Genital me brada

Genitalne bradavice su bradavice koje se javljaju na ili oko genitalija ili anusa. Uzrok ih je ljudski papiloma virus (HPV). HPV je spolno prenosina infekcija (STI).

Postoji mnogo vrsta HPV -a. Neke vrste mogu uzrokovati rak, dok druge mogu uzrokovati genitalne bradavice. HPV je najčešći STI u Sjedinjenim Državama.

Većina ljudi s HPV -om nema simptoma. Kad se simptomi pojave, oni mogu uključivati:

– Bradavice na genitalijama ili oko anusa

– Svrbež ili gori oko genitalija ili anusa

– Krvarenje iz genitalija tijekom seksa

– Bol u donjem trbuhu

Ako se ne liječe, genitalne bradavice mogu rasti i širiti. Oni također mogu uzrokovati rak grlića maternice, vulve ili anusa.

Genitalne bradavice dijagnosticiraju se fizičkim pregledom. Vaš pružatelj zdravstvene zaštite može također koristiti otopinu octa (octena kiselina) kako bi se istaknule vidljive bradavice. Može se učiniti i biopsija kako bi se potvrdila dijagnoza.

Genitalne bradavice liječe se lijekovima ili operacijom. Lijekovi se mogu primijeniti na bradavice ili uzeti ustima. Možda će biti potrebna kirurgija za uklanjanje velikih bradavica ili bradavica koje ne reagiraju na lijekove.

Možete smanjiti rizik od HPV -a tako što ćete dobiti HPV cjepivo. Također biste trebali koristiti kondome tijekom seksa i ograničiti svoj broj seksualnih partnera.

Kako u dobiti genitalne bradavice?

Postoji nekoliko različitih načina na koje možete dobiti genitalne bradavice. Najčešći način je kroz seksualni kontakt s nekim tko ima virus. To se može dogoditi kroz vaginalni, analni ili oralni seks. To se također može dogoditi ako dođete u kontakt s nečijim genitalijama koji ima virus.

Virus koji uzrokuje genitalne bradavice naziva se ljudski papiloma virus (HPV). Postoji mnogo različitih vrsta HPV -a, a neke mogu uzrokovati genitalne bradavice. Ostale vrste HPV -a mogu uzrokovati rak grlića maternice ili druge vrste raka.

Također možete dobiti genitalne bradavice dodirivanjem nečega na kojem je virus, poput ručnika ili komada odjeće. Također je moguće dobiti virus s toaletnog sjedala ili druge površine ako je onečišćeni.

Ako mislite da imate genitalne bradavice, važno je posjetiti liječnika kako bi ih se dijagnosticirao i liječio.

Kako ukloniti genitalne bradavice?

Postoji nekoliko različitih načina za uklanjanje genitalnih bradavica. Jedan od načina je korištenje lokalne krema ili masti koja se primjenjuje izravno na bradavicu. Drugi način je zamrzavanje bradavice tekućim dušikom. Ova se metoda naziva krioterapija. Treći je način spaljivati bradavicu laserom. Ova se metoda naziva laserska ablacija.

Jesu li genitalne bradavice ozbiljne?

Genitalne bradavice su ozbiljne jer ih uzrokuje virus zvan humani papiloma virus (HPV). HPV je spolno prenosina infekcija (STI) koja se može prenijeti s jedne osobe na drugu putem seksualnog kontakta. Virus može uzrokovati rast bradavica na genitalijama, anusu ili ustima. Genitalne bradavice obično su benignite (nisu kancerogene), ali neke vrste HPV -a mogu uzrokovati rak grlića maternice kod žena. Nema lijeka za HPV, ali postoje tretmani koji mogu ukloniti bradavice.

Jesu li genitalne bradavice za život?

Na ovo pitanje nema odgovora jer ovisi o pojedincu i ozbiljnosti njihovog stanja. Međutim, općenito, genitalne bradavice su doživotno stanje. To znači da će obično zahtijevati trajno liječenje i upravljanje kako bi ih držali pod kontrolom. U nekim slučajevima bradavice mogu nestati same, ali to je rijetko.

Koliko dugo mogu živjeti s genitalnim bradavicama?

Ako imate genitalne bradavice, možete živjeti s njima onoliko dugo koliko želite ili trebate. Nema lijeka za genitalne bradavice, pa će ostati s vama na neodređeno vrijeme, osim ako ih ne odlučite ukloniti. Iako genitalne bradavice nisu opasne i ne uzrokuju nikakve zdravstvene probleme, one mogu biti izvor nelagode i neugodnosti. Ako vas smetaju tvojim genitalnim bradavicama, možda biste htjeli razmotriti da ih uklonite.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj