Česte mokraćne infekcije kod žena

Česte mokraćne infekcije kod žena (FUI) definirane su kao da imaju tri ili više dokumentiranih infekcija mokraćnog sustava (UTI) u razdoblju od 12 mjeseci. FUI su značajan zdravstveni problem, uzrokujući značajan morbiditet i, u nekim slučajevima, smrtnost. Najčešći simptom UTI -a je osjećaj peckanja pri mokrenju. Ostali simptomi mogu uključivati učestalost, hitnost, disuriju (bolno mokrenje) i suprapubičku bol. Urin se također može činiti oblačno ili krvavo. U nekim slučajevima uopće nema simptoma.

UTI su uzrokovane bakterijama koje ulaze u mokraćni sustav i množe se. Najčešće bakterije koje uzrokuju UTI su Escherichia coli (e. coli), Klebsiella pneumoniae i Proteus Mirabilis. Te se bakterije obično nalaze u gastrointestinalnom traktu i obično su bezopasne. Međutim, mogu uzrokovati infekcije kada uđu u mokraćni sustav i množe se.

Fui su češći kod žena nego kod muškaraca, a rizik se povećava s godinama. Žene imaju veću vjerojatnost da će razviti UTI zbog svoje anatomije. Mokrata (cijev koja nosi urin iz mjehura do vanjske strane tijela) kraća je kod žena nego kod muškaraca, što olakšava bakterije da uđu u mokraćni sustav. Pored toga, tijekom seksualnog odnosa, bakterije se mogu uvesti u mokraćni sustav.

Postoji nekoliko čimbenika rizika za razvoj Fuisa. To uključuje:

Što će urolog učiniti za ponavljajući UTIS?

Urolog će vjerojatno preporučiti nekoliko različitih stvari za ponavljajući UTIS. Prvo, vjerojatno će vam preporučiti da pijete puno tekućine i urinirate često. Ovo će pomoći izbacivanju bakterija koje mogu uzrokovati infekciju. Oni također mogu preporučiti da uzmete svakodnevni antibiotik, što može pomoći u sprječavanju budućih infekcija. Konačno, mogu vam preporučiti da posjetite liječnika ako infekcija ne nestane nakon nekoliko dana liječenja.

Koliko je infekcija urina previše?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer ovisi o različitim čimbenicima, poput težine infekcija, temeljnog uzroka i odgovora na liječenje. Međutim, ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava (UTI) općenito su definirane kao dvije ili više infekcija u razdoblju od šest mjeseci ili tri ili više infekcija u roku od dvanaest mjeseci. Ako doživljavate ponavljajuće UTI, važno je razgovarati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite kako biste utvrdili uzrok i razvili plan za smanjenje rizika od budućih infekcija.

Kada bih se trebao brinuti zbog infekcije urina?

Infekcija urina, koja se naziva i infekcija mokraćnog sustava (UTI), može uzrokovati simptome poput snažnog i stalnog nagona za urinom, boli ili gorući prilikom mokrenja, zamućenog ili krvavog urina i snažnog mirisnog urina. Ako imate neki od ovih simptoma, odmah biste trebali posjetiti liječnika.

UTI obično uzrokuju bakterije koje ulaze u mokraćni sustav kroz uretre. Najčešća vrsta bakterija koja uzrokuje UTI je Escherichia coli (e. coli). UTI mogu uzrokovati i druge vrste bakterija, poput Staphylococcus, Proteus ili Klebsiella.

Uti su češći kod žena nego kod muškaraca. To je zato što je ženska uretra kraća od muške uretre, što bakterijama olakšava putovanje s vanjske strane tijela u mjehur. Žene također imaju veću vjerojatnost da će dobiti UTI ako imaju dijabetes, trudne su ili imaju stanje koje im otežava potpuno ispraznjenje mokraćnog mjehura.

UTI se obično mogu liječiti antibioticima. Međutim, neki UTI ne reagiraju na antibiotike i mogu postati kronični. Kronični UTI mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput oštećenja bubrega.

Što znači stalne infekcije urina?

Stalna infekcija urina obično znači da postoji temeljni problem koji uzrokuje infekcije. To bi moglo biti nešto tako jednostavno, jer ne pijete dovoljno tekućine ili brisanje prednjeg dijela nazad nakon korištenja zahoda. To bi mogao biti i ozbiljniji problem poput infekcije bubrega ili blokade u mokraćnom putu. Ako doživljavate stalne infekcije urina, važno je posjetiti liječnika kako bi se uzrok mogao naći i liječiti.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj