Ženski seksualni poremećaj uzbuđenja

Ženski seksualni poremećaj uzbuđenja (FSAD) je trajna ili ponavljajuća nesposobnost postizanja ili održavanja odgovarajućeg seksualnog uzbuđenja tijekom seksualne aktivnosti. Bitno obilježje FSAD -a je trajni ili ponavljajući deficit u sposobnosti razvoja ili održavanja seksualnog uzbuđenja tijekom seksualne aktivnosti. Faza uzbuđenja ili faza seksualnog uzbuđenja je faza ciklusa seksualnog reagiranja tijekom koje se gradi seksualna napetost. Faza visoravni je druga faza ciklusa seksualnog reagiranja, a karakterizira je trajna visoka razina seksualnog uzbuđenja. Faza orgazma je treća i posljednja faza ciklusa seksualnog odgovora, a karakterizira ga intenzivna kontrakcija mišića i oslobađanje seksualne napetosti.

Postoje četiri podvrste FSAD -a:

1. Subjektivni FSAD: Ovu podtipu karakterizira ženski samoizvještavanje o trajnim ili ponavljajućim poteškoćama u postizanju seksualnog uzbuđenja ili postizanju orgazma.

2. Generalizirani FSAD: Ovu podtipu karakteriziraju ženske uporne ili ponavljajuće poteškoće u postizanju seksualnog uzbuđenja ili postizanju orgazma kao odgovor na bilo koju vrstu seksualne stimulacije.

3. Situacijska fsad: ovu podtipu karakteriziraju ženine trajne ili ponavljajuće poteškoće u postizanju seksualnog uzbuđenja ili postizanju orgazma samo kao odgovor na određene vrste seksualne stimulacije ili u određenim situacijama.

4. Stečen FSAD: Ovu podvrstu karakteriziraju ženine trajne ili ponavljajuće poteškoće u postizanju seksualnog uzbuđenja ili postizanju orgazma koji se razvijaju nakon razdoblja relativno normalnog seksualnog funkcioniranja.

Koja je najčešća ženska seksualna disfunkcija?

Postoji mnogo mogućih uzroka ženske seksualne disfunkcije, a često je teško odrediti jedan najčešći uzrok. Međutim, neki od najčešćih uzroka seksualne disfunkcije kod žena uključuju nisku razinu seksualne želje, probleme s uzbuđenjem ili orgazmom i bol tijekom seksa. U mnogim slučajevima kombinacija ovih čimbenika može biti odgovorna za seksualnu disfunkciju.

Što pomaže ženskom uzbuđenju?

Mnogo je stvari koje mogu pomoći ženskom uzbuđenju, kako fizički i mentalno. Fizički, nekim ženama će možda trebati više stimulacije klitorisa da bi se uzbudile, dok druge mogu utvrditi da je stimulacija G-točke učinkovitije. Mentalno uzbuđenje može pokrenuti bilo što, od erotske priče ili filma do jednostavno razmišljanja o seksu. Fantaziranje o određenom seksualnom susretu također može biti vrlo uzbudljivo za neke žene. Općenito, sve što dobije žensku krv i njezin um usredotočeno na seks može joj pomoći da se uzbudi.

Koliko je uobičajena ženska hiperseksualnost?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer je teško odrediti što se kvalificira kao “hiperseksualnost” kod žena. Međutim, neke procjene sugeriraju da do 5% žena može osjetiti neki oblik hiperseksualnosti u nekom trenutku svog života. Ova brojka može biti veća ili niža, ovisno o definiciji korištene hiperseksualnosti.

Koji su znakovi hiperseksualnosti?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer svi doživljavaju i izražavaju svoju seksualnost na različite načine. Međutim, postoje neki opći znakovi koji mogu ukazivati na to da netko doživljava hiperseksualnost, što može uključivati:

-Snažan i uporni poriv ili želja za seksualnom aktivnošću

-Uključujući se u seksualnu aktivnost često, često više od onoga što se smatra normalnim ili zdravim

-Trošeći puno vremena razmišljajući o seksu ili sudjelujući u seksualnoj fantaziji

-Imati poteškoća s kontrolom seksualnih nagona ili ponašanja

-Prekomjerna masturbacija

-Bavljenje rizičnim ili opasnim seksualnim ponašanjem

-Doživljavanje negativnih posljedica kao rezultat seksualnog ponašanja, poput gubitka posla, financijskih problema ili poteškoća

Ako ste zabrinuti da vi ili netko koga poznajete možda doživljavate hiperseksualnost, važno je razgovarati s stručnjakom za mentalno zdravlje kako biste razgovarali o tim simptomima i razvili plan liječenja.

Kako žena može povećati svoje zadovoljstvo u krevetu?

Nekoliko je stvari koje se mogu učiniti kako bi se povećalo žensko zadovoljstvo u krevetu. Jedan je usredotočiti se na predigru. To se može učiniti ljubljenjem, dodirivanjem i lizanjem tijela prije prodora. Ovo će joj pomoći da se uzbudi i učinit će seks ugodnijim za nju. Druga stvar koja se može učiniti je eksperimentiranje s različitim položajima. Neke žene otkrivaju da su određene pozicije ugodnije od drugih. Eksperimentiranje s različitim položajima odličan je način da saznate što najbolje odgovara za vas i vašeg partnera.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj