Ejakulacija preuranjena i kašnjenje ejakulacije – uzroci i liječenje

Ejakulacija preuranjena i kašnjenje ejakulacije – uzroci i liječenje

Poremećaji ejakulacija – osim erektilne disfunkcije – jedan od najčešćih problema seksualne funkcije. Većina muškaraca iskusi ovu vrstu problema tokom svog života. Najčešće se odnose na preranu ejakulaciju, česte tegobe mladića koji tek počinju svoj seksualni život. Savladavanje situacije dolazi s stečenim iskustvom i sposobnošću samokontrole.

Ponovo se problemi s preranom ejakulacijom vraćaju u dobnu skupinu 50-59 godina. To je obično povezano s drugim uvjetima. Preuranjena ejakulacija može biti jedan od simptoma povezanih s s lošim općim stanjem, pretilošću, prostatitisom, problemima štitnjače

Liječenje poremećaja ejakulacije u modernoj medicini nije takav problem. Terapija je malo složenija u slučajevima poput: nema ejakulacije ili retrogradne ejakulacije. Muškarci općenito pate od zakašnjele ili preuranjene ejakulacije, a u takvim situacijama specijalist može učinkovito i djelotvorno pomoći.

Preuranjena ejakulacija – kako se nositi s tim?

Najčešće se javlja u mladoj dobi, u početnom razdoblju nakon seksualne inicijacije. U ovom je slučaju uloga obrazovanja i osvještavanje mladića da je ovaj problem čest i – što je važno – privremen – važan, jer u protivnom problemi s ejakulacijom mogu uzrokovati emocionalne i psihološke poremećaje.

Ako situacija značajno utječe na dobrobit i samopoštovanje mladog čovjeka, možda će biti potrebna čak i psihoterapija, koja je u ovom slučaju obično vrlo učinkovita. Vježbe koje pomažu odgoditi ejakulaciju i poboljšavaju samokontrolu također mogu biti korisne.

Preuranjena ejakulacija može imati i druge, ozbiljnije uzroke: komplicirani orhitis, prostatitis, erektilnu disfunkciju, hormonalni nedostatak ili hipertireozu – ove situacije zahtijevaju provođenje specijaliziranog liječenja za kontrolu bolesti koja uzrokuje oštećenje pravilne ejakulacije.

Ako se problemi s ejakulacijom pojave u srednjoj dobi, to se ne može podcijeniti. Problem s ejakulacijom može biti jedan od simptoma drugih ozbiljnih oboljenja. U ovom slučaju, vrijedi ne odgađati i posjetiti liječnika što je prije moguće.

Ejakulacija – kašnjenje. Uzroci i liječenje

Problem odgođene ejakulacije, odnosno nedostatka iste, definitivno je manje uobičajen poremećaj. Govorimo o situaciji kada tijekom zadovoljavajućeg intimnog odnosa muškarac – unatoč želji za postizanjem orgazma – dugo nije u stanju ejakulirati. Jednokratne nevolje, naravno, nisu razlog za zabrinutost, već situacija koja uzrokuje nelagodu ili frustraciju jednom ili oba partnera, da.

Uzroci ove bolesti nisu u potpunosti poznati, iako se među najčešćim čimbenicima spominju psihološka pitanja povezana s fobijama i tjeskobom, krivnjom (na primjer kod izrazito religioznih ljudi), strahom od neuspjeha, neželjenom trudnoćom itd. Znatno rjeđe, odgođena ejakulacija može biti povezana s prethodnom perinealnom operacijom, ozljedom leđne moždine, nedostatkom testosterona ili niskim krvnim tlakom. Ovisno o uzroku, korisne su pojedinačne ili partnerske psihoterapije, različite metode treninga, pojedinačne (odgovarajuća masturbacija) i ruku. Kada su u pitanju farmakološke metode, neki izvori preporučuju pripravke za ejakulaciju koji se, između ostalog, temelje na johimbinu ili nekim antidepresivima.

Korisni izvori za čitanje:

  1. https://hr.wikipedia.org/wiki/Ejakulacija
  2. https://hr.wikipedia.org/wiki/Orgazam

Nedavno ažurirano

Komentiraj