitalnih bradavica:

1. Mali, mesnati rast genitalija

2. Osjeti ili gorući osjećaj u zahvaćenom području

3. Bolno mokrenje

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije posjetiti liječnika kako biste mogli započeti liječenje. Ostavljene neobrađene, genitalne bradavice mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput raka.

Što uzrokuje vulvu bradavicu?

Vulva bradavice uzrokovane su ljudskim papiloma virusom (HPV), što je spolno prenosiva infekcija (STI). HPV je virus koji se prenosi s osobe na osobu putem seksualnog kontakta, a bradavice može rasti na vulvi (vanjska ženska genitalija). Postoji mnogo različitih vrsta HPV -a, a neke vrste mogu uzrokovati rak. Vrsta HPV -a koja uzrokuje bradavice vulve nije ista vrsta koja uzrokuje rak.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj