Fotografije spolno prenosivih infekcija

Seksualno prenesena infekcija (STI), koja se također naziva i spolno prenosiva bolest (STD), infekcija je koja se obično širi seksualnim kontaktom. SPI mogu utjecati i na muškarce i žene svih dobnih skupina, ali su češći među mladima i adolescentima.

SPI uzrokuju niz različitih patogena, uključujući viruse, bakterije i parazite. Najčešći SPI uključuju klamidiju, gonoreju i sifilis. SPI mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući upalne bolesti zdjelice, neplodnost, pa čak i smrt.

Postoji nekoliko načina da smanjite rizik od ugovaranja STI -a, uključujući upotrebu kondoma tijekom seksualnog kontakta i redovito testiranje na SPI.

Koji su 3 najčešća znaka infekcije SPD -a?

Tri najčešća znaka infekcije SPD su čirevi, pražnjenje i svrbež. Čireve se mogu pojaviti na genitalijama, rektumu ili ustima i obično su bolne. Iscjedak iz vagine ili penisa može biti vodenasta, gusta ili krvava, a može imati gadan miris. Svrbežnost se često osjeća u genitalnom području, ali može se pojaviti i u rektumu ili ustima.

Koji su prvi znakovi SPD -a kod žene?

Nekoliko je različitih seksualno prenosivih bolesti koji mogu utjecati na žene, a svaki ima svoj skup simptoma. Međutim, postoje neki opći simptomi koji su zajednički mnogim SPD -ovima. To uključuje:

-Neobično ispuštanje iz vagine

-Gori ili svrbe oko vagine

-Bol tijekom mokrenja

-Bol tijekom seksa

-Krvarenje između razdoblja

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije posjetiti liječnika. Moći će vas testirati na SPD i osigurati liječenje ako je potrebno.

Možete li reći ima li netko tko ima SPD po svom izgledu?

Ne, ne možete reći ima li netko po njihovom izgledu. SPD uzrokovane infekcijama koje se prenose s osobe na osobu putem seksualnog kontakta. Mnogi seksualni spolno prenosive bolesti, poput klamidije, gonoreje i sifilisa, ne uzrokuju simptome, tako da bi osoba mogla imati spolno prenosive bolesti i ne znati je. Čak i ako osoba ima simptome, možda nije prepoznatljiva kao SPD. Na primjer, osoba s genitalnim herpesom može imati male crvene izbočine ili mjehuriće na svojim genitalijama koje bi se mogle pogriješiti za drugo stanje kože. Jedini način da saznate sigurno ima li netko testiran.

Kakvi se SPD izgledaju kao čireve?

Postoji nekoliko spolno prenosivih bolesti (SPD) koje mogu uzrokovati čireve ili lezije, uključujući genitalni herpes, sifilis i chancroid. Genitalni herpes je virusni SPD koji uzrokuje male, bolne žuljeve ili čireve na genitalijama. Sifilis je bakterijski STD koji u početku izaziva bezbolno bolovanje zvanu Chancre, koja se može razviti u osip. Chancroid je još jedan bakterijski STD koji uzrokuje čireve, koji su otvoreni čirevi koji mogu biti bolni ili svrbež.

Kako izgledaju rani znakovi STD -a?

Rani znakovi spolno prenosive bolesti (STD) mogu se razlikovati ovisno o tome koji SPD imate. Općenito, rani znakovi mogu se pojaviti kao osip, izbočine, bradavice, čireve ili svrbež oko genitalija ili anusa. Ako primijetite bilo koju od ovih promjena, važno je što prije vidjeti pružatelja zdravstvene zaštite kako biste se testirali i liječili.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj